Помічник з переходу на ССО в «1С: Бухгалтерія 8»

  1. Умови та порядок переходу на ССО
  2. Форма «Помічник по переходу на ССО»
  3. Виконання операцій при переході на ССО
  4. Відображення залишків ПДВ за авансами покупців
  5. Відновлення ПДВ, раніше прийнятого до відрахування
  6. Включення авансів покупців до складу доходів
  7. Введення початкових залишків для ССО
  8. Списання залишків НУ і з невикористовуваних при ССО регістрів

Організації, які застосовують загальну систему оподаткування, можуть з початку 2014 року перейти на спрощену систему оподаткування. При переході буде потрібно виконати ряд облікових операцій і підготувати інформаційну базу для податкового обліку з податку, що сплачується у зв'язку із застосуванням ССО. Організаціям, які ведуть облік в «1С: Бухгалтерія 8» (ред. 3.0), рекомендується для цього скористатися «Помічником по переходу на ССО». Про те, які облікові і технологічні операції при переході на ССО потрібно виконати, і як це зробити, використовуючи «Помічник», розповідає професор С.А. Харитонов.

Умови та порядок переходу на ССО

Організації, які застосовують загальну систему оподаткування (Осно), можуть з початку 2014 року перейти на спрощену систему оподаткування (ССО).

Діючі організації можуть перейти на ССО з 1 січня 2014 року в разі виконання наступних умов:

Детальніше про умови застосування ССО читайте в розділі ІС ІТС «Податки та внески», в довіднику «Спрощена система оподаткування» - http://its.1c.ru/ db / taxusn # content: 52: 1

Якщо організація для ведення обліку до переходу на ССО застосовувала програму «1С: Бухгалтерія 8» (ред. 3.0), то вона може продовжити її застосовувати і після переходу на ССО.

Для цього достатньо відобразити в програмі певні облікові операції, пов'язані з переходом на спрощену систему оподаткування, а також виконати ряд дій технологічного характеру.

Облікові операції, які необхідно відобразити в «1С: Бухгалтерія 8» (ред. 3.0) у зв'язку з переходом на ССО, представлені в таблиці 1.

№ п / п

операція

підстава

коментар

1

Прийняття до відрахування ПДВ за авансами покупців

п. 5 ст. 346.25 НК РФ

На дату, що передує переходу на ССО, потрібно прийняти до відрахування ПДВ з непогашених авансів, отриманих від покупців. Відрахування повинен бути підтверджений документами про повернення сум ПДВ покупцям.

2

Регламентні операції закриття місяця, що впливають на залишкову вартість активів

Для визначення ПДВ, що підлягає відновленню в зв'язку з переходом на ССО, потрібно виконати регламентні операції, що впливають на залишкову вартість активів, - нарахувати амортизацію по позаоборотних активів, списати витрати майбутніх періодів, які стосуються поточного періоду, скорегувати вартість залишків товарно-матеріальних цінностей, які обліковуються «за середньою вартістю», визначити залишок транспортних витрат на залишок товарів.

3

Відновлення ПДВ, раніше прийнятого до відрахування

п. 3 ст. 170 НК РФ

На дату, що передує переходу на ССО, потрібно відновити ПДВ за активами, вартість яких ще не врахована у витратах з податку на прибуток організацій (за амортизується майну, матеріально-виробничих запасів, витрат майбутніх періодів, транспортних витрат). Відновлений ПДВ враховується в складі інших витрат.

4

Введення залишків по перехідних витрат

пп. 4 п. 1 ст. 346.25 НК РФ

Потрібно відобразити в податковому обліку при УСН залишки за видатками, які можна буде визнати після переходу на ССО, а також залишки по неоплачених витрат, які вже визнані для цілей оподаткування прибутку (для того, щоб вони не були визнані повторно при їх оплаті в період застосування ССО).

