Порівняння: сім 21 "і 22" ЕПТ моніторів


Вступ

У ринку 21 '' і 22 '' моніторів розібратися не складно. З одного боку, в дешевому і середньому секторах спостерігається достаток 21 дюйма: плоскі монітори з кінескопом на базі тіньової маски, одні гірше, інші краще. З іншого боку, існують монітори з трубкою Sony FD Trinitron і дійсно плоским екраном, але вони коштують значно дорожче. Потім є 22 '' монітори з трубкою Mitsubishi DiamondTron, що позиціонуються теж на high-end.

Але не думайте, що 22 '' монітор має робочу діагональ більше, ніж у 21 ''. І хоча трубки DiamondTron насправді мають розмір 22 дюйма, однак для підвищення якості зображення краю у них помітно обрізані. І парадокс тут полягає в тому, що дійсний розмір зображення у моніторів 21 '' і 22 '' практично не відрізняється.

Для пояснення технологій, що лежать в основі ЕПТ моніторів, ви можете ознайомитися з нашою статтею про 19-дюймові моделі Порівняння: Дванадцять 19 "ЕПТ моніторів .

Кожен монітор тестувався за такими параметрами:

  • відповідність характеристикам, заявленим виробником
  • функції і входи
  • оптимальні регулювання
  • якість картинки (чіткість, яскравість, контрастність, зведення, муар, чистота, рівномірність, розбірливість) за допомогою Ntest
  • відображення квітів за допомогою таблиць
  • частоти розгортки
  • екранне меню
  • продуктивність в іграх

Sony G520

Sony G520 Розмір діагоналі 21 дюйм Розмір видимої частини 20,18 дюймів Технологія Sony FD Trinitron кінескоп Пропускна здатність невідома Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 130 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 48 - 178 Гц Рекомендоване максимальне дозвіл 1800 x 1440 на 87 Гц Габарити (см) 50,1x49,7x48,7 Вага 30,5 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 900

G520 знаходиться в верхньому діапазоні лінійки моніторів Sony. Розмір видимої частини зображення становить 20,18 дюймів, трубка виготовлена ​​за власною технологією Sony - FD Trinitron. Як ви пам'ятаєте, трубка Sony складається не з точок, а з вертикальних зволікань. Площа матеріалу зволікань менше, ніж площа сітки в тіньовій масці. Тому зображення виглядає яскравіше і чіткіше.

Єдиний недолік - ці зволікання необхідно жорстко кріпити, для чого служать дві горизонтальні демпферні зволікання. В результаті ці два зволікання добре видно на світлому фоні. Деяких користувачів вони дуже дратують.

Sony G520, продовження

Характеристики G520 чудові, і в чималій мірі це є заслугою трубки FD Trinitron. Горизонтальна частота оновлення складає 130 кГц, що призводить до чудової частоті вертикальної розгортки в 1600x1200 - 105,02 Гц. Пропускна здатність не вказана, але як ми вважаємо, вона досить велика, щоб залишити місце для маневру. Зерно становить 0,24 мм по всій поверхні екрану (unipitch).

Екранне меню біля монітора - одне з кращих в тестуванні, їм дуже легко управляти завдяки важеля в нижній частині монітора. В меню є все опції, необхідні для поважаючого себе професійного монітора, типу поточечной регулювання чистоти і регулювання кольору на кожен канал. Монітор також має функцію автоматичної настройки, яка розгортає зображення на весь екран. Ми знайшли цю функцію досить корисною, однак після її роботи все ж необхідно внести кілька фінальних штрихів.

G520 оснащений кнопкою, завдяки якій можна перемикатися між трьома режимами: динамічним (для ігор і DVD), стандартним і професійним (для офісних додатків). Крім того, монітор має два 15-контактних VGA входу, тому до нього можна підключати два комп'ютери. Спереду монітора знаходиться перемикач між входами. Що стосується USB, то в монітор вбудований чотирьохпортовий хаб.

