Поставка товарів і підрядні роботи для державних потреб

Поставка товарів для державних або муніципальних потреб здійснюється на основі державного або муніципального контракту на поставку товарів для державних або муніципальних потреб, а також укладені згідно з ним договорів поставки товарів для державних або муніципальних потреб. Поставка товарів для державних або муніципальних потреб здійснюється на основі державного або муніципального контракту на поставку товарів для державних або муніципальних потреб, а також укладені згідно з ним договорів поставки товарів для державних або муніципальних потреб

відносини по постачання для державних і муніципальних потреб регулюються ст.525-534 ГК РФ, до них застосовуються загальні правила про договір поставки (ст. 506-522 ГК РФ), якщо інше не передбачено ГК РФ. У частині не врегульованій ГК, застосовуються інші закони, зокрема ФЗ «Про розміщення замовлень на поставки товарів, виконання робіт, надання послуг для державних і муніципальних потреб», ФЗ «Про поставки продукції для федеральних державних потреб», ФЗ «Про державний матеріальний резерв », ФЗ« Про закупівлі та постачання сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства для державних потреб », ФЗ« Про державне оборонне замовлення, Закон «Про зерно». У цих законах встановлено правові та економічні засади формування, розміщення та виконання на контрактній основі замовлень на закупівлю і поставку продукції для державних або муніципальних потреб юридичними особами незалежно від форм власності.

За державного або муніципального контракту на поставку товарів для державних або муніципальних потреб (далі - державний чи муніципальний контракт) постачальник (виконавець) зобов'язується передати товари державному або муніципальному замовнику або за його вказівкою іншій особі, а державний чи муніципальний замовник зобов'язується забезпечити оплату поставлених товарів.

Для державного або муніципального замовника, який розмістив замовлення, укладення державного або муніципального контракту є обов'язковим, якщо інше не встановлено законом.

Розміщення замовлення може здійснюватись:

  1. шляхом проведення торгів у формі конкурсу, аукціону, в тому числі аукціону в електронній формі;
  2. без проведення торгів (запит котирувань, у єдиного постачальника (виконавця, підрядчика), на товарних біржах) (ст. 10 Закону про розміщення замовлень на поставки товарів).

Проект державного або муніципального контракту розробляється державним чи муніципальним замовником і направляється постачальнику (виконавцю), якщо інше не передбачено угодою між ними.

Сторона, яка одержала проект державного або муніципального контракту, не пізніше тридцятиденного терміну підписує його і повертає один примірник державного або муніципального контракту іншій стороні, а при наявності розбіжностей за умовами державного або муніципального контракту в цей же термін складає протокол розбіжностей і направляє його разом з підписаним державним або муніципальним контрактом іншій стороні або повідомляє її про відмову від укладення державного або муніципального контракту.

При відхиленні протоколу розбіжностей або закінчення цього терміну не врегульовані розбіжності з державного або муніципального контракту, укладення якого є обов'язковим для однієї із сторін, можуть бути передані іншим боком не пізніше тридцяти днів на розгляд суду.

У разі, коли державний чи муніципальний контракт укладається за результатами торгів на розміщення замовлення на поставку товарів для державних або муніципальних потреб, державний чи муніципальний контракт повинен бути укладений не пізніше двадцяти днів з дня проведення торгів.

Якщо державним або муніципальним контрактом передбачено, що поставка товарів здійснюється постачальником (виконавцем) визначається державним чи муніципальним замовником покупцеві за договорами поставки товарів для державних або муніципальних потреб, державний чи муніципальний замовник не пізніше тридцятиденного строку з дня підписання державного або муніципального контракту направляє постачальнику (виконавцю ) і покупцеві повідомлення про прикріплення покупця до постачальника (виконавця).

Покупець має право повністю або частково відмовитися від товарів, зазначених у повідомленні про прикріплення, і від укладення договору на їх поставку.

У цьому випадку постачальник (виконавець) повинен негайно повідомити державного або муніципального замовника і вправі вимагати від нього повідомлення про прикріплення до іншого покупця.

Державний або муніципальний замовник не пізніше тридцяти днів з дня отримання повідомлення постачальника (виконавця) або видає повідомлення про прикріплення до нього іншого покупця, або направляє постачальнику (виконавцю) відвантажувальну рознарядку із зазначенням одержувача товарів, або повідомляє про свою згоду прийняти та оплатити товари.

При оплаті покупцем товарів за договором поставки товарів для державних або муніципальних потреб державний чи муніципальний замовник визнається поручителем по цьому зобов'язанню покупця.

У випадках, передбачених законом, державний чи муніципальний замовник має право повністю або частково відмовитися від товарів, поставка яких передбачена державним або муніципальним контрактом, за умови відшкодування постачальнику збитків, заподіяних такою відмовою.

Якщо відмова державного або муніципального замовника від товарів, поставка яких передбачена державним або муніципальним контрактом, спричинив розірвання або зміну договору поставки товарів для державних або муніципальних потреб, збитки, завдані покупцеві таким розірванням або зміною, відшкодовуються державним чи муніципальним замовником.

За державним контрактом на виконання підрядних робіт для державних потреб підрядник зобов'язується виконати будівельні, проектні та інші, пов'язані з будівництвом і ремонтом об'єктів виробничого та невиробничого характеру роботи, і передати їх державному замовнику, а державний замовник зобов'язується прийняти виконані роботи та оплатити їх або забезпечити їх оплату.

Державним замовником виступають державний орган, який володіє необхідними інвестиційними ресурсами, або організація, наділена відповідним державним органом правом розпоряджатися такими ресурсами, а підрядником юридична особа або громадянин.

Підстави і порядок укладення державного контракту визначаються відповідно до положень про поставки товарів для державних потреб (аналогія закону).

Державний контракт повинен містити умови про обсяг і про вартість яка підлягає виконанню, терміни її початку і закінчення, розмір та порядок фінансування та оплати робіт, способи забезпечення виконання зобов'язань сторін.

При зменшенні відповідними державними органами в установленому порядку коштів відповідного бюджету, виділених на фінансування підрядних робіт, сторони повинні узгодити нові терміни, а якщо необхідно - і інші умови виконання робіт. Підрядник має право вимагати від державного замовника відшкодування збитків, завданих зміною термінів виконання робіт.

Новости