пп. 5 п. 1 ст. 346.25 НК РФ

п. 2.1 ст. 346.25 НК РФ

5

Включення до доходів для цілей ССО залишків авансів покупців

пп. 1 п. 1 ст. 346.25 НК РФ

Залишки авансів покупців, невизнаних доходами в період застосування загальної системи оподаткування, потрібно включити до складу доходів для цілей ССО в перший звітний період застосування спрощеної системи оподаткування.

Також необхідно зробити наведене нижче технологічного характеру:

  • списати залишки даних податкового обліку з податку на прибуток організацій;
  • списати залишки з регістрів накопичення, які для обліку при УСН не використовуються;
  • привести у відповідність облік по партіях залишків запасів в регістрі Витрати при ССО і на рахунках бухгалтерського обліку запасів.

Форма «Помічник по переходу на ССО»

У програмі «1С: Бухгалтерія 8» (ред. 3.0) для виконання зазначених облікових операцій і дій технологічного характеру рекомендується використовувати Помічник по переходу на ССО.

Форма Помічника відкривається по команді Помічник по переходу на ССО розділу Довідники і настройки обліку (рис. 1).

1)

Перед тим як виконувати наведені на формі операції, необхідно в регістр Облікова політика ввести новий запис, в якій вказати, що організація з 1 січня 2014 року застосовує спрощену систему оподаткування. У формі записи потрібно також вказати дату переходу на ССО (01.01.2014) і об'єкт оподаткування ( «Доходи» або «Доходи мінус витрати»).

Виконання операцій при переході на ССО

Операції, які потрібно виконати при переході на ССО, підрозділяються на підготовчі та операції переходу.

До підготовчих операцій відносяться:

  • відображення розрахунків за сумами ПДВ, що відносяться до залишків авансів покупців;
  • відновлення ПДВ, раніше прийнятого до відрахування.

Підготовчі операції виконуються перед переходом на застосування спрощеної системи оподаткування.

До операцій переходу відносяться:

  • включення авансів покупців до складу доходів;
  • введення початкових залишків для ССО;
  • списання залишків податкового обліку з податку на прибуток і з регістрів, які не використовуються при ССО.

Операції переходу виконуються в момент переходу або в першому кварталі застосування ССО.

На формі Помічника операції виведені у вигляді гіперпосилань і розташовані в порядку виконання (рис. 2). Для кожної операції відображається поточний статус її виконання. Пояснення до статусам наведені в нижній частині форми.

Пояснення до статусам наведені в нижній частині форми

Розглянемо, як виконується кожна операція.

Відображення залишків ПДВ за авансами покупців

Організації, які застосовують спрощену систему оподаткування, не визнаються платником податків по ПДВ. У зв'язку з цим перед переходом на ССО необхідно проаналізувати інформацію про залишки авансів покупців та належних до них сум ПДВ і прийняти рішення про подальші дії.

Для отримання необхідної інформації призначений спеціальний звіт Залишки ПДВ за авансами покупців (рис. 3).

3)

У звіті за кожним покупцем, договором і документу розрахунків наводиться сума залишку авансу за даними обліку на рахунках 62.02 «Розрахунки за авансами одержаними», 62.22 «Розрахунки за авансами одержаними (в валюті)», 62.32 «Розрахунки за авансами одержаними (в у.о .) »і сума ПДВ, що відноситься до цього авансу за даними обліку на рахунку 76.АВ« ПДВ за авансами і предоплатам ».

Звіт формується за станом на 31 грудня року, що передує переходу на спрощену систему оподаткування.

Результатом аналізу є рішення організації про те, як перехід на ССО буде врахований у розрахунках з покупцем за сумою авансу. Можливі варіанти:

  • повернути покупцеві ПДВ, що відноситься до залишку авансу;
  • повернути покупцеві залишок авансу цілком;
  • виконати зобов'язання за договором до дати переходу на ССО.

Якщо прийнято узгоджене з покупцем рішення про повернення ПДВ з залишку авансу або повернення залишку авансу цілком, то при перерахуванні повертаються сум в програму вводиться документ Списання з розрахункового рахунку з видом операції Повернення покупцю.