Sony G520, продовження

Після прекрасних результатів 19 '' G420 ми чекали не меншого і від G520, проте його трубка Trinitron не завжди забезпечувала належне якість зображення. Навіть в зумовлених виробником дозволах було дуже важко домогтися бездоганною рівномірності. З геометрією було все в порядку, проте в середині або на правому краю екрану ми завжди спостерігали деяку распливчівость. Причому це не помилка нашого екземпляра, оскільки ми спеціально перевірили ще на одному моніторі і отримали там точно таку ж картину.

Налаштування монітора оптимізовані - картинка дуже хороша, просто прекрасна, але, на жаль, погана чіткість і зведення додають ложку дьогтю. Муару непомітно взагалі, відображення квітів цілком адекватно. Так що, незважаючи на огріхи, G520 залишається хорошим 21 '' монітором.

Cornerstone c1035

Cornerstone c1035 Розмір діагоналі 21 дюймів Розмір видимої частини 19,70 дюймів Технологія Тіньова маска, кінескоп Samsung Пропускна здатність 230 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 107 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 50 - 150 Гц Рекомендоване максимальне роздільну здатність 1600 x 1200 на 85 Гц Габартіти (см) 49.51 x 50 x 48.5 Вага 24,3 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 449

Cornerstone c1035 явно не призначений для конкуренції з такими важкоатлетами в нашому тесті, як Diamond Pro 2060u. Монітор позиціонується на роботу в офісному оточенні, а не для редагування фотографій або зображень. Фактично це найдешевший монітор в нашому тестуванні. Тільки подумайте - 21 '' монітор всього за $ 449. Природно, за такі невеликі гроші не слід очікувати від c1035 запаморочливих характеристик.

Монітор оснащений трубкою з тіньовою маскою Samsung, яка, якщо ви пам'ятаєте, використовує ті ж самі технології, що і звичайні телевізори. Промені кожної гармати проходять через металеву сітку з тисячами круглих дірочок. Кожен піксель складається з трьох дірок - одна на кожен колір (червоний, зелений і синій), причому дірки знаходяться в вершинах трикутника. Навпаки кожної дірки знаходиться пляма люмінофора даного кольору. Мінусом подібної технології є відсутність плоского екрану і яскравості трубок Trinitron або DiamondTron.

Cornerstone c1035, продовження

Так що c1035 - досить скромний монітор, що видно і по його характеристикам. Діагональ видимій частині екрана становить всього 19,7 дюймів, що трохи менше за інших 21 '' моніторів. Тим більше що ви навряд чи побажаєте використовувати всю поверхню екрану, інакше зображення буде спотворюватися по краях трубки.

c1035 має однакове зерно по всій площі екрану 0,21 мм, максимальна частота горизонтальної розгортки становить 107 кГц, в результаті ми отримуємо 85,65 Гц в 1600x1200. Оскільки монітор призначений для офісного використання, то не слід від нього чекати і наявність USB хаба, однак монітор оснащений п'ятьма BNC входами разом зі звичайним 15-контактним RGB. Меню не дуже нас вразило, втім, для даної ціни воно цілком підійде. У ньому ви знайдете найпростіші опції щодо виправлення геометрії, вертикальної і горизонтальної регулюванню муару, лінійності, чистоти, горизонтального і вертикального відомості.

Cornerstone c1035, продовження

Якість зображення, звичайно, не найкращий в нашому тестуванні, проте ви отримаєте саме те, за що заплатили. Кольори трохи тьмяні, геометрія кривувата, а яскравість низька. Муар, з іншого боку, не дуже помітний і добре піддається регулюванню. Зведення непогане, проте, чистота кольору не скрізь стабільна, втім, воно не сильно помітно, оскільки кольору і так не ідеальні.

Білий колір не відрізняється білизною, а червоний занадто тьмяний, хоча чорний і його півтони хороші. Як ви можете вгадати по вазі монітора, на його екранування заощадили, так що він схильний до впливу як звуку, так і електромагнітних полів.

Монітор цілком зійде для офісного використання, подорожі по Інтернету і для декількох ігор, особливо з огляду на його ціну. Ми тільки можемо подякувати Cornerstone за пропозицію 21 '' монітора за ціною $ 449. Ціна даного монітора в Європі складе близько 500 євро, а його продаж планується цього літа.

