Pinnacle Studio Plus 700 PCI - недороге рішення для HDV відеомонтажу. HDV стає масовим

Вступ

Формат HDV вже став еталоном для оцінки якості відеозйомки. HDV обладнання, що дозволяє здійснювати зйомку в дозволів 1920x1080i і 1280x720p вже активно використовується професійними операторами, невеликими студіями і навіть аматорами. Високий попит на LCD телевізори і плазмові панелі, що підтримують телебачення високої чіткості, призводить до зростання популярності і HDV відеокамер. І це цілком природно, адже можливо, через пару років ми будемо дивитися цифрове відео формату DV так само гидливо, як зараз дивимося VHS зйомку, зроблену дешевими камерами середини дев'яностих. Для кого-то відеозйомка - робота, для когось розвага, а хтось просто хоче зберегти безцінні моменти перших кроків дитини, незабутній відпочинок в приголомшливо красивому місці і добрі слова родичів, присутніх за домашнім столом. Але будь-який, навіть найякісніше відео, вимагає подальшої обробки: вирізу кадрів, додавання спецефектів і, в кінцевому підсумку, записи на носій, DVD або CD. І тим, хто вже вибрав собі відеокамеру, хто тільки збирається її купити, треба розуміти, що HDV - це майбутнє, яке може настати зовсім раптово. І по можливості, ваш комп'ютер повинен не боятися цього формату вже зараз.

Сьогодні ми розповімо вам про новий комплекті для нелінійного відеомонтажу від компанії Pinnacle. Модель Studio Plus 700 PCI орієнтована на звичайного покупця, у якого є відеокамера і настільний комп'ютер. Комплект Pinnacle Studio Plus 700 PCI при вартості до 200 $ дозволяє працювати з аналоговим відео, цифровим відео SD і цифровим відео високої чіткості HDV. Тобто, з одного боку Studio Pus 700 - це універсальний комплекс для тих, у кого вже є відеокамера, а з іншого - безжалісний удар по ціні на підтримку HDV вашим комп'ютером. Подивимося, наскільки цей удар виявиться сильним.

Pinnacle Studio Plus 700 - всередині і зовні

Незважаючи на те, що зовнішнє виконання обладнання для відеомонтажу більш переважно (працювати з USB і FireWire коробочками зручніше, ніж з PCI-платами), компанія Pinnacle представила два варіанти 700-й "студії". Один - зовнішній з інтерфейсом USB 2.0, інший - внутрішній з шиною PCI. Сама по собі плата з шиною PCI - не найкращий заділ на майбутнє, тому що незабаром PCI порти будуть витіснені більш новими PCI Express, але при наявності зовнішнього аналога, це не виглядає недоліком.

Сама по собі плата з шиною PCI - не найкращий заділ на майбутнє, тому що  незабаром PCI порти будуть витіснені більш новими PCI Express, але при наявності зовнішнього аналога, це не виглядає недоліком

Характеристики Pinnacle Studio Plus 700 PCI

  • Інтерфейс PCI 2.3

  • Плата Studio Plus 700 PCI

    • Два зовнішніх 6-контактних порту IEEE-1394a

    • Один внутрішній 6-контактний порт IEEE-1394a

    • Роз'єм додаткового живлення 3.5 "4-pin Molex

    • Порт для підключення зовнішнього модуля

    • Одне 3.5 мм аудіо гніздо

  • зовнішній модуль

    • Композитний відеовхід (RCA-гніздо), PAL, SECAM, NTSC

    • S-Video відеовхід, PAL, SECAM, NTSC

    • Композитний аудіо вхід (два RCA-гнізда)

    • Композитний відеовихід (RCA-гніздо), PAL, NTSC

    • S-Video відеовихід, PAL, NTSC

    • Композитний аудіо вихід (два RCA-гнізда)

  • Формати аналогового захоплення і виведення

    • PAL / SECAM / NTSC (SECAM тільки на вхід)

    • PAL: 720x576, 25 кадрів в секунду

    • NTSC: 768x480, 30 кадрів в секунду

  • Формати цифрового входу

    • Відео: DV, HDV, AVI, MPEG-1, MPEG-2, DivX, MPEG-4 (.avi), Windows Media Format, Non-Encryptet DVD

    • Аудіо: WAV, MP3

    • Графічні файли: BMP, JPEG, PCT, TGA, TIF, WMF

  • Формати цифрового експорту

    • Video CD (VCD) або S-VCD (підтримка приводів CD-R, CD-RW)

    • DVD (підтримка приводів DVD-R, DVD-RW, DVD + R, DVD + RW)

    • DV, HDV, AVI, DivX, RealVideo 8, Windows Media 9, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4

    • Аудіо: WAV, MPA, MP3, WMA

    • Dolby Digital 2.0 і 5.1

    • Графічні файли: BMP, JPEG, TGA, TIF, WMF

  • Підтримувані пристрої:

