Повернення товару купленого в кредит

  1. Чи можна обміняти якісний кредитний товар
  2. Якщо куплений в кредит товар неякісний
  3. Зразок скарги на повернення придбаного в розстрочку товару
  4. На які виплати можна розраховувати покупцеві
  5. Зразок заяви на розірвання договору споживчого кредиту

З кожним роком все більша кількість магазинів пропонує такі умови продажу, як розстрочку і покупку товарів в кредит. Особливо це актуально для складної і дорогої техніки.

Повернення куплених в кредит товарів регулюється законодавством про захист прав споживачів. Єдина складність процедури в тому, що в стосунках не дві сторони - покупець і продавець, а три. Тому вирішивши повернути товар, вам доведеться звертатися в банк, який видав вам споживчий кредит.

Порядок повернення буде залежати від виду договору, який ви уклали - купівлі-продажу в розстрочку або кредитної угоди. У першому випадку претензія направляється тільки в магазин, в другому ще й банку.

Чи можна обміняти якісний кредитний товар

За загальним правилом, установленим 25 статтею закону про ЗПП, ви можете не пізніше 2 тижнів після покупки поміняти не належить до продовольства товар, якщо вам не підійшли його зовнішні властивості або внутрішні характеристики.

Однак тут є виняток. Спеціальний урядовий Перелік, прийнятий в 1998 році визначив ряд товарів, які ви не зможете повернути або поміняти, якщо вони якісні:

  • куплену в кредит побутову техніку;
  • машину;
  • збірну меблі;
  • фотоапаратуру;
  • косметику;
  • дорогоцінні вироби та ряд інших речей.

куплену в кредит побутову техніку;   машину;   збірну меблі;   фотоапаратуру;   косметику;   дорогоцінні вироби та ряд інших речей

Якщо ваша покупка не входить до вказаного переліку, ви заповнюєте в магазині форму на обмін, заповнивши дані про продавця, свою контактну інформацію, причину обміну і суму кредиту разом з початковим платежем.

В цьому випадку ви отримуєте новий товар, кредитний договір продовжує діяти, а ви щомісяця вносите встановлені платежі в банк.

Якщо куплений в кредит товар неякісний

В цьому випадку ви зможете висунути керівництву магазину одне з передбачених 18 статтею закону про ЗПП вимог:

  • розірвати договір купівлі продажу з умовами розстрочки або договір споживчого кредиту, оформлений в банку (дане право закріплено також у статті 11 ФЗ «Про споживчий кредит»);
  • усунути дефекти безкоштовно або компенсувати вам ремонт, оплачений вашими особистими засобами;
  • провести заміну покупки на таку ж або іншу модель.

ВАЖЛИВО: на складання претензії про розірвання кредитного договору у вас є 15 діб. Керівництво магазину розглядає скаргу, проводить перевірку якості речі та якщо сумнівів у виробничий брак не виникає, перераховує гроші не пізніше 10 днів.

Найчастіше виникають ситуації, коли керівництво торгової точки вважає винуватцем покупця і призначає експертне дослідження, яке займає в середньому 20 діб. Подальші дії будуть залежати від висновку експерта, який встановить природу і час виникнення нестачі.

Подальші дії будуть залежати від висновку експерта, який встановить природу і час виникнення нестачі

Якщо ви виявите дефект пізніше 2 тижнів, ви маєте право будете вимагати тільки ремонт. Виняток - покупка товару з істотним недоліком.

Якщо ж ви купили в кредит технічно складну річ (машину, холодильник, персональний комп'ютер, сільськогосподарську техніку), то повернення грошей можливий, якщо недоліки визнають істотними (експерт визначить, що їх не можна усунути, або ремонт буде занадто дорогим і нерентабельним).

Зразок скарги на повернення придбаного в розстрочку товару

5 червня 2017 року магазин побутової техніки «Веселка» надійшла заява від громадянина Власова П. Т.

3 місяці тому Власов придбав в розстрочку холодильник марки Samsung за 35 000 рублів. Термін оплати був розділений на 5 місяців, щомісячний платіж становив 7000 рублів. По закінченню 3 місяців власник виявив, що холодильник перестав охолоджувати продукти. Покупець подзвонив в магазин, звідки надіслали майстра по ремонту.

