Правила написання та оформлення реферату: вимоги ГОСТ і зразок титульного листа

  1. Що таке реферат
  2. види рефератів
  3. Як писати реферат
  4. структура
  5. Вимоги до тексту
  6. обсяг
  7. Правила оформлення реферату
  8. Цитати в рефераті
  9. види
  10. як оформляти
  11. Література на іноземних мовах
  12. Загальні правила цитування
  13. Як оформляти титульний лист реферату
  14. Як зробити титульний лист в Ворді
  15. Зразок титульного аркуша реферату

Нерідко добре написаний реферат отримує низьку оцінку через неправильне оформлення. Тому важливо не тільки подбати про інформативності та якості змісту, а й дотримуватися стандартів обсягу, структури, технічної презентації тексту, в якій важливим елементом вважається титульний лист реферату - особа роботи, за яким створюється перше враження у перевіряючого і рецензента.

Що таке реферат

Реферат - це невелике письмове повідомлення з певної тематики, засноване на огляді і аналізі даних, наведених в різних джерелах. Рівень його підготовки дозволяє оцінити знання студента в конкретній науковій галузі і здатність до самостійного пошуку та аналізу літератури.

Реферат відображає різні точки зору з досліджуваної тематики, в тому числі і думка самого автора, яке демонструють:

види рефератів

За способами представлення інформації розрізняють репродуктивні (об'єктивна передача первинних даних) і продуктивні (творчий підхід до аналізу) реферати.

Репродуктивний реферат найчастіше робиться у вигляді:

  • конспекту - наводиться основна інформація про методи, результати дослідження і способах використання даних в першоджерелі; може включати ілюстрації з реферованих матеріалу;
  • резюме - викладаються базові положення з досліджуваної теми.

Продуктивний реферат пишеться в формі:

  • огляду - дослідження даних з декількох джерел, порівняння різних бачень питання;
  • доповіді - аналізу інформації з об'єктивною оцінкою проблематики.

Реферат-доповідь містить найбільш розгорнуту інформацію з досліджуваної теми.

У простій репродуктивний реферат-конспект (його ще називають інформативним) теж може бути включена критична оцінка висловлюваних автором вихідного документа положень, яка виражається в згоді з його позицією або, навпаки, під час оспорювання висловлених ідей, висунутих гіпотез, інтерпретації результатів обробки даних.

Найчастіше студенти пишуть тематичні оглядові реферати на основі двох і більше наукових робіт: книг, статей, звітів про дослідження, описів до патентів, дисертацій останніх років або, якщо поставлено завдання розглянути питання в ретроспективі, то більш раннього періоду публікації Найчастіше студенти пишуть тематичні оглядові реферати на основі двох і більше наукових робіт: книг, статей, звітів про дослідження, описів до патентів, дисертацій останніх років або, якщо поставлено завдання розглянути питання в ретроспективі, то більш раннього періоду публікації. Якщо первинний документ один, в результаті вийде монореферат.

Як писати реферат

Незалежно від того, який підхід обраний автором для викладу інформації, будь-який реферат повинен відповідати певним вимогам:

  1. Точність передачі змісту першоджерел.
  2. Дотримання стилістичного, мовного, тематичного однаковості частин.
  3. Логічна зв'язаність.
  4. Структурна упорядкованість - наявність необхідних розділів (вступ, основна частина, висновок), правильне співвідношення їх обсягів.

структура

Щоб отримати гарну оцінку за реферат, мало знайти і проаналізувати інформацію - потрібно вміти правильно її піднести відповідно до загальноприйнятої для наукових текстів композицією.

Згідно ГОСТам 7.9-95 і 7.32-2001 реферат складається:

  • з титульного листа;
  • змісту (змісту);
  • введення, в якому вказуються предмет, тема і мети роботи (якщо вони неясні з назви) і обов'язково обґрунтовується її актуальність;
  • опису методів дослідження, якщо вони відрізняються від стандартних або представляють особливий інтерес для читача;
  • основної частини - в ній через аналіз підібраної літератури розкривається тема, якщо реферат продуктивний, або просто відтворюються положення першоджерел, якщо він репродуктивний;
  • висновку, що містить загальні висновки;
  • списку використаних джерел;
  • додатків, якщо вони передбачені характером роботи.

