Планова заміна ПК

  1. "Не чіпай, поки працює"
  2. У всьому винне ПО?
  3. без сюрпризів
  4. продати подорожче
  5. Термін служби корпоративних ПК
  6. правильна заміна
  7. Рекомендації по заміні ПК Дмитра Северова, технічного директора компанії «Відкриті Технології»
  8. Рекомендації по заміні елементів ІТ-інфраструктури Романа Баричкіна, директора з розвитку бізнесу компанії...
  9. Лідери читацького рейтингу
Спецвипуск 4, 2004: Додати Корпоративний ПК

30.08.2004

Автор: Маріне Восканян

Будь-який керівник хоче за допомогою ІТ підвищити ефективність роботи персоналу і компанії в цілому, однак економія коштів і можливість уникнути зайвих витрат - проблеми не менш актуальні. Планова заміна ПК - якраз та ситуація, де, з одного боку, хочеться заощадити, а з іншого боку, не знизити продуктивність ІТ-інфраструктури.

Існують дві протилежні точки зору на заміну ПК - перша, що все потрібно планувати, в тому числі і заміну ПК потрібно проводити регулярно і по наміченої заздалегідь схемою, і друга - "не чіпай, поки працює". І питання про планову заміну парку ПК кожної компанії доводиться вирішувати самій, оскільки існують аргументи на користь обох точок зору.

"Не чіпай, поки працює"

Є думка, що поки техніка працює справно, міняти її взагалі немає необхідності. Начальник відділу інформаційного забезпечення керуючої компанії холдингу "Металоінвест" Олександр Михайлівський порівнює тут ПК з автомобілем: "Я не бачу сенсу в планомірному оновленні ПК. Ніхто ж не говорить:" цей автомобіль хороший, працює, але я не можу на ньому їздити ". Автомобіль повинен працювати до того моменту, поки закупівля запасних частин виправдана і не доводиться платити за раритетність. до того ж, як відомо, з двох зламаних ПК збирається один працюючий, і морально застаріла техніка продовжує "жити". Завжди можна прид умать, як використовувати старий комп'ютер. З мого досвіду, комп'ютер на робочому місці повинен працювати до тих пір, поки співробітник може виконувати свою роботу ".

Дмитро Северов, технічний директор компанії "Відкриті Технології", відстоює протилежну точку зору на прикладі тих же автомобілів: "Це твердження звучить, як" хороший стукіт себе проявить ". Так, автомобіль можна експлуатувати до такого стану, коли розбити не шкода. Однак ті автовласники, які "все правильно зробили", вважають за краще і витрачатися на регламентне технічне обслуговування, і гуму міняти, і вчасно міняти автомобіль. Звичайно, і ІТ-інфраструктуру годі й модернізувати і навіть не обслуговувати, і це, в кінцевому рахунку, "всього лише" підвищує ризики вашого бізнесу. Далі все залежить від того, якого масштабу ризики ви допускаєте для свого бізнесу ".

Роман Баричкін, директор з розвитку бізнесу компанії "ТехноСерв А / С" вважає, що теза "поки все працює, нічого модернізувати не треба" - вкрай шкідливий і небезпечний, особливо, якщо мова йде про серверному обладнанні, критичному для роботи компанії. "Якщо чекати, коли система почне давати збої, то це може привести до зупинки всього бізнесу, - каже Роман Баричкін. Коли в працюючої ІТ-системі виходить з ладу один з компонентів - його потрібно терміново міняти, в такій ситуації вже не йдеться про будь-якої продуманої модернізації. до того ж закупівля і поставка окремих компонентів можуть зайняти до декількох тижнів і навіть місяців. Весь цей час робота системи буде під загрозою ".

У всьому винне ПО?

Хоча фізично техніка теж зношується, в першу чергу вона застаріває морально, що неминуче у зв'язку з поточною моделлю розвитку ПО. Про особливості корпоративного апгрейда і пов'язаної з ним плановою заміною ПК нам розповів співробітник російського представництва однієї із західних компаній-розробників ПЗ.

Будь-яке обладнання рано чи пізно треба (або здається, що треба) міняти, тому що воно перестало справлятися з поставленими завданнями. Наприклад, домашньому користувачеві може не вистачати швидкодії ПК для ігор або роботи з цифровим фото. Корпоративний ПК - інша справа. Адже завдання організації найчастіше залишаються колишніми. Бувають, напевно, ситуації з виросли в тисячі разів обсягом продажів, але, боюся, тільки в різдвяних казках. Однак в будь-якій компанії співробітники періодично приходять в ІТ-відділ, до системного адміністратора і просять щось замінити, поліпшити, проапгрейдить. Чому?