Mitsubishi Diamond Pro 2060u

Mitsubishi Diamond Pro 2060u Розмір діагоналі 22 дюйми Розмір видимої частини 20 дюймів Технологія DiamondTron NF Пропускна здатність 360 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 121 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 50 - 160 Гц Рекомендоване максимальне дозвіл 1920x 1440 на 80 Гц Габарити (см) 49,5 x 49,3 x 47,3 Вага 29,7 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 950

Зі свого 22 '' трубкою DiamondTron NF монітор Diamond Pro 2060u може помірятися силами з іншим важковаговиком в тестуванні - Sony G520. Технологія DiamondTron грунтується на Sony Trinitron, однак якщо Sony використовує три електронні гармати для основних RGB кольорів, то Mitsubishi - тільки одну. Як і раніше на екрані можна помітити дві горизонтальні зволікання.

Ефективна діагональ Diamond Pro 2060u становить всього 20 дюймів, так що в порівнянні з 21 '' монітором типу G520 ми не отримуємо майже ніякої переваги від заявленої діагоналі 22 ''. Насправді це не зовсім вірно, оскільки, чим менше ви наближаєте зображення до країв трубки, тим якісніше воно буде, тому 22 '' монітор має якісне, а не кількісна перевага над 21 ''.

Характеристики Diamond Pro 2060u досить хороші. Пропускна здатність складає 360 МГц, а максимальна частота горизонтальної розгортки - 121 кГц, що дає 99,940 Гц на 1600x1200. Зерно 0,24 мм по всій поверхні екрану. Монітор оснащений двома 15-контактними RGB входами, і їх можна перемикати за допомогою кнопки спереду монітора, крім того, є і чотирьохпортовий USB хаб. Однак USB роз'єми розташовані ззаду, що не завжди буває зручно. Mitsubishi непогано попрацювала над меню, в якому є все необхідне, а використовувати меню легко і зручно завдяки семи клавішах управління знизу.

Mitsubishi Diamond Pro 2060u, продовження

Однак нас здивувало інше - все опції настройки можна відрегулювати за допомогою програми під Windows, точно так же, як і на моніторах Eizo. Тому якщо ви вставите RGB кабель у вхід B (DDC / CI-сумісний) і встановіть програму Naviset, у властивостях дисплея з'явиться закладка "Monitor adjustment".

Закладка містить всі екранні настройки і відповідні колірні таблиці. Так що легкості управлінням Diamond Pro 2060u можна тільки порадіти. Єдино, що прикро - DDC / CI-сумісним є тільки один вхід.

І хоча робоча діагональ не перевищує 21 '', якість монітора чудово. У нас не виникло ніяких нарікань, оскільки трубка DiamondTron NF абсолютна плоска. Геометрія за замовчуванням прекрасна при всіх стандартних дозволах, а особливо в 1600x1200. Чіткість також прекрасна, і більш того, вона бездоганна по всій поверхні монітора, що говорить про хорошу рівномірності.

Відображення кольорів більш ніж адекватне, хоча ми рекомендуємо підвищити настройки для посилення ефектності зображень. З зведенням проблем виявлено не було, то ж саме можна сказати і про яскравість і контрастність, так що ви легко зможете використовувати монітор як для офісних додатків, так і для ігор і DVD.

Однак, як нам здалося, настройки за умовчанням для муару занадто високі, і від нього не можна повністю позбутися. Отже, Diamond Pro 2060u - прекрасний монітор, що володіє незначними недоліками.

ViewSonic G810

ViewSonic G810 Розмір діагоналі 21 дюйм Розмір видимої частини 20 дюймів Технологія Тіньова маска Пропускна здатність 200 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 97 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 50 - 180 Гц Рекомендоване максимальне роздільну здатність 1600 x 1200 на 77 Гц Габарити (см) 50x50,7x48,8 Вага 23,5 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 650

Подібно Cornerstone c1035, ViewSonic G810 використовує трубку на тіньовій масці. Так що ми можемо відразу ж віднести його до нижнього діапазону 21 '' моніторів, оскільки екран монітора трохи закруглюється по краях. Корисна діагональ складає 20 дюймів, зерно 0,25 мм по всій поверхні екрану, а пропускна здатність - 200 МГц. Максимальна частота горизонтальної розгортки становить 97 кГц, тому ми отримуємо 77 Гц на 1600x1200. Дуже низький результат, адже навіть 17 '' монітори показують таку ж продуктивність на такому ж дозволі.

