Постановка на облік об'єктів НВОС

  1. Росприроднагляд роз'яснює
  2. Росприроднагляд повідомляє
  3. Росприроднагляд інформує

Зараз ми вступили в найгарячішу пору для екологів - на носі звітна кампанія. І саме зараз, коли екологи і так по горло в справах, з'ясовується, що є ще одна справа, найвищої важливості, яке ми сподівалися відстрочити, але надії не виправдалися, - постановка об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище (далі - НВОС) , на державний облік.

Всі ми чекали і сподівалися, що терміни постановки на облік перенесуть, тому що відповідно до вимог законодавства постановка може бути здійснена тільки з використанням державної інформаційної системи (далі - ДВС), а цієї самої системи до кінця листопада не було. Готувалися поправки до перенесення термінів постановки об'єктів, що надають НВОС, на облік у вигляді лаконічного проекту Федерального закону [1] :

У частині 3 статті 11 Федерального закону від 21 липня 2014 року № 219-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону" Про охорону навколишнього середовища "і окремі законодавчі акти Російської Федерації» [...] слова «протягом двох років» замінити словами «в протягом трьох років ».

Термін постановки добігав кінця, а проект закону так і «висів» на стадії «громадські обговорення щодо тексту проекту нормативного правового акта і незалежна антикорупційна експертиза». Єдиним якорем, який утримує підприємства від паніки, була відсутність ГІС як інструмента постановки на облік.

При цьому рух по заповненню заявок і спроби постановки на облік робилися окремими ентузіастами серед природокористувачів вже з вересня. Однак територіальні органи Росприроднагляду і органи виконавчої влади в багатьох суб'єктах Російської Федерації відмовляли в прийомі заявок, надісланих різними способами - в паперовому вигляді, через Модуль природопользователя і т.д.

І ось 1 грудня на офіційному сайті Росприроднагляду з'явився «вирок»:

При цьому про початок роботи ГІС ми дізналися тижнем раніше, коли вийшов Наказ Росприроднагляду від 24.11.2016 № 756 «Про виконання постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.2016 № 572» (разом з Методичними рекомендаціями щодо заповнення форми заявки про постановку об'єкта, який надає негативний вплив на навколишнє середовище, на державний облік, затвердженої наказом Мінприроди Росії від 23.12.2015 № 554, з використанням програмно-технічного забезпечення обліку даних об'єктів) (далі - Наказ № 756).

Отже, постановка на облік проводиться в такому порядку:

1. Заявник подає заявку на реєстрацію об'єкта, який надає НВОС, за допомогою Модуля природопользователя або Особистого кабінету природопользователя [2] .

2. Якщо у заявника є електронний підпис (далі - ЕП), він вивантажує заявку в форматі XML, підписує її ЕП і відправляє через веб-портал прийому звітності [3] в територіальний орган Росприроднагляду або орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації за місцем знаходження об'єкта. Заявці присвоюється унікальний номер і дата подачі (завантаження).

3. Якщо ЕП немає, заявка, заповнена в Модулі природопользователя, вивантажується в форматі XML і відправляється туди ж. Заявник роздруковує заявку з унікальним номером і відправляє її з супровідним листом до територіального органу Росприроднагляду або орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації поштою або особисто. При цьому дата прийому заявки - дата її подання в орган.

4. Співробітник відділення Росприроднагляду або органу виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації перевіряє заявку та надсилає заявнику свідоцтво про постановку на облік об'єкта, який надає НВОС, в електронному вигляді через веб-портал прийому звітності або Особистий кабінет (або повідомлення про відмову у взятті на облік).

На сайті Росприроднагляду з'явилася інструкція з постановки на облік, яка передбачає подачу заявки через Модуль природопользователя з (без) ЕП у підприємства, через Особистий кабінет природопользователя з ЕП (в цьому випадку необхідно зареєструватися в Єдиній системі ідентифікації і аутентифікації і підтвердити обліковий запис декількома способами, включаючи ЕП). Інструкція докладно розповідає про реєстрацію на порталі, заповненні і відправці заявки, отриманні результату.

