Посадова інструкція економіста бюджетної установи з фінансової та іншої роботи

  1. опис посади
  2. Для чого потрібна інструкція
  3. структура документа
  4. загальні положення
  5. Посадові обов'язки
  6. права працівника
  7. відповідальність

Бюджетні установи - окрема категорія організацій, в якій пред'являються особливі вимоги до співробітників, які в них працюють Бюджетні установи - окрема категорія організацій, в якій пред'являються особливі вимоги до співробітників, які в них працюють.

Всі ці тонкощі фіксуються в посадових інструкціях працівників.

Зміст статті

опис посади

Існує цілий ряд різновидів спеціальностей для людей, що мають економічну освіту. Це економіст:

  • бюджетної установи;
  • з праці і заробітної плати;
  • аналітик;
  • з планування;
  • по закупкам;
  • сметчик;
  • з фінансової роботи і т. п.

Крім того, виділяється кілька категорій - 1 категорія, 2 категорія та провідний економіст. Для отримання другої категорії необхідно мати вищу економічну освіту та досвід роботи за фахом протягом трьох років. Перша категорія має на увазі додаткове наявність досвіду роботи економістом другої категорії протягом трьох років.

Для отримання статусу провідного економіста необхідно мати стаж в першій категорії в розмірі 3 років у разі наявності вищої освіти і 5 років у разі наявності середнього професійного.

Економіст бюджетної установи найчастіше підпорядковується головному бухгалтеру. Здобувач, який претендує на цю посаду, повинен мати вищу освіту за спеціальністю і певний стаж роботи. Крім того, існує цілий ряд вимог до навичок і професійних якостей такого співробітника:

  • Знання норм сфери, в якій функціонує бюджетна установа, будь то ЖКГ, школа, лікарня і т. Д. Сюди включаються не тільки основи законодавства, а й матеріали, пов'язані з плануванням і аналізом діяльності такої установи.
  • Розуміння основ планування та фінансового аналізу, вміння застосовувати різні методи, що дозволяють враховувати і розглядати необхідні показники діяльності.
  • Знання основ статистики та організації обліку, а також термінів складання всієї звітності.
  • Розуміння і здатність застосувати всі сучасні методи раціоналізації діяльності компанії.
  • Знання основ використання обчислювальної техніки і спеціальних програм для здійснення всіх розрахунків і т. П.

Для чого потрібна інструкція

Посадова інструкція є інструментом, що дозволяє чітко визначити сферу трудових обов'язків кожного співробітника Посадова інструкція є інструментом, що дозволяє чітко визначити сферу трудових обов'язків кожного співробітника. При цьому, якщо до нього пред'являється претензія з тієї причини, що він неякісно виконав роботу, але при цьому та функція, яку він виконував, не прописана в інструкції, він не буде нести відповідальність.

Крім того, у кожного з працівників є своє коло обов'язків, будь то планування, прогнозування продажів, здійснення закупівель у постачальника, підготовка звітів і т. Д. Вчинені помилки призводять до погіршення фінансових показників. Відповідно, розглянутий документ дозволяє визначити, де виникла помилка і з якої причини.

Крім цього, документ виконує цілий ряд інших функцій:

  • Поліпшення міжфункціональних координації.
  • Допомога в побудові оцінки діяльності окремих співробітників і підрозділів.
  • Формування системи мотивації на основі досягнутих показників.
  • Зниження кількості випадків дублювання функцій.
  • Забезпечення грамотного взаємодії між співробітниками, націленого на досягнення завдань компанії.
  • Підстави для відмови при прийомі кандидата на роботу (наприклад, через недостатній досвід або відсутності певних навичок).

Інструкцію готує безпосередній керівник підрозділу або менеджер з управління персоналом спільно з ним. При цьому вона обов'язково повинна бути затверджена керівником компанії. При влаштуванні на роботу економіст повинен ознайомитися з її змістом і в разі виявлення розбіжностей з трудовим договором вимагати перегляду його умов.

Цікава інформація про подібний документі і його ролі на підприємстві представлена ​​на відео:

структура документа

Класично існують 4 основні частини, які містяться в інструкції.

Тут ви можете завантажити зразок даного документа

загальні положення

Ця частина містить вимоги, що пред'являються до економістів, які можуть бути прийняті на роботу в бюджетна установа Ця частина містить вимоги, що пред'являються до економістів, які можуть бути прийняті на роботу в бюджетна установа. Крім того, тут розкривається порядок прийняття на роботу, описуються документи, якими він керується в своїй діяльності (в першу чергу це статут компанії і нормативні акти РФ).

Також тут може вказуватися людина, яка може прийняти рішення про звільнення.

Посадові обов'язки

Даний розділ описує всі обов'язки економіста. Наприклад, він зобов'язаний визначати, наскільки ефективно організовано використання праці та інших ресурсів з точки зору фінансів. Крім цього, часто він оформляє всі необхідні документи для укладення договорів, а після здійснення цього етапу займається відстеженням їх виконання.

права працівника

Так як економіст багато в чому займається аналітичною роботою, він має право на доступ до всієї потрібної інформації, пов'язаної з його діяльністю Так як економіст багато в чому займається аналітичною роботою, він має право на доступ до всієї потрібної інформації, пов'язаної з його діяльністю. У нього є право здійснювати дії по збільшенню економічної ефективності.

Також у нього є повноваження вимагати від начальства надання допомоги та організації умов, необхідних для якісного виконання обов'язків. Він може брати участь в різних конференціях, які присвячені економічних питань.

відповідальність

Як і інші працівники, економіст несе відповідальність за халатне ставлення до виконання своїх обов'язків. Цей співробітник понесе покарання за заподіяння матеріальної шкоди, яка виникла при виконанні основної діяльності. Якщо він здійснює правопорушення, він несе відповідальність в рамках діючих законів на території Росії.

Посадова інструкція повинна бути підписана керівником відділу, начальником юридичного відділу, директором компанії. Крім того, вона підписується здобувачем, який приймається на роботу.

Новости