До списку документів Списання з розрахункового рахунку можна перейти з форми Помічника за командою Відкрити список документів для операції Повернення ПДВ покупцям.

При поверненні покупцеві тільки суми ПДВ з авансу в формі документа Списання з розрахункового рахунку в поле Сума ПДВ вручну вказується те ж значення, що і в поле Сума платежу.

При поверненні покупцеві залишку авансу повністю значення в поле Сума ПДВ підраховується автоматично виходячи з Суми платежу і Ставки ПДВ.

Після того як в обліку будуть відображені всі повернення покупцям, операцію необхідно позначити як виконану (командою Повернення ПДВ покупцям -> Повідомити про виконану).

Після завершення операції відображення повернення ПДВ покупцям Помічник пропонує виконати операцію відображення вирахування ПДВ, повернутого покупцям.

Для відображення вирахування ПДВ з авансу в програму по кожної поверненої суми податку вручну вводиться документ Відображення ПДВ до відрахування.

До списку документів Відображення ПДВ до відрахування можна перейти з форми Помічника за командою Відкрити список документів для операції Відображення вирахування ПДВ з авансу.

Документ Відображення ПДВ до відрахування заповнюється з урахуванням таких особливостей.

У шапці документа обов'язково повинні бути встановлені прапори:

- Використовувати як запис книги покупок;

- Формувати проводки;

- Використовувати документ розрахунків як рахунок-фактуру.

За документ розрахунків необхідно вказати рахунок-фактуру на аванс, яким був нарахований ПДВ з отриманого авансу.

Табличну частину після вибору документа розрахунків можна заповнити автоматично (за даними з розрахункового документа). Якщо сума повернутого податку менша від тієї, що вказана в документі розрахунків (наприклад, якщо вже мали місце відвантаження під отриманий аванс), то потрібно вручну скоригувати суми в полях Сума з ПДВ і Сума ПДВ. В поле Подія потрібно вказати «Пред'явлено ПДВ до відрахування».

Табличну частину Документи оплати заповнювати не потрібно.

Після того як в обліку будуть відображені всі відрахування ПДВ з авансів, операцію необхідно позначити як виконану (командою Відображення вирахування ПДВ з авансу -> Повідомити про виконану).

Для спрощення обліку документи Відображення ПДВ до відрахування рекомендується вводити з датою повернення податку покупцю. При цьому не обов'язково чекати, коли буде повністю виконана попередня операція відображення повернення ПДВ покупцеві. Можливий і такий сценарій: вводиться документ Списання з розрахункового рахунку і відразу за ним документ Відображення ПДВ до відрахування. Коли буде введений документ списання на останній повернення ПДВ і пов'язаний з ним документ відображення ПДВ до відрахування, обидві операції позначаються як виконані.

Відновлення ПДВ, раніше прийнятого до відрахування

При переході на ССО організація повинна відновити ПДВ за активами, вартість яких ще не врахована у витратах з податку на прибуток організацій (за амортизується майну, матеріально-виробничих запасів, витрат майбутніх періодів та ін.).

Для визначення суми ПДВ, що підлягає відновленню, Помічник пропонує виконати регламентні операції Закриття місяця, що впливають на залишкову вартість активів, за якими потрібно відновити ПДВ.

Звертаємо увагу, що виконати ці операції можна лише після того, як в обліку будуть відображені всі господарські операції із запасами на поточний рік. В іншому випадку, виконані операції згодом можуть виявитися неактуальними, і їх доведеться виконувати наново.

При виклику операції на виконання (двічі клацнувши на її найменуванні) відкривається форма Закриття місяця за останній місяць перед переходом на ССО в спеціальному режимі Підготовка до відновлення ПДВ (рис. 4).

