Податки від зарплати співробітників: сплата

Коли роботодавець нараховує своєму співробітникові заробітну плату або премію за класно виконану роботу, він зобов'язаний на ці суми нарахувати страхові внески в ПФР, ФФОМС, ФСС і перерахувати їх в бюджет

Коли роботодавець нараховує своєму співробітникові заробітну плату або премію за класно виконану роботу, він зобов'язаний на ці суми нарахувати страхові внески в ПФР, ФФОМС, ФСС і перерахувати їх в бюджет. Крім цих внесків потрібно заплатити відрахування до фонду обов'язкового страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань або на бухгалтерському сленгу - «травматизм».

Крім внесків і відрахувань на «травматизм» роботодавець зобов'язаний розрахувати, утримати та переказати до бюджету податок на доходи фізичних осіб від зарплати кожного співробітника.

Всі ці податки від зарплати співробітників організації та ВП повинні сплачувати щомісяця.

Гроші за страхові внески і відрахування на «травматизм» повинні відправитися до Фондів не пізніше 15 числа кожного місяця, який слідує за місяцем нарахування заробітної плати працівникам.

приклад:

Зарплата і внески нараховані за жовтень 2013 года 3 листопада. Гроші на руки співробітники за роботу в жовтні отримали з каси ІП 5-го листопада. Внески і відрахування на «травматизм» перераховуємо до Фондів в будь-який день після нарахування зарплати, тобто з 03 листопада по 15 листопада 2013 року. З 16 листопада вже кожен день почне накопичуватися додатковий грошовий оброк у вигляді пені.

Винятки, як завжди, вихідні та святкові дні. У цьому випадку Ви можете почекати з платежем до першого робочого дня після цих чудових днів відпочинку.

У ПФР сплата страхових внесків здійснюється платіжними дорученнями (для організацій та ВП) або квитанціями (тільки для ІП) окремо на страхову частину внесків, на накопичувальну частину і в ФФОМС.

НОВОЕ !!! З 01.01.2014 року внески У ПФР більше не поділяємо на страхову й накопичувальну частину. Платимо однією сумою на КБК страхової частини. Прочитати про ці та інші зміни в платіжних дорученнях з 2014 року можна в рубриці «Платіжки» .

в ФСС також оформляємо два платіжні доручення або заповнюємо дві квитанції. Одне доручення або одну квитанцію - на внески до ФСС, друге платіжне доручення або другу квитанцію - на відрахування до фонду обов'язкового страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Інші терміни платежу встановлені законом для відправки до бюджету податку на доходи фізичних осіб від зарплати співробітників.

Перерахувати утриманий ПДФО до бюджету потрібно в терміни, які встановлює статтею 226 НК РФ (пункт 6). А саме:

  • не пізніше того дня, коли організація або ІП отримали в банку грошові кошти для виплати зарплати співробітникам компанії (якщо готівкові на зарплату компанія або ІП отримують в банку);

  • не пізніше того дня, коли грошові кошти будуть списані з рахунку компанії або ІП на рахунок працівника (якщо зарплату компанія або ІП переводять на особовий рахунок працівника);

  • не пізніше того дня, який слідує за днем ​​фактичного отримання співробітником грошей (в разі виплати зарплати з каси за рахунок отриманого компанією виручки).

При виплаті авансу ПДФО не утримується і відповідно не перекладається в бюджет.

Багато роботодавців роблять помилки по перерахуванню ПДФО при видачі відпускних і остаточного розрахунку звільнених співробітників.

Багато утримують ПДФО не під час їх видачі, а при остаточному розрахунку зарплати в день її отримання всіма співробітниками. Але це не правильно. ПДФО при видачі відпускних або розрахунку звільнених співробітників перераховується в ті ж терміни, які встановлені статтею 226 НК РФ (пункт 6):

  • в день отримання з банку грошей на виплату відпускних або остаточного розрахунку (якщо гроші організація знімала зі свого рахунку в банку);

  • в день перерахування відпускних або остаточного розрахунку на рахунок співробітника в банку (при перерахуванні грошей на банківський рахунок);

  • не пізніше наступного дня після виплати відпускних або остаточного розрахунку з каси (якщо відпускні або розрахунок були виплачені з інших джерел, наприклад, готівкової виручки).

Приклад 1.

Гвоздьова І.В. повинна отримати відпускні 13 листопада 2013 року в сумі 10440 рублів.

Гроші на їх виплату будуть зняті з банківського рахунку ТОВ «Неправильний чізбургер» 13 листопада. Утриманий ПДФО становить 1560 рублів. В цей же день потрібно оформити платіжне доручення на цю суму і передати його в банк.

Приклад 2.

Суслов І.К. звільнився від індивідуального підприємця Кузіковского К. К. 02 листопада 2013 року. В цей же день він повинен отримати остаточний розрахунок в сумі 19140 рублів. Гроші йому видали з каси. Прибутковий податок в сумі 2860 рублів Кузіковскій К.К. повинен заплатити або 02 листопада, або ж 03 листопада 2013 року.

Є ще один момент при перерахуванні ПДФО, який не враховують багато роботодавців, які укладають цивільно-правові договори. Вони не утримують і не перераховують ПДФО з авансів, які виплачують в середині місяця за такими договорами.

Але це помилка. В даному випадку прибутковий податок треба утримати, а потім перерахувати в день видачі авансу.

Аванси, видані за майбутню роботу за цивільно-правовим договором, - це не зарплата, а дохід людини, що виконує дану роботу. І так як аванс йому вже видано, то право на розпорядження цим доходом у працівника вже виникло (стаття 210 НК РФ, пункт 1). А як сказано в статті 223 НК РФ (пункт1, підпункт теж 1) днем ​​отримання грошового доходу (не зарплата) вважає дата його виплати по факту. Тому у роботодавця, як податкового агента, виникає обов'язок підрахувати, утримати і сплатити прибутковий податок за працівника, з яким підписано цивільно-правовий договір.

Як Ви бачите, податки від зарплати співробітників перераховувати з одного боку просто, а з іншого боку є такі нюанси, без знання яких Ви можете збільшити свої витрати і мати неприємності з перевіряючими органами.

Ще більше інформації про податки і оподаткування Ви можете отримати в ШРБ «ПроводкаБіз». Подробиці за цією кнопкою:

Щодо строків сплати податків УСНО, ЕНВД і Патенту дізнайтеся в статті «Сплата податків на спецрежими: усно, ЕНВД і Патент»

Новости