Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

  1. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви» 5.05.2017 Челнінскіе декларації...
  2. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  3. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  4. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  5. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  6. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  7. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»
  8. Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Глава адміністрації Автозаводського району Раушан Усманова значно додала дохід, заробивши 3,1 млн. Рублів проти 1,4 млн. Рублів в позаминулому році. Він отриманий з урахуванням продажу зниклої з декларації квартири в 53 кв. метра. Крім 11/15 частки в 73-метровій квартирі, якої чиновниця володіє зі своїм чоловіком, іншого майна у неї немає. Всім іншим сімейним майном (земельною ділянкою в 34 сотки, автомобілем Nissan Qashqai, причепом до нього, житловим будиночком в 58 «квадратів» і гаражем) володіє чоловік Раушан Масгутовни, який заробив за рік майже півмільйона рублів.

1,7 млн. Рублів за минулий рік заробила голова Контрольно-рахункової палати Тетяна Шліве (позаторік вона декларувала 2,1 млн. Рублів). Головний аудитор за рік встигла обзавестися ще однією квартирою (площею 67 кв. М) - до того ж до земельної ділянки в 1,2 тис. Кв. м, житлового будинку в 281 кв. м і квартирі в 97 кв. м, де глава КСП володіє ¼ частки. Чоловік вніс хорошу прибавку до сімейного бюджету, заробивши з урахуванням пенсії майже 3 млн. Рублів. У нього теж є свій свій земельний наділ в 810 кв. м, полдолі в квартирі площею 97 кв. м, квартира в 80 «квадратів», гараж і два автомобілі - Ford Focus і Volkswagen Tiguan.

У деклараціях заступників Абдулліна змін мало. Головний фінансист Альфінур Г аліакберова, задекларувавши з чоловіком 3,6 млн. Рублів, як і раніше володіє частками в 70-метровій квартирі. Окремо на неї оформлена ще одна житлоплощу - площею 104 кв. метра. Їздить подружжя як і раніше на седані Toyota Camry. Заступник керівника Челнінского виконкому Раміль Халімов, який заробив 1,5 млн. Рублів, не збирається розлучатися з мотоциклом «Урал», який протягом декількох років кочує з однієї декларації в іншу. А ось родина головного економіста Наталії Кропотова обзавелася новим автомобілем - Hyundai Santa Fe. Її доходи залишилися на рівні минулорічних - 1,7 млн. Рублів, зате серйозно впали доходи у чоловіка: тільки 600 тис. Проти 2,1 млн. Рублів роком раніше.

Доходи 10 найбагатших депутатів міськради Набережних Човнів в 2016 році ПІБ Сімейний 2016 Дохід депутата Дохід дружини (а) Сімейний-2015 1. Фарда Ильшат Шаеховіч 44366247.9 42 136 197,89 (з урахуванням доходу від роботи за сумісництвом та доходу від банківських вкладів) 2230050 77587604.05 2. Миколаїв Олег Юрійович - 27 943 179,65 (з урахуванням доходу від реалізації земельної ділянки, частки будинку) - 10453703.57 3. Туктарова Венера Надирівна 22719450.23 22003450.23 716000 24381707.79 4. Халіуллін Жанна Євгенівна 21473148.6 16978592.15 4494556.45 12455167.4 5. Максимов Андрій Олександрович - 17740724.31 - 13274229.44 6. Вайнер Євген Михайло ич 14927839.7 7 786 386,66 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 7 141 453 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 29264403 7. Петров Альберт Миколайович - 14431146.15 - 10991358.23 8. Гайнуллов Рустем Мунирович 12985314.4 12 165 314,39 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 820000 13051351.29 9. Яковлєв Сергій Петрович 10524733.4 6190770 4333963.4 5430998.42 10. Зуйков Сергій Геннадійович 9279262.88 9 160 144,54 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 119118.34 4428632.16

Натісніть на таблицю, щоб скачать Повністю


Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Глава адміністрації Автозаводського району Раушан Усманова значно додала дохід, заробивши 3,1 млн. Рублів проти 1,4 млн. Рублів в позаминулому році. Він отриманий з урахуванням продажу зниклої з декларації квартири в 53 кв. метра. Крім 11/15 частки в 73-метровій квартирі, якої чиновниця володіє зі своїм чоловіком, іншого майна у неї немає. Всім іншим сімейним майном (земельною ділянкою в 34 сотки, автомобілем Nissan Qashqai, причепом до нього, житловим будиночком в 58 «квадратів» і гаражем) володіє чоловік Раушан Масгутовни, який заробив за рік майже півмільйона рублів.

Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Глава адміністрації Автозаводського району Раушан Усманова значно додала дохід, заробивши 3,1 млн. Рублів проти 1,4 млн. Рублів в позаминулому році. Він отриманий з урахуванням продажу зниклої з декларації квартири в 53 кв. метра. Крім 11/15 частки в 73-метровій квартирі, якої чиновниця володіє зі своїм чоловіком, іншого майна у неї немає. Всім іншим сімейним майном (земельною ділянкою в 34 сотки, автомобілем Nissan Qashqai, причепом до нього, житловим будиночком в 58 «квадратів» і гаражем) володіє чоловік Раушан Масгутовни, який заробив за рік майже півмільйона рублів.

1,7 млн. Рублів за минулий рік заробила голова Контрольно-рахункової палати Тетяна Шліве (позаторік вона декларувала 2,1 млн. Рублів). Головний аудитор за рік встигла обзавестися ще однією квартирою (площею 67 кв. М) - до того ж до земельної ділянки в 1,2 тис. Кв. м, житлового будинку в 281 кв. м і квартирі в 97 кв. м, де глава КСП володіє ¼ частки. Чоловік вніс хорошу прибавку до сімейного бюджету, заробивши з урахуванням пенсії майже 3 млн. Рублів. У нього теж є свій свій земельний наділ в 810 кв. м, полдолі в квартирі площею 97 кв. м, квартира в 80 «квадратів», гараж і два автомобілі - Ford Focus і Volkswagen Tiguan.

У деклараціях заступників Абдулліна змін мало. Головний фінансист Альфінур Г аліакберова, задекларувавши з чоловіком 3,6 млн. Рублів, як і раніше володіє частками в 70-метровій квартирі. Окремо на неї оформлена ще одна житлоплощу - площею 104 кв. метра. Їздить подружжя як і раніше на седані Toyota Camry. Заступник керівника Челнінского виконкому Раміль Халімов, який заробив 1,5 млн. Рублів, не збирається розлучатися з мотоциклом «Урал», який протягом декількох років кочує з однієї декларації в іншу. А ось родина головного економіста Наталії Кропотова обзавелася новим автомобілем - Hyundai Santa Fe. Її доходи залишилися на рівні минулорічних - 1,7 млн. Рублів, зате серйозно впали доходи у чоловіка: тільки 600 тис. Проти 2,1 млн. Рублів роком раніше.

Доходи 10 найбагатших депутатів міськради Набережних Човнів в 2016 році ПІБ Сімейний 2016 Дохід депутата Дохід дружини (а) Сімейний-2015 1. Фарда Ильшат Шаеховіч 44366247.9 42 136 197,89 (з урахуванням доходу від роботи за сумісництвом та доходу від банківських вкладів) 2230050 77587604.05 2. Миколаїв Олег Юрійович - 27 943 179,65 (з урахуванням доходу від реалізації земельної ділянки, частки будинку) - 10453703.57 3. Туктарова Венера Надирівна 22719450.23 22003450.23 716000 24381707.79 4. Халіуллін Жанна Євгенівна 21473148.6 16978592.15 4494556.45 12455167.4 5. Максимов Андрій Олександрович - 17740724.31 - 13274229.44 6. Вайнер Євген Михайло ич 14927839.7 7 786 386,66 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 7 141 453 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 29264403 7. Петров Альберт Миколайович - 14431146.15 - 10991358.23 8. Гайнуллов Рустем Мунирович 12985314.4 12 165 314,39 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 820000 13051351.29 9. Яковлєв Сергій Петрович 10524733.4 6190770 4333963.4 5430998.42 10. Зуйков Сергій Геннадійович 9279262.88 9 160 144,54 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 119118.34 4428632.16

Натисніть на таблицю, щоб завантажити повністю


Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Глава адміністрації Автозаводського району Раушан Усманова значно додала дохід, заробивши 3,1 млн. Рублів проти 1,4 млн. Рублів в позаминулому році. Він отриманий з урахуванням продажу зниклої з декларації квартири в 53 кв. метра. Крім 11/15 частки в 73-метровій квартирі, якої чиновниця володіє зі своїм чоловіком, іншого майна у неї немає. Всім іншим сімейним майном (земельною ділянкою в 34 сотки, автомобілем Nissan Qashqai, причепом до нього, житловим будиночком в 58 «квадратів» і гаражем) володіє чоловік Раушан Масгутовни, який заробив за рік майже півмільйона рублів.

