Пов'язані з однією мережею: хто і як в Молдові заробляє на дзвінка ...

  1. Зростання цін
  2. новий гравець
  3. ексклюзивні права
  4. Істина в ціні
  5. роль регулятора

Після 2012 року ціни на дзвінки в Молдову з-за кордону різко зросли. Вартість хвилини термінації голосового трафіку при дзвінку на стаціонарний телефон збільшилася вдвічі - з $ 0,09 до $ 0,18 $ 0,20. Гравці ринку пов'язують зростання цін з відсутністю конкуренції в цьому сегменті ринку, в якому привілейоване становище зайняла швейцарська компанія Switchover AG. NM спробував розібратися, як їй це вдалося і яка роль в цьому належить держкомпанії Moldtelecom, контроль над якою приписують Демпартії.

Голосова термінація - послуга оператора з прийому дзвінка. при дзвінку з мережі одного в мережу іншого оператора останній бере певну суму за прийом вхідного дзвінка. У неї включаються витрати на обробку дзвінка і націнка. Оператор, з чиєї мережі відбувається дзвінок, додає свою націнку, а підсумковий тариф оплачує абонент (як правило, той, хто телефонує).

Зазвичай оператори укладають між собою прямі контракти, або звертаються до великих компаній-агрегаторів. Ті продають терминацию декількох операторів або навіть країн.

«Якщо у операторів зв'язку великий обсяг трафіку, то вони укладають прямі контракти. Якщо ж ні, то звертаються до великих компаній-агрегаторів, які продають послуги термінації сотень операторів », - розповів NM власник однієї з молдавських телекомунікаційних компаній, який попросив не згадувати його імені і назви компанії. За його словами, в крайньому випадку оператор може набувати терминацию на спеціалізованих біржах голосового трафіку.

Зростання цін

Зростання цін на терминацию фіксованого трафіку в Молдову почався кілька років тому. В вересні 2012 року люксембурзька Voippro пропонувала голосовий стаціонарний трафік в Молдову по $ 0,0965 за хвилину, в липні 2014 року - вже по $ 0,1757, зараз - по $ 0,2118.

У Voiptraffic.net вартість термінації вхідного дзвінка в Молдову на стаціонарний телефон в травні 2012 року становила $ 0,1036 за хвилину, в жовтня 2013 року - $ 0,1482, зараз - $ 0,2256.

Компанія Worldcall в 2013 році пропонувала терминацию стаціонарного трафіку в Молдову по € 0,0949, сьогодні - по € 0,2224 за хвилину.

Пропорційно зростанню цін на терминацию в Молдові зросла і вартість кінцевого дзвінка для молдавських абонентів у різних операторів. Наприклад, в Mail.ru, що володіє голосовим месенджером Mail.ru-Агент, ціна хвилини зросла з 4,4 руб. ($ 0,14) у вересні 2012 року до 21,38 руб ($ 0,27) зараз. Британська Talkntalk пропонувала в 2013 році дзвінки в Молдову на фіксовану телефонію по 5 пенсів (близько $ 0,07) за хвилину і по 15 пенсів (близько $ 0,2) за хвилину мобільного зв'язку. Сьогодні вона пропонує єдиний тариф для Молдови - 25 пенсів за хвилину ($ 0,35).

У Moldtelecom (вся голосова термінація в Молдову йде або в Moldtelecom, або транзитом через нього) на питання NM з приводу зростання тарифів відповіли, що «ціни на терминацию міжнародного голосового трафіку не підлягають регулюванню міжнародними та / або національними органами та формуються ринком». Іншими словами, Moldtelecom не несе відповідальності за економічну діяльність міжнародних операторів зв'язку.

Для порівняння: вартість міжнародної термінації на стаціонарний телефон в Румунії становить менше $ 0,01 за хвилину, в Росії - не більше $ 0,03, на Україні - близько $ 0,10.

новий гравець

Зростання цін на дзвінки в Молдову збігся з приходом у 2012 році на місцевий телекомунікаційний ринок компанії Switchover AG. Згідно з інформацією на офіційному сайті компанії, вона була заснована в 2003 році і спочатку базувалася в Лондоні.

У 2010 компанія «переїхала» до Швейцарії, зареєструвавшись там під назвою Switchward International Group SA, а серед видів діяльності вказавши маркетингові послуги і інвестиції.

