Плани вводів АЕС в Росії можуть змінитися

Як з'ясував "Комерсант", на тлі стрибка цін на енергоринку і під тиском конкурентів і споживачів "Росатом" готовий обговорювати відстрочку вводів нових АЕС. Додатково ускладнює ситуацію майбутня Білоруська АЕС, істотна частина вироблення якої за відсутності реального експортного потенціалу на заході неминуче піде в Росію. Плани держкорпорації на внутрішньому ринку вже коректувалися і зараз в РФ активно будуються лише п'ять великих блоків. Але в "Росатомі" побоюються ускладнень для своїх проектів, які зараз стали одним з основних напрямків розвитку держкорпорації.

"Росатом" готовий обговорювати перенесення термінів введення нових атомних енергоблоків, що будуються в РФ за договорами поставки потужності (ДПМ, гарантують повернення інвестицій за рахунок підвищених платежів споживачів). Ключова умова згоди держкорпорації - зміна дати введення (поставки потужності на оптовий енергоринок), повідомив в листі в Міненерго (копія є у "Комерсант") перший заступник глави "Росатома" Олександр Локшин.

ДПМ використовуються для енергоблоків, що будуються в рамках обов'язкових інвестпрограм генкомпаній. Виплати по ДПМ для АЕС йдуть не менш ніж 20 років, базова прибутковість ДПМ АЕС - 10,5%. За затримку вводів передбачені штрафні санкції.

Високі платежі по ДПМ АЕС традиційно викликають невдоволення споживачів і конкурентів "Росенергоатому" (РЕА). На початку року введення нового блоку на 885 МВт на Белоярской АЕС вніс істотний внесок в зростання енергоцен. У лютому середньозважена нерегульована ціна (ПСНЦ) на потужність для гарантують постачальників (ДП, основні енергозбуту регіонів) в першій ціновій зоні (європейська частина РФ і Урал) виросла на 52% до січня, а на піку - на 72%. У січні зростання ПСНЦ до грудня 2016 року склав 22,6%. ПСНЦ - одна зі складових граничного рівня енергоцен для роздрібних споживачів (крім населення). За даними "Ради ринку", введення нових АЕС і ГЕС в січні підвищив фактичну ціну на потужність на 11,1%. Белоярская АЕС отримувала 3,88 млн руб. за 1 МВт на місяць, Зеленчукская ГЕС-ГАЕС "РусГідро" - 1,3 млн руб.

У підсумку з весни в уряді почалася дискусія про зниження платежів за нові АЕС. У вересні "Спільнота споживачів енергії" запропонувало перенести введення блоків РЕА на термін від шести місяців до двох років. За даними асоціації, 9 жовтня віце-прем'єр Аркадій Дворкович доручив Міненерго, Мінекономіки, ФАС і "Росатому" опрацювати цю пропозицію. За оцінкою споживачів, в першому півріччі зростання кінцевої ціни на потужність склав 15-20%, а потужність нових АЕС становить 3-3,9 млн руб. за МВт в міс., що в 25-30 разів вище поточної ціни потужності старої генерації.

В "Росатомі" "Комерсант" підтвердили, що для зниження навантаження на споживачів готові розглянути "перенесення вправо" термінів початку поставки потужності блоків, які не перебувають у високому ступені готовності - зокрема, другого блоку Ленінградської АЕС-2 (ЛАЕС-2, 1, 2 ГВт, плановий введення - лютий 2020 року) і другого блоку Нововоронезької АЕС-2 (1,2 ГВт, січень 2019 року). Терміни споруди витримуються, кажуть в держкорпорації, але по частині "є незначні відхилення", які не впливають на терміни введення.

У Міненерго підтвердили отримання листа "Росатома" і повідомили, що вже направили доповідь в апарат уряду (там ситуацію не коментували). Міністерство згідно відкласти введення, пропонуючи іншу схему: для першого блоку ЛАЕС-2 зрушити термін з січня 2018 року на січень 2019 го, а четвертого блоку Ростовської АЕС (1 ГВт) - з січня 2019 року на листопад 2018 го. При цьому в Міненерго не готові звільняти "Росатом" від оплати штрафів за ДПМ.