1,7 млн. Рублів за минулий рік заробила голова Контрольно-рахункової палати Тетяна Шліве (позаторік вона декларувала 2,1 млн. Рублів). Головний аудитор за рік встигла обзавестися ще однією квартирою (площею 67 кв. М) - до того ж до земельної ділянки в 1,2 тис. Кв. м, житлового будинку в 281 кв. м і квартирі в 97 кв. м, де глава КСП володіє ¼ частки. Чоловік вніс хорошу прибавку до сімейного бюджету, заробивши з урахуванням пенсії майже 3 млн. Рублів. У нього теж є свій свій земельний наділ в 810 кв. м, полдолі в квартирі площею 97 кв. м, квартира в 80 «квадратів», гараж і два автомобілі - Ford Focus і Volkswagen Tiguan.

У деклараціях заступників Абдулліна змін мало. Головний фінансист Альфінур Г аліакберова, задекларувавши з чоловіком 3,6 млн. Рублів, як і раніше володіє частками в 70-метровій квартирі. Окремо на неї оформлена ще одна житлоплощу - площею 104 кв. метра. Їздить подружжя як і раніше на седані Toyota Camry. Заступник керівника Челнінского виконкому Раміль Халімов, який заробив 1,5 млн. Рублів, не збирається розлучатися з мотоциклом «Урал», який протягом декількох років кочує з однієї декларації в іншу. А ось родина головного економіста Наталії Кропотова обзавелася новим автомобілем - Hyundai Santa Fe. Її доходи залишилися на рівні минулорічних - 1,7 млн. Рублів, зате серйозно впали доходи у чоловіка: тільки 600 тис. Проти 2,1 млн. Рублів роком раніше.

Доходи 10 найбагатших депутатів міськради Набережних Човнів в 2016 році ПІБ Сімейний 2016 Дохід депутата Дохід дружини (а) Сімейний-2015 1. Фарда Ильшат Шаеховіч 44366247.9 42 136 197,89 (з урахуванням доходу від роботи за сумісництвом та доходу від банківських вкладів) 2230050 77587604.05 2. Миколаїв Олег Юрійович - 27 943 179,65 (з урахуванням доходу від реалізації земельної ділянки, частки будинку) - 10453703.57 3. Туктарова Венера Надирівна 22719450.23 22003450.23 716000 24381707.79 4. Халіуллін Жанна Євгенівна 21473148.6 16978592.15 4494556.45 12455167.4 5. Максимов Андрій Олександрович - 17740724.31 - 13274229.44 6. Вайнер Євген Михайло ич 14927839.7 7 786 386,66 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 7 141 453 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 29264403 7. Петров Альберт Миколайович - 14431146.15 - 10991358.23 8. Гайнуллов Рустем Мунирович 12985314.4 12 165 314,39 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 820000 13051351.29 9. Яковлєв Сергій Петрович 10524733.4 6190770 4333963.4 5430998.42 10. Зуйков Сергій Геннадійович 9279262.88 9 160 144,54 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 119118.34 4428632.16

Натисніть на таблицю, щоб завантажити повністю


Поки Ільшат Фарда приростає землями, Наіль Магдєєв змінює «Ниви»

5.05.2017

Челнінскіе декларації - 2017: в трійку лідерів рейтингу потрапили король капремонту і банкір, а дружина глави району відзначилася двома Jaguar

Звітна кампанія серед чиновників Набережних Човнів за 2016 рік показала, що доходи камазівські депутатів міськради виросли, а у пересічних бізнесменів схудли гаманці. «БІЗНЕС Online» традиційно вважав і сімейні доходи найбагатших народних обранців, в десятку яких несподівано увірвався опозиціонер Сергій Яковлєв, вдвічі збільшив заробіток.

Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн Лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗІРКИ МІСЬКРАДИ

Сьогодні вранці на сайті мерії Набережних Човнів були опубліковані декларації про доходи чиновників мерії та міськради за підсумками 2016 року. Безумовним лідером рейтингу доходів виявився депутат міськради, неформальний куратор сільськогосподарського холдингу «Агросила» Ільшат Фарда, який заробив у минулому році 44,1 млн. Рублів з урахуванням банківських відсотків. Роком раніше його дохід був набагато значніше - 75,4 млн. Рублів. Новою технікою Фарда не обзавівся - в його автопарку виявилися все ті ж вантажівка «УАЗ» і трактор ДТ-54, а легковий автомобіль Mersedes GLC 280 все так само записаний на дружину. Судячи по звітності, Ільшата Шаеховічу вдалося то чи об'єднати свої численні земельні ділянки, то чи обміняти 7 великих ділянок загальною площею 15,7 тис. Кв. м на 2 величезних загальною площею 16,9 тис. кв. метрів. Якщо землі помітно додалося, то будинків - навпаки: від трьох залишився лише один площею 767,9 кв. м, вибули з сімейних активів будинку на 112,2 і 27,3 кв. метра. Крім того, за Фардіевим числиться чверть квартири площею 206,8 кв. м, ще одна чверть - у дружини. Активи дружини залишилися колишніми, крім зазначеного до них відносяться ще дві половини нежитлових приміщень по 331,2 і 185,9 кв. метра. Не змінився і її грошовий дохід - як було, так і залишилося 2,2 млн. Рублів.

Незважаючи на видиме скорочення доходів, відрив Фардіева від решти учасників рейтингу залишається, звичайно, непереборним. Хоча наступний за розміром гаманця депутат, Олег Ніколаєв, за минулий рік скоротив цей розрив вельми і вельми значно, заробивши 27,9 млн. Рублів з урахуванням продажу майна проти 11,4 млн. Рублів роком раніше. У гендиректора ТОВ «Волгопромгаз», успішно біжить на капремонті, той же робочий транспорт - три «УАЗа», два «ГАЗу», чотири вантажівки «КАВЗ» і мотоцикл Honda Gold Wing 1800. Є нова нерухомість - квартира площею 66,3 кв. м, 4/5 частки на ділянці площею 940 кв. метрів. Крім того, замість ділянки площею 4,25 тис. Кв. м, розбитого надвоє, Миколаїв вказав в цьому році одна ділянка площею 4,33 тис. кв. м - можливо, той же самий, трохи підріс в процесі об'єднання двох шматків. Інша нерухомість перейшла з попередньої декларації - це ділянка (1,2 тис. Кв. М), незавершений об'єкт (900,8 кв. М), підземне сховище ПММ, 4/5 частки в центрі повсякденного обслуговування (1,5 тис. Кв . м), 1/57 частки в нежитловому приміщенні (2,3 тис. кв. м) і три квартири (площею 41,4 кв. м, 101 кв. м, 32,97 кв. м відповідно; остання квартирка - в Болгарії). У декларації 2016 роки бізнесмен вже не вказав дохід екс-подружжя, який, втім, раніше в сімейному бюджеті погоди не робив. Разом з дружиною з декларації зник один з двох синів. Вибули зі списку дві ділянки загальною площею 1,3 тис. Кв. м і два будинки по 47,9 і 120,8 кв. метра. Бізнесмен підтвердив виданню, що офіційно дружини у нього тепер немає - в минулому році він розлучився, а один із синів вибув зі звіту, оскільки досяг повноліття.

Замикає трійку лідерів 2016 року депутат, заступник голови правління «АКІБАНК» Венера Туктарова, особистий дохід якої змінився несуттєво, але в меншу сторону: було 22,2 млн. Рублів, стало 22 млн., І то з урахуванням продажу автомобіля Skoda Octavia. Сімейний бюджет Туктарова скоротився і з боку чоловіка, який задекларував 716 тис. Рублів проти 2,1 млн. Рублів роком раніше (можливо, залишок заробітку пішов на покупку ділянки площею 400 кв. М). З минулого року у сім'ї у володінні залишилися також будинок на 270,8 кв. м і ділянка 1,2 на тис. кв. м - і те й інше записано на Туктарова.

Цікаво, що в десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв - він став 9-м в сімейному Топі, заробивши на пару з дружиною 10,5 млн. Рублів. Сам Яковлєв приніс в будинок 6,2 млн. Рублів, а його дружина - 4,3 мільйона. Майном володіє тільки глава сім'ї - на нього записано будинок площею 378 кв. м і ділянка на 1 тис. кв. метрів. У минулому році Яковлеви заробили вдвічі менше - 5,4 млн. Рублів, вклад подружжя тоді був мінімальним, на рівні 560 тис., Хоча частку в бізнесі (20% і 10% в ТОВ «Експо-Кама» і ТОВ «ВП« Експо -ками ») вона тримає давно.

