Порівняння процесорів Intel і Amd: який процесор краще

  1. Трохи історії і критерії вибору
  2. Порівняння процесорів: який процесор потужніший?
  3. Що краще підходить для для офісу
  4. Що краще для ігор AMD або Intel?
  5. Порівняння Intel і Amd за цінами
  6. Що ж в результаті краще для ноутбука?

«Amd vs Intel» це вічне протистояння і ми постараємося розібратися, хто тут титан, а хто голиаф. Безумовно, у обох типів процесорів є як свої переваги, так і недоліки. Тому немає однозначної відповіді на питання - що краще, Amd або Intel. Все-таки все залежить від того, для яких цілей купується комп'ютер або ноутбук, а також від цінового діапазону пристрою.

Трохи історії і критерії вибору

  • Intel (імовірно скорочення від англ. «Intelligence» - розум / інтелект) найбільша в світі компанія з виробництва електронних складових для комп'ютерів. Компанія заснована в 1957 році. На даний момент частка ринку компанії Intel (перший квартал 2014-ого року) становить 74.70%.
  • Amd (advanced micro devices - «передові технології») - одна з найбільших електронних світових компаній. Компанія заснована в 1969 році. Частка ринку на перший квартал 2014 року становить 25.30%.

Перед тим, як приступити до аналізу хочу відразу визначити критерії вибору. Визначати лідера ми будемо з урахуванням наступних факторів:

  • Ціна
  • продуктивність
  • енергоспоживання
  • нагреваемость

Порівняння процесорів: який процесор потужніший?

Складно відповісти на дане питання кажучи в цілому про всій лінійці. Було б нерозумно порівнювати процесори одній ціновій категорії з тактовій частоті або обсязі відеопам'яті окремо, тут потрібно розглядати питання комплексно. Якщо порівнювати топовий Intel (Intel Core i7 -4800MQ) і топовий Amd (Amd A10 6810K), то безумовним переможцем вийде Intel, при цьому перевага в продуктивності буде приблизно в два рази.

Однак, в найдешевшому сегменті оптимальної буде модель від Amd (Amd A4 4300M), не сильно поступаючись своєму конкуренту від Intel, Amd обійдеться трохи дешевше.

В цілому, AMD оптимізована для роботи зі складними обчислювальними процесами, які пов'язані з мультимедійними додатками. У той час як Intel хоч і поступається конкуренту в цьому плані, але зате перевершує в деяких інших компонентах.

Якщо порівняти ще одні топові моделі двох грандів, то продуктивність Intel все таки трохи вище. Однак співвідношення продуктивності до ціни у AMD на 15 відсотків краще ніж у свого головного конкурента.

У цій суперечці не було б сенсу, якби Intel був просто краще у всьому, проте це далеко не так У цій суперечці не було б сенсу, якби Intel був просто краще у всьому, проте це далеко не так. Amd дешевше і відмінно працює при обробці мультимедійного контенту.

Що краще підходить для для офісу

питання вибору ноутбука для роботи є нагальним і для різних цілей варто розглядати різні моделі. У моєму розумінні для офісу важливі два аспекти:

  • низька ціна
  • безперебійна робота з офісними програмами та додатками для доступу в інтернет

Тут на мою суто особисту думку варто брати Amd. Їх процесори набагато дешевше і нехай вони програють Intel в своїй продуктивності, ви як звичайний користувач ніколи не побачите різницю.

Хоча самі програми Office працюють на Intel краще, на мою думку, що переплачувати, як мінімум 5000 рублів за це не варто. Якщо ж для вас фактор ціни далеко не самий визначальний, то безумовно Intel тут беззаперечний лідер.

Що краще для ігор AMD або Intel?

Варто відзначити, що, вибираючи ігровий комп'ютер, в першу чергу варто звертати увагу на   відеокарту Варто відзначити, що, вибираючи ігровий комп'ютер, в першу чергу варто звертати увагу на відеокарту . Спочатку потрібно визначитися з відеокартою і лише потім вирішувати, який саме процесор купувати. Якщо планується покупка з дуже потужною відеокарти (GTX 690, GTX Titan, HD 7990 і т. П.), То краще звернути увагу на наступні процесори Intel: Core i5-3570, Core i7-3820 та т. П.

