Подрібнювачі харчових відходів

  1. Історія появи подрібнювачів покидьків
  2. "Екологічність" подрібнювачів кухонних відходів
  3. Безпека подрібнювачів відходів

Вважаю, що кожен, хто хоч за мив посуд, водив пальцем по ситечко в зливі, щоб розігнати залишки їжі і дати воді піти Вважаю, що кожен, хто хоч за мив посуд, водив пальцем по ситечко в зливі, щоб розігнати залишки їжі і дати воді піти. При митті посуду в мийку завжди потрапляють залишки їжі, якщо звичайно ваші гості і домочадці НЕ вилизують тарілки. Багато знайомі з ситуацією, коли періодично доводиться вигрібати з мийки харчові відходи. Але виявляється, давним давно був придуманий спосіб ...

У США вже багато років проблема кухонних відходів вирішується досить просто, під мийкою встановлені спеціальні пристрої, отбросодробітелі (Подрібнювачі харчових відходів). Кухонні покидьки потрапляючи з мийки в отбросодробітель подрібнюються до такого стану, коли вони вже безперешкодно проходять по трубах каналізації. Такий спосіб позбавлення від кухонних відходів використовує половина домашніх господарств США.

Варто відзначити, що саме видалення покидьків через каналізаціюявляется ключовим процесом, а подрібнення - це лише спосіб досягти мети.

Історія появи подрібнювачів покидьків

Історія цього рішення починається з того, що в 1927 році Джон Хамес винайшов пристрій, здатний видалити кухонні покидьки через каналізацію, яке зміг запатентувати в 1935 році. Згодом він заснував компанію InSinkErator, що виробляє такі "устранітель покидьків" (garbage disposal device) з 1940 року.

Більш звичний нам вид і назва отбросодробітелі взяли в кінці 50-х років, після публікації патенту на Garbage disposer (дослівно - мусороудалітель, сміттєпровід). З тих пір почалося масове впровадження таких пристроїв в кухонний побут.

Використання подрібнювачів харчових відходів дозволяє радикально вирішити проблему погано пахне помийного відра під мийкою. Однак для цього доведеться також мити викидається упаковку.

Проте, не дивлячись на очевидне зручність такого способу позбавлення від кухонних відходів він критикувався з самого моменту винаходу Проте, не дивлячись на очевидне зручність такого способу позбавлення від кухонних відходів він критикувався з самого моменту винаходу. Законодавство США початку XX століття забороняло скидати харчові відходи в міську каналізацію. Це могло сильно ускладнити життя комунальним службам, тому що додатковий потік органічних відходів переобтяжував колектори. І хоча в результаті колосальної праці Хамеса дозвіл було отримано, у багатьох муніципалітетах і раніше заборонялося використання подібних пристроїв. Міська влада побоювалися, що це призведе до збільшення експлуатаційних витрат на утримання каналізації. Навіть зараз в деяких поселеннях США заборонено використовувати подібні пристрої.

"Екологічність" подрібнювачів кухонних відходів

Досі точаться суперечки про "екологічності" отбросодробітелей. Адже, в даному випадку харчові відходи піддаються анаеробної ферментації бактеріями, активними без кисню. Це призводить до утворення метану і вуглекислого газу, які є "парниковими газами". До того ж, присутність харчових відходів збільшує навантаження на очисні споруди і призводить до збільшення обсягу твердого залишку (осаду очисних споруд). З іншого боку, в товщі сміттєвого полігону відбуваються аналогічні анаеробні процеси з виділенням біогазу (метан + вуглекислий газ). Тому найкращим способом утилізації харчових відходів все ж вважається компостування (аеробне ферментація).

Крім цього, використання отбросодробітелей збільшує витрату води (4 літри на людину в день) і електроенергії (3-4 кВт * год за рік) Крім цього, використання отбросодробітелей збільшує витрату води (4 літри на людину в день) і електроенергії (3-4 кВт * год за рік).

Але одна справа найкращий спосіб утилізації, і зовсім інша справа - найкращий спосіб видалення. Роздільний збір харчових відходів має більше недоліків, ніж переваг: висока експлуатаційна вартість, необхідність регулярного чищення ємностей, використання пластикових пакетів і т.д.

Чи не доцільно використовувати подрібнювачі харчових відходів в домашніх господарствах з автономної каналізацією (септики). У таких випадках краще застосовувати компостування кухонних покидьків. Тим самим знижується обсяг осаду в септику і виходить садове добриво.

Безпека подрібнювачів відходів

Безпека подрібнювачів харчових відходів також, викликає побоювання. Як і будь-який інший електроприлад, діспоузер може призвести до ураження електричним струмом. Крім цього, в робочу камеру можуть випадково потрапити пальці, дитина може засунути туди сторонні предмети і т.д.

Виробники звичайно постійно вдосконалюють свої вироби. Вони постачають свої подрібнювачі автореверсом, щоб виключити заклинювання. Електродвигуни оснащуються системами управління, які захищають їх від перевантаження. Але незважаючи на всі хитрощі тикати виделкою в отвір працюючого подрібнювача харчових відходів не рекомендується.

В Європі подібні пристрої не стали популярні, тільки 5% домашніх господарств в європейських країнах застосовують це "американське диво". Іншими словами, не все так просто.

Олексій Масленников

Новости