У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото:   chelny-biz У десятку багатіїв потрапив в цьому році і челнінскій опозиціонер Сергій Яковлєв Фото: chelny-biz.ru

ЖЕРТВИ КРИЗИ І скромник ПО ЖИТТЯ

Хто з депутатів показав найбільш кризову динаміку в своїх доходах, так це, мабуть, гендиректор ТОВ «Аква Регіон» Євген Вайнер, хоча в Топі багатіїв він спустився тільки на три рядки. Якщо в минулому році він задекларував 21,5 млн. Рублів чистого доходу, то в цьому - майже втричі менше, тільки 7,8 млн., І то з урахуванням реалізації майна. Позбувся депутат від свого «ВАЗ-21063» і 3/5 частки в квартирі площею 133,9 кв. м, а також передав синові 1/30 частки у володінні земельною ділянкою площею 2,1 тис. кв. м, залишивши собі 4/30. Зберіг дві ділянки (загальна площа - 2,1 тис. Кв. М), будинок (412,6 кв. М), якесь будова (46 кв. М), дві квартири (площею 136,2 і 311,9 кв. М відповідно, по друге теж віддав синові 1/30 частки) і гараж (25,4 кв. м). Трохи знизила доходи і дружина Вайнера - з 7,8 млн. Рублів в 2015 році до 7,1 млн. В 2016-му. Причому і ця сума набралася з продажем майна - лідер за прибутками серед дружин депутатів продала нежитлове приміщення площею 144,7 кв. м і зберегла за собою дві квартири на 123,7 і 123,4 кв. м, приміщення на 14,1 кв. м, по 1/17 частки в двох нежитлових приміщеннях площею 797,8 кв. м і автомобілі - BMW X1 і BMW X3. До речі, у Вайнера в цьому році почав заробляти син - з урахуванням продажу майна він приніс в сімейний бюджет 1 млн. Рублів.

Ринок медіа та шоу, судячи по доходах його учасників, інфляції не схильний до - гастролери і теледіячі зберегли свої заробітки на рівні минулих років. Так, продюсер Віталій Агапов майже вдвічі скоротив цифри - з 13,4 млн. Рублів в 2015 році до 7,6 млн. Рублів в минулому, однак повернувся до показників 2014-го року, коли ще не продавав нерухомість. Судячи з того, що і в 2014-му Агапов заробив 7,3 млн. Рублів, в минулорічній декларації позитивну різницю приблизно в 6 млн. Рублів забезпечив йому проданий і, як бачимо, досить недешевий будинок в рідному селі Савалеево. Правда, замість будинку до майна артиста тепер додалася квартира площею 59,7 кв. метра. В іншому активи залишилися колишніми - три легкових автомобіля і дві вантажівки, два житлових будинки (118,3 і 78,4 кв. М), дві ділянки (3,2 тис. Кв. М і 800 кв. М).

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов Фото: nabchelny.ru

Прикупив невелику квартиру площею 67,4 кв. м і власник холдингу «СТВ-Медіа» Абдулхак Батюшов - її вартість цілком вписується в різницю доходів за два останні звітні роки, що впали з 3,2 до 1,8 млн. рублів. Інші позиції не змінилися: за Батюшовим і дружиною збереглися 3/4 частки в квартирі площею 279,4 кв. м і три автомобілі - Volkswagen Passat і BMW 7 у чоловіка, Volkswagen Tiguan у дружини.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю. Гроші він вважає за краще витрачати відразу: як і в минулому році, Васєв показав символічний річний дохід - всього 120 тисяч (було 520 тис. Рублів). Зате якщо в минулому році на нього було записано 3 ділянки і 3 гаражі, то в цьому році він накупив часткою ще на 10 ділянках. Правда частки невеликі - від 1/1916 до 1/42, а площі ділянок складають від 751 до 17,4 тис. Кв. метрів. Крім того, з нинішньої декларації Васева зник один гараж на 19,9 кв. м, хоча кількість транспорту не зменшилася, а парк у депутата різноманітний: тут і легковий автомобіль, і вантажівка, і причіп, і трейлери. Та ж картина і у подружжя Васева - плюс 5 часткою в земельних ділянках, крім того, вона обзавелася 1/3 частки квартири в 66 кв. м і збільшила власний дохід зі 183 тис. до істотних 1,7 млн. рублів.

Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото:   chelny-biz Найскромнішу в грошовому вираженні сходинку посів комуніст Володимир Васєв, який насправді дуже активно вкладає кошти в землю Фото: chelny-biz.ru

Камазовцев НА ПІДЙОМІ РИНКУ

Головний рупор КАМАЗа, керівник прес-служби Олег Афанасьєв збільшив свій дохід приблизно на 400 тис. Рублів до 5,3 млн., Зберігши колишні майнові активи - дві квартири по 52,8 і 77,3 кв. м і ділянку площею 500 кв. метрів. Автомобілем Афанасьєв так і не обзавівся, Mitsubishi Outlander і раніше записаний на дружину. Також у неї залишається п'ята частка в квартирі площею 90,8 кв. м - ймовірно, батьківської.

А ось радник гендиректора Камаза Раміль Вагіз вирішив максимально інвестувати в нерухомість. До майна 2015 року, яке складалося з трьох квартир по 80,1 кв. м, 267,7 кв. м і 71,7 кв. м, Вагіз додав ще кілька приміщень. Це дві квартири по 82,9 кв. м і 123,7 кв. м, одне індивідуальне нежитлове приміщення площею 202 кв. м і дві невеликі частки (1/23) в нежитлових приміщеннях площею 1,1 тис. кв. метрів. При цьому витрати на нерухомість в дохідної рядку не відображаються - як було 5,6 млн. Рублів, так і залишилося, що вказує на успішне управління власними фінансами.

Директор департаменту транспортної логістики ПАТ «КАМАЗ» Євген Архипов все несе в сім'ю. Власний дохід у депутата середній: за рік він заробив 3,1 млн. Рублів (плюс 400 тис. Рублів у порівнянні з 2015 роком), на нього записані Volvo XC90, квартира площею 88,6 кв. м, частки ще в двох квартирах по 50,5 і 148,1 кв. м відповідно, ділянка в 601 кв. м і паркувальне місце - все той же, що і було. Зате дружина Архипова зі скромним доходом в 33 тис. Рублів обзавелася автомобілем Volkswagen Golf - він додався до колишніх активів, в які входять будиночок на 47,9 кв. м, ділянка площею 1,3 тис. кв. м і частки в сімейних квартирах, як і у синів.

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Заступник гендиректора, корпоративний директор автогіганта Жанна Халіуллін в 2016 році заробила майже 17 млн. Рублів. Це істотно більше, ніж в 2015-му, коли вона відзвітувала про 10,4 мільйона. До слова, її чоловік Вілсор Халіуллін теж відпрацював минулий рік успішно. З 2016-му він декларував 1,9 млн. Рублів доходу, а в цьому - вже майже 4,5. До слова, він очолював ПАТ «ТЗА», одну з дочірніх структур КАМАЗа, але в березні 2017 року покинув цю посаду. Як його відхід позначиться на добробуті, дізнаємося через рік. Ну а поки подружжя Халіуллін стала найбагатшою за сукупними сімейним доходам камазівські депутатів.

Приросли Халіуллін і нерухомістю. Рік тому у них на двох була квартира в 155,8 кв. м плюс ще одна в 75,4 «квадрата» (записана на чоловіка), тепер же у подружжя є ще і 1/5 частки в квартирі 81,5 кв. м, а також земельну ділянку в 640 кв. метрів. А ось парк засобів пересування, навпаки, поповнився у чоловіка. До имевшемуся рік тому причеп МЗСА додалося маломірне судно Berkut M-TwinConsole. У дружини ж залишився Ford Explorer.

Фіндиректор КАМАЗа Андрій Максимов в цьому році отримав дохід в 17,7 млн. Рублів. Ця сума значно більше, ніж було в звіті депутата рік тому, коли він відзвітував про отримані 13,2 мільйона. У подружжя топ-менеджера, як і рік тому, дохід нульовий. У майновому плані у сім'ї нічого не змінилося - по половині в квартирі площею 104,5 кв. м, у глави сім'ї ще ділянку в 170 «квадратів» і повна відсутність транспорту, у дружини - ще одна квартирка (44,6 кв. м) і машина Toyotа RAV4. А ось у дочки Максимових, у якій в графі доходів порожньо, з'явилася квартира площею 96,1 кв. метра. Ймовірно, подарунок від люблячих батьків.

