Положення про класифікацію готелів з 1 січня 2019 року

  1. Положення визначає види готелів
  2. Перелік документів для проходження акредитації та присвоєння категорії готелю
  3. Як буде проходити процедура класифікації готелю?
  4. Навчання "Готельний бізнес і туризм"

Міністерство культури РФ визначило порядок присвоєння готелям категорій і класів. Це ж положення визначає випадки відмови у присвоєнні класу готелі і ін. Відповідно до закону «Про основи туристської діяльності», класифікацію і привласнення категорії повинні пройти всі готелі на території Росії. Положення про класифікацію готелів вступить в силу в 2019 році.

Вчора, 18 лютого прем'єр-міністр Дмитро Медведєв затвердив Положення про класифікацію готелів. У 2019 м під його дію підпадуть готелі, які налічують понад 50 номерів (за приблизними оцінками, це близько 40 тисяч підприємств). З 2020 го - готелі, в яких більше 15 номерів, а з 2021-го - все решта.

Положення визначає види готелів

У положенні дано чіткі визначення для готелів, міні-готелів, бази відпочинку, туристкою бази і т.д. Готелем (готелем) може вважатися такий засіб розміщення, яка включає номерний фонд понад 15. У готелі обов'язково надається сніданок. До цього виду відносяться і готелі, які розташовані на спа-курортах, де надаються додаткові послуги з оздоровлення за допомогою природних факторів (наприклад, мінеральна вода).

  • Міні-готель (міні-готель) - номерний фонд від 3 до 15.
  • Апарт-готель - це такий готель, де є номерний фонд різних категорій з кухонним обладнанням і повним санвузлом.
  • Мотель - це придорожній готель з прігостінічной автостоянкою для подорожуючих на автотранспорті туристів.
  • Будинок відпочинку, пансіонат, заміська готель, парк-готель. Номерний фонд більш 15. Розташовані за містом. Обов'язково надаються оздоровчі послуги, організовується відпочинок і харчування.
  • Туристкою базою вважається місце розміщення, розташоване в місцях для активного відпочинку з номерним фондом більше 15. Для відпочиваючих надана можливість приготування їжі і прання.
  • Квартирний готель знаходиться в житловому будинку. У ньому є місце для приготування їжі. Номер здається повністю. Місця здавати окремо неприпустимо.
  • Хостел - вид економ-готелів, з площею номера з розрахунку не менше 4 м2 на одне ліжко (одноярусну або двоярусну, відстань від верхньої спинки двох'ярусної ліжка до стелі не менше 75 см), з обов'язковою умовою не більше 12 місць в одному номері, санітарними об'єктами, як правило, за межами номера.

Перелік документів для проходження акредитації та присвоєння категорії готелю

Необхідно направити в акредитованої організації наступні документи:

