Полуваттние PLCC-світлодіоди компанії Edison Opto

  1. Про компанію Edison Opto

Чудові енергетичні показники потужних освітлювальних світлодіодів, їх неперевершена довговічність і надійність - все це стимулює виробників і споживачів освітлювальних приладів до переходу на напівпровідникові джерела світла

Чудові енергетичні показники потужних освітлювальних світлодіодів, їх неперевершена довговічність і надійність - все це стимулює виробників і споживачів освітлювальних приладів до переходу на напівпровідникові джерела світла.

Єдиним фактором, що стримує масове впровадження світлодіодних освітлювальних приладів, залишається висока вартість «нового світу». Лідери галузі - Philips Lumileds і CREE, що пропонують сьогодні кращі за паливною ефективністю потужні світлодіоди, просять за них чималу ціну. У пошуках альтернативи споживачі звертаються до маловідомих китайським виробникам, що пропонують нечувано низькі ціни на свою продукцію. І потрапляють туди, де зазвичай і виявляються любителі безкоштовного сиру. На перший погляд, дешева китайська продукція має непоганий набір характеристик. Більш того, перші тестові випробування, проведені відразу після покупки виробів, підтверджують ці характеристики і демонструють досить високі показники яскравості і світлового потоку. Однак протягом короткого проміжку часу (приблизно через місяць після початку експлуатації) ці високі показники загадковим чином починають зникати на очах здивованих споживачів. Яскравість світлодіодів падає з катастрофічною швидкістю або ж вони починають один за іншим виходити з ладу. Причина цього «китайського синдрому» в наступному. У прагненні отримати мінімальну собівартість своїх виробів, китайські виробники використовують для виробництва світлодіодів недорогі малопотужні кристали, які «розганяються» до високих значень яскравості за допомогою великих струмів. Але, як відомо, експлуатація світлодіодів на підвищених токах веде до різкого скорочення терміну служби за рахунок необоротних змін, що призводять до втрати світлового потоку або навіть до повного виходу приладів з ладу.

Розумним виходом з даної ситуації було б використання продукції компаній, які виробляють світлодіоди не з такими високими показниками ефективності, як у лідерів галузі, але хорошої якості і, при цьому, мають порівняно невисоку ціну. Однією з таких компаній є Edison Opto - молода зростаюча тайванська корпорація, яка встигла за короткий термін свого існування з 2001 року домогтися значних успіхів у справі виробництва потужних світлодіодів і користується сьогодні заслуженим авторитетом у всьому світі.

Компанія Edison випускає широкий спектр продукції напівпровідникової світлотехніки, починаючи з дискретних світлодіодів і закінчуючи споживчими товарами: світлодіодними лампами зі стандартними цоколями і готовими світильниками. Зацікавлений читач може ознайомитися з повним асортиментом продукції на сайті компанії http://www.edison-opto.com.tw .

Огляд продукції Edison почнемо з групи малопотужних приладів - світлодіодів в корпусі PLCC. Це досить велика група, що включає близько 50 найменувань. Виробник умовно ділить дану групу на три підгрупи - PLCC Standard, PLCC High Brightness і PLCC 0,5W. Перша підгрупа включає світлодіоди білого світіння в трьох діапазонах колірних температур: холодному, нейтральному і теплом, які працюють на токах 20 ... 60 мА і мають видимий кут 120˚. Друга підгрупа (PLCC High Brightness) відрізняється тим, що включає також монохромні і триколірні (RGB) світлодіоди. Але найбільший інтерес для нас, з точки зору використання в системах освітлення, представляють світлодіоди третьої підгрупи - PLCC 0.5W. Світлодіоди цієї серії працюють на токах 150 мА і забезпечують світловий потік до 22 лм (ET-3528W-AB1W на холодному білому випромінюванні). Серія включає світлодіоди білого світіння і монохромні (див. Таблицю 1).

Таблиця 1. Типові характеристики світлодіодів серії PLCC 0.5W

Корпус світлодіодів серії PLCC 0,5W має розміри 3,5х2,8 мм (рис. 1).

