Податкові відрахування для ІП

  1. Стандартний
  2. соціальний
  3. майновий
  4. Професійний
  5. інвестиційний

Привіт, шановні читачі!

Податковим вирахуванням в російському законодавстві називається сума, на яку громадянин, який виплачує ПДФО, може в законному порядку зменшити податкову базу. Залежно від сфери застосування і способу розрахунку відрахування поділяються на види:

  • стандартний;
  • соціальний;
  • майновий;
  • професійний;
  • інвестиційний.

стандартний;   соціальний;   майновий;   професійний;   інвестиційний

Індивідуальний підприємець, як суб'єкт податкового законодавства, також може застосовувати податкове вирахування. Однак це правило застосовується не до всіх категорій ІП, а тільки до тих, хто платить ПДФО 13% в бюджет держави. Як відомо, даний податок виплачують тільки підприємці, що працюють на загальному режимі оподаткування ОСНО.

Отже, IP, використовують ССО, ЕНВД або патент , Розраховувати на отримання податкових пільг НЕ МОЖУТЬ, тому що звільнені від сплати податку на доходи фізичних осіб. Вони можуть застосувати відрахування тільки в тому випадку, якщо паралельно отримують дохід, оподатковуваний ПДФО 13% - наприклад, працюючи десь за наймом.

Однак ІП на ССО і ЕНВД можуть абсолютно законно знизити податок на прибуток за рахунок страхових внесків за себе (якщо підприємець веде діяльність без працівників) або за співробітників. Детальніше про це написано цілу СТАТТЯ .

Відрахування, про які піде мова нижче, можуть застосовувати всі громадяни РФ, які працюють за наймом. Тому дана стаття буде цікава не тільки підприємцям.

Стандартний

Індивідуальний підприємець, який сплачує ПДФО, по ст.218 НК РФ має право розраховувати на зниження податкової бази на наступні суми:

  • 500 рублів - якщо він має статус Героя СРСР і РФ, повного кавалера кількох державних нагород і т.д .;
  • 1400 рублів - за кожного першого і другого дитини (в тому числі якщо діти народжуються не в єдиному шлюбі);
  • 3000 рублів - відрахування за третю і наступну дітей, а також для інвалідів ВВВ та тих, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
  • 6000-12000 рублів - батькам, опікунам та піклувальникам дітей-інвалідів, учнів шкіл, навчальних закладів очної форми навчання до 24-річного віку.

;   1400 рублів - за кожного першого і другого дитини (в тому числі якщо діти народжуються не в єдиному шлюбі);   3000 рублів - відрахування за третю і наступну дітей, а також для інвалідів ВВВ та тих, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;   6000-12000 рублів - батькам, опікунам та піклувальникам дітей-інвалідів, учнів шкіл, навчальних закладів очної форми навчання до 24-річного віку

соціальний

Індивідуальним підприємцям на ОСНО, які витрачають кошти на лікування, самостійне навчання або навчання дітей, пожертвування, страхові та пенсійні внески, держава надає соціальні відрахування.

Наприклад, якщо ви навчаєтеся в ВУЗі на будь-якій формі, ви маєте право звернутися в ФНС для повернення частини податків, щоб компенсувати суми, витрачені на навчання. Для цього є обов'язковими умови:

  • сплата ПДФО;
  • укладення договору з навчальним закладом на ваше ім'я;
  • платіжний документ (чек, квитанція) з вашими даними.

Відшкодовуються податкові платежі за фактично понесені витрати на навчання, але не більше ніж за 120 000 рублів.

Таким чином, підприємець-студент може заощадити до 15600 рублів за навчальний рік.

Крім того, IP може одержати відрахування за своїх дітей і тих, для кого він є опікуном чи піклувальником: вік учнів - до 24 років для власної дитини, до 18 років - для підопічних. Вимоги - ті ж, що і для особистої навчання, крім того, що компенсується тільки навчання на денній формі.