4)

У формі наводиться перелік тільки тих регламентних операцій першої групи, які необхідно виконати при підготовці до відновлення ПДВ у зв'язку з переходом на ССО. Для виконання операцій необхідно натиснути на кнопку Виконати закриття місяця.

За регламентним операціями закриття місяця другий, третьої і четвертої групи видається повідомлення, що їх для цілей підготовки до відновлення ПДВ виконувати не потрібно. Однак це не означає, що регламентні операції, що входять до зазначених груп, взагалі не потрібно виконувати. Вони виконуються в звичайному порядку, тобто. Е. При роботі з формою Закриття місяця через розділ Облік, податки, звітність.

Після виконання необхідних регламентних операцій закриття місяця Помічник пропонує відобразити відновлення ПДВ по залишках активів.

При введенні команди Виконати операцію для операції відновлення ПДВ автоматично створюється і заповнюється документ Відновлення ПДВ. Дата документа - останній день року, що передує початку застосування ССО. Для цілей підготовки до переходу на ССО до функціоналу документа Відновлення ПДВ додано заповнення по залишкам активів і розрахунок сум відновлюваного ПДВ, можливість списати відновлений ПДВ відразу на витрати і формування друкованої форми. Подивитися (і якщо буде потрібно - відредагувати) сформований документ можна за командою Відкрити сформований документ для операції відновлення ПДВ.

При проведенні документа Відновлення ПДВ по кожному рядку табличної частини ПДВ до відновлення програма вводить в регістр бухгалтерії дві проводки на суму ПДВ до відновлення:

  • за дебетом рахунка, зазначеного в колонці Рахунок обліку ПДВ на закладці ПДВ до відновлення, і кредиту рахунки 68.02 «Податок на додану вартість»;
  • за дебетом рахунка 91.02 по зумовленої статтею інших доходів і витрат "Списання ПДВ на інші витрати при переході на ССО» і кредитом рахунка обліку ПДВ.

Роздрукувати сформований документ можна по кнопці відновлення ПДВ в самому документі або по команді Роздрукувати сформований документ для операції відновлення ПДВ.

По окремих видах цінностей (основні засоби, нематеріальні активи, інші необоротні активи) в документі Відновлення ПДВ проставляється ознака відсутня про рахунок-фактуру і наводиться сума ПДВ до відновлення по виду цінності в цілому. У друкованій формі документа для таких цінностей в графі Рахунок-фактура програма вказує реквізити документа Відновлення ПДВ (рис. 5).

5)

Включення авансів покупців до складу доходів

Операція включення авансів покупців до складу доходів (як і всі наступні операції другої групи) виконується після того, як в програмі будуть відображені всі операції (включаючи реформацію балансу) за минулий рік.

При введенні команди Виконати операцію для операції Включення авансів покупців до складу доходів програма автоматично створює документ Запись книги обліку доходів і витрат (ССО).

Дата документа - перший січня року початку застосування ССО.

Програма вводить в документ єдиний рядок на закладці I. Доходи і витрати. У ній вона в графі Доходи, що враховуються при розрахунку єдиного податку проставляє загальну суму залишку за авансами покупців на дату переходу на ССО за даними на рахунках 62.02, 62.22, 62.32.

Подивитися (і якщо буде потрібно - відредагувати) сформований документ можна за командою Відкрити сформований документ для операції Включення авансів покупців до складу доходів.

Введення початкових залишків для ССО

Якщо об'єктом оподаткування є «доходи мінус витрати», то після виконання операції включення авансів покупців до складу доходів Помічник пропонує ввести початкові залишки для цілей ССО. При об'єкті оподаткування «Доходи» ця операція на форму Помічника не виводиться.

При виконанні операції програма «1С: Бухгалтерія 8» (ред. 3.0) автоматично створює документи Введення початкових залишків по податковому обліку ССО за відповідними розділами обліку.

Документи вводяться з останньою датою року, що передує переходу на ССО.

Подивитися (і якщо буде потрібно - відредагувати) сформовані документи можна за командою Відкрити список сформованих документів для операції Введення початкових залишків для ССО.