У кожній організації існує своє "зерно кристалізації", який-небудь відділ або просто робоче місце, ІТ-потреби яких різко відрізняються від ІТ-потреб колег. Це може бути маркетинговий відділ, якому потрібно приготувати комп'ютерну презентацію не гірше, ніж у конкурента. Або бухгалтерія, якої треба здавати звіти в податкову інспекцію, а звіти приймаються тільки в форматі нової версії "1С", яка на наявних ПК працювати не буде і вимагає більш потужного сервера. Сам ІТ-відділ може вимагати установки всім нової версії Windows, це знову ж таки вимагає більш продуктивної техніки. А якщо організація хоче сертифікуватися по ISO 9001, нові потужності потрібні всім.

Ці ситуації об'єднує те, що змінюються зовнішні по відношенню до нас обставини, інформаційні канали, ПО, і сторонні організації вимагають результатів, недосяжних з наявними у нас обладнанням. А виникнувши раз на кордоні зіткнення із зовнішнім середовищем, процес upgrade'а починає поширюватися по всіх ланках інформаційної інфраструктури - нова версія продукту вимагає нової версії операційної системи, в нову ОС чомусь забули вбудувати підтримку старих, що використовуються у нас інформаційних протоколів. При цьому цікаво те, що раз що почався процес upgrade'а є до певної міри самопідтримуваним. Чим складніше і багатогранніше інфраструктура підприємства, тим більше найнесподіваніших наслідків (і в найнесподіваніших підрозділах) може зажадати така безневинна, наприклад, річ, як введення IP-телефонії. Діє закон Мерфі в застосуванні до управління ІТ-структурою - "найновіша версія програми вимагає найпотужнішою побутової апаратної платформи, що існувала на момент її виходу в світ".

Саме нове ПЗ, інформаційні та ERP-системи заповнюють і переповнюють будь-які запропоновані їм обсяги дисків і оперативної пам'яті. І навряд чи я відкрию страшну таємницю, визнавши, що програмування - звичайний вид бізнесу і метою його є не написання найкращих на світі програм, а отримання максимального прибутку за мінімальний час. А мінімізація ресурсів, потрібних програмі, і підтримка нею тих же старих протоколів обміну - це час, витрачений на розробку, і, причому час вельми кваліфікованих (а значить, досить дорогих) розробників. Так що до тих пір, поки ресурсомісткість програм не обмежує попит на них, ця ресурсомісткість рости буде.

І погоджуючись на кожну установку нової версії того чи іншого ПО без особливої ​​необхідності, нехай навіть на кілька ПК своєї організації, локально, ви вже робите крок до поступової зміни парку ПК в своїй компанії. Зрозуміло, ніхто не закликає тримати техніку на балансі доти, поки вона не перетворитися на іржу і силіконову пил, проте в гонитві за зайвої функціональністю ІТ продуктів, яка можливо взагалі не буде використана на практиці, ви ризикуєте понести великі фінансові витрати.

без сюрпризів

За словами Дмитра Северова, на користь планової заміни техніки можна привести такі ж аргументи, якими характеризуються переваги планового господарства перед господарством натуральним. При веденні планового господарства все робиться досить швидко, просто і одноманітно. При правильній організації планового процесу набагато менше і трудовитрати, і непродуктивні втрати робочого часу. Але з цієї аналогії ясні і недоліки. Якщо говорити про планове виробництві, планової реконструкції, плановій заміні, то це завжди дуже помітні витрати. У грошовому вираженні планова заміна завжди дорожче.

Причини необхідності заміни серйозні - зростає вартість обслуговування парку ПК. Директор департаменту консалтингу УСП "Компьюлинк" Валентин Червяков звертає увагу на те, що значна частина пластмасових деталей в комп'ютерній техніці (особливо це стосується принтерів) має певний термін служби по часу - 5-7 років, і, незалежно від робочого навантаження, ці деталі з часом розсипаються. "При цьому ремонт подібних окремих компонентів нерентабельний, комп'ютер простіше міняти цілком", - продовжує цю думку Роман Баричкін. - Продати застарілі комп'ютери можна, але чим пізніше це станеться, тим нижче буде їх залишкова вартість ".

