Правила передачі вантажу - необхідні документи, бланки. Акти прийому товару для підпису

  1. Основні документи при передачі вантажу
  2. Додаткова документація: акт прийому-передачі вантажу
  3. Чи повинен перевізник підписувати документи приймання вантажу?
  4. Як вести себе в спірних ситуаціях?

При автомобільної транспортуванні вся відповідальність за збереження вантажу лежить на водієві вантажівки. Це особливо важливо при автоперевезеннях цінних вантажів, псування яких (крадіжки, пошкодження в ДТП) ведуть до великих матеріальних втрат. Досвідчені водії беруться за перевезення дорогих меблів, електроніки, обладнання, делікатесних продуктів, імпортного алкоголю тільки на обладнаних вантажівках.
При автомобільної транспортуванні вся відповідальність за збереження вантажу лежить на водієві вантажівки

Основні документи при передачі вантажу

Українське законодавство і Правила дорожнього руху вважають основним документом при вантажних автоперевезеннях товарно-транспортну накладну. Заповнюючи або приймаючи цей документ, грузоперевозчик (водій вантажівки) повинен приділяти увагу не тільки другого розділу, в якому описуються транспортні послуги, операції навантаження і розвантаження, час прибуття і простою. Важливим при здачі вантажу стає і перший розділ, в якому перераховуються види вантажу, включаючи їх вага, вартість та упаковку. Українське законодавство і Правила дорожнього руху вважають основним документом при вантажних автоперевезеннях товарно-транспортну накладну
Правильність передачі вантажу одержувачу і його збереження підтверджує підпис представника вантажоодержувача. Товарно-транспортної накладної в більшості внутрішніх українських перевезень досить для приймання товарів у вантажовідправника і здачі їх вантажоодержувачу. При вантажоперевезення збірних або попутних вантажів кожна партія товару забезпечується окремою товарно-транспортної накладної.
При міжнародних вантажних автоперевезеннях основним документом стає накладна CMR.

При прийманні вантажу в європейських країнах для українського водія найважливішим розділом стає графа 24, куди ставиться відмітка про отримання вантажу без претензій. Необхідно перевірити і друк вантажоодержувача, в якій назва фірми має точно збігатися з написанням, зазначеним в графі 2. При міжнародних автомобільних вантажоперевезеннях підписання додаткових актів прийому-передачі вантажу не практикується.

Додаткова документація: акт прийому-передачі вантажу

При пошуку вантажу на інформаційно-транспортному порталі Transportica водії часто стикаються з додатковими вимогами замовників вантажоперевезень, що включають послугу експедиції вантажу. В цьому випадку водієві (власникові приватного вантажного автотранспорту), що бере на себе обов'язки експедитора, потрібно знати особливості додаткової документації.
Українським законодавством форму акта приймання-передачі вантажу не регламентується. Простий акт прийому-передачі вантажу, зразок, фактично дублює товарно-транспортну накладну.
При пошуку вантажу на інформаційно-транспортному порталі   Transportica   водії часто стикаються з додатковими вимогами замовників вантажоперевезень, що включають послугу експедиції вантажу
Як правило, експедитор не приймає участі в розробці форми акта. Зразком для складання акту в довільній формі може послужити акт torg 1-1, рекомендований для автомобільних, залізничних, комбінованих перевезень.

Найчастіше акт складається в довільній формі, яку вибирають представники покупця. Іноді акт прийому-передачі вантажу може включати додаткові подробиці, важливі для замовника вантажоперевезення.

Обов'язковими розділами акта є назва документа, дата і місце складання, підписи відповідальних осіб. Інші розділи акта можуть відображати:

  • назви і реквізити сторін угоди (повні або скорочені);
  • підстави складання документа;
  • паспортні дані відповідальних осіб (номера та дати довіреностей);
  • перелік товарів (із зазначенням артикулів, тари, вартості);
  • наявність дефектів;
  • список виявлених недоліків;
  • участь страховиків;
  • можливі причини пошкоджень;
  • думка залучених експертів.

У стандартну процедуру приймання входять перерахунок транспортних місць, звірка позицій товарно-транспортної накладної, зовнішній огляд тари (маркувань, цілісності упаковок), зважування. До компетенції експедитора не входить участь у прийманні промислового обладнання, що вимагає розпакування, перевірки працездатності.

Чи повинен перевізник підписувати документи приймання вантажу?

Автоперевізник, який прийняв на себе обов'язки експедитора, стає повноважним представником відправника або виробника товару. Рідше (при замовленні вантажоперевезення покупцем) в обов'язки перевізника включається приймання вантажу на складі виробника. У будь-якому випадку повноваження експедитора підтверджуються офіційною довіреністю. На підставі цього документа водій-експедитор зобов'язаний підписувати всі супровідні документи.
Виконуючи функції експедитора, водій не тільки перераховує кількість транспортних місць (ящиків, картонних паків, піддонів з товарами). Потрібно уважно оглянути всі упаковки, переконатися в їх герметичності, маркуваннях. Виявивши недоліки, експедитор має право відмовитися від завантаження пошкодженого пака або пластикового мішка, настояти на його заміну.
Цією процедурою не можна нехтувати незалежно, представником якого боку угоди є водій-експедитор. Несучи відповідальність за транспортування товарів, вантаж потрібно приймати в бездоганному стані. Тільки після цього можна підписувати товарно-транспортну накладну або акт прийому вантажу.

Як вести себе в спірних ситуаціях?

Спірні ситуації часто виникають з ініціативи вантажоодержувача. Якщо виникають претензії з приводу кількості місць, ваги, зовнішнього вигляду товарів, невідповідності артикулів або маркувань, водій-експедитор (представляє інтереси продавця або виробника) зв'язується з представником замовника вантажоперевезення.
При складанні комерційного акта, що описує недоліки вантажу, водій-експедитор повинен вміти грамотно викласти свої заперечення і зауваження. В ході вирішення конфліктів корисно викликати експерта торгово-промислової палати.
При відмові одержувача від приймання вантажу (відмова засвідчується печаткою і підписом керівника) необхідно організувати безпечне зберігання товарів. Питання продажу вантажу іншому покупцеві, зниження ціни на пошкоджені товари в компетенцію експедитора не входять, їх вирішує представник продавця. При пошкодженнях товару з вини перевізника він зобов'язаний організувати зворотний транспортування, оплатити штрафні санкції або відшкодувати збиток.

->

Як вести себе в спірних ситуаціях?
Чи повинен перевізник підписувати документи приймання вантажу?
Як вести себе в спірних ситуаціях?

Новости