Тому G810 навряд чи можна рекомендувати до використання в 1600x1200, швидше за 1280x1024, де монітор досягає 85 Гц. На практиці нам вдалося добитися 77,5 Гц в 1600x1200 і 92 Гц в 1280x1024.

Що стосується роз'ємів, то у G810 все по мінімуму - немає ні USB хаба, ні другого RGB порту, просто вбудований 15-контактний RGB провід. Так що якщо ви пошкодите провід або його роз'єм, в ремонт доведеться нести весь монітор. Протестований нами екземпляр мав втоплені відділення для USB хаба, але монітори, випущені після липня 2002, будуть вільні від цього недоліку.

ViewSonic G810, продовження

Якщо забути про низькій частоті оновлення, G810 володіє досить непоганим для тіньової маски якістю зображення. Ймовірно, воно видасться дещо більш тьмяним в порівнянні з DiamondTron, але це нормально. Яскравість і контрастність цілком адекватні, а відображення квітів прийнятно для трубки такого типу. У плюси можна занести повна відсутність муару.

Що стосується геометрії, то екран на тіньовій масці насправді не плоский, і у нього помітні викривлення по краях. В результаті погіршується рівномірність зображення, і краще з цієї причини не розтягувати картинку по максимуму. Для управління екранним меню служать чотири клавіші спереду, які досить добре вписуються в дизайн, меню легко керувати.

Загалом, G810 - це хороший монітор за свою ціну. Залишається побажати ViewSonic оснастити G810 кращої електронікою, щоб він міг досягти 85 Гц в 1600x1200. За якістю картинки і екранування монітор перевершує c1035, але для реальної конкуренції варто було б зробити G810 трохи дешевше.

ViewSonic p225f

ViewSonic p225f Розмір діагоналі 22 дюйми Розмір видимої частини 20 дюймів Технологія PerfectFlat / DiamondTron NF Пропускна здатність 335 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 127 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 50 - 180 Гц Рекомендоване максимальне здатність 2048 x 1 536 at 79 Гц Габарити (см) 49,5 x 49,3 x 47,3 Вага 30,5 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 850

p225f - топова модель великих моніторів ViewSonic. Монітор оснащений 22 '' PerfectFlat трубкою, робоча діагональ складає 20 дюймів, як і у Mitsubishi Diamond Pro 2060u. Не слід цьому дивуватися, оскільки трубка PerfectFlat заснована (і майже ідентична) трубці DiamondTron NF. Так що на світлому тлі ми помічаємо дві вже звичні темні смужки.

Екран оснащений покриттям ARAG, що зменшує відбиття і блиск. Основна відмінність між двома моніторами полягає в решітці - p225f має непостійний розмір зерна, від 0,25 мм в центрі до 0,27 мм по краях. Частота горизонтальної розгортки становить 127 кГц, пропускна здатність - 335 МГц, що дає максимальний дозвіл 2048x1536 при 79 Гц.

І наше тестування підтвердило зазначену частоту - ми досягли 105,2 Гц в 1600x1200, що є найкращим результатом в тестуванні. p225f володіє 15-контактним RGB входом і п'ятьма BNC входами, але не має USB хаба, хоча в моніторі відведено під нього місце, а чотирьохпортовий хаб можна купити у ViewSonic окремо.

ViewSonic p225f, продовження

Що стосується якості, то з ViewSonic p225f компанія не вдарила в бруд обличчям. Все ж трубки DiamondTron / PerfectFlat відрізняються чудовою якістю. Геометрія за замовчуванням бездоганна в стандартних дозволах і вимагає лише незначної підстроювання. Чіткість і точність фокусування також дуже гарні, але рівномірність трохи підкачала.