У компанії, де планова заміна ПК не здійснюється, складається якесь "натуральне господарство". Відповідно, все, що робиться в натуральному господарстві, на перший погляд робиться безкоштовно, а всі фактичні і дуже великі витрати виражаються в натуральних показниках. Дмитро Северів впевнений, що якщо компанія не хоче враховувати витрати в натуральних показниках і живе за принципом "важливі тільки гроші", то видимі витрати для неї невеликі. Однак "безкоштовний сир є тільки в мишоловці" і доводиться платити "натурою", в першу чергу фактичними затратами, втратами робочого часу і, як наслідок, низькою продуктивністю компанії. "Дуже часто, - каже Валентин Червяков, - натуральне господарство супроводжується котельним методом обліку витрат, тобто виявити витрати за статтями неможливо, а обсяг" непрямих "витрат перевершує всі очікування".

продати подорожче

Не секрет, що системні інтегратори при здійсненні тих чи інших проектів для клієнтів враховують фінансові можливості замовника. Однак чи завжди їх пропозиції пов'язані з реальними потребами клієнта? Тут можна продовжити "автомобільні" аналогії. Якщо ви зайдете в автосалон і продавець точно знає, що у вас є кошти на придбання будь-якого автомобіля, вам відразу ж запропонують останню модель спортивного купе, а не економічний автомобіль середнього класу, незалежно від того, для чого вам потрібна машина. І навпаки - припускаючи, що ви не в змозі оплатити останнє слово техніки, з вами про це не будуть і розмовляти, навіть якщо саме такі можливості вам життєво необхідні. Будь-який постачальник техніки хоче отримати від угоди з клієнтом максимальний прибуток - і якщо клієнт в змозі платити за новий парк ПК і його часте оновлення, у консультантів завжди знайдуться аргументи на користь цього рішення.

Фахівці, що працюють в інтеграторських компаніях, з якими нам вдалося переговорити, не заперечують, що поки у клієнта є зайві гроші на оплату ІТ-інфраструктури, функціонал якої він повністю явно не освоїть, - йому будуть пропонувати дорогі системи, дороге обслуговування і не завжди економічний варіант поновлення. Саме тому, на думку Олександра Михайлівського, далеко не всі ІТ-керівники вірять консультантам, які говорять "вам непогано б впровадити то-то, якщо ви упровадите таку систему, то-то у вас підвищиться на 15%, а то-то зменшиться на 10% ", вважаючи реалізацію проекту доцільною тільки в тому випадку, якщо без цього компанія більше не зможе працювати.

Є ще один важливий момент - рішення про оновлення парку ПК в організації приймає конкретний керівник, і це рішення він може приймати з міркувань, дуже далеких від реальних завдань. Так само як журнали мод переконують міняти гардероб кожні півроку, переконуючи, що інакше соромно показатися на очі друзям і знайомим, так само і новизну ІТ-інфраструктури підприємства, і парку ПК зокрема, керівник може сприймати як частину свого іміджу. І консультанти вміло зіграють на бажанні, "щоб у нас було не гірше, ніж у інших". Часом не потрібно навіть і консультантів. В одній з великих інтеграторських компаній згадують випадок, коли клієнт - компанія середніх розмірів хотіла встановити собі систему SAP, з відповідною заміною техніки і потенційної необхідністю її оновлювати, тільки тому, що друзі директора компанії - теж керівники підприємств, сказали, що у них встановлена ​​саме така ІТ-система. У подібному випадку системний інтегратор може здійснити проект будь-якої складності - і клієнт сам буде повністю відповідати за явно зайві витрати.

Очевидно, що установка складних ERP-систем в ситуації, коли у компанії є обмежена кількість досить простих бізнес-процесів, призводить до необхідності підвищувати функціональність і потужність корпоративних ПК, при тому, що - і це найголовніше - техніка продовжує вирішувати ті ж бізнес-завдання, співробітники зайняті тими ж операціями. Модернізація подібної системи, впровадження додаткових модулів може бути причиною зміни корпоративного парку ПК. Так, в даному випадку можна говорити про планове внесення змін до організації роботи співробітників, але чи є необхідність в таких змінах? Якщо організаційна структура підприємства і бізнес-процесів на якомусь етапі залишається незмінною, питання, чи потребує вона на цьому етапі в плановій заміні парку ПК, залишається відкритим.