  • заявку на проведення класифікації готелю за формою згідно з додатком 10 до цього Положення;
  • анкету за формою згідно з додатком 11 до цього Положення;
  • копію установчих документів юридичної особи, копію документа про державну реєстрацію юридичної особи або копію документа про державну реєстрацію фізичної особи як індивідуального підприємця (виписка з ЕГРЮЛ / ЕГРІП, що підтверджує види економічної діяльності, які ідентифікуються кодами Загальноросійського класифікатора видів економічної діяльності (ОКВЕД2): 55.1 ; 55.10; 55.2 і 55.20), завірені Заявником;
  • копію повідомлення про початок здійснення окремих видів підприємницької діяльності (за кодами КВЕД 55.1, 55.2), зареєстрованого в Росспоживнагляді (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 липня 2009 г.№ 584);
  • копію виписки з Єдиного Державного Реєстру Прав (ЕГРП) / свідоцтва про право власності / договір оренди на будівлю (приміщення) для надання готельних послуг і копію свідоцтва на землю;
  • копії документів, що підтверджують дотримання вимог пожежної безпеки (наказ про встановлення протипожежного режиму і призначення відповідальних за його дотримання, посвідчення про проходження навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму, журнал проведення протипожежного інструктажу, акт планової перевірки дотримання пожежної безпеки (при наявності), декларація пожежної безпеки (для будівель, споруд, будівель і виробничих об'єктів (понад 2-х поверхів або більше 1500 м2), план евакуації людей при пожежі, інстр рукція-пам'ятка про заходи пожежної безпеки для постояльців, договір на технічне обслуговування систем пожежної безпеки (для всіх об'єктів, обладнаних системами). У СНТА можна пройти відповідне навчання за напрямом "Пожежно-технічний мінімум і отримати посвідчення про перевірку знань з Протоколом. За подробицями звертайтеся за цілодобовим телефоном 8 (800) 707-48-27, заповніть форму зворотного дзвінка або напишіть повідомлення на адресу електронної пошти [email protected]
  • копії документів, що підтверджують про дотримання санітарно-гігієнічних і протиепідемічних правил при наданні послуг (програми виробничого контролю за дотриманням санітарних правил), завірені заявником;
  • копію висновку про відповідність води, використовуваної в якості питної, вимогам СанПіН, акт планової перевірки (при наявності), завірені Заявником;
  • копії документів, що підтверджують якість і безпеку (при наявності) надаються готелем послуг в частині громадського харчування, перукарні, фізкультурно-оздоровчих послуг та ін.,
  • копію документа, що підтверджує дотримання норм і вимог охорони навколишнього середовища при наданні послуг, завірену Заявником, копії договорів на утилізацію відходів за категоріями (небезпечні, малонебезпечні, безпечні);
  • копію документа, що підтверджує безпеку об'єкта (договір на охоронні послуги, тривожну кнопку, відеоспостереження, паспорт антитерористичної безпеки (для готелів, що відносяться до першої, другої і третьої категорій залежно від ступеня загрози вчинення на території готелів терористичних актів, можливих наслідків їх здійснення, передбаченого постановою Уряду Російської Федерації від 14 квітня 2017 р № 447 "Про затвердження вимог до антитерористичної захищеності готелів та інших засобів розміщення я "і форми паспорта безпеки цих об'єктів) або акт категорирования в залежності від категорії об'єкта (титульний лист) та ін .; Курс навчання за напрямом" Антитерористична захищеність об'єктів "
  • копії господарських договорів (реєстр господарських договорів): на холодне водопостачання і каналізацію, на гаряче водопостачання, опалення, подачу електроенергії, радіофікацію, телефонний зв'язок, інтернет, технічне обслуговування котельні, ліфтів, прання білизни, хімчистку, оренду автомобілів і т.п. У разі відсутності договору Заявник повинен надати довідку про забезпечення готелю тими чи іншими інженерними системами). Навчання за фахом " Організація забезпечення безпеки ліфтів "Можна пройти в Сучасній науково-технологічної академії.
  • копію організаційної структури управління готелем, штатного розкладу (інформацію про кількість персоналі), копії посадових інструкцій співробітників, внутрішніх стандартів, які фіксують функціональні обов'язки і встановлені правила роботи співробітників всіх служб;
  • довідка, що підтверджує наявність у обслуговуючого персоналу кваліфікації, що відповідає займаній посаді, завірена Заявником;
  • довідка по площах номерів готелю і площі ванних кімнат складена на підставі технічного плану і завірена заявником.
Категорії готельних номерів

Міністерство культури РФ визначило порядок присвоєння готелям категорій і класів

Категорія «Стандарт»

1 категорія - номер в готелі, що складається з однієї житлової кімнати з одного / двома ліжками, з повним санвузлом (ванна / душ, умивальник, унітаз), розрахований на проживання однієї / двох осіб (мінімальна площа див. Додаток 1)

Категорія «Економ»
2 категорія - номер в готелі, що складається з однієї житлової кімнати з одного / двома ліжками, з неповним санвузлом (умивальник, унітаз або один повний санвузол в блоці з двох-трьох номерів), розрахований на проживання однієї / двох осіб (мінімальна площа см. Додаток 1)

3 категорія - номер в готелі, що складається з однієї житлової кімнати з кількістю ліжок по числу проживаючих, з неповним санвузлом (умивальник, унітаз або один повний санвузол в блоці з двох-трьох номерів), розрахований на проживання кількох людей, з площею з розрахунку на одного проживаючого: 6 м2 в будівлях цілорічного функціонування, 4,5 м2 в будівлях сезонного функціонування

4 категорія - номер в готелі, що складається з однієї житлової кімнати з кількістю ліжок по числу проживаючих, з умивальником, розрахований на проживання кількох людей, з площею з розрахунку на одного мешканця: 6 м2 в будівлях цілорічного функціонування, 4,5 м2 в будівлях сезонного функціонування.
Для хостелу допускається площа номера з розрахунку не менше 4 м2 на одне ліжко (одноярусну або двоярусну, відстань від верхньої спинки двох'ярусної ліжка до стелі не менше 75 см).

5 категорія - номер в готелі, що складається з однієї житлової кімнати з кількістю ліжок по числу проживаючих, без сантехнічного обладнання (туалети і ванні кімнати, душові загального користування), розрахований на проживання кількох людей, з площею з розрахунку на одного мешканця: 6 м2 в будівлях цілорічного функціонування, 4,5 м2 в будівлях сезонного функціонування.
Для хостелу допускається площа номера з розрахунку не менше 4 м2 на одне ліжко (одноярусну або двоярусну, відстань від верхньої спинки двох'ярусної ліжка до стелі не менше 75 см).

Як буде проходити процедура класифікації готелю?