Після огляду виявилося, що система охолодження не працює через витік холодоагенту. Майстер пояснив, що це пов'язано з поганою герметичністю компресора з трубками системи і швидше за все, є виробничим браком.

Зразок претензії на повернення коштів за неякісний товар

Власов написав в магазин письмову претензію до повернення всіх сплачених за розстрочення сум - 21 000 рублів і розірвання договору. В результаті було проведено експертне дослідження, в ході якого було встановлено, що виробничий брак підлягає ремонту і не відноситься до категорії істотних недоліків.

Керівництво «Райдуги» запропонувало Власову безкоштовно відремонтувати холодильник, а саме встановити новий компресор в термін, що не перевищує 45 днів. Претензія до повернення грошей була відхилена. У своєму рішенні директор магазину керувався статтею 18 закону про ЗПП, а також Переліком технічно складних товарів № 924от 2011 року.

На які виплати можна розраховувати покупцеві

Закон про захист прав споживачів говорить:

  • Якщо товар придбаний в розстрочку, передбачену 489 статтею ГК РФ, ви отримаєте назад суму платежів, які перерахували в магазин до виявлення нестачі.

Якщо товар придбаний в розстрочку, передбачену 489 статтею ГК РФ, ви отримаєте назад суму платежів, які перерахували в магазин до виявлення нестачі

Ви також маєте право вимагати нарахування пені за кожний день прострочення повернення грошей, якщо магазин не визнає ваші вимоги, відмовляється проводити перевірку якості та експертизу. Такі вимоги зазвичай висуваються вже в наглядових інстанціях - суді, Росспоживнагляді.

  • Якщо було оформлено кредитний договір, а купівля виявилася з дефектом, продавець повинен вам тільки початковий внесок (повертається не пізніше 3 діб після розірвання договору), а всі перекладені на рахунок банку платежі вам повинна вже кредитна організація. Причому відсотки банк повертати не зобов'язаний.

У цій ситуації багато хто звертається до суду і вимагають з продавця всі фінансові збитки, яких зазнав громадянин, купивши бракований товар в кредит (зазвичай під збитками покупці і розуміють відсотки).

Спочатку вам треба розірвати купівлю-продаж в магазині, а потім з усіма документами відправлятися в банк і достроково розривати споживчий кредит. Разом з розірваним договором купівлі - продажу та спеціальною заявою на розірвання споживчого кредиту пред'явіть в банк:

  • акт про повернення товару в магазин;
  • реквізити свого банківського рахунку для переказу;
  • копію претензії в магазин про повернення товару;
  • копію висновку експерта про наявність шлюбу.

ВАЖЛИВО: поки кредитну угоду офіційно не розірвано, покупцеві слід щомісяця погашати кредит, щоб платити штрафи в подальшому і не псувати свою кредитну історію.

Зразок заяви на розірвання договору споживчого кредиту

25 травня 2017 року керівництву кредитної установи «Сбербанк» м Калуги надійшла заява від позичальника Осипова Г. Г.

15 липня 2017 року Осипов оформив у відділенні банку споживчий кредит на покупку пральної машини в розмірі 25 000 рублів. Договір був укладений на 12 місяців, процентна ставка склала 13% річних.

Заява про розірвання кредитного договору - зразок kreditniyadvokat.ru

16 липня на отримані гроші була придбана пральна машина марки Арістон на суму 25 000. Через тиждень машина зламалася. У магазині була проведена товарознавча експертиза техніки. Експерт зробив висновок про наявність істотного недоліку - виробничий брак двигуна, який не підлягає ремонту.

На підставі 18 статті закону про ЗПП договір купівлі - продажу був розірваний, пральна машинка повернена продавцю, магазин повернув Осипову початковий внесок у розмірі 2083 рублів.

Посилаючись на 451 статтю ЦК РФ, Осипов вимагає розірвати кредитний договір і припинити нарахування відсотків по кредиту.

До заяви були прикладені акт про повернення пральної машинки продавцеві, копія товарознавчої експертизи, банківські реквізити.

Новости