    • Камери HDV, DVCAM, DV, Digital8 через IEEE-1394

    • DVD-, Flash-, HDD-камкордери і смартфони (через імпорт файлів)

    • Пристрої відеозахоплення з підтримкою стандарту DirectShow

  • Комплект поставки

    • Плата Studio Plus 700 PCI

    • зовнішній модуль

    • Аудіо кабель з двома 3.5 мм штекерами

    • Посібник користувача

    • Програмне забезпечення Studio Plus

Підтримка HDV, MPEG-2, Dolby Digital 2.0, а так само запис DVD і S-VCD стають доступні тільки після безкоштовної реєстрації продукту через інтернет. Імпорт і редагування відео в форматах DivX, MPEG-4, а так же експорт Dolby Digital 5.1 вимагає установки додаткового кодека від Pinnacle, який купується за окрему плату - не найкраща новина для наших співвітчизників.

Конструктивні особливості Pinnacle Studio Plus 700 PCI

Апаратна частина Pinnacle Studio Plus 700 PCI являє собою плату-контролер з інтерфейсом PCI і зовнішній комутаційний блок, призначений для підключення аналогового обладнання.

Невелика плата являє собою комбінацію IEEE-1394a контролера і кодера. На платі встановлені три шестиконтактних порту FireWire: один внутрішній і два зовнішніх. Будь-який з них може використовуватися для підключення цифрової відеоапаратури. У разі, якщо ви плануєте підключати енергоємні пристрої до контролера, вам може знадобитися додаткове харчування, яке сюди підводиться по 4-контактного Molex-коннектор від 3.5 "пристроїв.

На панелі плати розташовуються так само 3.5 мм аудіо гніздо для підключення плати до звукової карти комп'ютера і порт підключення комутаційного блоку. За роботу аналогової частини контролера відповідає чіп Philips SAA7113H. Це 9-бітний ADC (кодировщик аналогового відео сигналу). Так само на платі встановлений відео енкодер ADV7179. За імпорт і експорт аналогового аудіо відповідає досить якісний 20-бітний кодек EMPIA Technologies EMP202.

За імпорт і експорт аналогового аудіо відповідає досить якісний 20-бітний кодек EMPIA Technologies EMP202

Комутаційний блок - то, чого так не вистачало в попередніх платах відеомонтажу Pinnacle середнього рівня. Він має досить довгий, добре екранований кабель, що дозволяє виносити блок на робочий стіл для зручного підключення апаратури. Комутаційний блок несе на собі RCA і Mini-Din роз'єми для імпорту і експорту аналогового відео і легко може бути відключений через непотрібність. Використання виносного блоку набагато зручніше, ніж дочірньої плати з роз'ємами, тому що він не займає місця в комп'ютері і може бути встановлений, куди захочете.

Але апаратна частина - лише основа комплексу. Більше значення має програмна оболонка, Studio Plus 10, що поставляється в комплекті.

Pinnacle Studio Plus 10. Що нового?

Програмний комплект Pinnacle Studio не потребує представлення. З покоління в покоління він залишається єдиним гідним рішенням для простої і ефективної обробки відео в умовах будинку або невеликої студії. Ми багато разів в своїх статтях стосувалися Pinnacle Studio, і тепер лише коротко розповімо, що нового в десятій версії. Але спочатку скажемо про те, що залишилося старого. Лише трохи змінився дизайн в сторону сучасних тенденцій і меншою сглаженности. В іншому ж, алгоритм легкого захоплення, обробки відео і експорту кількома клацанням мишки залишилися незмінні. А це означає, що Studio Plus 10 легко скориться як новим споживачам, так і ветеранам домашнього відеомонтажу, у яких на полиці припадають пилом ще диски з Studio 7.

Що стосується новинок, то перш за все, Pinnacle Studio Plus 10 обзавелася підтримкою HDV, завдяки чому компанія Pinnacle і змогла представити недорогі комплекти відеомонтажу з підтримкою відео високої чіткості. Захоплення вимагає не дуже багато ресурсів, і на сучасному комп'ютері з процесором частотою 3.0 ГГц і вище, задіє менше третини потужності. Для тих же, хто використовує аналогові і цифрові камери SD, вистачить і комп'ютера на бюджетних процесорах Celeron і Athlon.

Тепер при захопленні багатоканального звуку, кожна звукова доріжка пишеться в окремий wav файл, що розширює можливості по обробці аудіо. Так само стало доступно уповільнене і прискорене відтворення відео зі звуком. Необмежена кількість ключових кадрів відео і аудіо фільтрів і можливість перегляду відео на окремому моніторі або телевізорі - професійні можливості, які перекочували з більш старших версій обладнання для відеомонтажу. А для любителів грати з ефектами, додані 18 нових відеоефектів і 5 нових аудіо плагінів. У базовій версії Studio 10 Plus доступні вже 80 тривимірних переходів, готових до використання. Вам буде доступна можливість змінювати швидкість музики, не змінюючи тембру, прибирати із запису голосу шиплячі і свистячі звуки "С" і "Щ" (хіба що, дефекти мови не виправляються).

