Пити чи не пити: де знайти чисту воду в Єкатеринбурзі

Директор мережі VODOROBOT Павло Русинів розповів, як влаштовані водомати і де знайти питну воду по 3 рубля за літр

Неприємний запах, сліди іржі або осад в чайнику - з цим стикаються жителі Єкатеринбурга при використанні водопровідної води. МУП "Водоканал" подає в розподільну мережу міста воду, що відповідає вимогам законодавства, але при проходженні через зношені ділянки мереж, "тупикові" гілки відвідав і внутрішньобудинкові комунікації якість води знижується. Пити воду з-під крана без кип'ятіння не можна, бажано додатково її обробляти і очищати.

Кожен екатерінбуржец по-своєму вирішує цю проблему для своєї сім'ї: одні встановлюють побутові фільтри, у кого-то є свердловина за містом або колодязь на дачі, інші купують бутильовану воду в магазині або з доставкою додому.

5 років тому в місті з'явилися перші водомати VODOROBOT . Це був уральський start-up: кілька хіміків, інженерів і технологів розробили проект встановлення автоматів самообслуговування, в яких можна набирати чисту питну воду.

Сьогодні VODOROBOT тільки в Єкатеринбурзі налічує 180 водоматов. Паралельно компанія розвиває мережу в Самарі і Челябінську

Як влаштовані уральські водомати і чому все більше і більше городян вибирають їх як доступну альтернативу іншими джерелами питної води в Єкатеринбурзі - в інтерв'ю з директором мережі VODOROBOT Павлом Русиновим.

- Як виникла ідея організувати в Єкатеринбурзі мережу водоматов VODOROBOT?

- На ринку Єкатеринбурга ми працюємо з 2005 року. Підібралася хороша команда на чолі з дуже грамотним технологом, і спочатку ми займалися тільки фільтрами: продавали, монтували, обслуговували. У 2011 році виникла ідея створити водомат, ми розробили модель, встановили перший водомат всередині під'їзду, почали його тестувати, через деякий час зрозуміли, що його окупність розтягнеться на довгі-довгі роки. Через пару років вирішили спробувати розмістити водомати у дворах житлових будинків, ось тоді-то мережа почала розвиватися семимильними кроками: у перші півроку - 7, через 12 місяців - 66, до кінця лютого 2018 року їхня буде вже 200.

Планується, що до кінця 2018 року в Єкатеринбурзі в кожному мікрорайоні в крокової доступності можна буде набрати чисту воду в VODOROBOT

- А чи є аналоги в Росії?

- Ідея водоматов НЕ нова, але унікальність нашої моделі полягає в тому, що ми розробили і сертифікували власну систему водопідготовки і серйозну систему телеметрії, яка дозволяє нам в режимі онлайн контролювати масу параметрів, будь то натиск води або стан фільтра. Скільки б ми не аналізували ринок, подібної системи автоматизації не зустрічав ні в кого.

- Як влаштований водомат VODOROBOT? Що у нього всередині?

- Водомат ми підключаємо до міської мережі. Людина бачить тільки систему розливу води, а в технічному приміщенні розміщується промислова система водопідготовки. Це не побутовий фільтр, який встановлюють під раковиною на кухні або на вході в квартиру. Ми не використовуємо накопичувальних баків. Фільтри в водоматах прямоточні, тобто вода в них «свіжовичавлений», що не застояного, а очищена тільки що.

Багатоступенева система фільтрації усередині водоробота, що включає мембрани зворотного осмосу, на виході доповнена ультрафіолетовою лампою, яка гарантує мікробіологічну чистоту води Багатоступенева система фільтрації усередині водоробота, що включає мембрани зворотного осмосу, на виході доповнена ультрафіолетовою лампою, яка гарантує мікробіологічну чистоту води   Фільтруючі елементи в кожному водомате змінюються в залежності від його завантаженості, але не рідше 1 разу на 3 місяці Фільтруючі елементи в кожному водомате змінюються в залежності від його завантаженості, але не рідше 1 разу на 3 місяці

- А в чому переваги водоматов в порівнянні з бутильованої водою з магазину?

- Головна відмінність - це ціна. Ви не платите за тару і логістику, тому що можете наповнювати свої бутлі, літр води в наших водоматах коштує 3 рубля. Арифметика проста: 5 л - 15 рублів, 19 л - 57 рублів. Під час відкриття кожного водомата ми безкоштовно розливаємо воду всім жителям мікрорайна. Кожен намагається і вирішує для себе, чи варто переплачувати за чисту воду.

Будинкові фільтри, встановлені в новобудовах, найчастіше - це система механічних фільтрів, які затримують тільки грубі домішки: пісок, іржу. А побутові фільтри забруднюються дуже швидко, адже ні для кого не секрет, що старі міські мережі - джерело вторинного забруднення води. Міняти фільтруючі елементи в них треба не рідше ніж один раз на півроку. Плюс разом вкласти досить велику суму: хороший фільтр коштує 10-15 000 рублів. Ми вважали економіку, і саме так склалася така низька ціна на нашу воду: ми продаємо питну воду високого ступеня очищення дешевше, ніж ви отримали б з фільтра в своїй квартирі за умови його регулярного обслуговування.

Ми вважали економіку, і саме так склалася така низька ціна на нашу воду: ми продаємо питну воду високого ступеня очищення дешевше, ніж ви отримали б з фільтра в своїй квартирі за умови його регулярного обслуговування

Воду в водоматах можна набирати цілодобово поруч з будинком. Оплату можна внести готівкою через монетоприймач. Система роботи зрозуміла і дитині, і бабусі Воду в водоматах можна набирати цілодобово поруч з будинком Для зручності є ще один спосіб оплати - передплачений брелок, його можна поповнювати на сайті VODOROBOT, в будь-якій касі ЄРЦ «Фрісбі» або в терміналах TelePay

- Що робити, якщо у покупця виникли проблеми при використанні водомата: чи не тече вода або не спрацьовує брелок?

- Вирішувати проблему самотужки вам точно не доведеться. Ми завжди на зв'язку: телефон сервісної служби вказано на кожному водомате і брелоках користувачів, досить тільки назвати номер водомата. Спеціаліст вирішить проблему дистанційно або підкаже, що зробити. Техніки чергують постійно і оперативно виїжджають на місце.

- Якщо поблизу від будинку водомата немає, а потреба в ньому висока, чи можуть мешканці самі ініціювати його установку?

- Якщо люди зацікавлені, щоб в їх кварталі з'явився водомат, у нас на сайті є форма заявки на його установку. Ми оцінюємо зону покриття в мікрорайоні, планований попит і виходимо на управління будинку, витрати на монтаж водомата і всі витрати по його обслуговуванню беремо на себе, в тому числі платимо оренду в фонд будинку. Витрачається вода і електрика оплачується за прямими договорами з ресурсними компаніями. Плюс до цього ми постійно беремо проби води, її якість щоквартально оцінює лабораторія МУП «Водоканал», кожен покупець може ознайомитися з результатами експертизи на інформаційному стенді водомата. Якість продукту, який ми виробляємо, для нас на першому місці. І тисячі жителів Єкатеринбурга довіряють нам.

знайти водомат VODOROBOT поруч зі своїм будинком
Центральний офіс: м Єкатеринбург, вул.Хомякова, 16
Телефон: 8-800-1000-123
сайт: www.vodorobot.ru
Що у нього всередині?
Якщо поблизу від будинку водомата немає, а потреба в ньому висока, чи можуть мешканці самі ініціювати його установку?

Новости