Для співробітників Росприроднагляду 25 листопада вийшло лист № 176-08-04-41 / 24183 «Про введення в експлуатацію ГІС», де нагадувалося, що облік ведеться співробітниками Росприроднагляду і органів виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації (федеральний і регіональний екологічний нагляд). Для регіонального нагляду необхідно призначити відповідальних співробітників органів виконавчої влади, забезпечити їм допуск в ГІС і провести їх інструктаж по використанню ГІС. У листі окремо підкреслювалося, що термін постановки об'єктів на облік - 31.12.2016.

На перший погляд, все ясно. Встановлюємо Модуль природопользователя або реєструємося в Особистому кабінеті, відправляємо заявку і отримуємо свідоцтво. Однак при заповненні заявки відразу виникали питання: чи потрібно вносити в заявку дані про полігоні твердих комунальних відходів (далі - ТКО), на якому захоронюються за договором відходи підприємства? Як вносити дані про об'єкти, що знаходяться в різних суб'єктах Російської Федерації, але які належать одній юридичній особі?

В результаті завалений питаннями Росприроднагляд очікувано почав відповідати на них в улюбленому форматі - роз'яснювальними листами.

Росприроднагляд роз'яснює

Найбільш інформативне - лист від 31.10.2016 № АС-09-00-36 / 22354 «Про ведення державного реєстру об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище» (далі - лист № АС-09-00-36 / 22354).

Об'єкти, що будуються і необхідність постановки їх на облік. Згідно з листом № АС-09-00-36 / 22354 такої необхідності немає, тому що за законом на облік ставляться лише ті об'єкти, що вже введені в експлуатацію, причому їх потрібно поставити на облік не пізніше ніж протягом 6 місяців після початку експлуатації.

Постановка на облік об'єктів, розташованих на території кількох суб'єктів. Відповідь на це питання була дана ще в п. 19 Правил створення та ведення державного реєстру об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище, затверджених Постановою Уряду РФ від 23.06.2016 № 572 (далі - Правила ведення реєстру). Об'єкт ставиться на облік за місцем знаходження, і заявка подається до відповідного територіального органу.

Віднесення об'єкта до III або IV категорії. Якщо відповідно до критеріїв віднесення об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище, до об'єктів I, II, III і IV категорій, затвердженим Постановою Уряду РФ від 28.09.2015 № 1029 (далі - Критерії), віднесення до I або II категорії проводиться на підставі відомостей про сферу і обсягах господарської діяльності, що здійснюється на об'єкті, то для III і IV категорій критерії не такі однозначні:

витяг
з Критеріїв

III. Критерії віднесення об'єктів, що надають незначний негативний вплив на навколишнє середовище, до об'єктів III категорії
4. Експлуатація дослідницьких ядерних установок нульовий потужності, радіаційних джерел, що містять в своєму складі тільки радіонуклідні джерела четвертої і п'ятої категорій.
5. Здійснення господарської та (або) іншої діяльності, не зазначеної у I, II і IV розділах цього документа і не відповідає рівням впливу на навколишнє середовище, певним в IV розділі цього документа [4] .
IV. Критерії віднесення об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище, до об'єктів IV категорії
6. Наявність одночасно таких критеріїв:
а) наявність на об'єкті стаціонарних джерел забруднення навколишнього середовища, маса забруднюючих речовин у викидах в атмосферне повітря яких не перевищує 10 тонн на рік, при відсутності в складі викидів речовин I і II класів небезпеки [5] , Радіоактивних речовин;
б) відсутність скидів забруднюючих речовин у складі стічних вод в централізовані системи водовідведення, інші споруди та системи відведення і очищення стічних вод, за винятком скидів забруднюючих речовин, що утворюються в результаті використання вод для побутових потреб, а також відсутність скидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище.
7. Здійснення на об'єкті діяльності щодо забезпечення електричною енергією, газом і паром (з використанням обладнання з проектної тепловою потужністю менше 2 Гкал / год при споживанні газоподібного палива) за умови відповідності такого об'єкта критеріям, передбаченим підпунктом "б" пункту 6 цього документа.
8. Використання на об'єкті обладнання виключно для досліджень, розробок і випробувань нової продукції і процесів (підприємства дослідного виробництва, науково-дослідні інститути, дослідно-конструкторські бюро) за умови відповідності такого об'єкта критеріям, передбаченим пунктом 6 цього документа.