Зросли доходи і у депутата Сергія Зуйкова. Якщо в минулому році він відзвітував про отримані 4,4 млн. Рублів, то в цьому - вже про 9,1 мільйона. Нагадаємо, що в червні 2016 року Зуйков став гендиректором НЕФАЗ. Втім, можливо, призначення не вплинуло на добробут депутата, так як вказано, що дохід в минулому році він отримав з урахуванням реалізованого майна. Свою невелику лепту в 119 тис. Рублів внесла до сімейного бюджету і дружина Зуйкова.

У плані майна стан сім'ї змінилося мало. Причому зі знаком «мінус». Замість квартири в 71,7 кв. м у Зуйкова з'явилася третину в квартирі площею 66,1 кв. метра. Подружжя на рівних володіють будинком в 160,5 «квадратів», земельною ділянкою в 1500 кв. м, а гендиректор НЕФАЗ ще одним - площею в 740 кв. метрів. У парку транспортних засобів змін немає зовсім - один Opel Astra у чоловіка.

МЕР Челни ЗМІНИВ СТАРУ «Ниву» НА НОВУ

Від депутатських витрат і статків перейдемо до чиновників мерії. Офіційні доходи мера Човнів Наиля Магдеева в останні три роки нагадують американські гірки. У минулому році мер заробив 4,2 млн. Рублів. Роком раніше доходи градоначальника були істотно нижче - 2,7 мільйона. А в 2014-му, навпаки, істотно вище - 10,3 мільйона. Збільшення доходу за звітний період, за інформацією прес-служби міста, пов'язане з переходом на посаду мера з позиції керівника виконкому восени 2015 року. У декларації також зазначено, що нинішня сума отримана мером з урахуванням доходу від продажу майна. Хоча в списку нерухомого майна мера на перший погляд змін мало, а в списку рухомого змін наче взагалі немає - за ним як і раніше числяться машина «Нива» та причіп до неї. Однак з'ясувалося, що мер реалізував свій автомобіль 2010 року випуску і придбав нову «Ниву» 4 × 4.

У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн У минулому році Наіль Магдєєв (зліва) заробив 4,2 млн. Рублів, а сімейний дохід Ріната Абдулліна зменшився до 4,4 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

До квартирі площею 94 кв. м, якою він володіє на паритетних з дружиною засадах, і його новим житлом в Челнах площею 198 кв. м, яке належить йому одноосібно, додалося паркувальне місце - по всій видимості, в будинку житлового комплексу «Сонячний парк». Дружина Челнінского градоначальника як і раніше доходів не має і їздить на автомобілі Toyota RAV-4.

Можна констатувати, що в фінансовому плані зменшила доходи сім'я сіті-менеджера Ріната Абдулліна. Якщо за 2015 році подружжя Абдуллін задекларувала 6,7 млн. Рублів доходу, то в цьому році на двох їм вдалося заробити лише 4,4 млн., З яких трохи більше мільйона внесла в сімейну скарбничку дружина керівника виконкому. Зате в майновому плані з'явилися зміни. До квартирі (90,6 кв. М), житлового будинку (193,5 кв. М) і двох машино-місць додався ще один об'єкт нерухомості - квартира площею 93 кв. метра. У власності у Ріната Азгаровіча є також позашляховик Mercedes-Benz GL-350, а ось від кросовера Hyundai Santa Fe, судячи з його відсутності в декларації, чиновник позбувся.

Перший заступник керівника виконкому Владислав Гаврилов, визнаний за підсумками минулорічної деклараційної кампанії найбагатшим чиновником в міській адміністрації (він задекларував 2,8 млн. Рублів), втратив в доходах - разом з дружиною вони змогли сформувати сімейний бюджет тільки на 2,2 млн. Рублів. У спільній з дружиною власності у Гаврилова є житловий будинок в 205 кв. м і земельна ділянка під ІЖС в 1072 кв. метра. Крім цього, окремо на Гаврилова записані квартира площею в 73 кв. м і чверть частки в квартирі трохи менше - площею 53 «квадрата». Дружина Владислава Анатолійовича володіє 1/2 частки в квартирі площею 44 кв. м і позашляховиком Land Rover Discоvery 4. Судячи з рухомого майна, записаному за главою сімейства, він дуже благоволить вилазкам на природу: крім пікапа Mitsubishi L200 і автопричепи «Атлетик» за ним числяться снігохід Polaris і снегоболотоход CF-Moto X8.