У лютому 2012 року компанія змінила назва та вид діяльності, ставши телекомунікаційної Switchover AG. На офіційному сайті компанії говориться, що її основною діяльністю є «збір і термінація істотних обсягів голосового трафіку за дорученням міжнародних клієнтів».

У тому ж 2012 році Switchover AG виграла тендер на аутсорсинг міжнародного трафіку, оголошений Moldtelecom, і стала ексклюзивним аутсорсером по термінації фіксованого зв'язку в Молдові і мобільного зв'язку Unite.

  • Після 2012 року ціни на дзвінки в Молдову з-за кордону різко зросли

    Фото: Максим Андрєєв, NewsMaker

    Офіс компанії Switchover в Кишиневі

  • Фото: Максим Андрєєв, NewsMaker

    Офіс компанії Switchover в Кишиневі

1 of 2

Взимку 2013 року відбулися зміни в раді директорів Switchover AG: в нього увійшли громадянин Молдови Серджіу Талпе і громадяни Італії - нинішній гендиректор Switchover AG Стефано Януччі, а також Іван Чеччароні (Ceccaroni), Ванесса Желміні і Альберто Фонтану.

Двома роками раніше в Молдові була зареєстрована компанія Switchover SRL (за адресою вул. Щусєва, 29), єдиним засновником якої є швейцарська Switchover AG, а адміністратором - Серджіу Талпе.

За інформацією Rise Moldova, Серджіу Талпе є також директором кіпрського офшору Assentis Holdings Limited, яка володіє 72% в молдавській компанії Bass Systems. Ця компанія в червні 2015 року уклала контракт на $ 1,6 млн (з урахуванням ПДВ) з держпідприємством «Залізниці Молдови» (ЗМ), очолював яку тоді нинішній міністр юстиції демократ Володимир Чеботар.

за умовами контракту , Bass Systems мала встановити єдину електронну платформу управління всіма процесами на ЖДМ (бухгалтерія, платежі, управління продажами і т.д.). Контракт передбачав купівлю софта на $ 685.9 тис. І оплату послуг Bass Systems в розмірі $ 658.9 тис. (Обидві суми без урахування ПДВ).

Повертаючись до Switchover AG, одним з топ-менеджерів якої є Серджіу Талпе. Скільки компанія заробляє на термінації молдавського трафіку, невідомо. На сайті компанії вказано, що щорічно через обладнання Switchover AG проходить 1,5 млрд хвилин голосового трафіку. Там же зазначено, що обсяг продажів компанії за 2014 рік склав $ 93 млн.

Після «переїзду» в Швейцарію та реорганізації Switchover AG повідомила, що зосередить свою діяльність на ринках країн СНД і Близького Сходу. Тим часом співрозмовники NM молдавською телекомунікаційному ринку стверджують, що компанія фактично працює тільки з Молдовою (через держпідприємство Moldtelecom).

ексклюзивні права

Співрозмовники NM також стверджують, що Switchover AG, прийшовши в Молдову, стала монополістом на місцевому ринку міжнародного фіксованого термінації. Вона укладає контракти на терминацию з іншими операторами зв'язку або агрегаторами операторів (наприклад, «Ростелекомом», Romtelecom, Telecom Austria) і потім перепродує послуги Moldtelecom.

За словами співрозмовників NM, роль Switchover AG зводиться до посередництва. «Витрати для створення такої компанії невеликі. Їм необхідна ліцензія і мінімум устаткування. У них немає власних номерів, з обладнання там хіба що сервер [через який проходять дзвінки] », - сказав NM власник однієї з колишніх телекомунікаційних компаній.

«Які там можуть бути витрати? Для обслуговування всього цього необхідно максимум кілька людей, а для обслуговування телефонних ліній потрібні більше сотні співробітників », - зазначив керуючий ще однієї компанії.

На думку ще одного джерела NM на ринку, для організації подібної компанії необхідно обладнання, вартість якого навряд чи перевищує $ 100 тис. При цьому, за його словами, все «послуги» зводяться до того, що дзвінок проходить через обладнання компанії. Втім, зазначив він, подібні схеми не рідкість і використовуються телекомунікаційними компаніями в усьому світі.

