Посадова інструкція економіста - зразок за 2018-2019 роки

  1. Посадова інструкція економіста
  2. Посадова інструкція та профстандарти
  3. структура ДІЕ
  4. Права, обов'язки і відповідальність економіста
  5. Як врахувати специфіку галузі: ДІЕ бюджетної установи
  6. Градація посад: нюанси складання інструкції для головного і провідного економіста планово-економічного...
  7. підсумки

Посадова інструкція економіста

Посадова інструкція та профстандарти

структура ДІЕ

Права, обов'язки і відповідальність економіста

Як врахувати специфіку галузі: ДІЕ бюджетної установи

Градація посад: нюанси складання інструкції для головного і провідного економіста планово-економічного відділу

підсумки

Посадова інструкція економіста

Посадова інструкція економіста - один з перших внутрішньофірмових документів, з яким знайомиться фахівець, що надходить на посаду економіста.

Ще про один документ першорядної важливості при прийомі економіста на роботу ви дізнаєтеся зі статті «Уніфікована форма № ТД-1 - Трудовий договір» .

Важливо! Посадова інструкція економіста - це комплексний документ організаційно-правового характеру, що містить опис основних функцій, прав, обов'язків і відповідальності цього фахівця.

Основне призначення посадової інструкції економіста (ДІЕ) - окреслити коло обов'язкових дій займає цю посаду працівника і розмежувати сферу його діяльності в загальній сукупності обов'язків фахівців компанії.

Крім того, ДІЕ дозволяє реалізувати наступні важливі організаційні завдання:

  • конкретизувати обов'язки і права фахівця;
  • рівномірно розподілити трудові обов'язки серед працівників планово-економічної служби;
  • домогтися від працівника виконання поставлених завдань в строк і в повному обсязі;
  • структурувати функціональні взаємозв'язки працівника з іншими фахівцями;
  • підвищити відповідальність працівника;
  • позначити чітку залежність стимулювання економіста (як морального, так і матеріального) від повноти і якості виконуваних обов'язків;
  • забезпечити об'єктивність при атестації фахівця;
  • поліпшити психологічний клімат в трудовому колективі і виключити конфлікти.

Професія економіста поєднує в собі як уніфіковані, загальні для всіх галузей економіки, так і індивідуальні особливості, характерні тільки для певної області. Так що ДІЕ на різних підприємствах і в різних сферах діяльності буде виглядати по-різному. Про це розповімо в наступних розділах.

Посадова інструкція та профстандарти

При розробці посадових інструкцій необхідно враховувати затверджені для різних сфер діяльності професійні стандарти.

Профстандарти є строго структуровані документи з описом вимог до рівня кваліфікації та функціональних обов'язків фахівців різноманітних напрямків в різних сферах діяльності, які затверджуються наказами Мінпраці та соцзахисту РФ.

Наприклад, ПРОФСТАНДАРТ для фахівців планово-економічного супроводу діяльності організацій водопостачання і водовідведення затверджений наказом від 19.05.2015 № 166н, а професійний стандарт для фахівців в області планово-економічного забезпечення будівельного виробництва - наказом від 08.12.2014 № 983.

Важливо! З липня 2016 року роботодавці зобов'язані використовувати профстандарти в частині їх вимог до кваліфікації, необхідної співробітнику для виконання трудових обов'язків (ФЗ «Про внесення змін до Трудового кодексу РФ ...» від 02.05.2015 № 122-ФЗ).

Таким чином, якщо ст. 57 ТК РФ і постанови Уряду РФ «Про Правила розробки, затвердження і застосування професійних стандартів» від 22.01.2013 № 23 встановлено обмеження (наприклад, за рівнем освіти для певної посади), комерсант буде зобов'язаний застосовувати ПРОФСТАНДАРТ. Йому доведеться враховувати це обмеження при розробці посадових інструкцій.

структура ДІЕ

Загальна будова розділів ДІЕ можна представити таким чином:

  • вимоги до кваліфікації;
  • структура підпорядкованості;
  • що повинен знати економіст (НПА, інструкції, галузеві тарифи та ін.);
  • обов'язки;
  • права;
  • відповідальність.

Перший розділ ДІЕ може бути досить коротким і містити всього 1-2 рядки, які виражають вимоги, що пред'являються керівництвом фірми до фахівця на даній посаді.

Наприклад, даний розділ може виглядати наступним чином: «Економіст: вища економічна професійну освіту зі стажем роботи на аналогічній посаді не менше 2 років».

Або роботодавець допускає наявність у фахівця середньої спеціальної освіти по економічній спеціальності, але вже з підвищеними вимогами до стажу і рівню займаних раніше посад.

Важливо! Рівень кваліфікації економіста, зазначений в його посадовій інструкції, повинен відповідати вимогам, встановленим відповідними ПРОФСТАНДАРТ.