Основний упор компанією AMD був зроблений на користь графіки і роботи з мультимедійними додатками, тому вбудовані відеокарти від Amd можуть стати серйозною підмогою для геймерів. Однак, проблема з Amd і їх інтегрованою відеокартою полягає в тому, що такі системи більше нагріваються і більше споживають енергоресурсу, що на мою думку є важливим аспектом для ноутбука.

В цілому, дешевше купити пристрій з інтегрованим графічним процесором на базі AMD. Тому вибираючи Amd або Intel для ігор потрібно виходити від того, скільки ви готові витратити. Якщо у вас в розпорядженні достатню кількість коштів, то краще звернути свою увагу на Intel. Якщо ж ви шукайте ноутбук по-дешевше, то для вас підійде Amd, в цій ціновій категорії Amd перевершує Intel.

Порівняння Intel і Amd за цінами

До процесорам Intel відносяться:

  • Core i3 (ціна 4000-7000 рублів)
  • Core i5 (ціна 7000-9000 рублів)
  • Core i7 (ціна 9000-16000 рублів)

До найбільш ходовим процесорам Amd відносяться:

  • A4 (середня ціна: 1000 рублів)
  • A6 (середня ціна: 1500 рублів)
  • A8 (середня ціна: 3000 рублів)
  • A10 (середня ціна: 4500 рублів)

Як ви бачите різниця в ціні у даних виробників величезна. Amd дешевше ніж Intel в 3-4 рази.

Одним з основних переваг продукції AMD є значно нижча вартість. Саме тому вони і отримали величезну популярність в Росії і країнах СНД. Справа в тому, що російський менталітет заточений в першу чергу на те, щоб заощадити. Ми часто робимо вибір на користь більш дешевих моделей, не звертаючи особливої ​​уваги на технічні характеристики пристроїв.

Однак не варто виключати з планування вашого бюджету витрати на електроенергію, як вибрати процесор з меншим енергоспоживанням розповідається в відео:

Що ж в результаті краще для ноутбука?

Як уже було згадано, протягом досить довгого часу однозначним фаворитом в сегменті процесорів для ноутбуків був Intel. Більш-менш позначити свої позиції компанії AMD вдалося лише з випуском процесорів Trinity. Процесори цієї лінійки відрізняються підтримкою технології Dual Graphics, що дозволяє об'єднати ресурси вбудованого в процесор GPU і дискретної відеокарти для отримання більшої продуктивності графічної системи. З огляду на порівняно низьку вартість, такі процесори виглядають дуже привабливо.

Таким чином, бюджетні сегменти ноутбуків на базі процесорів AMD Trinity серій A4 і A6 за рахунок своєї більш потужної графіки є кращими, ніж процесори Intel в тому ж ціновому діапазоні зі своєю інтегрованою графічною системою.

Інакше йдуть справи в топовом сегменті. Якщо в більш низьких цінових діапазонах AMD ще може змагатися з Intel, то тут перевага другого досить серйозно. Тому вибір безумовно падає на користь процесора Intel, який в зв'язці з однією з топових відеокарт не матиме рівних.

Наш ґрунтовний висновок полягає в тому, що якщо ви шукайте ноутбук з максимальним співвідношенням ціна-якість при мінімально доступних цінах, то вам краще всього звернутися до ноутбуків на основі Amd (при цьому необхідно вибрати правильний процесор, наприклад, Amd A4 4300M). На ньому ви зможете користуватися всіма базовими офісними додатками, грати в сучасні ігри, дивитися відео і фото в хорошій якості. Якщо ж ви готові віддати за ноутбук більше 40 тисяч, то безумовно - Intel, який на даний момент на голову вище Amd в даному сегменті: тут ви отримаєте все той же офіс, ігри, фото і відео, але вже на зовсім іншому рівні.

Що краще для ігор AMD або Intel?

Новости