Посадові обов'язки бухгалтера

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Посадова інструкція бухгалтера
  3. Складання посадової інструкції
  4. Розробка посадової інструкції для бухгалтера
  5. Трудові функції бухгалтера
  6. Скачайте зразки:
  7. перевірки тест

Обов'язки бухгалтера доцільно зафіксувати в формі посадової інструкції. Її складання не є обов'язковим. Однак вона здатна попередити виникнення конфлікту з працівником або контролюючими органами.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Функціональні обов'язки бухгалтера

Загальні завдання бухгалтерських працівників полягають в забезпеченні ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Відповідно до Класифікація професійних занять, затвердженим Мінпраці та Росстандартом, дана категорія співробітників відноситься до групі фахівців з фінансової діяльності .

Основними напрямками їх діяльності відповідно до цього нормативного документу є:

  • Розробка та планування застосовуваних систем фінансової звітності організації відповідно до чинного законодавства;
  • організація і управління фінансовою звітністю;
  • здійснення інвестиційної діяльності в рамках інтересів підприємства;
  • керівництво поточною фінансовою активністю компанії;
  • виконання аналізу проведених фінансових операцій з метою підвищення їх ефективності;
  • забезпечення звітності по бухгалтерської діяльності підприємства;
  • інші види робіт.

Робота бухгалтера повинна здійснюватися відповідно до характеру діяльності організації-роботодавця. У зв'язку з цим конкретні обов'язки таких співробітників можуть відрізнятися в різних компаніях.

Посадова інструкція бухгалтера

Визначення конкретних обов'язків бухгалтера в компанії зазвичай фіксується в посадовій інструкції. Актуальний Трудовий кодекс не містить вимоги про обов'язкове складання такого документа. Однак на практиці він є дійсно зручним інструментом регулювання функціоналу фахівця. Це пов'язано з тим, що розробка такого документа дозволяє:

  • довести до фахівця інформацію про вимоги до його роботи на даній посадовий позиції;
  • провести атестацію персоналу;
  • здійснити розподіл обов'язків між працівниками в рамках підрозділу і організації в цілому;
  • обґрунтувати застосування до працівника дисциплінарного стягнення у разі невиконання ввірених йому обов'язків;
  • довести позицію організації в разі судового розгляду, предметом якого є робота даного співробітника.

Застосування посадової інструкції може здійснюватися двома основними способами. Перший з них полягає в оформленні цього документа в якості додатку до трудового договору. Другий являє собою розробку інструкції в якості самостійного документа. У цьому випадку вона повинна бути затверджена наказом керівника організації. Більше інформації про порядок формування і затвердження посадової інструкції бухгалтера ви можете знайти в нашому матеріалі .

Складання посадової інструкції

Порядок складання посадової інструкції бухгалтера не регламентований чинним трудовим законодавством. Це означає, що компанія має право самостійно визначати форму і зміст цього документа. Проте, при його складанні доцільно керуватися нормативними актами, в яких містяться загальні вимоги до посадових обов'язків бухгалтера. В їх число входять:

  • Єдиний інформаційний довідник кваліфікацій, в якому містяться принципові опису функціоналу фахівців і керівників;
  • професійний стандарт фахівця в області бухгалтерського обліку, затверджений наказом Міністерства праці та соціального захисту РФ від 22 грудня 2014 р N 1061н;
  • федеральний закон від 06.12.2011 N 402-ФЗ, який встановлює основні принципи ведення бухобліку в організаціях;
  • інші нормативні документи.

На нашому порталі ви можете скористатися зручною інформаційною базою , Що містить посадові інструкції бухгалтера, складені відповідно до вимог перелічених правових актів.

Зверніть увагу! Право самостійно приймати рішення про необхідність розробки посадової інструкції надається тільки комерційним компаніям. Державні організації зобов'язані складати такі документи.

