Полювання за прибутками

  1. «Слон» продовжує танцювати
  2. Нафта краще металу
  3. Дивіденди не вражають

Сезон полювання інвесторів за прибутками триває

фото: Fotolia / scandinaviastock

У розпалі сезон корпоративної звітності. Окремі компанії показали настільки вражаючі результати, що аналітики прогнозують зростання їх акцій на 30% і більше. Це хороший привід переглянути інвестиційний портфель.

«Слон» продовжує танцювати

Більше ста компаній, що торгуються на Московській біржі, відзвітували за перше півріччя і II квартал 2017 року. Це, зокрема, Сбербанк , «Магніт» , «Татнефть» , «Русал», «Мечел» , МТС , « ЛУКОЙЛ » , «Газпром» . Прибутковими виявилися 88 з них (за станом на 29 серпня), сумарний прибуток досягла майже 1 трлн рублів.

Поліпшили фінансові показники в основному компанії, орієнтовані на внутрішнього споживача. У II кварталі, за оцінками Мінекономрозвитку, ВВП виріс приблизно на 2,7% в річному вираженні. Це позитивно позначилося на більшості електрогенеруючих компаній. Відновлення показали також банки. Абсолютний лідер за прибутком - Сбербанк, який заробив 185 млрд рублів чистого прибутку за II квартал 2017 року (плюс 28% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і плюс 11% в порівнянні з I кварталом цього року). «Ми оцінюємо результати Ощадбанку за другий квартал позитивно і очікуємо зростання котирувань протягом року, цільова ціна - 203 рубля за акцію», - розповів Банкі.ру біржовий радник ІК «Велес Капітал» Віктор Шастин. Станом на 11:00 мск 30 серпня акції банку торгуються за ціною 184 рубля за акцію, з початку серпня вони подорожчали на 10%.

Фаворитом у фінансовому секторі акції Ощадбанку називають і в «Атоне». Після публікації звітності банку інвестиційна компанія підвищила цільову ціну по звичайних паперів з 210 до 240 рублів (зростання на 34%). «Ми не бачимо специфічних для банку ризиків в найближчій перспективі, тільки загальні макроекономічні, політичні і глобальні ризики», - зазначає аналітик «Атона» Михайло Ганелин. Черговим сильним каталізатором для акцій банку повинна стати нова трирічна стратегія, яку Сбербанк представить в середині листопада.

Позитивно позначиться на акціях банку також те, що Дев'ятий арбітражний апеляційний суд скасував червневе рішення арбітражу, згідно з яким Сбербанк повинен був відшкодувати «Транснефти» 66,5 мільярда рублів. 23 серпня суд визнав законною угоду з похідними фінансовими інструментами між Ощадбанком і «Транснефтью», укладену в 2014 році і яка принесла трубопровідної компанії близько 70 млрд рублів збитку. «Це серйозний позитив для акцій Ощадбанку. Чекаємо мета 200 рублів в середньостроковій перспективі », - зазначила провідний аналітик" КІТ Фінанс Брокер »Анна Устинова.

Нафта краще металу

Експерти радять звернути увагу також на папери нафтовиків. Аналітик «Відкриття Брокер» Андрій Кочетков нагадав, що в першому півріччі минулого року вони зіткнулися з падінням котирувань Brent до 27,1 долара за барель (стільки нафта коштувала в січні 2016 року). Цього року нафта торгується в 1,5-2 рази дорожче (51,5 долара за барель 30 серпня). Це допомогло суттєво поліпшити показники «ЛУКОЙЛу» і «Сургутнафтогазу» . Останній заробив 89,03 млн рублів чистого прибутку в першому півріччі 2017 року проти збитку в розмірі 103,8 мільярда рублів за аналогічний період минулого року. Чистий прибуток "Лукойлу" по МСФО виріс в першому півріччі 2017 го в 1,9 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (до 201 млрд рублів).

У другому півріччі 2017 року позитивний грошовий потік (FCF) «ЛУКОЙЛу» буде сильно залежати від ціни на нафту в рублевому вираженні. Якщо вона збережеться в діапазоні 3 000-3 200 рублів за барель, то компанія, ймовірно, зможе отримати не менше 40 млрд рублів FCF в III кварталі, вважає начальник управління операцій на російському ринку ІК «Фрідом Фінанс» Георгій Ващенко. «У вересні папір буде торгуватися на рівні ринку, очікуваний діапазон - 2 800-2 950 рублів», - вважає експерт. 30 серпня акції «ЛУКОЙЛу» торгувалися за ціною 2 911 рублів за папір.

Андрій Кочетков з «Відкриття Брокер» назвав акції «ЛУКОЙЛу» в числі цікавих паперів на середньострокову перспективу (3-6 місяців). Також він звернув увагу на акції «Газпрому», ГМК "Норільський нікель" і "Сургутнафтогазу". У цих паперах, за його словами, є надія на зростання дивідендних виплат, або, як у «Газпрому», на досить істотне зростання капіталізації. «У паперах нафтовиків динаміка прибутку вельми неоднозначна, - говорить він. - У гіганта «Роснефти» ростуть витрати і боргове навантаження, та й щедрою цю компанію назвати складно. Тому з позицій дивідендних очікувань краще звернути увагу на «ЛУКОЙЛ», «Сургутнефтегаз» і «Татнефть».