Олександр Кислов, глава Комсомольського району, який днями відзначив 50-річний ювілей, заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів. На нього записані квартира площею 205 кв. м, «УАЗ-315196», снігохід Ski-Doo Skandic, моточовни Quicksilver 340 Sport і два причепи до легкових автомобілів. Зате дружина колишнього директора камазовского ВКФ «Жилкомсервіс» при річному доході в 39 тис. Рублів володіє нежитловим приміщенням в 190 «квадратів» і має в своєму гаражі два Jaguar - розкішний кросовер F-Pace та бізнес-седан XF.

Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн Глава Комсомольського району Олександр Кислов заробив за минулий рік трохи більше 3 млн. Рублів Фото: nabchelny.ru

Глава адміністрації Автозаводського району Раушан Усманова значно додала дохід, заробивши 3,1 млн. Рублів проти 1,4 млн. Рублів в позаминулому році. Він отриманий з урахуванням продажу зниклої з декларації квартири в 53 кв. метра. Крім 11/15 частки в 73-метровій квартирі, якої чиновниця володіє зі своїм чоловіком, іншого майна у неї немає. Всім іншим сімейним майном (земельною ділянкою в 34 сотки, автомобілем Nissan Qashqai, причепом до нього, житловим будиночком в 58 «квадратів» і гаражем) володіє чоловік Раушан Масгутовни, який заробив за рік майже півмільйона рублів.

1,7 млн. Рублів за минулий рік заробила голова Контрольно-рахункової палати Тетяна Шліве (позаторік вона декларувала 2,1 млн. Рублів). Головний аудитор за рік встигла обзавестися ще однією квартирою (площею 67 кв. М) - до того ж до земельної ділянки в 1,2 тис. Кв. м, житлового будинку в 281 кв. м і квартирі в 97 кв. м, де глава КСП володіє ¼ частки. Чоловік вніс хорошу прибавку до сімейного бюджету, заробивши з урахуванням пенсії майже 3 млн. Рублів. У нього теж є свій свій земельний наділ в 810 кв. м, полдолі в квартирі площею 97 кв. м, квартира в 80 «квадратів», гараж і два автомобілі - Ford Focus і Volkswagen Tiguan.

У деклараціях заступників Абдулліна змін мало. Головний фінансист Альфінур Г аліакберова, задекларувавши з чоловіком 3,6 млн. Рублів, як і раніше володіє частками в 70-метровій квартирі. Окремо на неї оформлена ще одна житлоплощу - площею 104 кв. метра. Їздить подружжя як і раніше на седані Toyota Camry. Заступник керівника Челнінского виконкому Раміль Халімов, який заробив 1,5 млн. Рублів, не збирається розлучатися з мотоциклом «Урал», який протягом декількох років кочує з однієї декларації в іншу. А ось родина головного економіста Наталії Кропотова обзавелася новим автомобілем - Hyundai Santa Fe. Її доходи залишилися на рівні минулорічних - 1,7 млн. Рублів, зате серйозно впали доходи у чоловіка: тільки 600 тис. Проти 2,1 млн. Рублів роком раніше.

Доходи 10 найбагатших депутатів міськради Набережних Човнів в 2016 році ПІБ Сімейний 2016 Дохід депутата Дохід дружини (а) Сімейний-2015 1. Фарда Ильшат Шаеховіч 44366247.9 42 136 197,89 (з урахуванням доходу від роботи за сумісництвом та доходу від банківських вкладів) 2230050 77587604.05 2. Миколаїв Олег Юрійович - 27 943 179,65 (з урахуванням доходу від реалізації земельної ділянки, частки будинку) - 10453703.57 3. Туктарова Венера Надирівна 22719450.23 22003450.23 716000 24381707.79 4. Халіуллін Жанна Євгенівна 21473148.6 16978592.15 4494556.45 12455167.4 5. Максимов Андрій Олександрович - 17740724.31 - 13274229.44 6. Вайнер Євген Михайло ич 14927839.7 7 786 386,66 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 7 141 453 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 29264403 7. Петров Альберт Миколайович - 14431146.15 - 10991358.23 8. Гайнуллов Рустем Мунирович 12985314.4 12 165 314,39 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 820000 13051351.29 9. Яковлєв Сергій Петрович 10524733.4 6190770 4333963.4 5430998.42 10. Зуйков Сергій Геннадійович 9279262.88 9 160 144,54 (з урахуванням доходу від реалізації майна) 119118.34 4428632.16

Натисніть на таблицю, щоб завантажити повністю


Новости