Термін служби корпоративних ПК

Як розрахувати термін служби корпоративних ПК? Три роки життя ПК називають оптимальними більшість консультантів з планування, рідше, зустрічається рекомендований період планової заміни в чотири роки. При цьому, за словами Валентина Червякова, світова практика показує, що великі корпорації виробляють саме планові заміни техніки, а й заміна ПО (ОС і офісні додатки), і заміна ПК західними компаніями відтягуються максимально можливо.

Крім того, при заміні ПК часто застосовується метод "ротації". Суть методу в наступному: користувачам, яким необхідні великі потужності, робочі станції оновлюються в першу чергу, а їх комп'ютери - користувачам з меншими запитами, і так по ланцюжку. Але сьогодні такий підхід, на думку Романа Баричкіна, себе вже вичерпав. При такому підході витрати на роботу ІТ-персоналу перевищують економію на обладнанні, знижується і якість обслуговування.

Експерти рекомендують розраховувати термін служби ІТ-ресурсів виходячи з планів розвитку компанії. "У великих компаніях обов'язково будуються проекти щодо збільшення клієнтської бази, обсягу обслуговуваних об'єктів і т. Д., - говорить Роман Баричкін. - Виходячи з цих параметрів, розраховується зростання потужності серверного обладнання, сховищ інформації та каналів зв'язку. У найпростішому вигляді даний розрахунок можна зробити методом апроксимації з урахуванням деякого запасу, але іноді залежності бувають більш складні. Досвід показує, що закуповувати ІТ-ресурси на дуже велику перспективу - нерентабельно, т. к. їх питома вартість (співвідношення ціна / вироб дітельность) неухильно падає ".

У компанії "Техносерв А / С" впевнені, що оптимальний підхід полягає в глибокій розробці структури інформаційної системи компанії, яка передбачала б технології поетапного розвитку. Це означає, що компанія повинна закуповувати серверні потужності і дискові сховища, що задовольняють її на найближчу перспективу 0,5-1,5 року. При цьому логічна і мережева інфраструктура повинна бути розрахована на підключення додаткового обладнання, яке буде куплено в майбутньому. Так, наприклад, СКС має сенс проектувати з запасом на 10 років вперед, т. К. Її модернізація скрутна або навіть неможлива.

Валентин Червяков звертає увагу на те, що існують бухгалтерські норми амортизації комп'ютерної техніки, а також причини, на які компанія вплинути не може, - існуюча модель просування виробниками продукції з високими темпами зміни моделей техніки і версій ПЗ (див. Врізку "У всьому винне ПО ? ")" Для вирішення більшості офісних завдань вистачить P-166 з MS Office 97, - каже він, - але де ви купите цю техніку і це ПО? Вона давно знята спроізводства і в партіях майже не зустрічається на вторинному ринку ".

"Скільки живе завдання в своєму незмінному вигляді, стільки й живе комп'ютер під цим завданням, - вважає Дмитро Северов. - Зміни в бізнесі тягнуть за собою зміни, в першу чергу, в правилах використання співробітниками ПО, в другу чергу, в самому ПО. Звідси і зміни вимог до обладнання ". Якщо процес таких змін управляється, тобто можливість не підвищувати вимоги до апаратного забезпечення або підвищувати їх не так швидко, як вони ростуть в відсутність управління. Як правило, не можна розрахувати термін служби, адже для цього необхідно знати "час життя завдань компанії в установленому діапазоні змін". Можна задати темп морального зносу і можна вимірювати стан обладнання з тим, щоб встановити ступінь фактичного морального зносу так само, як вимірюється і виявляється фізичний знос устаткування. Дмитро Северів підкреслює: "Бажання бачити відповідність встановленого терміну фактичного знову приводить нас до необхідності якісно планувати і дисципліновано виконувати плани".

правильна заміна

Ще один важлівій момент - грамотна планова заміна аж Ніяк НЕ предполагает, что одним махом вікідається все старе обладнання и Йому на зміну встановлюється нове. При розумному підході тут теж є способи заощадити кошти компанії. Планову заміну парку ІТ-інфраструктури краще здійснювати, коли ІТ-інфраструктура в достатній мірі контролюється: є дані про те, яке програмне забезпечення реально встановлено і, що дуже важливо, реально використовується; значима інформація відокремлена від допоміжної, тимчасової та іншої інформації, що не має цінності. "Вибачте за каламбур, але для того щоб уникнути зайвих витрат, планова заміна техніки повинна здійснюватися планово, - говорить Дмитро Северов, - т. Е. В хорошому відповідно до якісним планом проекту. Чим якісніше буде складено цей план, і чим точніше він буде дотримуватися, тим менше ймовірність зайвих витрат ".