Основна частина ділиться на глави, які повинні починатися постановкою певного завдання і завершуватися короткими висновками Основна частина ділиться на глави, які повинні починатися постановкою певного завдання і завершуватися короткими висновками. Важливо досягти зв'язності викладу. Для цього треба стежити, щоб висунута у вступній частині ідея простежувалася у всій роботі, а зібраний матеріал повністю відображав суть проблеми і максимально сприяв досягненню мети.

Вимоги до тексту

Реферативне повідомлення повинно відповідати загальноприйнятим правилам:

  1. Відсутність другорядної інформації, чіткість викладу.
  2. Побудова розповіді за допомогою синтаксичних конструкцій, характерних наукової мови (переважно простих речень і виключають двояке тлумачення фраз).
  3. Мінімум вступних оборотів і слів.
  4. Використання стандартизованих скорочень, загальновживаною термінології - її єдність важливо дотримуватися в рамках всієї роботи.
  5. Роз'яснення вузькопрофільних найменувань при їх першому згадуванні в роботі.
  6. Формули, графіки, малюнки і таблиці наводяться безпосередньо в тексті реферату в тому випадку, коли це потрібно, щоб більш наочно уявити матеріал і без шкоди змістовності скоротити обсяг роботи. В інших випадках ілюстрації переносяться в додатки.

Захоплюватися науковістю мови не варто, щоб висловлювання не придбали зрозумілий виключно їх автору сенс і анекдотичний характер на кшталт цього: «Гіпотеза втратив соціальну активність індивідуума з фізіологією і психологією, детермінованою кариотипом 44 + XX, відноситься до класу бінарних дефініцій». У перекладі на звичайну російську мову цей незрозумілий пасаж означає «бабка надвоє сказала».

Типові помилки при реферування:

Мова і стиль реферату надають грунт для висновків про рівень загальної культури студента, тому на редагування не варто шкодувати часу.

завантажити список мовних кліше для вступу, основної частини і висновку реферату.

обсяг

Скільки сторінок буде в рефераті, залежить від тематики, а також вимог викладача. Найчастіше основні структурні частини роботи мають наступний обсяг:

  • введення - одна-дві сторінки (не більше 10% від усього обсягу роботи);
  • основна частина - в середньому до сімнадцяти друкованих аркушів;
  • висновок - до трьох аркушів (переважно, щоб розміри фінальної та вступної частин були приблизно рівні).

Середній обсяг реферату, включаючи титульний лист, зміст і список літератури, становить п'ятнадцять-двадцять п'ять аркушів.

Правила оформлення реферату

Строгих однакових вимог до технічної сторони презентації тексту немає, тому, як оформити реферат, краще проконсультуватися у викладача або орієнтуватися на методички кафедри. Якщо вказівок від педагога не піде, а вузівські рекомендації не обмовляють цей момент, то підійдуть загальноприйняті для студентських письмових робіт стандарти:

  • Основний текст. Розмір шрифту не менше 12 кегля, частіше - 14. Гарнітура Times New Roman, полуторний міжрядковий інтервал.
  • Заголовки і підзаголовки. Зазвичай виділяються напівжирним шрифтом, хоча по ГОСТу 7.32-2001 (П. 6.1.2) він не повинен застосовуватися в науково-дослідних роботах: замість нього треба використовувати шрифти різної гарнітури (малюнка і стилю, простіше кажучи). Заголовки першого рівня друкують 16 кеглем, другого і третього - 14-м і 12-м відповідно. Відступ від основного тексту - три інтервалу.
  • Параметри сторінки. Книжкова орієнтація (в додатку для об'ємних таблиць або малюнків може бути використана альбомна). Поля: ліве - 3 см, праве - 1, верхнє і нижнє по 2.
  • Кожен розділ повинен починатися з нового аркуша.
  • Номер сторінки. Часто цифра розташовується у верхньому правому куті, але в Гості 7.32-2001 інші рекомендації:

32-2001 інші рекомендації:

завантажити зразок реферату, оформленого з урахуванням всіх вимог (зі змістом і списком літератури).

Цитати в рефераті

Написання реферату за визначенням передбачає звернення як мінімум до одного першоджерела. Твердження і роздуми інших авторів необхідно оформляти у вигляді цитат, правильно роблячи відсилання на вихідні документи. Пряме запозичення чужого тексту без посилань на нього розцінюється як порушення авторських прав, тобто плагіат, і карається згідно із законом про інтелектуальну власність.

