Позбавлення прав за кордоном. Чи можуть вас позбавити прав, і як діяти в цьому випадку

Пам'ятайте, що правила дорожнього руху за кордоном можуть відрізнятися від правил вашої країни, тому потрібно уважно ознайомитися з ПДР тієї країни, куди ви прямуєте. Незнання законів і правил не звільняє від відповідальності.

Якщо вас позбавили прав за кордоном (а це цілком може статися, тому що гарантувати безаварійну їзду неможливо навіть в найбільш благополучних в цьому відношенні країнах), то слід знати, як діяти в цій ситуації з найменшими втратами сил, засобів і часу.

Коли ви приїжджаєте до країни, неважливо, в якій частині світу вона знаходиться, який там політичний режим або клімат. Важливо, що ви потрапляєте під дію законів цієї держави. А законодавство регулює і сферу правил дорожнього руху. Отже, доведеться вивчити ПДР конкретної країни і дотримуватися саме їх. В іншому випадку ви ризикуєте:

а) бути заарештованим;

б) бути оштрафованим;

в) бути висланим (депортованим) з країни.

Кожен з цих випадків може спричинити за собою проблему з отриманням візи в цю країну в подальшому.

Кожен з цих випадків може спричинити за собою проблему з отриманням візи в цю країну в подальшому

Таким чином, і громадяни, і іноземці підпорядковуються єдиним ПДР. І тих, і інших можуть позбавити водійських прав.

Вилучити права можуть за особливо грубі порушення, серед яких:

- перевищення встановленої швидкості більш ніж на 60 км / год;

- водіння в стані алкогольного сп'яніння;

- відмова від огляду на стан сп'яніння на вимогу працівника правоохоронних органів,

- залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, учасником якого був водій, в разі ДТП з потерпілими, здоров'ю яких завдано шкоди та інші порушення.

Важливо пам'ятати, що за кордоном є дуже законослухняні громадяни. Вони можуть побачити порушення з вашого боку, і повідомити про це в дорожню поліцію. Тобто не обов'язково буде порушення, зафіксоване камерою відеоспостереження або Авторадари.

Як тільки до вас під'їхав співробітник дорожньої поліції і представився, ви повинні спокійно і твердо заявити, що бажаєте отримати копію протоколу на рідній мові. Тому потрібно якийсь час, щоб приїхав перекладач (якщо співробітник дорожньої поліції не володіє вашою рідною мовою). Але незалежно від тяжкості правопорушення ви маєте право вимагати складання копії протоколу про вилучення водійських прав на правильному місці!.

Якщо ви не згодні з рішенням інспектора дорожньої поліції про позбавлення вас прав, то потрібно вказати в протоколі свою незгоду з вчиненням правопорушення. Чітко повідомте про це інспектору. Перевірте наявність своєї незгоди в тексті протоколу (і копії). Якщо в протоколі написано «згоден», то в суді оскаржити цей протокол буде практично неможливо.

Якщо є свідки події, то потрібно також вказати їх в протоколі. Надалі на суді вони можуть виступити в ваш захист. Якщо є можливість, бажано зробити фото і відеозйомку місцевості, зафіксувати місце положення машини дорожнього інспектора, це може стати доказом того, що інспектор не міг об'єктивно судити про факт порушення.

Часто задають питання про термін позбавлення прав. Він становить в залежності від ступеня тяжкості порушення від місяця до двох років. Права можуть забрати до сплати вами штрафу або до рішення суду.

Іноді людина думає, що можна заявити про втрату водійських прав уже в своїй країні після повернення. Але так робити недоцільно, адже повідомлення про порушення ПДР і позбавлення прав буде надіслано за місцем проживання громадянина. А юридичну силу це рішення має навіть за межами держави, де позбавили прав (відповідно до Віденської конвенції про дорожній рух).

Отже, як вам бути, якщо позбавляють прав за кордоном? Пам'ятайте, що вилучення посвідчення водія і позбавлення прав - не одне й те саме. В Європі, вилучають посвідчення, але видають замість тимчасове. При покиданні країни посвідчення повернуть, однак право на керування автомобілем поверне тільки суд.

Юридично правильно (в разі короткої поїздки) подати клопотання про розгляд справи за місцем проживання (на батьківщині). Без цього клопотання вам доведеться чекати рішення суду в країні, де вилучили права. Суд може відбутися і без вас, але тоді ви не зможете пред'явити аргументи на свою користь. Тому повернути права більше шансів, якщо присутні на суді особисто.

По можливості потрібно проконсультуватися з юристом або адвокатом і прийти на судове засідання у справі правопорушення з ним. Так буде більше шансів повернути водійське посвідчення або скоротити термін заборони на керування автомобілем. Якщо було скоєно негрубі порушення, то можна домогтися заміни позбавлення прав штрафом.

Позбавлення водійських прав за кордоном - ситуація неприємна, але вирішуване. Краще намагатися дотримуватися правил дорожнього руху і не доводити обставини до крайньої точки, але коли все вже трапилося, постарайтеся діяти спокійно, без емоцій. Психологічно складно перебувати в чужій для вас країні і «розрулювати» юридичні тонкощі, але ваша особиста участь у всій процедурі і грамотна поведінка допоможе вийти з зазначеної ситуації гідно.

Дякую за увагу до даної статті! Вирушаючи в подорож, не забувайте міжнародне посвідчення водія. З нашим МВУ Ви ніколи не зіткнетеся з проблемою вилучення прав. Наша порада: зберігайте спокій і дотримуйтесь правил дорожнього руху.

Наша порада: зберігайте спокій і дотримуйтесь правил дорожнього руху

Отже, як вам бути, якщо позбавляють прав за кордоном?

Новости