Почалося: Як в державному медзакладі беруть гроші за прийоми у лікарів

кореспондент Depo.ua випробував на собі офіційно платну медицину.

Вже багато років я і члени моєї сім'ї є пацієнтами київського Центру ендокринної хірургії, який знаходиться на Кловському узвозі, 13. На початку майже всі послуги в медичному закладі були безкоштовними або коштували символічні 50 грн. Згодом всі аналізи, УЗД-дослідження стали платними. Правда, каса була захована в звичайному кабінеті, а всі грошові операції оформлялися як благодійні внески.

Лікарі, які приймають в Центрі, наприклад, ендокринолог, отоларинголог, гінеколог, ніколи не брали грошей за свої послуги. Якщо пацієнт вже дуже хотів віддячити лікареві, він також робив благодійна пожертва, яке оформлялося офіційно. Таким чином, я ходила на профілактичні огляди щорічно, платила тільки за аналізи та УЗД. Мій батько - пенсіонер з діабетом, також безкоштовно відвідував лікарів, проте ніякої знижки на аналізи та УЗД-дослідження він не мав.

Сюрприз чекав всіх пацієнтів поліклінічного відділення цього Центру вже в травні. Половина прийомних годин фахівців стала платною, в колл-центрі закладу лаконічно пояснили нововведення словом "госпрозрахунок".

І ось, коли я спробувала записатися на прийом до лікаря, до якого ходжу вже багато років, з'ясувалося, що залишилися тільки платні годинник. Я погодилася на платний прийом, вирішивши перевірити платну державну медицину на собі. По телефону мені повідомили, що прийом у фахівця буде коштувати 350 грн.

Чим обумовлена ​​саме така цифра - невідомо. Адже у різних лікарів цього центру своя специфіка. Наприклад, ендокринолог тільки слухає скарги пацієнта, прописує схему лікування, а ось гінеколог робить ще й УЗД-огляд, який, як виявилося, входить в платіж 350 грн, що дуже зручно і робить суму за прийом прийнятною. Для довідки, ціна на УЗД-обстеження в деяких клініках стартує від 200 грн і може досягати 500, разом з консультацією. За аналізи потрібно платити окремо. Кабінет лікаря гінеколога обладнаний за останнім словом техніки, пацієнтам видають бахіли, і нічого приносити для огляду, як то було в жіночих консультаціях, не потрібно.

Раніше я дякувала лікаря за бажанням, адже він допомагав мені в будь-який час доби і при різних обставинах. Але в цей раз після закінчення прийому я отримала талон, з яким повинна була піти в касу і сплатити свій візит. У дверях я запитала лікаря, чи нічого яему не повинна, на що отримала щиру посмішку і відповідь "Йдіть в касу". Цікаво, що каса знаходиться в глибині закладу, тобто, якоюсь недобросовісний людина спокійно може піти і не заплатити, адже контролю немає.

На цей раз каса була облаштована як потрібно, з написом "КАСА" і в самому серці Центру. Мені назвали суми, пояснивши, скільки коштує прийом і окремо аналізи, і навіть видали чек.

Хочу зазначити, що мене така система саме в цьому Центрі влаштовує, адже раніше потрапити до лікаря раніше, ніж за місяць, я могла тільки в екстрених ситуаціях, а запису не рятувала від двогодинних черг. Порахувавши час на очікування, час на отзвон для запису на прийом, сума в 350 грн здається мені адекватною, при тому, що, наприклад, в іншому закладі мій лікар "коштував" 800 грн за консультацію.

Але як бути пенсіонерам і людям, у яких немає таких грошей, особливо, якщо мова йде про прийом у кількох спеціалістів, аналізах і УЗД ...

Кілька моїх родичів вже намагалися записатися в Центр ендокринної хірургії на безкоштовні прийоми. Дзвонили з 10-ї години, але додзвонилися тільки в 14-ти. Їм повідомили, що безкоштовні місця на місяць вже "розійшлися" і тепер можна тільки чекати наступного місяця або скористатися платним прийомом.

Судячи з усього, в колл-центрі в першу чергу записують "своїх" - родичів, друзів, знайомих і так далі. При цьому, при необхідності ви можете прийти без запису і дочекатися закінчення черзі. Але є такі візити безкоштовними, чи підпадають під "госпрозрахунок" - знають тільки самі фахівці Центру.

Цікаво, що моєму батькові все-таки вдалося записатися на безкоштовний прийом. На питання, чи буде знижка для пенсіонерів або хворих на діабет, якщо усі послуги в Центрі стануть платними, йому не відповіли. Але відзначили: тим, хто хоче "знижок і чогось безкоштовного", краще йти в районну поліклініку.

Також не дуже зручно, що програма "Доступні ліки" в Центрі не працює, хоча було б логічним, якби ендокринолог, який веде пацієнта, наприклад, з діабетом, і знає всю його історію хвороби, мав можливість виписувати рецепт на одержання ліків, згідно програмі - безкоштовно або зі знижкою.

Зараз же люди, які отримують медичні послуги в Центрі ендокринної хірургії, повинні все одно йти в районну поліклініку, сидіти в черзі до терапевта, щоб взяти направлення до "місцевим" ендокринолога. А потім - ще одна черга, вже до цього фахівця. І все заради рецепта на безкоштовні ліки, який в ідеалі можна було б отримати ще в Центрі.

Словом, мене зацікавило питання про правомірність нововведень в державному медзакладі, адже платні прийоми ввели ще до узгодження медичної реформи. З цим питанням я звернулася до Міністерства охорони здоров'я, тому отримавши відповідь, ми повідомимо про причини введення платної медицини в окремо взятому медичному центрі.

Новости