Ми виявили дефекти точності відомості по краях екрану, хоча вони і були ледве помітні. Відображення кольорів прекрасно, хоча білий, як і у p95f, не абсолютно чистий у порівнянні з тим же Diamond Pro 2060u. Муару практично немає, а легкі його прояви прибираються відповідної настроюванням. У зведенні квітів і лінійності ми дефектів не виявили.

Екранним меню легко керувати за допомогою чотирьох клавіш спереду. Меню добре опрацьовано. Так що можна визнати модель p225f успішної, монітор є одним з кращих серед 22 '' плоских екранів в тесті, хоча він і не дотягує за якістю до свого найближчого конкурента - Mitsubishi Diamond Pro 2060u.


NEC MultiSync Fe1250 +

NEC MultiSync FE1250 + Розмір діагоналі 22 дюйми Розмір видимої частини 20 дюймів Технологія DiamondTron NF Пропускна здатність 330 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 31 - 110 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 55 - 160 Гц Рекомендоване максимальне дозвіл 1920x 1440 на 73 Гц Габарити (см) 49,8 x 49,3 x 47,3 Вага 29,7 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 700

Монітори NEC і Mitsubishi виготовляються одним і тим же спільним підприємством NEC-Mitsubishi. Тому MultiSync FE1250 + має трубку DiamondTron NF, як і Diamond Pro 2060u. Його електроніка, в той же час, не настільки хороша, як в інших моніторах, що зазвичай спостерігається в моделях від NEC і Mitsubishi.

Подібно до других 22 '' моделям, діагональ РОБОЧОЇ області екранах складає 20 дюймів, зерно - 0,24 мм по всій площади екранах. Горизонтальна частота розгорткі 110 кГц, пропускна здатність - 330 МГц. За данімі характеристикам в дозволі 1920x1440 буде частота 73 Гц. У нашому улюблений 1600x1200 монітор досяг 89,5 МГц, таке значення задовольніть більшість Користувачів. Монітор має 15-контактний VGA вхід, другого входу і USB хаба немає.

NEC MultiSync Fe1250 +, продовження

З огляду на якість 2060u, ми планували отримати не менше й від FE1250 +. І наші надії виправдалися - якість картинки гідно поваги. Як зазвичай буває з моніторами NEC і Mitsubishi, геометрію можна ставити в приклад іншим виробникам у всіх стандартних дозволах від 800x600 до 1920x1440.

Чіткість і яскравість чудові, а муар майже не помітний. Зображення рівномірно по всій поверхні екрану, відображення квітів бездоганно. Всі відтінки явно помітні, з чистотою кольорів монітора навряд чи хто зможе посперечатися.

FE1250 + сумісний зі стандартом DCC / DCI, тому його можна налаштовувати як через меню, так і через утиліту Naviset. Прочитайте тестування Mitsubishi DiamondPro 2060u для отримання більш детальної інформації про цю утиліту. Підіб'ємо резюме: NEC випустила прекрасний монітор, він дешевше Diamond Pro 2060u, що може привернути увагу економних користувачів.

Iiyama MS102DT

Iiyama MS102DT Розмір діагоналі 21 дюйм Розмір видимої частини 20 дюймів Технологія Тіньова маска Пропускна здатність 280 МГц Мін. / Макс. горизонтальна розгортка 30 - 110 кГц Мін. / Макс. вертикальна розгортка 50 - 180 Гц Рекомендоване максимальне розширення 1920 x 1440 на 74 Гц Габарити (см) Невідомі Вага 24 кг Передбачувана роздрібна ціна $ 800

Iiyama випускає кілька моделей з 21 '' і 22 '' екранами, і серед них можна виділити HA202DT на тій же трубці DiamondTron NF, що NEC і Mitsubishi. Даний виробник відомий хорошим ставленням ціна / якість моніторів, і ми вирішили вибрати средненькую 21 '' модель - MS102DT. Монітор привернув нашу увагу тим, що незважаючи на використання тіньової маски, його характеристики і функціональність досить привабливі.