У листі № АС-09-00-36 / 22354 пояснюється віднесення об'єктів до III категорії, які не відповідають жодному з умов пп. 1-3, 7 і 8 Критеріїв. До III категорії відносяться тільки ті об'єкти, на яких перевищені рівні впливу, зазначені в п. 6 Критеріїв, тобто обов'язково повинні бути або викиди понад 10 т / рік, або радіоактивні викиди, або скиди непобутових стічних вод в каналізацію, а також будь-які скиди не в каналізацію. Всі інші об'єкти відносяться до IV категорії або взагалі не є об'єктами, які надають НВОС.

«Невже навіть школи, офіси і дитячі сади будуть мати об'єкти, які надають НВОС?» - це питання відразу прийшов на розум, коли тільки з'явився законопроект про категоризації об'єктів, що надають НВОС.

У листі № АС-09-00-36 / 22354 нагадується, що для віднесення об'єкта до IV категорії необхідно мати стаціонарні джерела викидів, викиди понад 10 т / рік або викиди радіоактивних речовин, скиди стічних вод, що утворюються при використанні води не для побутових потреб .

При цьому детально розглянуто законодавство в галузі водопостачання та водовідведення, на основі чого зроблено такий висновок. Якщо підприємство використовує воду не для виробничих процесів, вказаних в додатку № 4 до Правил холодного водопостачання і водовідведення, затвердженими Постановою Уряду РФ від 29.07.2013 № 644 (в ред. Від 14.10.2015) [6] , І не повинно мати локальні очисні споруди і нормативи допустимих скидів забруднюючих речовин, інших речовин і мікроорганізмів (відповідно до Постанови Уряду РФ від 18.03.2013 № 230 «Про категорії абонентів, для об'єктів яких встановлюються нормативи допустимих скидів забруднюючих речовин, інших речовин і мікроорганізмів »), то воно використовує воду для побутових потреб. Відповідно, такий об'єкт відноситься до III категорії при дотриманні інших умов.

Об'єкти, які не підлягають постановці на облік. Якщо на об'єкті немає «не побутових» стоків, немає стаціонарних джерел і немає ознак з пп. 1-3, 7 і 8 Критеріїв, то такий об'єкт не здійснює НВОС і не підлягає взяттю на облік.

Те ж стосується об'єктів, на яких єдиним впливом на навколишнє середовище є утворення, накопичення і навіть транспортування відходів, - такі об'єкти не належать до об'єктів, що надають НВОС. Критерієм віднесення об'єктів, що надають НВОС, до об'єктів I і II категорій є діяльність по знешкодженню або розміщення (зберігання та захоронення) відходів (подп. «П» п. 1, подп. «Р» п. 2 Критеріїв).

Збір, обробка та утилізація відходів самі по собі також не є критеріями віднесення до об'єктів, що надають НВОС. Отже, якщо підприємство, наприклад, має тільки транспорт для перевезення відходів від місця накопичення до місця розміщення (і не має більше ніяких ознак віднесення до об'єктів, що надають НВОС), то такі «перевізники» можуть уникнути постановки на облік.

Якщо у особи немає об'єктів, що надають НВОС, то воно може подати заявку про постановку на облік, але отримає повідомлення про відмову на підставі відсутності ознак віднесення об'єкта до об'єктів, що надають НВОС. Така особа не робить НВОС і відповідно до законодавства звільняється від екологічної звітності та плати за НВОС, так само як і особи, які експлуатують об'єкти IV категорії. Зверніть увагу на це пояснення, тому що згодом вийде нове роз'яснення, в якому позиція Мінприроди Росії дещо зміниться.

