Портфель Акцій | Складання Портфеля за допомогою Методу портфельних Котирования PQM

Функціонал методу портфельного Котирования PQM дозволяє конструювати будь-які комбінації активів з набору доступних інструментів. У даній статті ми б хотіли звернути увагу на американський ринок акцій, вибрати кілька паперів, побудувати графік отриманого портфеля і проаналізувати його поведінку протягом останніх років.
Як відомо, фінансова криза, що вибухнула в 2008 році, привів до серйозних наслідків для світової фінансової системи і суттєвих втрат для інвесторів. Уже чотири з половиною роки світ намагається прийти в себе, і лише недавно почали з'являтися ознаки відновлення активності в найбільшій економіці світу - США.

Один з найстаріших і найбільш відомих фондових індексів - Dow Jones Industrial Average - лише в березні 2013 року зміг повністю відновитися і досягти докризових піків осені 2007 року перевищив позначку 14000 пунктів. Таким чином, за півтора року (осінь 2007 - Весна 2009) індекс опустився більш ніж в 2 рази, а щоб повернути втрачені позиції знадобилося цілих чотири роки.

Графік 1: Графік відомого індексу Dow Jones в торгово-аналітичної платформі NetTradeX Графік 1: Графік відомого індексу Dow Jones в торгово-аналітичної платформі NetTradeX

За допомогою інструментарію методу PQM ми спробуємо з'ясувати, чи існував такий портфель акцій, який захистив би наші потенційні інвестиції в американські акції від знецінення під час кризи, і оцінити його прибутковість. Як відомо, під час фінансової кризи найсильніше постраждали саме фінансові компанії. У зв'язку з цим, з вхідних в індекс Dow Jones Industrial Average ми вибрали акції компаній, що представляють інші сектори економіки, зокрема - компаній, що займаються виробництвом товарів споживання, розробкою і виробництвом високотехнологічних товарів, виробництвом продуктів харчування, а також медійні компанії. У нашу вибірку (з відповідними вагами) увійшли:

  1. Walt Disney Company (20%)
  2. Home Depot Inc. (20%)
  3. Honeywell International Inc. (15%)
  4. International Business Machines Corporation (15%)
  5. Coca-Cola Company (10%)
  6. McDonald's Corporation (20%)

За допомогою інструментарію методу PQM збираємо портфель, що складається з шести перерахованих вище паперів з зазначеними вагами. Припустимо, що поточна вартість портфеля становить 10000 доларів США, тоді по 2000 доларів йдуть на покупку акцій Walt Disney Company, Home Depot і McDonald's Corporation; по 1500 доларів - на покупку Honeywell International і International Business Machines Corporation; 1000 доларів - на покупку Coca-Cola Company.
побудований графік портфеля дозволяє ретроспективно оцінити його динаміку і прибутковість за останні кілька років. У докризові 2007 та 2008 роки вартість нашого портфеля не піднялася б вище позначки 6200 доларів США, а протягом кризи вона опустилася до 3673 доларів. Вже тут ми можемо зробити перші висновки. По-перше, вартість портфеля під час кризи опустилася приблизно на 40%, показавши трохи кращий результат, ніж індекс Dow Jones Industrial Average. По-друге, на повне відновлення вартості портфеля було потрібно не чотири роки, а всього рік. Нарешті, в посткризові роки портфель додав більше 170% (показник розрахований за станом на сьогоднішній день щодо мінімального значення березня 2009 року).

Графік 2: Портфель акцій Графік 2: Портфель акцій

Зрозуміло, вартість збудованого нами портфеля акцій була серйозно порушена фінансовою кризою, проте його швидке відновлення випереджаючими темпами дійсно вражає і вселяє надію на хороші результати в майбутньому.
Наступним кроком нашого аналізу буде порівняння динаміки портфеля з ринком. У нашому випадку ринком буде служити індекс Dow Jones Industrial Average. Ми вже помітили, що портфель показав менш негативний результат під час кризи і більш швидке відновлення після. Побудуємо графік вартості портфеля по відношенню до індексу, щоб підтвердити припущення про більш високу віддачу від інвестицій в портфель, ніж в індекс, і зрозуміти, наскільки портфель випередив ринок.
Для цього використовуємо інструментарій методу PQM, складаємо той же портфель акцій зі збереженням вагових коефіцієнтів і поточної суми інвестицій в розмірі 10000 доларів США. Будуємо портфель щодо 10000 доларів, інвестованих в індекс Dow Jones Industrial Average.