Сума зниження податкової бази - не більше 50 тисяч рублів за кожну дитину, економія - до 6500 рублів.

Для довідки: отримати податкову пільгу за навчання своїх онуків не вийде: лист Міністерства фінансів РФ від 27 січня 2012 № 03-04-05 / 5-82.

Значну суму підприємець зможе заощадити, звернувшись до податкової за соціальним вирахуванням на витрати, понесені на лікування. Лікуватися можна самому, лікувати близьких родичів: дітей, подружжя, батьків, підопічних до 18 років. Під витратами на лікування розуміють:

  • оплату послуг медичних установ і фахівців, що надають медичні послуги (наприклад, приватні стоматологічні кабінети);
  • оплату ліків;
  • внески на медичне страхування.

Загальна сума відрахування з податкової бази - не більше 120 000 рублів.

майновий

Податкові відрахування при здійсненні майнових угод дозволяє скоротити базу оподаткування для ІП, який:

  • придбав нерухомість;
  • побудував нове житло - по фактично понесених витрат на будівництво;
  • здав державі земельну ділянку для державних потреб;
  • погасив відсотки за цільовими кредитами, іпотеку, позиках та інших видів позик, виділених на покупку, ремонт і будівництво житла.

Максимальна сума зменшення податкової бази - 3 000 000 рублів. Економія - до 390 000 рублів.

Потрібно пам'ятати, що майнова пільга надається підприємцю один раз в житті: використавши відрахування, наприклад, для повернення частини податків після погашення кредиту на будівництво, повторно звернутися за ним з приводу побудови нової квартири він не зможе.

Потрібно пам'ятати, що майнова пільга надається підприємцю один раз в житті: використавши відрахування, наприклад, для повернення частини податків після погашення кредиту на будівництво, повторно звернутися за ним з приводу побудови нової квартири він не зможе

Професійний

Індивідуальні підприємці, які ведуть бізнес з сплатою ПДФО 13%, мають можливість скоротити податкову базу на суму понесених витрат. Ці вирахування можна використовувати з документальним підтвердженням суми витрат або без нього.

Як підтверджуючої документації можуть виступати первинні документи бухгалтерського обліку: накладні, рахунки-фактури, платіжні доручення, чеки, договори і т.д. Різниця між загальним отриманим доходом і сумою витрат складе оподатковувану базу.

Витрати годі й підтверджувати: в такому випадку відняти можна 20% від виручки ВП.

Приклад: Підприємець на ОСНО за звітний період заробив 100 000 рублів, при цьому його підтверджені витрати склали 80 000 рублей. Таким чином, оподатковуваний база складе 20 000 рублів, з якої і буде розраховуватися податок на прибуток. Якщо ніяких підтверджуючих документів немає, то відрахування складе 20 000 рублів.

інвестиційний

ІП, які займаються вкладенням грошей з довгостроковою перспективою (інвестиціями), має право претендувати на інвестиційний відрахування. Податкова база в такому випадку може бути зменшена:

  • на позитивну різницю між первісною вартістю і сумою продажу - якщо цінні папери були у володінні більше 3 років;
  • на кількість грошових коштів, внесених на інвестиційний рахунок в звітному періоді;
  • на загальний дохід, який був отриманий за рахунок інвестицій.

Як бачите, IP, який застосовує ОСНО, може розраховувати на велику кількість податкових пільг. Можна сказати, що це своєрідна компенсація від держави за те, що підприємець платить кілька видів податків - ПДФО, ПДВ.

Але все-таки це не привід вибирати загальну систему оподаткування при веденні підприємницької діяльності. У довгостроковій перспективі спеціальні режими (ССО, ЕНВД, патент) дозволять вам заощадити набагато більше грошей.

А що ви про це думаєте, друзі?

З повагою, Сергій Чесноков

А що ви про це думаєте, друзі?

Новости