Помилки і недостовірні відомості в заявці. Якщо ви надали недостовірні відомості, то, хоча перевірка достовірності не передбачена Правилами ведення реєстру, проте при виявленні такого факту заявник отримує відмову у взятті на облік, а також залучається до відповідальності за ст. 8.5 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення (в ред. Від 05.12.2016; далі - КпАП РФ). Якщо ж це дрібні помилки (помилки, технічні неточності), то заявку можна доопрацювати і подати знову в робочому порядку.

Присвоєння категорії об'єкту. Правила ведення реєстру не вказують, що робити, якщо об'єкт не відповідає заявленій категорії, але згідно з листом № АС-09-00-36 / 22354 в даному випадку Росприроднагляд присвоює об'єкту ту категорію, яка обумовлена ​​Критеріями. Крім того, якщо об'єкт відповідає критеріям відразу декількох категорій, йому присвоюється найвища з можливих.

Оренда об'єктів, що надають НВОС. Згідно з листом № АС-09-00-36 / 22354 заявку подає орендар, тобто той, хто безпосередньо експлуатує об'єкт. Якщо договір оренди згодом розривається, потрібно не забути подати заявку про актуалізацію відомостей про об'єкт в установленому порядку, інакше загрожує відповідальність за ст. 8.46 КоАП РФ.

Росприроднагляд повідомляє

25 листопада вийшло Повідомлення Росприроднагляду «Про порядок і особливості постановки об'єктів, що роблять негативний вплив на навколишнє середовище, на державний облік» (далі - Повідомлення).

Нормативні акти, що регулюють постановку на облік. У пункті 1 Повідомлення наводиться повний (і досить великий) список нормативних актів, що регламентують постановку на облік об'єктів, що надають НВОС.

Також в Повідомленні знову підкреслюється, що об'єкти, які надають НВОС, ставляться на облік за заявкою, яку подають особи, безпосередньо експлуатують даний об'єкт.

Федеральний і регіональний нагляд. Відповідно до критеріїв визначення об'єктів, що підлягають федеральному державному екологічному нагляду, затвердженого Постановою Уряду РФ від 28.08.2015 № 903, об'єкти, які надають НВОС, підрозділяються на об'єкти, що підлягають федеральному і регіональному нагляду. Об'єкти, що підлягають федеральному нагляду, повинні направляти заявки до територіального органу Росприроднагляду, регіональному - в місцевий орган виконавчої влади. Якщо заявка відправлена ​​не туди, куди потрібно, вона переадресовується по підвідомчості протягом 5 днів з дня реєстрації, про що заявник буде повідомлений.

Визначення меж об'єкта. Неодноразово звучало питання, як правильно ідентифікувати об'єкт, якщо він пов'язаний з іншими об'єктами? Доходило до того, що кожен окремий верстат - це об'єкт, який надає НВОС.

Згідно ст. 1 Федерального закону від 10.02.2002 № 7-ФЗ «Про охорону навколишнього середовища» (в ред. Від 03.07.2016; далі - Федеральний закон № 7-ФЗ) об'єктом, що надає НВОС, є об'єкт капітального будівництва та (або) інший об'єкт , а також їх сукупність, об'єднані єдиним призначенням і (або) нерозривно пов'язані фізично або технологічно і розташовані в межах одного або декількох земельних ділянок.

Відповідно, мова не про верстати і також не про окремих земельних ділянках.