Розробка посадової інструкції для бухгалтера

Для складання посадової інструкції бухгалтерського працівника можна скористатися типовим шаблоном, який включає в себе найбільш поширені вимоги до даної посадової позиції. Як правило, такий документ включає в себе наступні основні розділи:

  • загальний інформаційний блок, який включає в себе кваліфікаційні вимоги до фахівця, який обіймає цю позицію, його місце в посадовій ієрархії підприємства і наявність у нього підлеглих співробітників. Крім того, в цьому розділі фіксується порядок прийому співробітника на роботу і її звільнення, а також правила його заміщення на період тимчасової відсутності. У цій же частині інструкції доцільно перерахувати нормативні документи, які регулюють діяльність такого працівника;
  • посадові функції бухгалтера. В даному розділі необхідно відобразити повний список обов'язків працівника, включно з тими, які йому доведеться виконувати рідко або епізодично. Якщо не внести цю інформацію в документ, згодом організації доведеться додатково оплачувати працю фахівця при залученні його до виконання робіт, не передбачених посадовою інструкцією;
  • права працівника. Тут слід вказати перелік повноважень, якими наділяється працівник з метою виконання своїх посадових обов'язків в організації;
  • відповідальність фахівця. В даному розділі прописуються заходи відповідальності, які можуть бути застосовані до співробітника за невиконання вимог інструкції відповідно до чинного законодавства. Тут варто навести посилання на конкретні нормативні документи, що регламентують порядок покладання такої відповідальності на фахівця.

Зазначений перелік є зразковим. При необхідності він може бути розширений за рахунок додаткових розділів, що відбивають специфіку діяльності підприємства. Наші рекомендації щодо складання оптимальної інструкції для бухгалтера ви можете знайти в цьому матеріалі .

Трудові функції бухгалтера

Типові функції бухгалтера, певні професійним стандартом для даного виду діяльності, включають в себе наступні роботи:

  • здійснення обліку первинної документації, що відбиває протягом господарської діяльності підприємства. В рамках цієї функції фахівець здійснює складання, приймання, перевірку, редагування та систематизацію такої документації. Крім того, вона передбачає здійснення необхідного документообігу з метою надання необхідних даних для внутрішніх потреб підприємства і взаємодії з наглядовими та контролюючими органами. Приклад складання даного блоку посадових обов'язків ви знайдете в цій статті ;
  • виконання угруповання подій в рамках господарської діяльності підприємства і здійснення їх грошового виміру. Ця функція передбачає складання всіх типів необхідних розрахунків, перевірку результатів звітності, що надається іншим працівниками компанії та реєстрацію відповідних відомостей. В цьому матеріалі можна знайти конкретні формулювання для складання даного блоку;
  • узагальнення результатів господарської діяльності організації. Відповідно до цього розділу посадової інструкції бухгалтер здійснює контроль руху грошових коштів і перевірку взаємної відповідності бухгалтерської документації, складання звітних документів і пояснювальних записок, взаємодія з контролюючими органами та організацію архівного зберігання необхідних документів.

Відповідно до цього розділу посадової інструкції бухгалтер здійснює контроль руху грошових коштів і перевірку взаємної відповідності бухгалтерської документації, складання звітних документів і пояснювальних записок, взаємодія з контролюючими органами та організацію архівного зберігання необхідних документів

Скачайте зразки:

Склад і наповнення даного розділу посадової інструкції визначаються відповідно до основних напрямків діяльності фахівця в даній організації. В цьому матеріалі ми наводимо конкретний приклад складання інструкції відповідно до цього принципу.

перевірки тест

1. Чи зобов'язана організація складати посадову інструкцію для бухгалтера?

  1. Ні, вона у всіх випадках приймає це рішення самостійно
  2. Зобов'язана, тільки якщо вона є державною організацією
  3. Зобов'язана в усіх випадках

2. Чи існує вже розроблений професійний стандарт для бухгалтера?

  1. Ні, такий документ поки не розроблений
  2. Документ розроблений, але поки не затверджений
  3. Документ затверджений наказом Мінпраці від 22 грудня 2014 р N 1061н

3. В якому розділі посадової інструкції зазвичай відображаються кваліфікаційні вимоги до бухгалтеру?

  1. загальні положення
  2. Посадові обов'язки
  3. відповідальність працівника

1. Чи зобов'язана організація складати посадову інструкцію для бухгалтера?
2. Чи існує вже розроблений професійний стандарт для бухгалтера?
3. В якому розділі посадової інструкції зазвичай відображаються кваліфікаційні вимоги до бухгалтеру?

Новости