Екран має однакове по всій поверхні екрану зерно 0,25 мм, що в теорії може забезпечити хорошу чіткість зображення (за умови належної настройки фокусу і відомості). Як і більшість 21 '' моніторів, його робоча діагональ складає 20 дюймів, а екран має антиблікове і антистатичне покриття. Максимальна частота горизонтальної розгортки становить 110 кГц, пропускна здатність - 280 МГц. Таким чином, ми повинні отримати 74 Гц в 1920x1440. На практиці MS102DT зміг досягти 88,9 Гц в дозволі 1600x1200.

Монітор має всі необхідні настройки в екранному меню і оснащений функціональністю OPQ, що дозволяє змінювати яскравість в різних додатках. До того ж попереду монітора знаходиться кнопка для перемикання між двома 15-контактними RGB входами. Однак монітор не має USB хаба або колонок.

Iiyama MS102DT, продовження

І хоча в наших тестах ми відзначали якість, в основному, моніторів на трубках DiamondTron NF, слід визнати, що MS102DT підняв планку якості моніторів на тіньовій масці. Cornerstone виділяється своєю низькою ціною, а слабкість електроніки ViewSonic G810 не дає вичавити все що можна з трубки. MS102DT задовольнив нашим високим вимогам, оскільки він дійсно забезпечує кращу якість зображення, ніж перераховані вище дві моделі.

Правильність передачі кольору одна з кращих в тестуванні, і картинка чудово виглядає. І хоча трубка в повному обсязі плоска, її геометрія цілком адекватна, а деякі спотворення на високій роздільній здатності легко виправляється. Екранне меню відповідає стилю Iiyama, там є все необхідне, і їм легко управляти.

Електроніка монітора забезпечує хорошу частоту розгортки і прекрасні результати для монітора такого типу. Тому даний монітор стане хорошим виборів для користувачів, які бачити не можуть два зволікання моніторів Trinitron і DiamondTron, або які віддають перевагу стабільності квітів і характерну кольору моніторів на тіньовій масці.


Висновок

Виробник Модель Розмір видимої частини Технологія Частота оновлення в 1600 x 1200 Передбачувана роздрібна ціна Sony G520 20,18 FD Trinitron 105,02 Гц $ 900 Cornerstone c1035 19,7 Тіньова маска 85,65 Гц $ 449 Mitsubishi Diamond Pro 2060u 20 Diamondtron NF 99,940 Гц $ 950 Viewsonic G810 20 Тіньова маска 77,5 Гц $ 650 Viewsonic p225f 20 Perfect Flat 105,2 Гц $ 850 NEC Fe1250 + 20 Diamondtron NF 89,5 Гц $ 700 Iiyama MS102DT 20 Тіньова маска 88,9 Гц $ 800

Результати тестування явно вказують на видатну якість трьох моніторів з семи. Першим слід відзначити Mitsubishi Diamond Pro 2060u. Його відображення квітів, чіткість і стабільність картинки незрівнянні. Його електроніка більш ніж адекватна, і монітор оснащений дуже багатою функціональністю. Програма Naviset значно полегшує настройку, так що це зараз може зробити навіть дитина.

На друге місце після Diamond Pro 2060u ми віднесли ViewSonic p225f і NEC Fe1250 +. Їх результати не настільки чудові, як у Mitsubishi, проте вони являють собою непогану альтернативу. Особливо p225f сподобається тим, хто любить високі частоти у великих дозволах. Потім слід Sony G520, який можна сміливо рекомендувати до покупки, незважаючи на його деякі огріхи. Загалом, трубки DiamondTron сьогодні перемогли.

Але не слід випускати з уваги Iiyama MS102DT. Тим, кому потрібен монітор для роботи, знайдуть в ньому свою родзинку, також він підійде і тим, у кого розвинулася алергія на зволікання трубок DiamondTron і Trinitron. Його якість знаходиться на рівні, а ціна приємна. Що стосується двох, що залишилися, то G810 програє через слабку електроніки, за такі гроші ми б порекомендували купити пристойний 19 '' монітор. Те ж саме можна було б сказати і про Cornerstone c1035, якби не його вкрай приваблива ціна.

Новости