фрагмент Повідомлення

[...]
1.5. [...]
Об'єкт, Який надає негативний Вплив на Навколишнє середовище, может включать кілька джерел негативного впліву (в т.ч. джерела вікідів, скідів, майданчики размещения відходів) и винен задовольняті Вимоги теріторіальної пов'язаності [7] . У разі, если юридична особа, індивідуальний підприємець здійснюють господарську та (або) іншу діяльність на 2 і более виробничих теріторіях, віддаленіх один від одного на значний відстань и не пов'язаних трубопроводами, залізніцямі чи інакше (технічно), та патенти, ставити на державний облік два и более виробничих об'єктів з відповіднім поданих заявки на кожен об'єкт.
Согласно п. 19 Правил, у разі если об'єкт розташованій в межах территории 2 і более суб'єктів Російської Федерации, юридична особа, індивідуальний підприємець, Які здійснюють на даного об'єкті господарську та (або) іншу діяльність, направляються заявку про постановку об'єкта на облік в один з територіальних ОРГАНІВ Федеральної служби з наочний в сфере природокористування або орган віконавчої власти суб'єкта Російської Федерации відповідно до їх компетенції за місцем размещения такого об'єкта на свой розсуд.
Разом з тим, при постановці на облік лінійних об'єктів НВОС Росприроднагляд рекомендує визначати межі об'єкта НВОС в рамках муніципальних утворень, а не суб'єктів Російської Федерації в цілому.
[...]

Говорячи про лінійні об'єкти, Росприроднагляд, мабуть, в першу чергу має на увазі трубопроводи. Правда, не зовсім ясно, яким чином визначати межі в рамках муніципальних утворень і, головне, навіщо?

Наприклад, газовий трубопровід проходить через всю область, по території десятків муніципальних утворень, значить, його необхідно розділити на десятки відрізків - об'єктів, що надають НВОС? А заявки по об'єктах так чи інакше подавати до органу Росприроднагляду за суб'єктами, тому що такий об'єкт буде підлягати федеральному нагляду? Питання залішається відкрітім.

Відомості про викиди, скиди, про відходи. Для подання в заявці достовірних даних Росприроднагляд рекомендує користуватися статистичною звітністю підприємства за 2016 г. (форми № 2-ТП (повітря), № 2-ТП (водгосп) та № 2-ТП (відходи)), а також даними виробничого екологічного контролю та звітністю по платі за НВОС.

Розміщення відходів підприємства. Дане питання вже висвітлювався в листі № АС-09-00-36 / 22354. З введенням в Модулі природопользователя постановки на облік питання виникло знову, тому що в програмі є вкладка «Об'єкт розміщення відходів» і спочатку багато хто намагався заповнити саме її, вибираючи об'єктом той полігон, куди вони за договором передають свої відходи для поховання.

Згідно з повідомленням цієї вкладкою треба користуватися тільки в тому випадку, якщо у підприємства є власний об'єкт розміщення відходів (внесений в ГРОРО), тобто якщо на балансі є полігон відходів, шламосховищ і т.д. Якщо ви просто утворите і накопичуєте відходи, як ми вже говорили раніше, не потрібно вказувати це в заявці. Якщо ж у вас є такий об'єкт, то необхідно представити в заявці відомості про проведення моніторингу стану та забруднення навколишнього середовища на території об'єкта розміщення відходів і в межах його впливу на навколишнє середовище.

Моніторинг не проводиться тільки в тому випадку, якщо об'єкт: виведений з експлуатації; розташований на території, де розміщення таких об'єктів заборонено; є спецоб'єктом для радіоактивних відходів; є скотомогильник; використовується для розміщення медичних відходів.

Координати місцезнаходження об'єкта. Відповідно до п. 2.6 Вказівок координати кутових точок об'єкта наводяться в форматі десяткових градусів, в проекції WGS 84, точність - 6 знаків після коми. Рекомендується для отримання координат користуватися або наявної документації на об'єкт, або, в разі її відсутності або використання в ній місцевої системи координат, - публічної кадастрової картою.

Для точкових об'єктів вказується одна точка; для майданних - не менше трьох точок, при цьому мають бути вказані поворотні точки в порядку їх слідування по периметру об'єкта; для лінійних - не менше трьох точок, при цьому точки повинні вказуватися в порядку їх слідування. Лінійними об'єктами є трубопроводи, залізничні лінії та інші подібні споруди.

