Похідні фінансові інструменти (деривативи)

  1. Що таке похідні фінансові інструменти?
  2. Фінансові деривативи: основні характеристики.
  3. Ринок похідних фінансових інструментів.
  4. Види похідних фінансових інструментів.

Якщо ви цікавитеся новинами економіки, то напевно часто зустрічаєте такі поняття як похідні фінансові інструменти або фінансові деривативи. Сьогодні я поясню вам що це таке, для чого застосовується, як працює ринок похідних фінансових інструментів, яку користь з цього можна отримати. Ця інформація буде корисна не тільки тим, хто практикує або планує заробіток на біржі і позабіржових ринках, але і всім іншим, просто для загального розвитку і грамотного тлумачення фінансових новин.

Що таке похідні фінансові інструменти?

Похідні фінансові інструменти (або фінансові деривативи) - це біржові контракти, згідно з якими сторони отримують право або беруть на себе зобов'язання виконати певні дії з вказаною кількістю базового активу в майбутньому. Як правило, мова йде про право або зобов'язання купити або продати базовий актив за заздалегідь зафіксованою ціною, але можуть бути й інші варіанти.

Фінансовий дериватив відрізняється від традиційного договору купівлі-продажу тим, що він носить більш формальний характер, його покупка або продаж здійснюється простим натисканням на кнопку торгового терміналу і не вимагає підписання сторонами. Похідні фінансові інструменти набагато частіше використовуються в якості біржових активів, якими просто спекулюють, які не передбачають ніяких реальних поставок і виконання зобов'язань.

Можна виділити 2 основні мети використання похідних фінансових інструментів:

1. хеджування ризиків .

2. Спекулятивний заробіток.

Спочатку фінансові деривативи були розроблені для реалізації першої мети, але в даний момент використовуються переважно для другої.

У деяких країнах похідні фінансові інструменти прирівнюються до цінних паперів, тобто, до їх використання можна застосовувати ті ж закони, що і до покупки, продажу, зберігання цінних паперів. В інших країнах для них діють окремі закони, або законодавча база поки взагалі відсутній (буває і таке).

Загальною характерною рисою всіх похідних фінансових інструментів є те, що розрахунки по них здійснюються в майбутньому (зазвичай вони мають конкретний розрахунковий період або розрахункову дату), а до настання моменту розрахунку вони знаходяться у вільному обігу на ринку, як біржовий актив.

Фінансові деривативи: основні характеристики.

Як видно з визначення, однією з головних характеристик фінансового деривативу є базовий актив - той реальний актив або показник, під який він випускається. Базовим активом можуть служити:

- Цінні папери;

- валютні пари ;

- Товари світового попиту (нафта, золото, метали, зерно і т.д.);

- Процентні ставки;

- Фондові індекси ;

- Кредитні рейтинги ;

- Макроекономічні та статистичні показники;

- Самі похідні фінансові інструменти;

- Обставини, що свідчать про невиконання зобов'язань (наприклад, дефолт ) і т.д.

Фактично, базовим активом для похідного фінансового інструменту може виступати мало ні що завгодно, що хоч якось пов'язане з біржею чи позабіржовим ринком, і не тільки. З кожним роком зараз з'являються нові фінансові деривативи, засновані на нових базових активах.

Ринок похідних фінансових інструментів.

Розглянемо, як працює ринок похідних фінансових інструментів. Перш за все, тут є два важливий моменти:

1. Обсяг похідних фінансових інструментів, випущених під певний базовий актив не обов'язково дорівнює обсягу цього базового активу, реально обертається на ринку, а може бути і більше, навіть у багато разів.

2. Емітентом фінансового деривативу не обов'язково повинен виступати власник базового активу, це може бути будь-який учасник біржових торгів.

Таким чином, можна стверджувати, що ринок похідних фінансових інструментів не має 100% -й зв'язку з ринком базових активів, під які вони випущені: ці два ринки існують паралельно і не є абсолютно залежними один від одного.

Разом з тим, вартість фінансового деривативу, звичайно ж, залежить від вартості базового активу, і, як правило, змінюється в тому ж напрямку. Однак, зазвичай вона істотно, у багато разів нижче, ніж вартість базового активу, і становить 1-10% від його вартості, рідше - більше.

На ринку фінансових деривативів і на ринку їх базових активів часто торгують одні і ті ж трейдери, що використовують цей інструмент з метою хеджування ризику або спекулятивного заробітку. Волатильність ринку похідних фінансових інструментів, як правило, істотно вище, ніж волатильність ринку їх базових активів. Тому їх використання в спекулятивних цілях, з одного боку, обіцяє більше можливостей для отримання прибутку, з іншого боку - несе в собі більше ризиків. З цієї причини я б не рекомендував використовувати ринок похідних фінансових інструментів як інструмент для спекуляцій початківцям трейдерам.

Види похідних фінансових інструментів.

Розглянемо кілька найпоширеніших видів похідних фінансових інструментів.

1. опціони - контракти на право здійснення угоди по базовому активу в майбутньому за заздалегідь обумовленою ціною.

2. ф'ючерси - контракти, які передбачають зобов'язання здійснити операцію по базовому активу в майбутньому за заздалегідь обумовленою ціною.

3. Форварди - контракти, які передбачають поставку базового активу в майбутньому або виконання альтернативного грошового зобов'язання.

4. Свопи - контракти на обмін базових активів, які передбачають здійснення зворотної операції через обумовлений період (наприклад, валютний своп, кредитний дефолтний своп та ін.)

5. Контракти CFD (контракти на різницю цін) - контракти, які передбачають зобов'язання перерахування різниці між поточною вартістю базового активу та його ціною на дату закінчення контракту.

Існують і інші види похідних фінансових інструментів, але ці, мабуть, є найбільш поширеними і широко використовуваними.

Тепер ви маєте деяке уявлення про те, що таке фінансові деривативи, як працює ринок похідних фінансових інструментів, а значить, зможете більш грамотно тлумачити фінансові новини, а можливо - і використовувати ці інструменти в особистій практиці заробітку та інвестування.

додайте сайт Фінансовий геній собі в закладки, заходите і підвищуйте свою фінансову грамотність: це якість на сьогоднішній день є одним з найнеобхідніших для життя в умовах нинішніх реалій.

Що таке похідні фінансові інструменти?
Що таке похідні фінансові інструменти?

Новости