Пітерські далекобійники влаштували похід на Смольний

У вівторок далекобійники Петербурга провели найгучнішу і масштабну акцію за весь час з початку протестів

У вівторок далекобійники Петербурга провели найгучнішу і масштабну акцію за весь час з початку протестів. як розповів РБК один з організаторів колони далекобійників, координатор руху «Тигр» в Санкт-Петербурга Олександр Расторгуєв, колона далекобійників розтягнулася на 6 км. Фури разом з легковим автотранспортом зайняли два ряди шосе, третій далекобійники залишили порожнім для обгону.

З ранку акція протесту "равлик", мається на увазі повільний рух по двох крайніх смугах, проходила на міських околицях - в Ленсоветовском, Шушарах і на кільцевій. Зібравшись на Ленсоветовской дорозі, далекобійники повільно, зі швидкістю не більше 10 км / год, рушили в бік Московського шосе. Там їх уже чекала поліція. Вона розбила колону великих вантажівок на кілька груп. Возз'єднатися знову перевізникам вдалося вже на Колпінском шосе.

Першими, близько 11 ранку вівторка, почали рух ті вантажівки, які зібралися на Московському шосе, відразу ж паралізувавши рух по магістралі. Добравшись до Кадан, вони по кільцевій доїхали до з'їзду на Софійську вулицю і продовжили рух в бік Колпіно. Тут їх чекала друга група водіїв. Разом, за підрахунками самих протестуючих, колона склала 300 вантажівок.

На Софійській вулиці відбувся стихійний мітинг, який, для відповідності закону про масові заходи, назвали «народним сходом». Промовці на сході закликали далекобійників відправитися до Смольного, щоб петербурзькі влади «почули їх». У якийсь момент під час перерви і народного сходу учасники акції підпалили покришку, що не залишилося непоміченим федеральними ЗМІ, але не було схвалено більшістю далекобійників: незважаючи на конфлікт навколо "Платона", вони як і раніше підкреслювали, що цілі їх акцій - економічні , а не політичні.

Рішення їхати на Смольний взяли ближче до обіду, коли зрозуміли, що представники влади до них не приїдуть. Маршрут проклали по кільцевій з поворотом на Жовтневу набережну. Колона довжиною в 4 км рушила в дорогу. Їхали повільно, перемовляючись по раціях. Колону супроводжували співробітники ГИБДД і поліції, які, по затвердження Расторгуєва, два рази намагалися «розбити» рух фур. "Але ми прийняли рішення, що якщо хоча б одну машину зупиняють, зупиняється вся колона, а це провокує величезну пробку. Зрозумівши це, поліцейські перестали нас зупиняти ", - говорить Расторгуєв.

Десь в середині шляху стало відомо, що губернатор Георгій Полтавченко до протестувальників не вийде. Зате їм запропонували зустрітися з віце-губернатором Миколою Бондаренко і главою комітету з благоустрою Володимиром Рублевским. Комітет з благоустрою було обрано з формальної причини: в списку численних повноважень відомства є обов'язок по видачі спецперепусток для вантажного транспорту.

В результаті було досягнуто компромісне рішення: фури не їдуть в центр і залишаються на Жовтневій набережній. На зустріч з чиновниками їдуть активісти на легкових автомобілях. Шістьох учасників протесту з ініціативної групи були готові прийняти в будівлі комітету з благоустрою на караванної вулиці. Губернатор Георгій Полтавченко був в курсі цієї ініціативи і схвалив її.

За словами співрозмовників в Смольному, чиновники не тільки готові були чекати організаторів акції, а й запросили представників «РТ-Інвест Транспортні системи» укупі з співробітниками Севзапавтодора. Однак, поки чиновники з 16 годин чекали далекобійників в комітеті з благоустрою, вантажоперевізники шукали, де їм припаркуватися, але натикалися на нерозуміння і загрози з боку ГИБДД. У підсумку до 19.00 великовантажних повернулися до Смольного, де почався стихійний мітинг. Далекобійники заявили, що готові перекрити фурами центр міста, якщо влада не почне переговори.

Проте через кілька годин поліція вмовила присутніх розійтися. Тягачі покинули площу у Смольного. Наостанок вони пообіцяли напруження протесту не знижувати і 30 листопада відправитися в Москву з іншими перевізниками: «Ми бачимо, що влада не помічає протести в регіонах. Треба їхати до неї під вікна і домагатися скасування «Платона», - заявив один з водіїв акції.

Акції протесту не обмежилися одним Санкт-Петербургом. Під Єкатеринбургом далекобійники 24 листопада також перекрили федеральну трасу. як повідомляє Ura.ru , Це сталося біля стоянки на 30 км Тюменського тракту, де вчора пройшов мітинг водіїв. Близько 50 осіб заблокували рух на виїзд з боку Єкатеринбурга. Він перебував неподалік екіпаж ДПС спробував втрутитися в ситуацію і стали виштовхувати людей на узбіччя. Сталася бійка, один з водіїв був затриманий. У ГИБДД по Свердловській області повідомляють, що дорога в районі селища Верхнє Дуброво була перекрита протягом 20 хвилин.

"Це не перша акція протесту, яку ми проводимо. Але перша, в яку нам довелося так далеко від'їхати від міста. На жаль, нас не бачать і не чують в Москві. Люди доведені до відчаю. І якщо так все буде і далі, то нам доведеться їхати маршем на столицю ", - сказав далекобійник Сергій Російських виданню 66.ru .

У Саратові далекобійники влаштували акцію біля офісу компанії «Платон». Близько 30 осіб накинули собі зашморгу на шиї в знак протесту проти введення зборів за заподіяння шкоди дорогам. "Ми прийшли сюди для того, щоб на нас люди звернули увагу, а ми самі хочемо поглянути на цей« Платон », подивитися, що він із себе представляє. Подивилися ", - розповів агентству «Вільні новини» грузоперевозчик Олександр Черевко.

Тим часом, сьогодні понад сто далекобійників зібралися на Театральній площі Омська, щоб сказати «ні» новим зборів за дороги з великих вантажівок.

Відзначимо, що система збору плати з фур масою понад 12 тонн за проїзд по федеральних трасах, що отримала назву «Платон», почала працювати в Росії з 15 листопада. У цей день далекобійники по всій країні вставали по узбіччях або їхали з повільною швидкістю в знак протесту. У підсумку початкова сума збору в 3,73 рубля за км була знижена до 1,53 рубля за км. Ця ціна протримається до кінця лютого 2016 року. З 1 березня наступного року ціна зросте до 3,06 рубля за км.

administrator-rabcor

Новости