Наявна документація на об'єкт - це правовстановлюючих документація (свідоцтво про право власності та ін.), Кадастрова виписка або інша довідка з Росреестра. Як правило, у великих підприємств такі відомості є в наявності, для невеликих же підприємств, особливо у тих, хто орендує об'єкти, які надають НВОС, таких даних може не бути, в цьому випадку доведеться користуватися публічною кадастрової картою. У деяких регіонах прямо радять користуватися картами Google, Яндекс і т.п.

Найкращі доступні технології. Роз'яснення з цього питання є актуальними для підприємств, у яких є об'єкти I і II категорій.

СЛОВНИК

Найкраща доступна технологія (далі - НДТ) - це технологія виробництва продукції (товарів), виконання робіт, надання послуг, визначається на основі сучасних досягнень науки і техніки та найкращого поєднання критеріїв досягнення цілей охорони навколишнього середовища за умови наявності технічної можливості її застосування.

Відомості про НДТ потрібно брати зі спеціальних довідників, які можна знайти у вільному доступі на сайті Росстандарта. Якщо для вашої технології довідник ще не розроблений, відомості про НДТ в заявці не вказуються.

Росприроднагляд інформує

На початку грудня з'явилася інформація Росприроднагляду «Хто не повинен подавати заявку про постановку на державний облік об'єктів негативного впливу».

Крім уже відомої інформації про земельні ділянки та окремому обладнанні, яке не може бути визнано окремим об'єктом, що надає НВОС, в листі дається перелік умов, при яких у підприємства не визначається об'єкт, який надає НВОС: підприємство утворює і накопичує відходи, але не здійснює діяльність по розміщення відходів самостійно і не надає інших видів впливів на навколишнє середовище, зазначених в Критеріях (наявність стаціонарних джерел викидів, викиди понад 10 т / рік, викиди радіоактивних речовин, н е побутові скиди і всі види впливу, зазначені в пп. 1-3, 7 і 8 Критеріїв). Постановка об'єктів, не віднесених Критеріями до будь-якої категорії, не передбачена.

Однак як бути підприємствам, у яких немає об'єктів, що надають НВОС? У листі Росприроднагляд уточнює, що питання обчислення і справляння плати за НВОС не пов'язані безпосередньо з визначенням об'єкта, який надає НВОС, тому підготовка відповідних звітів та внесення плати здійснюється відповідно до п. 1 ст. 16.1 Федерального закону № 7-ФЗ і вимогами Федерального закону від 24.06.1998 № 89-ФЗ «Про відходи виробництва та споживання».

витяг
з Федерального закону № 7-ФЗ

Стаття 16.1. Особи, зобов'язані вносити плату за негативний вплив на навколишнє середовище
1. Плату за негативний вплив на навколишнє середовище зобов'язані вносити юридичні особи та індивідуальні підприємці, які здійснюють на території Російської Федерації, континентальному шельфі Російської Федерації та у виключній економічній зоні Російської Федерації господарську та (або) іншу діяльність, відчутно допомагає негативний вплив на навколишнє середовище (далі - особи, зобов'язані вносити плату), за винятком юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які здійснюють господарську та (або) іншу діяльність позов лючітельно на об'єктах IV категорії [8] .
Платниками плати за негативний вплив на навколишнє середовище при розміщенні відходів, за винятком твердих комунальних відходів, є юридичні особи та індивідуальні підприємці, при здійсненні яких господарської та (або) іншої діяльності утворилися відходи. Платниками плати за негативний вплив на навколишнє середовище при розміщенні твердих комунальних відходів є регіональні оператори по поводженню з твердими комунальними відходами, оператори по поводженню з твердими комунальними відходами, які здійснюють діяльність з їх розміщення.
[...]

