Повний соцпакет, Соціальний пакет, Трудові та соціальні гарантії, Наймач, заохочення працівникам, Виплата премій, Міністерство праці та соціального захисту, Мінпраці, Маріанна Щоткіна, Навчання за рахунок організації, Оплата знімного житла, Контрактна систе

Мінпраці Білорусі рекомендує певний набір бонусів, іменований «соцпакетом», але кожен наймач трактує дане поняття по-своєму. Які заходи заохочення співробітників є найбільш затребуваними?

А ваш наймач оплачує орендоване житло?

Вираз «повний соцпакет» в оголошеннях про прийом на роботу в більшості випадків не несе особливого смислового навантаження. Бо щорічну відпустку в теплі місяці, просторий офіс з кондиціонером і надбавки за роботу у вихідні дні - звичайні норми Трудового кодексу. А ось гарантований контракт на кілька років, додаткові заохочувальні відпустки, навчання і медичне обслуговування за кошти наймача, виплати на харчування, надання житла - це вже дійсно «соцпакет».

А ось гарантований контракт на кілька років, додаткові заохочувальні відпустки, навчання і медичне обслуговування за кошти наймача, виплати на харчування, надання житла - це вже дійсно «соцпакет»

портал www.interfax.by представляє вашій увазі підбірку найбільш цінних трудових і соціальних гарантій, якими Мінпраці РБ рекомендує залучати працівників. А читачі самі зможуть визначити, наскільки їх «соцпакет» сповнений. портал   www

Виплати стимулюючого характеру в частині, що стосується оплати праці:

  • при укладенні контракту передбачено збільшення тарифної ставки (окладу) до 50%, якщо більший розмір не передбачено законодавством;
  • відповідно до локальними нормативними правовими актами, прийнятими в організації, встановлюються надбавки всіх видів, премії за виробничі показники роботи, бонуси (одноразові винагороди) за підсумками роботи за звітний період, за рік, винагороду за підсумками роботи за рік, одноразова премія за виконання особливо важливої ​​роботи, одноразова премія за зростання надходжень валютної виручки, отриманої від реалізації продукції, товарів (робіт, послуг), винагорода за впровадження нових технологій, передового досвіду, кращі ра іоналізаторскіе пропозиції і їх впровадження, одноразова премія за участь в розробці і реалізації інвестиційних та інноваційних проектів, що сприяють модернізації виробництва, впровадження новітніх технологій, одноразова премія за реалізацію підприємливих заходів, що зумовили досягнення економічного ефекту (зростання продуктивності праці, прибутку і т.д.) , премія за економію та раціональне використання паливно-енергетичних і матеріальних ресурсів, премія за дотримання норм і нормативів матеріальних витрат і трудових витрат, їх економію, індексація заробітної плати працівників з урахуванням інфляції, премія за підсумками змагання, конкурсу та ін.

Виплати компенсуючого характеру, вироблені працівникам понад норми, передбачених законодавством:

  • доплата за роботу в нічний час або в нічну зміну при змінному режимі роботи;
  • доплати за роботу зі шкідливими і (або) небезпечними умовами праці та на роботах на території радіоактивного забруднення.

Соціальні виплати (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування):

  • виплати на здешевлення харчування;
  • одноразові виплати до професійних свят, ювілейних дат працівників, організації;
  • одноразові виплати на закупівлю сільгосппродуктів;
  • матеріальна допомога на поховання близьких родичів, у зв'язку з народженням дитини та ін .;
  • дотації на проїзд (оплата проїзних квитків);
  • виплати колишнім працівникам після їх виходу на пенсію;
  • надання подарункових сертифікатів та ін.

Укладання контрактів на максимальний термін:

  • рекомендується пропонувати укладання контрактів терміном на 5 років.

Переважне право залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників:

  • регулюється ст.45 Трудового кодексу РБ, основна складова цієї норми - висока продуктивність праці та кваліфікація; рекомендується не допускати скорочення висококваліфікованих працівників.

Заохочувальні додаткові відпустки. Зокрема, рекомендується надання:

  • додаткового заохочувального оплачуваної відпустки після реалізації великих проектів;
  • додаткової оплачуваної відпустки матері (батьку, опікуну, піклувальнику) з метою оздоровлення дитини;
  • відповідно до ст.265 Трудового кодексу РБ рекомендується надавати матері (батьку, опікуну, піклувальнику), яка виховує двох і більше дітей віком до 16 років, один вільний від роботи день з оплатою.

Підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів, в т.ч. стажування в Білорусі і за кордоном (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування):

  • рекомендується підвищення кваліфікації не рідше 1 разу на 5 років.