Готове відео ви можете не тільки записувати на аналогові відеокасети, в файли MPEG, Windows Media, потік Real Audio, на диски DVD, CD і MiniDVD, але і складати в образи на жорсткому диску з дозволами .iso або .pdi, що дозволить робити запис сторонніми програмами.

Заздалегідь підготовлені шаблони допоможуть легко вивести запис в бажаному форматі на бажаний носій.

Коли ж HDV стане масовим?

Поширення стандарту HDV сковує, перш за все, висока ціна на обладнання. Крім LCD телевізора або плазмової панелі, вам потрібна була камера. Найдешевша - Sony HC1E, коштувала близько 1900 $. А для редагування відео на комп'ютері треба було купувати комплект Pinnacle Liquid Edition 6 Pro вартістю близько 900 $. Разом виходило під три тисячі доларів тільки за камеру і відеомонтаж на комп'ютері. Зараз вартість комплекту Pinnacle Studio Plus 700 PCI не дотягує і до 200 $, тобто вже є для масового користувача. А що ж з відеокамерами?

На що проходить в січні цього року виставці CES компанія компанія Canon представила відразу чотири моделі відеокамер з підтримкою широкоформатного HDV - ZR500, ZR600, ZR700, і Elura 100. Призначені пристрої для любителів відеозйомки для подальшого перегляду матеріалу в домашніх умовах.

Призначені пристрої для любителів відеозйомки для подальшого перегляду матеріалу в домашніх умовах

Кожна модель оснащена 2,7-дюймовим широкоформатним РК-дисплеєм для перегляду відзнятого матеріалу і використання в якості видошукача. Камкодери мають 20-кратне оптичне і 40-кратне цифрове збільшення (800-крат всього). Моделі Elura 100, ZR600 та ZR700 оснащуються 9-точкової AiAF системою автофокусування. Для зберігання невеликих кліпів і фотографій використовуються карти пам'яті популярного формату SD.

Вартість новинок варіюється в межах від $ 299 до $ 399.

Компанія Sanyo представила нову ультракомпактну цифрову камеру серії Xacti, здатну знімати відео високої роздільної здатності. Новинка отримала позначення Sanyo VPC-HD1.

Новинка отримала позначення Sanyo VPC-HD1

Камера підтримує запис відео дозволом 720р зі швидкістю до 30 кадрів / сек, а весь відзнятий матеріал зберігається на карти пам'яті формату SD. Sanyo VPC-HD1 оснащується 5,36 Мп CCD сенсором зображення, що дозволяє отримувати і фотографії дозволом до 5,1 Мп. Оптична система дозволяє виробляти 10-кратне оптичне збільшення, а система стабілізації зображення підвищує якість картинки шляхом зниження ефекту тремтіння рук.

Як видошукач виступає 2,2-дюймовий рідкокристалічний дисплей дозволом 210 тис. Пікселів, камера також виробляє MPEG-4 компресію, знижує шуми і виробляє Hi-Def обробку. Для бажаючих самостійно налаштувати параметри зйомки реалізована можливість зміни швидкості затвора, балансу білого, діафрагми та фокусування. У продаж камера повинна надійти навесні 2006 року за ціною близько 800 $.

Як бачите, основні гравці ринку споживчих відеокамер виводять свої фігури на полі. І тепер щастя зйомки в форматі HDV може коштувати від п'ятисот доларів. Зовсім інша справа.

висновки

Формат HDV, як це часто буває з новинками, багатьох зацікавив своєю якістю, налякав ціною, а тепер починає виправлятися і сором'язливо напрошується до вас у друзі. Всі передумови для того, щоб вже до сезону відпусток, HDV став доступним як при зйомці, так і при монтажі, є. І якщо ви збираєтеся найближчим часом купувати відеокамеру, краще дочекайтеся моделей з підтримкою HDV.

Компанія Pinnacle безумовно вписала своє ім'я в чергову сходинку підручників з історії, випустивши комплект для HDV відеомонтажу, який дійсно універсальний і найголовніше - доступний. Можливість роботи з аналоговим відео, з цифровим, запис 6-канального аудіо, підтримка смартфонів і, найголовніше - заповітного відео високої чіткості робить Studio Plus 700 PCI відмінною покупкою для любителів відеомонтажу.

Єдиною альтернативою моделі 700 PCI може бути зовнішній аналог з інтерфейсом USB 2.0, але про це ми поговоримо як-небудь іншим разом.

Читайте також:

Ми дякуємо компанії "Мультимедіа клуб", офіційного дистриб'ютора Pinnacle в Росії за надані й комплект Pinnacle Studio Plus 700 PCI.

Михайло Дегтярьов (aka LIKE OFF)
11 / 01.2006


10. Що нового?
Коли ж HDV стане масовим?
А що ж з відеокамерами?

Новости