Таким чином, від плати звільнені лише ті підприємства, у яких є об'єкти IV категорії. Однак виходить, що підприємства, які не мають НВОС, зобов'язані за нього платити? А IV категорія, вплив від якої хоч і мінімальний, але є, нічого не буде платити і не буде становити екологічну звітність. До речі, схоже, що звітність на таких «Безоб'ектной» підприємствах теж залишається. Однак, якщо все, за що підприємство може заплатити, - це розміщення ТКО, то від цього платежу за законом підприємство теж позбудеться: за ТКО тепер платить регіональний оператор по поводженню з ТКО. Це не стосується інших видів відходів, які не належать до ТКО, правда, на сьогоднішній день чіткого переліку, які відходи відносяться до ТКО, а які - до промислових, не існує.

СЛОВНИК

Тверді комунальні відходи - відходи, що утворюються в житлових приміщеннях в процесі споживання фізичними особами, а також товари, що втратили свої споживчі властивості в процесі їх використання фізичними особами в житлових приміщеннях з метою задоволення особистих і побутових потреб. До ТКО також відносяться відходи, що утворюються в процесі діяльності юридичних осіб, індивідуальних підприємців і подібні за складом відходів, що утворюються в житлових приміщеннях в процесі споживання фізичними особами.

У підсумку ми маємо трохи іншу точку зору. IV категорія однозначно звільняється від плати за НВОС, а ось підприємства без певних об'єктів, що надають НВОС, в разі, якщо у них будуть утворюватися і накопичуватися відходи, які не є ТКО, буде платити за НВОС і, швидше за все, представляти екологічну звітність.

Ми розглянули останні новини, рекомендації та роз'яснення в глобальній кампанії постановки на державний облік об'єктів, що надають НВОС, яка, сподіваємося, виконає свою функцію щодо упорядкування та структуризації даних про природопользователях.

[4] Тут і далі виділено автором.

[5] До речі, згідно з листом № АС-09-00-36 / 22354 в переліку забруднюючих речовин, щодо яких застосовуються заходи державного регулювання в галузі охорони навколишнього середовища, в тому числі для охорони атмосферного повітря, затвердженому Розпорядженням Уряду РФ від 08.07.2015 № 1316 -р (далі - Розпорядження № 1316-р), відсутній поділ забруднюючих речовин на класи небезпеки, в зв'язку з чим критерій наявності / відсутності в складі викидів речовин I і II класів небезпеки в даний час не може бути застосований.

Раніше ми писали про спірний правовий статус Розпорядження № 1316-р (див. Ламіхова М. Державний облік і нормування шкідливих речовин - скасовано! // Довідник еколога. 2016. № 10. С. 87-96), проте Мінприроди Росії не бачить правового пробілу в даному питанні і всюди рекомендує користуватися даними Розпорядженням для нормування речовин в рамках охорони атмосферного повітря.

[6] Зверніть увагу: з 01.01.2017 дані Правила діють в новій редакції (від 03.11.2016).

Детальніше див .: Алимова В.А. Новий виток реформи відносин в області водовідведення // Довідник еколога. 2017. № 1. С. 62-82 (прим. Редакції).

[7] Тут і далі виділено автором.

[8] Виділено автором.

М. Ламіхова, інженер-еколог ГК «Екологічний центр»

Як вносити дані про об'єкти, що знаходяться в різних суб'єктах Російської Федерації, але які належать одній юридичній особі?
«Невже навіть школи, офіси і дитячі сади будуть мати об'єкти, які надають НВОС?
Неодноразово звучало питання, як правильно ідентифікувати об'єкт, якщо він пов'язаний з іншими об'єктами?
Правда, не зовсім ясно, яким чином визначати межі в рамках муніципальних утворень і, головне, навіщо?
А заявки по об'єктах так чи інакше подавати до органу Росприроднагляду за суб'єктами, тому що такий об'єкт буде підлягати федеральному нагляду?
Однак як бути підприємствам, у яких немає об'єктів, що надають НВОС?
Однак виходить, що підприємства, які не мають НВОС, зобов'язані за нього платити?

Новости