Рекомендації по заміні ПК Дмитра Северова, технічного директора компанії «Відкриті Технології»

1. Бажано ревізувати ті функції, якими реально користується компанія. Це дозволить уникнути непотрібного up-grade програмного забезпечення, який з неминучістю веде за собою up-grade апаратного забезпечення.

2. Важливо чітко встановити ступінь сумісності нового обладнання і успадкованого ПЗ. Не секрет, що багато успадковане ПЗ на сучасному обладнанні, що вимагає сучасних операційних систем, може працювати зі збоями або з іншими недоліками, які зроблять їх використання неефективним. Є багато штучних заходів для забезпечення такої сумісності, однак вони не зводяться до простої заміни обладнання та операційної системи.

3. Планова заміна техніки - захід дороге і рідкісне. Корисно приурочити до нього заходи по консолідації даних і / або обчислень. На перший погляд тут є побоювання, що проект, і без того масштабний, дорогий, довгий і складний, ще більше ускладнюється і дорожчає. Однак якщо мінімізувати зміни в додатках (уникнути цього повністю не можна) і у взаємодії додатків (такі зміни створюють основні складності), то консолідація даних і / або обчислень збільшує складність і тривалість такого проекту незначно, і завжди апріорна оцінка дозволяє сподіватися, що виграш від комплексного характеру проекту перевищить витрати на його збільшення. Це той принцип, який дозволяє оптимізувати співвідношення вартість / продуктивність такого проекту.

4. Ще одна "косметична" рекомендація, яка сильно зменшує відчувається масштаб "лиха". У разі заміни операційної системи і додатків варто спробувати залишити без змін дизайн вікон, меню та інші фактори, які найбільш тонко відчуває користувач. Варто вибирати не найновіший і зовні привабливий варіант, а той, який забезпечує найбільшу продуктивність користувача. Це особливо важливо для персоналу, що виконує багато типових операцій. Для такого персоналу основна маса функціональних можливостей, як операційної системи, так і додатків, не затребувана, проте дуже важливо швидкодію кожного співробітника за комп'ютером. Тут важливіше мати кнопки і меню на своєму звичному місці, ніж мати їх красивими в правильних, але нових місцях.

Рекомендації по заміні елементів ІТ-інфраструктури Романа Баричкіна, директора з розвитку бізнесу компанії «ТехноСерв А / С».

1. Заміну елементів ІТ-інфраструктури необхідно здійснювати планово, так, щоб ця операція не призвела до зупинки бізнесу.

2. Якщо говорити про серверах, то оптимально, коли нові вводяться в дію паралельно з роботою старих. Тоді адміністратор має можливість поетапно переводити завдання на нові сервери, а старим відводити допоміжну роль. Таким чином, модернізація відбувається без зупинок бізнесу і без зниження надійності обслуговування. У той же час старі сервери, які ще зберігають свою працездатність, можуть продовжувати використовуватися на некритичних додатках і поступово виводитися з експлуатації в міру старіння.

3. Якщо говорити про робочих станціях, то заміну варто робити в міру виникнення адекватних скарг з боку користувачів на недолік продуктивності. При цьому застарілі комп'ютери краще продати.

4. При заміні моніторів варто подумати про медичні вимоги. Поява нових типів моніторів здатне знизити стомлюваність персоналу.

5. Якщо говорити про мережевому обладнанні класу офісу, то про його заміну варто замислюватися при вичерпанні 70-80% портів, при перевантаженні окремих сегментів більш ніж на 50% або плановому збільшенні потужності.

Версія для друку

Лідери читацького рейтингу

Обговорення на форумі

Kelfruits KelfruitsBI, 13.05.2019 5:05:07

Alsy Matveeva, 22.01.2019 13:07:08

Uborka-dom, 11.01.2019 20:08:41

Кузьма Трушіцин, 09.12.2018 15:54:18

melanie cole, 09.12.2018 12:30:24

У всьому винне ПО?
Чому?
Однак чи завжди їх пропозиції пов'язані з реальними потребами клієнта?
Так, в даному випадку можна говорити про планове внесення змін до організації роботи співробітників, але чи є необхідність в таких змінах?

Новости