види

У науковій літературі прийнято два типи цитування:

1. Пряме - дослівна передача інформації першоджерела. 1

Цей вид часто використовується для доказу позиції:

2. Непряме - виклад суті своїми словами.

Воно може мати форму:

  • включене цитування;

включене цитування;

Ще один варіант викладу думки без дослівного цитування:

Посилання можна зробити інакше:

  • крос-цитування - цей різновид використовується, якщо будь-які положення приводяться не з оригінального праці безпосередньо, а з робіт інших авторів, вже зверталися до першоджерела: такі ситуації часто виникають при зверненні до висловлювань або ідеям класиків;

крос-цитування - цей різновид використовується, якщо будь-які положення приводяться не з оригінального праці безпосередньо, а з робіт інших авторів, вже зверталися до першоджерела: такі ситуації часто виникають при зверненні до висловлювань або ідеям класиків;

Посилання на першоджерела обов'язкові не тільки при прямому, а й при непрямому цитуванні інформації, яку почерпнув з книги, статті і т. Д.

як оформляти

Відсилання можуть оформлятися у вигляді:

  • нумерованих виносок внизу кожної сторінки;
  • внесення джерела в список літератури;

нумерованих виносок внизу кожної сторінки;   внесення джерела в список літератури;

  • вказівки автора і назви джерела безпосередньо в тексті;

вказівки автора і назви джерела безпосередньо в тексті;

В цьому випадку в загальному списку джерел все одно робиться повна посилання на роботу.

Література на іноземних мовах

Переклади уривків із зарубіжних джерел теж оформляються як цитати.

Загальні правила цитування

  1. Слід дотримуватись точної смислове або формальне (в разі використання дослівних цитат) відповідність першоджерела.
  2. Прямі витяги з текстів полягати в лапки.
  3. Пропуски в цитаті (одного або декількох слів) замінюються трьома крапками.
  4. Особисті доповнення та пояснення відокремлюються від цитованого тексту [квадратними] або <кутовими> дужками.

Пунктуаційні та орфографічні правила оформлення цитат детально викладені тут .

Як оформляти титульний лист реферату

Титульний лист - перша сторінка, на якій представлена ​​інформація, необхідна для автоматизованого пошуку та обробки реферату. Основні вимоги та особливості оформлення обкладинки визначає ГОСТ 7.32-2001.

На тітульніке реферату обов'язково повинні бути присутніми:

  • повна назва навчального закладу, факультету та кафедри (зверху по центру);
  • вказівка ​​типу роботи ( «Реферат»), її теми, дисципліни (в центрі сторінки);
  • інформація про автора: П.І.Б., курс, група (праворуч, нижче назви);
  • місто і рік написання (внизу по центру).

Як зробити титульний лист в Ворді

Можна використовувати готові шаблони Microsoft Word. У лівому верхньому кутку документа є блок «Вставка», якщо по ньому клацнути, відкриється вкладка «Титульна сторінка». Вибирайте, що душі завгодно.

Зразок титульного аркуша реферату

Якщо розбиратися в тонкощах оформлення обкладинки колись, можна використовувати готовий шаблон з заданим форматуванням. Все, що залишається зробити, - завантажити його і підставити власні дані.

Міністерство освіти науки Російської Федерації

НАЗВА НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

факультет

Кафедра

РЕФЕРАТ

з дисципліни

ТЕМА

виконав

студент № курсу

групи №

ПІБ

місто рік

Незважаючи на гадану простоту, написання студентського реферату - творчий процес, мета якого на основі глибокого осмислення вихідних матеріалів створити новий авторський текст. Навіть цитування не означає повної згоди з іншими дослідниками - витяги з їхніх робіт можуть використовуватися для полеміки з ними. Реферування - один з непростих видів самостійної роботи, який вчить вдумливо аналізувати першоджерела, вільно орієнтуватися у величезному масиві професійної літератури, щоб вибирати релевантні темі дослідження публікації і об'єктивно оцінювати їх зміст. За великим рахунком підготовка реферату - це репетиція написання курсової, а потім і дипломної роботи.

Новости