Мал. 1. Розміри корпусу світлодіодів PLCC 0,5W

В цілому можна відзначити, що прилади даної серії мають цілком пристойними показниками в своєму класі. Найближчими «конкурентами» даних світлодіодів можна вважати вироби компанії Avago серії PLCC-4 Super 0,5W, що мають корпус такого ж розміру і працюють при тому ж струмі (150 мА). Якщо взяти для порівняння світлодіоди холодного білого світіння, то з трьох представників даної серії Avago тільки один (а саме ASMT-QWBB-NHH0E) перевершує ET-3528W-AB1W за величиною світлового потоку (29 лм). Решта ж мають більш слабку інтенсивність світіння: ASMT-QWBE-NFH0E - 20 лм і ASMT-QWB2-NEF0E - 17 лм. Ну а що стосується ціни, то тут прилад від Edison поза конкуренцією. Ціна на ET-3528W-AB1W істотно краще, ніж навіть у слабших «суперників». Порівняння інших позицій конкуруючих серій дає аналогічні результати.

Даний приклад добре ілюструє принцип «золотої середини», характерний для продукції Edison в цілому - за своїми характеристиками вона займає якесь середнє положення якщо порівнювати з аналогічними показниками продукції лідерів галузі (як в попередньому прикладі - у Avago від 17 до 29 лм, а у Edison - 22 лм), але при порівнянні цін на аналогічні вироби Edison виграє з великим відривом. Помічено наступне співвідношення - за інтенсивністю світлового потоку світлодіоди Edison не "дотягують" до лідируючих позицій на 25 ... 30%, але за вартістю вони в півтора-два рази дешевше. Розглянемо на прикладі, як впливає дане співвідношення на собівартість вироби. Припустимо, ми плануємо зробити світильник з величиною світлового потоку не менше 1000 лм на базі світлодіодів потужністю 0,5 Вт в корпусі PLCC. Для цього можна використовувати прилади Avago з інтенсивністю 29 лм або Edison - 22 лм. Припустимо, що світлодіод Avago коштує 1 у.о., а Edison - 0,5 у.о. (Це близьке до реального співвідношення цін). Якщо брати Avago, то знадобиться 35 світлодіодів загальною вартістю 35 у.о., а якщо Edison - 46 світлодіодів вартістю 23 у.о. Отже, при використанні Edison собівартість виробу буде в півтора рази нижче.

Світлодіоди в корпусі PLCC знаходять застосування в додатках з невисокими вимогами до ефективності і величиною світлового потоку. У порівнянні зі світлодіодами потужністю 1 Ватт, полуваттние світлодіоди мають приблизно в два рази гірший ефективність (вимірювану в люменах на Ватт). Але у них є і свої переваги. Перш за все слід згадати про вартість. Світлодіоди PLCC 0.5W в п'ять-шість разів дешевше своїх одноватний «побратимів»! Друга важлива перевага - низька розсіює потужність і, як наслідок, мале тепловиділення. Завдяки цьому в більшості випадків (при не дуже високій щільності монтажу) можна повністю відмовитися від систем охолодження і встановлювати світлодіоди безпосередньо на звичайну друковану плату. Найчастіше ці світлодіоди використовуються для підсвічування - декоративної, інтер'єрної, архітектурної та т.д. Найбільш відомий варіант застосування - в гнучких світлодіодних стрічках. Також досить часто зустрічається використання даних світлодіодів в якості сигнальних вогнів (наприклад, в автомобільних ліхтарях). Що стосується використання полуваттних світлодіодів в системах освітлення, то можна говорити про такі застосуваннях, як освітлення під'їздів, коридорів, різних допоміжних приміщень - тих місць, де не потрібна висока ступінь освітленості.

В одному з найближчих номерів журналу ми продовжимо огляд продукції Edison. Будуть розглянуті нові розробки компанії - серія Edixeon F, виконана в тому-ж корпусі, що і знамениті Luxeon Rebel компанії Philips Lumileds, і серія Edixeon K, побудована на базі кристалів CREE. Крім цього, в статті буде розказано про багатобарвних світлодіодах серії Edixeon RGB.

Отримання технічної інформації, замовлення зразків, поставка - e-mail: [email protected]

Про компанію Edison Opto

Edison Opto Corporation заснований в 2001 році м Тайбей, Тайвань Edison Opto Corporation заснований в 2001 році м Тайбей, Тайвань. На сьогодні є одним з провідних світових виробників світлодіодів великої потужності. В асортимент світлодіодної продукції Edison Opto Corporationвходят: світлодіоди високої потужності 1, 3 і 5 Вт; світлодіоди ультрависокої потужності матричного виконання 5, 10, 20 і 50 Вт, в тому числі триколірні червоний-зелений-синій; спеціальні потужністю 1 і 3 Вт: інфрачервоні, ультрафіолетові, сині для стоматології; RC серія, в ... читати далі

Новости