Наприклад, рівень кваліфікації для фахівців планово-економічного профілю визначено ПРОФСТАНДАРТ від 4-го і вище. При цьому на 4-м і 5-м рівнях кваліфікації допускається середню спеціальну освіту плюс практичний досвід, а починаючи з 6-го рівня на додаток до практичного досвіду фахівець повинен мати вищу освіту за програмою бакалаврату.

Розділ ДІЕ, присвячений структурі підпорядкованості, також може виглядати досить лаконічно: «Економіст в оперативному порядку підпорядковується фінансовому директору фірми».

Важливо! Якщо фірма має великий штат і розгалужену систему управління в ДІЕ краще детально описати схему загальної та безпосередньої підпорядкованості працівника.

Наступний розділ ДІЕ містить перерахування нормативки: інструкцій, положень та інших необхідних в роботі економіста документів. Широту цього розділу залежить від намірів керівництва вимагати від свого фахівця загальних планово-економічних знань і володіння вузькоспеціалізованими теоретичними питаннями і практичними навичками.

Про обов'язки, права та відповідальність економіста розповімо в наступному розділі.

Права, обов'язки і відповідальність економіста

Розділ ДІЕ, присвячений правам працівника, дозволяє надати посадовій інструкції статус повноцінного документа у взаєминах працівника і роботодавця. Знання працівником своїх прав полегшує процес взаємодії фахівця з керівництвом і дозволяє досягти розуміння працівником своєї ролі в загальному виробничому процесі.

Для ДІЕ досить простого перерахування прав.

наприклад:

«Економіст має право:

  • запитувати у структурних одиниць і підрозділів оперативні дані і робочу документацію, необхідну для здійснення своїх трудових функцій;
  • приймати оперативні рішення в межах своїх повноважень;
  • розробляти і подавати керівництву пропозиції, спрямовані на оптимізацію трудових процесів, в тому числі по своїй безпосередній діяльності;
  • вносити пропозиції щодо усунення виявлених недоліків в роботі;
  • знайомитися з проектами рішень адміністрації компанії, якщо вони безпосередньо стосуються його діяльності ».

Обов'язки економіста можуть бути представлені в ДІЕ у вигляді переліку або тексту. Форма подачі інформації не має особливого значення, головне - повнота відображення всього обсягу обов'язкових трудових дій, що вимагаються від працівника.

Як виглядає розділ ДІЕ, присвячений обов'язків, а також повний текст цього документа, дивіться на нашому сайті.

Як виглядає розділ ДІЕ, присвячений обов'язків, а також повний текст цього документа, дивіться на нашому сайті

Завантажити зразок посадової інструкції економіста

У розділі, присвяченому відповідальності працівника, повинні перераховуватися види його відповідальності за результати і наслідки своєї діяльності (дисциплінарна, матеріальна і ін.). При цьому не зайвим буде зазначити, яке покарання чекає фахівця за повільність при вирішенні виробничих питань (неприйняття своєчасних заходів або дій, що відносяться до його обов'язків).

Важливо! Передбачаючи в ДІЕ заходи відповідальності, необхідно керуватися нормами чинного законодавства і не перевищувати надані роботодавцю повноваження.

Заповнити цей розділ ДІЕ допоможе посадова інструкція економіста, зразок якої розміщений на нашому сайті.

Як врахувати специфіку галузі: ДІЕ бюджетної установи

Розглянуті вище розділи ДІЕ в рівній мірі можуть застосовуватися і комерційними компаніями, і бюджетними установами. Однак специфіка бюджетних установ накладає на зміст цього документа свій відбиток.

Своєрідність роботи економіста-бюджетника буде простежуватися в кожному розділі ДІЕ, починаючи з кваліфікаційних вимог, де роботодавець може поставити умову про обов'язкове стажі роботи на аналогічній посаді саме в бюджетній, а не комерційній структурі, включаючи обов'язкові теоретичні знання бюджетного законодавства.

Градація посад: нюанси складання інструкції для головного і провідного економіста планово-економічного відділу

При розгалуженій структурі посад в компанії може знадобитися розробити інструкції для економістів різного рівня підпорядкованості. Це можуть бути економісти різних категорій або найменувань (економіст з праці і зарплати, економіст з фінансової роботи і ін.). Крім того, можуть знадобитися інструкції для ведучого або головного економіста.

Кожній посаді повинна відповідати своя ДІЕ. Чим вище рівень економіста, тим ширше коло розкритих в інструкції обов'язків, специфичнее сфера вирішуваних питань. І тим складніше розробникам ДІЕ. Необхідно врахувати всі нюанси розмежування повноважень, підпорядкування і супідрядності, внутрішньоструктурних взаємозв'язків і взаємодії з керівництвом.

Складайте посадові інструкції для своїх працівників за допомогою матеріалів нашого сайту:

підсумки

Посадова інструкція економіста складається зі стандартних розділів: кваліфікаційних вимог, структури підпорядкованості, прав, обов'язків і відповідальності.

Інструкція видозмінюється і доповнюється, якщо в компанії передбачено кілька економічних посад з різним колом відповідальності і структурою підпорядкування.

Новости