«Раніше у Moldtelecom були прямі контракти з іншими операторами, а тут приходить нікому не відома компанія і отримує всі контракти Moldtelecom на терминацию голосового трафіку», - зазначив у розмові з NM топ-менеджер однієї з молдавських телекомунікаційних компаній. За його словами, «це було б неможливо без того, щоб Moldtelecom подзвонив цим операторам (наприклад, тим же« Ростелекому », Romtelecom, Telecom Austria) і повідомив їм, що необхідно працювати саме з Switchover AG».

У Moldtelecom на питання NM, хто ще, крім Switchover AG, брав участь в тендері в 2012 році і на підставі яких критеріїв була обрана саме ця компанія, відповісти відмовилися. На письмовий запит NM в Moldtelecom був отриманий дивну відповідь: переможцем тендеру стала Switchover AG, і більше ніяких подробиць.

Фото: noi.md

Про існування на ринку термінації компанії-посередника раніше заявляв екс-прем'єр Іон Стурза: «Moldtelecom наочно демонструє, як можна використовувати державну монополію для воровста. Зовнішні дзвінки йдуть ексклюзивно через Moldtelecom, тому що у більшості зовнішніх операторів лише одна точка входу. Йдеться про бізнес в $ 12 млн щорічно ... Кілька років тому він був переданий нібито швейцарської компанії, яка [...] є посередником між Moldtelecom і іншими міжнародними компаніями », - стверджує Стурза.

Назва компанії-посередника він жодного разу не згадав, але заявив, що всі громадяни Молдови платять гроші «компанії-прокладці», від якої Moldtelecom отримує лише $ 0,10 за хвилину.

Гравці ринку не приховують, що термінація міжнародних викликів є одним з найприбутковіших способів заробітку в фіксованої телефонії. Невеликі альтернативні оператори стверджують, що могли б самі займатися термінації і надавати послуги набагато дешевше, ніж Switchover AG, але без участі Moldtelecom це неможливо.

«Дрібні компанії могли б укладати прямі контракти за нижчими тарифами, але 95% голосового трафіку припадає на Moldetelecom, а без нього ми не цікаві закордонним операторам, так як сумарний трафік всіх альтернативних операторів занадто малий», - пояснив співрозмовник на телекомунікаційному ринку.

Втім, ще один співрозмовник NM зазначив, що Moldtelecom і до появи Switchover не давав іншим операторам можливості для співпраці, встановлюючи спочатку завищену ціну. «Я приходжу, як гравець ринку, і кажу, що хочу терминировать трафік для них. Але Moldtelecom називає ціну в $ 0,12 за хвилину, в той час як на світовій біржі хвилина трафіку коштує $ 0,09 », - розповів співрозмовник. Зараз, за ​​його словами, Moldtelecom з такими питаннями відразу перенаправляє до Switchover.

За словами топ-менеджера однієї з телекомунікаційних компаній, вартість послуг міжнародного фіксованого термінації не повинна перевищувати $ 0,01 за хвилину.

У Switchover AG прохання NM про коментарі залишили без відповіді.

Істина в ціні

За якою ціною Switchover продає молдавський голосової фіксований трафік в інші країни, і скільки з цієї суми отримує Moldtelecom - офіційно невідомо. У Національному агентстві з регулювання в області електронних комунікацій і інформаційних технологій (НАРЕКІТ) NM повідомили, що не регулюють ринок міжнародної термінації.

«Комерційні відносини між операторами регламентуються Цивільним кодексом РМ. Він передбачає, що договірні сторони є вільними в укладенні договорів », - заявили в агентстві.

У Moldtelecom NM відповіли, що «середній тариф, який застосовується компанією Switchover AG у стосунках зі своїми міжнародними партнерами, не перевищує кількох відсотків від вартості, з якої формуються гарантовані платежі компанії Moldtelecom».

Співрозмовники NM на телекомунікаційному ринку стверджують, що Switchover AG продає послуги голосового термінації по $ 0,18 за хвилину, з яких Moldtelecom отримує близько $ 0,10, а решта дістається Switchover AG.

«Якщо дзвінок йде абонентам Moldtelecom, то він отримує всі ці гроші, якщо транзитом в іншу мережу (наприклад Starnet, Sun Communications), то 90% цієї суми йде альтернативному оператору», - уточнив топ-менеджер однієї і телекомунікаційних компаній.