Процедура проходить в 3 етапи

1 етап: Експертна оцінка готелю.

Даний етап складається з експертизи документів та виїзний експертизи. Під час виїзної експертизи експерти оглядають приміщення готелю. Вони можуть вести записи. Фотофіксація в даній процедурі обов'язкове. Фотографування повинно включати присутність в кадрі експерта по класифікації. По завершенню підписується Протокол обстеження готелю.
Мають право бути присутніми під час виїзної експертизи готелі та запрошені акредитованою організацією представники громадських організацій, що здійснюють діяльність в сфері туризму. Мають право бути присутніми і представник органів управління в сфері туризму.


Що оцінюється при виїзної експертною оцінкою?
  • проводиться бальна оцінка санітарного стану і технічної якості готелів за критеріями,
  • проводиться оцінка номерів готелю відповідно до встановлених вимог
  • проводиться бальна оцінка санітарного стану і технічної якості номерів готелю за критеріями, відповідним встановленим вимогам
  • проводиться оцінка відповідності персоналу готелю за критеріями, відповідним встановленим вимогам
  • бальна оцінка якості обслуговування за критеріями, відповідним встановленим вимогам
  • підсумкова оцінка відповідності готелю одній з категорій (додаток 8 до цього Положення) та складається Акт оцінки відповідності готелю одній з категорій за формою згідно з додатком 18 до цього Положення.
2 етап: Рішення про присвоєння готелю необхідної категорії

Таке рішення приймається на основі отриманих даних під час виїзної експертної оцінки готелю.
На підставі цього підписується Рішення про присвоєння категорії. У цьому Рішенні Акредитована організація зазначає реєстраційний номер атестата акредитації і дата його видачі, а також інформацію про вид готелю, присвоєної категорії, присвоєної категорії номерами готелю. Дане Рішення протягом 10 днів надсилається заявнику.

3 етап: Оформлення та отримання Свідоцтва

Акредитована направляє всі необхідні документи в електронному форматі в міністерство культури РФ. Протягом 3 днів Міністерство культури присвоює реєстраційний номер для оформлення Свідоцтва. Термін дії Свідоцтва про присвоєння готелю - 3 роки.

Відкликання та призупинення Свідоцтва готелі

Призупинити дію Свідоцтва може акредитована організація на підставі виявлених невідповідностей, в тому числі за поданням органів виконавчої влади, представника організації із захисту прав споживачів, посадової особи Міністерства культури.

Що робити, якщо призупинили Свідоцтво про категорії готелю?

Потрібно протягом 90 діб виправити недоліки, зазначені в Акті про невідповідність. При цьому готель може продовжувати надавати готельні послуги. Про статус Свідоцтва можна дізнатися на сайті «класифікація-турізм.рф».
Акредитована організація сповіщає протягом 3 днів про припинення дії Свідетельства- рекомендованим листом або у формі електронного документа.

Читайте також:

Навчання "Готельний бізнес і туризм"

Сучасна науково-технологічна академія пропонує отримати другу спеціальність на курсах професійної перепідготовки за напрямом " Туризм і готельна діяльність "

Особи, які мають вищу або середню професійну освіту, можуть пройти навчання за наступними обрпазовательним програмами:

  • ТУРИЗМ І ЕКСКУРСІЙНЕ ДЕЛО;
  • ОСНОВИ екскурсознавство: ГІД-ЕКСКУРСОВОД;
  • ЕКСКУРСІЙНЕ ДЕЛО;
  • ТЕОРІЯ, МЕТОДОЛОГІЯ І ПРАКТИКА екскурсійній РОБОТИ;
  • ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ туристсько-екскурсійного обслуговування ДЛЯ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ;
  • Менеджемент МОРСЬКИХ кріуз;
  • Туроператорської та турагентської діяльності В СФЕРІ ТУРИЗМУ;
  • МЕНЕДЖМЕНТ У ТУРИЗМ;
  • Правове регулювання В ТУРИЗМ;
  • СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНИЙ СЕРВІС ТА ТУРИЗМ;
  • ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ туризму та готельного господарства;
  • МАЙСТЕР ДІЛОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION (MBA У СФЕРІ ТУРИЗМУ ТА ГОСТИННОСТІ).

Навчання на дистанційних курсах по туризму проходить на освітньому порталі СНТА. По завершенні курсу видається диплом про професійну перепідготовку е. Диплом дає право займатися трудовою діяльністю в сфері туризму і готельного бізнесу.

З питаннями щодо навчання спілкуйтеся по телефону 8 (800) 707-48-27 (цілодобово) або на пошту [email protected]

Популярні статті в категорії:

Як буде проходити процедура класифікації готелю?
Що оцінюється при виїзної експертною оцінкою?
Що робити, якщо призупинили Свідоцтво про категорії готелю?

Новости