Покрокова інструкція, як правильно підготувати заявку на експедирування

  1. Заявка на експедирування та заявка на перевезення
  2. Заявка на експедирування та CMR
  3. Наслідки неправильно оформленого договораmm

Експедиторська заявка передує укладенню договору, в рамках якого експедитор зобов'язується за певну винагороду відправити або прийняти посилку або виконати інші послуги, пов'язані з перевезенням. Слід пам'ятати про те, що про характер договору свідчить не його назва, а зміст. Експедиторська заявка передує укладенню договору, в рамках якого експедитор зобов'язується за певну винагороду відправити або прийняти посилку або виконати інші послуги, пов'язані з перевезенням

Заявка на експедирування та заявка на перевезення

Заявка на експедирування відрізняється від транспортної заявки тим, що в договорі на перевезення вказується тільки термін навантаження і розвантаження, а також пункт призначення. У договорі на експедиторські послуги повинна бути детально вказана інформація про організацію перевезення.
Зазвичай в замовленні на експедиторські послуги в назві документа використовуються визначення "Заявка на експедирування" або "Доручення експедитору", для доручення вантажоперевезення - "Транспортна заявка" або "Заявка на перевезення". Для експедиторського доручення важливо використання слів "Ставка" або "Ставка за послугу" як понять, що означають ціни за яку вони надають послугу, а для транспортного доручення необхідно використовувати фрази "Плата за перевезення вантажу" або "Оплата за вантажоперевезення".

Заявка на експедирування та CMR

Необхідною елементом є вказівка в тексті договору інформації про правовий підставі експедиторського доручення (цивільний кодекс), а також транспортного доручення на перевезення (Конвенція CMR і закон «Про транспортному праві»).

Наслідки неправильно оформленого договораmm

Наслідком помилки в тексті договору є розмір відповідальності, різний для експедитора і для перевізника. Експедитор відповідає, як правило, за вибір перевізника, тоді як перевізник несе весь ризик, пов'язаний з вантажоперевезенням. Важливим наслідком неправильно оформленого договору може стати втрата страхового захисту. Слід пам'ятати не тільки про полісі страхування цивільної відповідальності експедитора, а й про полісі страхування цивільної відповідальності перевізника. Щоб уникнути неприємних наслідків, пов'язаних з виплатою компенсації за рахунок власних коштів, у транспортній накладній на вантаж слід вказати дані експедитора.

Новости