Портрети і спецефекти: керівник ZНЯТА протестував можливості гібридних камер

Гібридні камери - порівняно нове явище в фототехніку - вже встигли завоювати популярність, як у фотолюбителів, так і професійних майстрів знімка. Фактично, ці пристрої стоять між дзеркальною камерою і мильницею. Так звані «гібриди» поєднують в собі компактність і легкість з гарною якістю знімка і можливістю зміни об'єктивів. Професійний фотограф, директор студії ZНЯТА Сергій Михаленко розповів про свій досвід користування гібридної камерою. У ролі тестованого апарату виступив NX1000 від компанії Samsung.

- Я багато подорожую, а в дорозі і на вулицях жвавих міст професійна техніка доставляє скоріше більше клопоту, ніж задоволення від зйомки, адже важить це «щастя» 2-3 кг. Давно шукав собі в якості другої камери щось більш легке і бюджетне. З аматорськими зеркалками не виходить значно виграти по вазі і за ціною. Так звані «мильниці» дають значну перевагу по вазі, габаритам і ціною, але сильно поступається за якістю. Оптимальний вибір - гібридна фотокамера, що має змінну оптику, в тому числі зум-об'єктиви або об'єктиви з фіксованою фокусною відстанню, що дозволяє значно розширити можливості в порівнянні з мильницями.

Головна відмінність гібридної фотокамери від професійної фототехніки - відсутність дзеркала. Також в гібридних фотокамерах відсутній оптичний видошукач. Ці два технічних відмінності і дозволяють значно зменшити розмір у порівнянні з дзеркальними цифровими фотокамерами. При цьому в гібридних фотокамерах використовується досить великі сенсори (матриці), що дозволяє домогтися дуже хорошої якості знімків. Так наприклад в фотокамері Samsung NX 1000 варто матриця розміром 23.5 x 15.7 мм з дозволом 20.3 Мпікс, що дозволяє отримати знімок розміром 5472 x 3648 пікселів. Діапазон чутливості теж досить значний, від 100-12800. На великих чувствительностях, як і в дзеркальних фотокамерах, зображення буде шуміти, але цілком робочої буде чутливість 1600, а значить в темний час доби цілком можна знімати. Ось наприклад вечірня зйомка, на фото Білоруський державний цирк, тут я виставляв показник ISO 1600.

Гібридні камери - порівняно нове явище в фототехніку - вже встигли завоювати популярність, як у фотолюбителів, так і професійних майстрів знімка

Незважаючи на компактність гібридної фотокамери, розробники Samsung NX 1000 змогли порадувати широким функціоналом камери і унікальними розробками. Функція i-Function дозволяє легко міняти витримку і діафрагму - досить натиснути спеціальну кнопку на об'єктиві та покриття коліщатко для зміни значення. Якщо ж колесо вибору режимів зйомки поставити на (i) - пріоритет об'єктива, то кнопкою на об'єктиві ми можемо вибрати сюжетні попередні налаштування. Так само є можливість прямо в камері зробити обробку одного кадру в різноманітних ефектів. Тобто якщо фото зроблено одне, а потім вирішите спробувати підібрати найбільш цікавий варіант, то можна в пару переходів по меню зробити більш цікаву фотографію.

Тут я взяв готове фото цирку і застосував фільтр "Мініатюра". Цей фільтр створює дуже цікавий ефект - в різкості залишається тільки середня частина кадру, вище і нижче зображення стає трохи розмитим. Такого ж ефекту домагаються за допомогою спеціального об'єктива Tilt Shift, який коштує недешево.

Так само легко з сучасної цифрової фотографії можна зробити стилізацію під «ретро». Буде зроблено тонування кадру і додасть ефект «подряпин», як це бувало на старих плівкових фотографіях.

Буде зроблено тонування кадру і додасть ефект «подряпин», як це бувало на старих плівкових фотографіях

Працювати з камерою в студії так само дуже зручно. Спробував зробити простий портрет з жорстким світлом. Для отримання різнокольорових відблисків використовувався простий новорічний дощик. Квадратний кадр я виставив відразу в камері, любителі плівкових камер оцінять цю можливість.

Квадратний кадр я виставив відразу в камері, любителі плівкових камер оцінять цю можливість

Для любителів спец ефектів буде цікаво безліч різних режимів, можна відразу зробити ось такий варіант портрета, який скоріше схожий на малюнок.

Для любителів спец ефектів буде цікаво безліч різних режимів, можна відразу зробити ось такий варіант портрета, який скоріше схожий на малюнок

У фотокамері дуже зручний вбудований Wi-Fi-модуль, який дозволяє підключитися до Інтернету і відразу відправляти фотографії в соціальні мережі. Якщо встановити на мобільний телефон додаток MobileLink, то можна з камери перекинути фотографії на телефон і вам не знадобиться комп'ютер і кард-рідер. Wi-Fi-модуль ще дозволяє здійснювати дистанційну фотозйомку, використовуючи телефон як видошукач на відстані.

Ще в камері є «чарівна» кнопка Fn, натиснувши на яку ви отримуєте доступ до основних налаштувань камери. Це дуже зручно для тих, хто при зйомці використовує режим ручного налаштування. В пару натискань ви отримуєте пульт управління камерою. Це, перш за все, прискорює роботу з камерою, а також спрощує зйомку тим, хто вперше взяв камеру в руки.

Є в камері і забавні можливості. Так наприклад "Обраний колір" дозволяє зробити кадр, в якому все зображення буде чорно-білим, а вибраний колір залишиться кольоровим. Для демонстрації цієї функції я складу такої простої натюрморт - на білому стільці стоїть дві пляшки, одна зелена, а друга синя.

Для демонстрації цієї функції я складу такої простої натюрморт - на білому стільці стоїть дві пляшки, одна зелена, а друга синя

Далі при зйомці встановимо вибір синього кольору і отримаємо кольоровий тільки синю пляшку.

Далі при зйомці встановимо вибір синього кольору і отримаємо кольоровий тільки синю пляшку

Потім перемикаю на вибір зеленого кольору і камера безпомилково визначає зелену пляшку, залишаючи її в кольорі, а все інше зображення переводить в чорно-білий.

Потім перемикаю на вибір зеленого кольору і камера безпомилково визначає зелену пляшку, залишаючи її в кольорі, а все інше зображення переводить в чорно-білий

Для тих, кому безліч всіх цих налаштувань буде по початку складно зрозуміти, розробники камери передбачили режим Smart - тут камера сама вирішує які налаштування вам поставити в залежності від умов зйомки і від сюжету. Гуляючи днями по вечірньому Мінську знімав все в автоматичному режимі і мушу сказати, що камера впоралася дуже гідно.

Гуляючи днями по вечірньому Мінську знімав все в автоматичному режимі і мушу сказати, що камера впоралася дуже гідно

Можна сміливо сказати, що гібридна фотокамера на сьогоднішній день буде хорошим вибором для фотолюбителів, яким важлива якість фотознімку і можливість керувати процесом зйомки. Немає потреби купувати великі і дорогі дзеркальні фотокамери, щоб отримати хороші фотографії. Якщо ви новачок і це перша ваша фотокамера, то автоматичні режими дозволять вам почати фотографувати без будь-яких складнощів. Але через деякий час, коли ви почнете займатися фотографією трохи глибше, вам не доведеться купувати іншу фотокамеру, адже запасу якості і можливостей вам вистачить.

Новости