«Якщо дзвінок йде абонентам Moldtelecom, то він отримує всі ці гроші, якщо транзитом в іншу мережу (наприклад Starnet, Sun Communications), то 90% цієї суми йде альтернативному оператору», - уточнив топ-менеджер однієї і телекомунікаційних компаній

Фото: Максим Андрєєв, NewsMaker

Це підтверджує постанову НАРЕКІТ № 28 від 1 листопада 2011 року, в 40-му пункті якого вказується, що Moldtelecom зобов'язаний віддавати за транзит міжнародних вхідних дзвінків не менше 90% суми.

Практично всі гравці ринку, з якими говорив NM, підтвердили, що в разі транзиту отримують від Moldtelecom близько $ 0,09 за хвилину дзвінка.

Згідно з аудитом Рахункової палати за 2012 рік, міжнародна термінація була найбільш дохідною статтею прибутку Moldtelecom - майже 616 млн леїв, або 27% від загального обсягу доходів. Для порівняння - на вихідні дзвінки абонентів на міжмісто і за кордон держкомпанія заробила 468 млн леїв.

За даними звітів самого Moldtelecom, в 2012 році виручка компанії від транзиту міжнародного голосового трафіку склала 292 млн леїв при операційних витратах 264 млн леїв, а від термінації трафіку - 329 млн леїв при витратах 29 млн леїв. В 2013 році доходи від транзиту різко впали - до 96 млн леїв (витрати 64 млн), а від термінації залишилися приблизно на тому ж рівні - 333 млн леїв (витрати 22 млн леїв). У 2014 році картина практично не змінилася: доходи від транзиту - 51 млн леїв (витрати 20 млн леїв), а від термінації - 330 млн леїв (витрати 20 млн леїв).

роль регулятора

Зараз НАРЕКІТ регулює тільки ринок національної термінації між місцевими операторами мобільного та стаціонарного зв'язку. Але ще п'ять років тому повноваження регулятора поширювалися і на міжнародну терминацию.

У 2010 році НАРЕКІТ визнав держпідприємство Moldtelecom «домінуючим оператором» на всіх телекомунікаційних ринках - фіксованого та мобільного телефонії, фіксованого та мобільного термінації, інтернету та ін. В постанові № 60 від 23 грудня 2010 року НАРЕКІТ наказав Moldtelecom, який контролює 95% фіксованого трафіку, надавати послуги з термінації іншим гравцям ринку, причому на рівних умовах і незалежно від походження дзвінка - місцевого, національного або міжнародного.

У тій же постанові № 60 НАРЕКІТ наказав операторам ринку розраховувати всі тарифи на терминацию на основі міжнародної моделі LRIC, тобто виходячи з витрат. Відповідно до цієї моделі «оператори перестають заробляти один на одному і починають заробляти тільки на своїх абонентах», зазначив один зі співрозмовників NM.

Однак перехід до моделі LRIC в сфері міжнародної термінації, за словами учасників ринку, постійно відкладався, востаннє - до 2017 року.

Ситуація змінилася влітку 2013-го, коли главою НАРЕКІТ став Григорій Вараніца, який раніше обіймав посаду заступника гендиректора Moldtelecom (держкомпанія, відзначимо, підвідомча мінекономіки, яке довгий час контролює Демпартія).

У 2013 році НАРЕКІТ дозволив Moldtelecom до переходу на модель LRIC приймати міжнародний голосовий трафік на основі договірних відносин з операторами, які надають послуги термінації. Як пояснив один зі співрозмовників NM, «якщо до цього Moldtelecom був зобов'язаний приймати міжнародну терминацию від будь-якого гравця ринку, то після нового рішення регулятора з Moldtelecom з цього приводу потрібно було вести переговори, які могли тривати нескінченно».

Втім, через два роки - влітку 2015 го - НАРЕКІТ остаточно звільнив Moldtelecom від будь-яких зобов'язань по міжнародній термінації і скасував перехід цього ринку до моделі LRIC. Регулятор пояснив необхідність цих змін ризиком скорочення доходів сектора електронних комунікацій. НАРЕКІТ також вважає, що відмова від LRIC і будь-яких огрніченій щодо Moldtelecom з міжнародної термінації сприятимуть розвитку ринку.

«Які там можуть бути витрати?

Новости