В "Росатомі" не згодні з розрахунками критиків дорожнечі АЕС. Зростання цін на потужність Олександр Локшин в листі пояснює, зокрема, рішенням уряду внести до вартості нових блоків плату за техпрісоедіненіе до мереж з розстрочкою в 6% на десять років. "Ці кошти, по суті, не є доходами РЕА, так як транзитом передаються ФСК", - уточнює він. Топ-менеджер додає, що повернення через ДПМ коштів, отриманих з бюджету на нові АЕС (від цього пропонувалося відмовитися), врахована в фінплану "Росатома", їх виключення погіршить економіку РЕА та "Росатома" і "вкрай негативно позначиться на просуванні російських атомних технологій за кордоном".

Знизити попит на нові АЕС може і введення Білоруської АЕС (за планом два блоки потужністю по 1,2 ГВт в 2019-2020 роках), частина вироблення якої, мабуть, піде в РФ. За даними джерел "Комерсант", це питання обговорювалося на нараді щодо формування загального енергоринку ЄАЕС у віце-прем'єра Аркадія Дворковича 25 вересня (в Міненерго і апараті віце-прем'єра ситуацію не коментують). Початково проект був орієнтований в тому числі на експорт, але Литва неодноразово виступала проти АЕС. Розглядаються різні варіанти: або БелАЕС буде замість стару генерацію, або доведеться відмовитися від будівництва потужностей в РФ, зазначає співрозмовник "Комерсант". Інше джерело "Комерсант" на ринку вважає, що проблеми можуть виникнути у проектів РЕА на заході країни (наприклад, будівництва заміщають потужностей на Смоленській АЕС).

В умовах стагнації попиту на енергію в РФ РЕА вже скорочував інвестпрограму: був відкладений або заморожений цілий ряд перспективних проектів АЕС (див. Карту). Нещодавно "Росатом" (за офіційною версією, через відсутність попиту) призупинив прийняття рішення по будівництву комерційного блоку з реактором на швидких нейтронах БН-1200 на Белоярской АЕС. Директор "Товариства споживачів енергії" Василь Кисельов вважає, що перенесення вводів АЕС може бути взаємовигідним для постачальників і споживачів, і зазначає, що такий досвід уже був у 2015 році. За оцінкою асоціації, в 2018 році перенесення введення першого блоку ЛАЕС-2 скоротить платіж споживачів на 42 млрд руб., А введення блоку Ростовської АЕС на два місяці раніше - збільшить на 3,3 млрд руб. Відстрочка введення другого блоку Нововоронезької АЕС заощадить 2,4 млрд руб. у місяць.

За оцінкою Наталії Порохової з АКРА, блок Ростовської АЕС менше за потужністю, ніж на ЛАЕС-2, і річний платіж за нього буде на 5 млрд руб. нижче. Вона зазначає, що штрафи за ДПМ АЕС набагато менше, ніж за ДПМ ТЕС. "Якщо при рокіровки ЛАЕС буде платити штраф, то споживачі в 2018 році заплатять на 7 млрд руб. Менше, ніж якби ЛАЕС-2 була введена в 2018-м, а блок Ростовської АЕС - в 2019 році", - зауважує експерт.

В "Росатомі" "Комерсант" підтвердили, що вилучення коштів бюджету з ДПМ скоротить інвестпрограму РЕА та в підсумку може вплинути на хід спорудження головних блоків проекту ВВЕР-ТОІ на Курській АЕС-2 (поки лише на підготовчій стадії). ВВЕР-ТОІ зараз постулюється як ключовий експортний продукт, хоча поки зарубіжних контрактів на нього немає через відсутність референтних блоків в РФ. Від появи в короткі терміни першого референтного зразка ВВЕР-ТОІ, кажуть в держкорпорації, істотно залежить ряд переговорів з потенційними зарубіжними замовниками.

джерело: Комерсант

Новости