Позика від засновника в 1С Бухгалтерія 8

Будь-яке підприємство, а особливе те, яке працює недавно, може зіткнутися з фінансовими труднощами. Що робити в цьому випадку, брати кредит? Але це не завжди можливо, тому багато засновники кредитують власну організацію «до кращих часів». Давайте розглянемо, як відобразити цю операцію в 1С Бухгалтерія 8.

Найпростіший для обліку і вигідний для підприємства варіант, коли позика видається без відсотків. В цьому випадку під час вступу позики на рахунок підприємства оформляється документ «Надходження на розрахунковий рахунок», знаходиться на закладці «Банк» на робочому столі або викликається з верхнього меню «Банк». Вид операції «Розрахунки по кредитах і позиках". За документом формується проводка Дт 51 Кт 66.03

При поверненні суми позики повністю або частково заповнюється документ «Платіжне доручення», а на підставі нього формується «Списання з розрахункового рахунку» з видом операції «Розрахунки по кредитах і позиках". Формується проводка Дт 66.03 Кт 51

Другий випадок, коли позика видається з відсотками. Документ на надходження позики буде аналогічний до попередньої ситуації. Далі потрібно нарахувати відсотки за допомогою операції введеної вручну. Проводка Дт 91.02 Кт 66.04.

Оскільки позика видається фізичною особою суму відсотків потрібно перевести на рахунок 76 субрахунок 09 за допомогою документа «Коригування боргу». Вид операції «Проведення взаємозаліку». У документі заповнюється перша закладка «Взаєморозрахунки». Першим рядком тут вказується кредиторська заборгованість і другий дебіторська. За документом формується проводка Дт 66.06 Кт 76.09

09

Переклад відсотків позикодавцеві відбивається в 1С Бухгалтерія 8 за допомогою документів «Платіжне доручення» і «Списання з розрахункового рахунку», який можна внести на підставі платіжки. За операції формується проводка Дт 76.09 Кт 51.

Так як отримання відсотків за позикою є для засновника - фізичної особи доходом, не забудьте утримати і перерахувати ПДФО за ставкою 13%. Утримання ПДФО відображається в 1С Бухгалтерія 8 проводкою, введеної вручну: Дт 76.09 Кт 68.01

Однак одночасно з цією проводкою потрібно оформити документ Введення доходів, ПДФО та податків (внесків) з ФОП. Знайти його можна в верхньому меню Зарплата, останній пункт «Дані для обліку зарплати у зовнішній програмі».

Документ потрібен для того, щоб сума податку потрапила в картку 2-ПДФО, оскільки за операціями, введеним вручну, ПДФО в картку не потрапляє.

У документі потрібно заповнити три закладки. На першій закладці вказується сума доходу.

На першій закладці вказується сума доходу

На другий сума ПДФО і на третій ПДФО утриманий.

На другий сума ПДФО і на третій ПДФО утриманий

Повернення суму позики засновнику буде оформлятися документом «Платіжне доручення» і «Списання з розрахункового рахунку», вид операції «Розрахунки по кредитах і позиках". Як відобразити кредит, отриманий від банку читайте тут , Як нараховувати відсотки по кредиту я розповідала тут .

Що робити в цьому випадку, брати кредит?

Новости