Документи Введення початкових залишків формуються за такими розділами обліку (якщо на дату переходу на відповідних рахунках є залишки, які необхідно врахувати для цілей ССО):

  • «Основні засоби і дохідні вкладення (рахунки 01, 02, 03, 010)»;
  • «Нематеріальні активи та витрати на НДДКР (рахунки 04, 05)»;
  • «Матеріали (рахунок 10)»;
  • «Товари і торгова націнка (рахунки 41, 42)»;
  • «Товари відвантажені (рахунок 45)»;
  • «Розрахунки з податків і зборів (рахунки 68, 69)»;
  • «Розрахунки з персоналом з оплати праці і депонентам (рахунки 70, 76)»;
  • «Розрахунки з підзвітними особами (рахунок 71)»;
  • «Витрати майбутніх періодів (рахунки 97, 76.01.2, 76.01.9)»;
  • «Інші витрати податкового обліку ССО та ВП (в частині доп. Витрат на придбання ТМЦ)».

Згідно розділу «Основні засоби і дохідні вкладення (рахунки 01, 02, 03, 010)» документ вводить відомості про основні засоби в регістр Початкові відомості ОЗ (податок. Облік ССО).

За розділом «Нематеріальні активи і витрати на НДДКР (рахунки 04, 05)» документ вводить відомості про нематеріальні активи та витрати на НДДКР в регістр Початкові відомості НМА (податок. Облік ССО).

По розділах «Розрахунки по податках і зборах (рахунки 68, 69)», «Розрахунки з персоналом з оплати праці і депонентам (рахунки 70, 76)» і «Розрахунки з підзвітними особами (рахунок 71)» в документі фіксуються залишки за розрахунками.

По інших розділах документ вводить відомості про залишки неврахованих з податку на прибуток витрат в регістр Витрати по ССО.

Для цілей ССО аналітичний облік запасів в Програмі нужно вести в розрізі кожної партии. Для виконання цієї вимоги в налаштуваннях параметрів обліку необхідно встановити прапор обліку запасів За партіям (документам надходження) (рис. 6).

Якщо до переходу на ССО організація не вела аналітичний облік запасів в розрізі партій, то його потрібно включити. В цьому випадку при виконанні операції Введення початкових залишків для ССО програма додатково створює документ Операція (БО і НУ) для приведення у відповідність партійного обліку залишків запасів в регістрі Витрати при ССО і на рахунках бухгалтерського обліку шляхом заповнення аналітики по субконто «Партии» (рис. 7).

Списання залишків НУ і з невикористовуваних при ССО регістрів

Останньою операцією переходу на ССО є списання залишків податкового обліку (НУ) з регістра бухгалтерії, а також залишків з регістрів, які не використовуються при ССО.

Операція є службовою. При її виконанні запускається процедура, що аналізує на дату переходу на ССО залишки ресурсів НУ, ПР і ВР на рахунках бухгалтерського обліку, а також залишки по регістрах накопичення, що не використовується при ССО. За отриманими даними формуються документи Операція (БО і НУ), які заповнюються таким чином, щоб вивести зазначені залишки «в нуль». Дата документів - перша січня року початку застосування ССО.

Подивитися (і якщо буде потрібно - відредагувати) сформовані в програмі документи можна за командою Відкрити список сформованих документів для операції Списання залишків НУ і невикористовуваних регістрів.

У бухгалтерському обліку залишки списуються записами в кореспонденції з допоміжним рахунком «000» (рис. 8).

8)

З регістрів накопичення, які не використовуються при ССО, залишки списуються прибутковими записами «сторно» (з негативними сумами покупок і ПДВ) (рис. 9).

9)

Більш докладно про використання Помічника по переходу на ССО читайте в розділі ІС ІТС «Бухгалтерський і податковий облік», в довіднику «Облік при застосуванні УСН» - http://its.1c.ru/db/accusn#content:446:1

Новости