Графік 3: Похідний портфель PCI Графік 3: Похідний портфель PCI

Судячи з наведеного графіку, портфель систематично обігравав ринок. Починаючи з 2006 року, ми можемо спостерігати практично безперервну зростаючу структуру. Таким чином, як до кризи, так і під час, і навіть в період відновлення наш портфель або падав менше індексу, або ріс сильніше нього. Якщо намагатися оцінити поведінку портфеля по відношенню до індексу кількісно, ​​то за останні 5 років портфель в середньому щорічно обігравав індекс приблизно на 10%.
Складання портфеля, як відомо, надає найважливіша перевага - диверсифікацію ризиків . У кількісному вираженні це означає пошук балансу між прибутковістю і волатильністю. Точковий графік реалізованих доходностей і стандартних відхилень допоможе наочно уявити вигоду від диверсифікації. За останні п'ять років індекс Dow Jones Industrial Average показав середню річну прибутковість на рівні 4%, при цьому стандартне відхилення прибутковості склало близько 20%. Побудований нами портфель характеризувався тим же самим рівнем ризику (ті ж 20% для стандартного відхилення), однак куди більш високим рівнем прибутковості - в середньому 13% на рік.

Графік 4: Реалізовані ризики і прибутковості Графік 4: Реалізовані ризики і прибутковості

У той же час, акції всіх обраних нами компаній показали більш високу, у порівнянні з індексом, прибутковість, але міра ризику у вигляді стандартного відхилення виявилася у всіх різний по відношенню до індексу. Наприклад, стандартне відхилення прибутковості акції Home Depot виявилося найвищим (32%), акції McDonald's - найнижчим (18%). Питання пошуку балансу між прибутковістю і ризиком, багато в чому, залежить від індивідуальних характеристик інвестора, від його потреб в прирості вартості портфеля і здатності нести ризики. Зазвичай ці два поняття мають пряму залежність: чим вище необхідна прибутковість, тим вище ризики. На даному етапі ми не ставили перед собою завдання пошуку оптимального портфеля, але завдання складання портфеля, який би систематично обігравав ринок, по крайней мере, за останні роки вирішена.
За допомогою інструментарію методу PQM ми також можемо побудувати відносну динаміку вартості кожної з розглянутих акцій до індексу Dow Jones Industrial Average. Але, на жаль, жоден з графіків не дав настільки ж «гладкою» зростаючої кривої, як наш портфель. Крім того, на цих графіках спостерігаються часті «осідання» або ж затяжні періоди з переважанням характерного бічного руху.
На початку дослідження зі складу індексу Dow Jones Industrial Average ми спробували вибрати акції, вартість яких відносно швидко відновилася після фінансової кризи 2008 року, або які були в меншій мірі зачеплені фінансовою кризою. За допомогою інструментарію методу PQM ми отримали портфель, структура якого, напевно, може бути оптимізована , Який показав значне зростання в посткризовий період.
Однак, ще більш цікава знахідка очікувала нас після порівняння динаміки портфеля з динамікою індексу. За допомогою того ж інструментарію методу PQM ми отримали досить гладку зростаючу структуру, яка передбачає, що портфель не тільки показав значне зростання після кризи, а й систематично обігравав індекс до кризи, під час нього і протягом періоду відновлення.
Аналіз показників прибутковості та стандартного відхилення всіх досліджуваних інструментів підтвердив наші висновки кількісно. При однаковому рівні ризику з індексом, реалізована прибутковість нашого портфеля значно перевищувала прибутковість індексу. Слід ще раз зауважити, що на цьому етапі ми не стверджуємо, що навіть при поточній вибірці активів структура портфеля є оптимальною. Цілком можливо, що при збереженні поточного рівня ризику портфеля може бути знайдений інший портфель з більш високою прибутковістю, або менший рівень ризику можна досягти при тій же прибутковості.
Подальший аналіз вартості портфеля і його поведінки щодо індексу Dow Jones Industrial Average може допомогти в прогнозуванні його майбутньої динаміки. За допомогою інструментарію методу PQM можлива побудова величезної кількості різноманітних портфелів і їх аналізу щодо один одного. У поєднанні з аналізом макроекономічних чинників, аналізом емітентів, технічним підходом, інструментарій методу PQM відкриває абсолютно нові горизонти.



Новости