Піраміда потреб Маслоу

© Corbis / Fotosa.ru © Corbis / Fotosa

Малюнок у вигляді піраміди придумали американські маркетологи вже після смерті Маслоу, на початку 1980-х. Робота з вивчення людських потреб, якої він присвятив майже половину життя, вклалася завдяки їх старанням в простий, схематичний малюнок. Тоді як сам Маслоу присвятив опису потреб жодну роботу ...

Протягом усього життя американський психолог російського походження прагнув довести, що створити ідеальне суспільство, де все люди в максимальному ступені задоволені і щасливі, можливо. І мало того - необхідно! Але він був лютим противником загальноприйнятою формулювання, згідно з якою ідеальне суспільство іменували утопією (тобто вважали апріорі недосяжним). Вступаючи в нескінченні суперечки з утопістами, Маслоу запропонував власний термін для позначення ідеального суспільства щасливих людей - еупсіхея. У поданні Маслоу люди, складові таке суспільство, - це особистості, які постійно перебувають в процесі самоактуалізації . Цим терміном він називав найвищу потребу людини, яка виражається в прагненні до саморозвитку і повної реалізації внутрішнього потенціалу. Крім самоактуалізації Маслоу виділив ще кілька рівнів людських потреб, які сьогодні прийнято зображати у вигляді піраміди (Maslow's hierarchy of needs).

Потреби Маслоу розподілив по мірі зростання, пояснивши таке побудова тим, що людина не може відчувати потреби високого рівня, поки потребує більш примітивних речах. В основі - фізіологія (угамування голоду, спраги, сексуальної потреби і т. П.). Щаблем вище розмістилася потреба в безпеці, над нею - потреба в прихильності і любові, а також в приналежності будь-якої соціальної групи. Наступний щабель - потреба в повазі і схваленні, над якою Маслоу поставив пізнавальні потреби (спрага знань, бажання сприймати як можна більше інформації). Далі слід потреба в естетиці (спрага гармонізувати життя, наповнити її красою, мистецтвом). І нарешті, останній щабель піраміди, найвища, - прагнення до розкриття внутрішнього потенціалу (вона і є).

«Я абсолютно переконаний, що людина живе хлібом єдиним тільки в умовах, коли хліба немає, - роз'яснював Маслоу.- Але що трапляється з людськими прагненнями, коли хліба вдосталь і шлунок завжди сповнений? З'являються вищі потреби, і саме вони, а не фізіологічний голод, керують нашим організмом. У міру задоволення одних потреб виникають інші, все більше і більше високі. Так поступово, крок за кроком людина приходить до потреби в саморозвитку - найвищої з них ».

Маслоу прекрасно усвідомлював, що задоволення примітивних фізіологічних потреб - основа основ. В його уяві ідеальне щасливе суспільство - це в першу чергу суспільство ситих людей, які не мають приводу для страху або тривоги. Якщо людина, наприклад, постійно відчуває нестачу в їжі, навряд чи він буде мати гостру потребу в любові. Однак людина, переповнений любовними переживаннями, все одно має потребу в їжі, причому регулярно (навіть якщо дамські романи і стверджують зворотне). Під ситістю Маслоу мав на увазі не тільки відсутність перебоїв з харчуванням, а й достатня кількість води, кисню, сну і сексу.

Форми, в яких виявляються потреби, можуть бути різними, тут немає єдиного стандарту. У кожного з нас свої мотивації і здатності. Тому, наприклад, потреба в повазі і визнання у різних людей може проявлятися неоднаково: одному потрібно стати видатним політиком і завоювати схвалення більшості своїх співгромадян, а іншому цілком достатньо, щоб власні діти визнавали його авторитет. Такий же широкий діапазон в рамках однієї і тієї ж потреби можна спостерігати на будь-якому рівні піраміди, навіть на першій (фізіологічні потреби).

Багато вчених мужі оскаржують теорію, стверджуючи, що в його ієрархії задоволення найвищої потреби - - цілком можливо і в умовах незадоволеності в усьому іншому. В якості ілюстрації приводяться історії безлічі знаменитих і видатних особистостей. Наприклад, французький математик XIX століття Еваріст Галуа розробив основи сучасної алгебри, перебуваючи в тюремній камері. Або художники знаменитої Паризької школи (Сутін, Модільяні, Шагал, Кіслінг і інші), які створювали шедеври мистецтва в умовах крайньої потреби, невлаштованості і голоду. Дмитро Шостакович писав симфонію №7, своє найвидатніший твір, перебуваючи в обложеному Ленінграді в стані майже тваринного страху і відчаю. Прикладів сотні, і всі вони покликані довести, що і напівголодний, самотній і знехтуваний індивід може на все сто реалізувати природний потенціал. На ці аргументи Маслоу завжди відповідав: «Запитайте цих людей, чи були вони щасливі».

Вивчаючи ієрархію потреб, попутно Маслоу виділив і описав, який, на його думку, притаманний майже кожній людині. Суть його в тому, що деякі люди добровільно відмовляються активізувати приховані в них ресурси та потенціали. У наш час цю проблему можна вирішити відносно швидко і не тільки за допомогою класичного психолога, а й, наприклад, пройшовши базову щабель тренінгу.

Але що трапляється з людськими прагненнями, коли хліба вдосталь і шлунок завжди сповнений?

Новости