Позики, безвідсоткові позички на будівництво (придбання) житла:

  • грошові кошти надаються в позику за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування.

Надання коштів на оплату найму житлового приміщення (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування):

  • рекомендується передбачати надання допомоги в пошуках найму житлового приміщення, а також оплату (часткову оплату) найму житлового приміщення.

Медичне обслуговування за рахунок коштів наймача (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування):

  • рекомендується передбачати на підприємствах створення медпунктів або компенсацію витрат на медичне обслуговування.

Пільгові санаторно-курортні путівки на оздоровлення (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування):

  • рекомендується забезпечувати висококваліфікованих працівників, неповнолітніх дітей працівників путівками безкоштовно або з частковою оплатою працівником (10%).

Фізкультурно-оздоровчі, спортивні, культурно-масові заходи, туристичні поїздки (за рахунок прибутку, що залишається після оподаткування). Рекомендується передбачати:

  • оплату культурно-просвітніх і спортивно-оздоровчих заходів;
  • оплату послуг і абонементів;
  • оплату новорічних подарунків дітям і т.д.

Найпоширеніший бонус - премія до свята

У Міністерстві праці та соціального захисту РБ прекрасно віддають собі звіт в тому, що далеко не всі наймачі в змозі осилити всі пункти «повного соцпакету», а таких понад 15.

- Обсяги застосування будь-яких елементів «соціального пакета» залежать, в першу чергу, від фінансових можливостей організації, а також зацікавленості керівництва в залученні й утриманні висококваліфікованого персоналу, - зазначила під час прямої телефонної лінії і online-прийому на сайті Мінпраці міністр праці і соціального захисту Білорусі Маріанна Щоткіна. - Безумовно, велика роль при формуванні «соціального пакета» належить профспілкам. - Обсяги застосування будь-яких елементів «соціального пакета» залежать, в першу чергу, від фінансових можливостей організації, а також зацікавленості керівництва в залученні й утриманні висококваліфікованого персоналу, - зазначила під час прямої телефонної лінії і online-прийому на сайті Мінпраці міністр праці і соціального захисту Білорусі Маріанна Щоткіна

За словами міністра, серед соціальних виплат найбільш часто наймачі використовують:

  • одноразові виплати до професійних свят, ювілейних дат;
  • матеріальну допомогу в зв'язку з народженням дитини;
  • виплати колишнім працівникам після виходу на пенсію і багатодітним сім'ям на кожну дитину шкільного віку.

- Як правило, з висококваліфікованими фахівцями укладаються контракти строком на 5 років, - каже Маріанна Щоткіна. - Багато компаній надають пільгові санаторно-курортні путівки на лікування та оздоровлення як дітям, так і самим працівникам. Колективні договори великих організацій передбачають позики, безвідсоткові позички на будівництво або купівлю житла, що фінансуються з прибутку.

Глава Мінпраці РБ зазначає, що найбільш повне застосування «соціального пакета» здійснюється в організаціях, що мають стабільне фінансово-економічне становище. У 2012 році це були це підприємства Мінзв'язку, Міненергетики, Мінпрому, Мінбудархітектури та ін.

- Для підвищення мотивації і заохочення працівників наймач має право використовувати різні заходи стимулюючого характеру, - каже міністр. - Конкретні способи додаткового стимулювання персоналу визначаються наймачем самостійно, виходячи з можливостей організації і ступеню затребуваності у працівників тієї або іншої додаткової гарантії.

Серед новацій в методах заохочення міністр вказує на формування додаткових пенсійних гарантій працівникам:

- Це можуть бути додаткові корпоративні пенсії, які виплачує сам роботодавець, або добровільне, корпоративне та індивідуальне, страхування роботодавцем в страхових організаціях. - Це можуть бути додаткові корпоративні пенсії, які виплачує сам роботодавець, або добровільне, корпоративне та індивідуальне, страхування роботодавцем в страхових організаціях

Цікаво, чи багато в Білорусі організацій, які надають своїм працівникам дійсно «повний соцпакет»? Або, як товариш Саахов з «Кавказької полонянки»: якщо і готові дати безкоштовну путівку, то тільки «в Сибір»?

Олександр Нестеров

Які заходи заохочення співробітників є найбільш затребуваними?
А ваш наймач оплачує орендоване житло?
Цікаво, чи багато в Білорусі організацій, які надають своїм працівникам дійсно «повний соцпакет»?
Або, як товариш Саахов з «Кавказької полонянки»: якщо і готові дати безкоштовну путівку, то тільки «в Сибір»?

Новости