Кращими за прогнози аналітиків відзвітувала за II квартал 2017 року «Газпромнефть». Її EBITDA (прибуток до вирахування податків) склала 128 млрд рублів (зростання на 8,7% до I кварталу), а за перше півріччя 2017 го - 246 мільярдів рублів (зростання на 20,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) . У Sberbank CIB відзначили, що «Роснефть» (Аналог «Газпромнафти» з більшою часткою видобувних активів в структурі бізнесу) показала в II кварталі зниження EBITDA в порівнянні з попереднім кварталом (306 млрд рублів, мінус 8,1%). «З нафтогазового сектора особисто мені подобається« Газпромнефть », - каже Віктор Шастин з ІК« Велес Капітал ». - Компанія показує стійке зростання EBITDA як квартал до кварталу, так і до кварталу 2016 року. З довгострокових позитивних факторів зазначу, що компанія планує збільшити видобуток до 2020 року на 15%, а за показником P / E (ціна акції до прибутку компанії) це одна з найбільш недорогих російських нафтових компаній ».

Для металургів головним болем залишається міцний рубль. Однак перспективи програми реновації, а також зростання іпотечного кредитування говорять про можливе зростання активності в житловому будівництві, що має забезпечити металургів необхідної завантаженням, вважає Андрій Кочетков. «Зважаючи на ризики глобальної корекції і справедливої ​​оцінки російського ринку в цілому варто сфокусуватися на паперах зі зростаючими фінансовими показниками і / або хорошою дивідендної прибутковістю. У металургії це «Полюс» і ГМК «Норільський нікель», - зазначає керівник дирекції з торгівлі акціями «БКС Глобал Маркетс» Олег Ачкасов.

Гіршими за очікування виявилися результати «Мечела»: за II квартал компанія отримала чистий збиток у розмірі 8,9 млрд рублів, незважаючи на позитивну кон'юнктуру на ринку вугілля. В основному збиток був пов'язаний з негативною переоцінкою доларових позик, пояснює Анна Устинова з «КИТ Фінанс Брокер». Квартальний збиток, за її словами, вплине на величину майбутніх дивідендних виплат за 2017 рік, що істотно знижує привабливість привілейованих акцій "Мечела" на ринку.

Краще, ніж «Мечел», відбила зростання цін на вугілля звітність «Распадской» . Компанія збільшила чистий прибуток за перше півріччя 2017 року по МСФО в 3,4 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2016 роки (до 168 млн доларів). А співвідношення чистого боргу та EBITDA знизилася з 2,5 до 0,5. «Рекомендуємо ці папери до покупки. Ринок в найближчі два-три місяці переоцінить вартість акцій, за умови, що кон'юнктура на ринку вугілля залишиться сприятливою », - вважає Ганна Устинова.

Дивіденди не вражають

Приватному інвестору в першу чергу варто звертати увагу на акції першого ешелону з високою дивідендною прибутковістю, вважає аналітик ГК «Фінам» Сергій Дроздов. За його словами, не настільки важливий термін утримання позиції, скільки важлива «правильна» ціна покупки. «На даному етапі більшість акцій знаходяться на досить високих рівнях, і я б не рекомендував купувати за поточними цінами, якщо мова йде про довгому обрії інвестування», - говорить Дроздов.

Поки з компаній, які оголосили дивіденди за перше півріччя, мало хто істотно збільшив суму виплат у порівнянні з минулим роком або обіцяє дивідендну прибутковість вище 5%. Рада директорів ММК рекомендувала виплатити дивіденди за перше півріччя 2017 року розмірі 0,869 рубля на акцію. Це на 21% вище виплат за перше півріччя 2016 року, дивідендна прибутковість - 2,2%. «Новатек» виплатить 6,95 рубля на акцію, на 0,7% більше дивідендів за перше півріччя 2016 року, дивідендна прибутковість - 1,1%. ГМК "Норильский нікель" виплатить 224,2 рубля на акцію (за дев'ять місяців 2016 року дивіденди склали 444 рубля на акцію), дивідендна прибутковість - 2,3%.

«Дивідендні виплати навряд чи будуть драйвером котирувань, - міркує керуючий активами ІК" Церіх Кепітал Менеджмент »Олександр Баулін. - Акції зазвичай ростуть в очікуванні великих дивідендів і продовжують зростання при їх оголошенні. Оголошення ж невеликих проміжних дивідендів свідчить про добре ставлення емітента до акціонерів, не більше того ». На його думку, з метою покупки акцій з горизонтом до кінця року варто звертати увагу в першу чергу на компанії, що поліпшили показники по виручці і прибутку в порівнянні з минулим роком. Таких компаній досить багато: крім Ощадбанку, це багато компаній енергетичного сектора - регіональні МРСК і материнські «Россеті». З менш ліквідних, за словами Бауліна, звертає на себе увагу «Мостотрест», кратно поліпшив показники. Чистий прибуток компанії за МСФЗ в першому півріччі зріс в 4,7 рази, до 2,2 млрд рублів.

Дивіденди за повний рік, як правило, більше, ніж проміжні, звертає увагу Олег Ачкасов з «БКС Глобал Маркетс». У цьому контексті він радить подивитися на акції «Роснефти» (компанія повинна направити на виплати 50% чистого прибутку). «Але для цього паперу все ж важливіше ціни на нафту, а від них сильного зростання не чекаємо», - додає експерт. За його словами, підтримку нафтогазового сектору міг би надати серйозне зростання цін, а не кілька доларів за барель. «Ціни в діапазоні 58-60 доларів за барель або вище будуть серйозним каталізатором, ціни до 55 доларів сильного впливу на котирування не зроблять», - робить висновок Ачкасов.

Євгенія НОСКОВА, Banki.ru

Новости