Правила перевезення і доставки вантажів автомобільним транспортом

Кожен перевізник, незалежно від організаційно-правової форми власності, повинен чітко дотримуватися правил доставки вантажу, які прописані в законодавстві Кожен перевізник, незалежно від організаційно-правової форми власності, повинен чітко дотримуватися правил доставки вантажу, які прописані в законодавстві. Більшість правил були створені ще за часів СРСР і діють до сьогодні. Незважаючи на це, їх виконання є обов'язковим.

Правила перевезення залежать від того, який вантаж Ви перевозите.

Перевезення довгомірних вантажів

Перевезення даного виду вантажу не сильно відрізняється від перевезення великих або габаритних вантажів, але обов'язково потрібно враховувати фізичні характеристики і який вид спеціалізованого транспорту можна використовувати. Крім вирішення організаційних питань слід розібратися зі специфікою вантажу на стадії навантаження. Саме такі вантажі складніше за все не транспортувати, а пересувати. Вантажники повинні мати досвід роботи з довгомірним вантажем. Якщо довжина автопоїзда більше 20 м, то для такого перевезення необхідно отримати спеціальний дозвіл. Але якщо довжина автопоїзда більше 30 м або транспорт під час руху може частково займати зустрічну смугу, то потрібно супровід автомобілем ДПС.

Перевезення швидкопсувних вантажів

До швидкопсувних належать вантажі, які можна перевозити тільки з дотриманням температурного режиму (продукти рослинного, тваринного походження, продукти переробки і живі рослини). Це означає, що транспортний засіб повинен бути обладнаний рефрижераторною установкою. Жорсткі вимоги до дотримання температурного режиму обгрунтовані, адже така продукція може зіпсується і стане непридатною для вживання або використання. Вантажовідправник повинен пред'явити вимоги до температурного режиму, який відповідає можливостям встановленого рефрижератора.

Правила перевезення сипучих вантажів

Перевезення сипучих вантажів вимагає від транспортної компанії наявності потрібного транспортного засобу. Під час навантаження сипучих вантажів навалом, поверхня вантажу не повинна виходити за верхні краї, щоб не висипатися під час руху. В автомобільних контейнерах перевозити такий вантаж без тари заборонено. Крім цього, під час перевезення сипучого вантажу в транспортному засобі з відкритим кузовом, кузов необхідно накривати брезентом або іншим покриттям.

Перевезення вантажів цистернами

Цистерни в основному використовуються для перевезення наливних вантажів. Для кожного типу наливної вантажу потрібно модифікована цистерна. Наприклад, сира нафта, бензин, молоко, риба вимагають використання різних ємностей. Цистерни бувають для сирої нафти, світлих і окремо темних продуктів нафтопереробки, для зріджених газів, рідких відходів, для хімікатів. У більшості випадків вони мають однакові розміри: ємністю від 20 до 40 тис. Л., Довжиною від 13,7 до 16,1м, масою від 4,5-6 т, з робочим тиском до 25 кг / см3.

Послуги з перевезення вантажів контейнерами

Контейнери користуються великою популярністю завдяки тому, що досить економічний спосіб для перевезення вантажу. Його легко зняти спеціальним транспортним пристосуванням, а всередині помістити різні вантажі. Чи не малим перевагою такої тари, є те, що якщо потрібно перемістити вантаж з одного транспортного засобу на інший, то немає необхідності перевантажувати сам вантаж.

Найбільшим попитом користуються універсальні контейнери зі стандартними параметрами, які можна легко пристосовувати до різних видів транспорту. Вантажні контейнери бувають наступних типів:

  • 3-х тонний з нормою завантаження 2,4 т;
  • 5-ти тонний з нормою завантаження 4 т;
  • 20-ти футовий з нормою завантаження 21,8 т;
  • 40-ка футовий з нормою завантаження 30 т.

3-х тонний з нормою завантаження 2,4 т;   5-ти тонний з нормою завантаження 4 т;   20-ти футовий з нормою завантаження 21,8 т;   40-ка футовий з нормою завантаження 30 т

великовантажні автоперевезення

Коли вантаж має великі розміри, вага і обсяг, то його перевезення називається великовантажної. Для такого виду перевезення використовується спеціальна техніка і вона є єдиним рішенням, коли звичайні вантажні автомобілі не справляються. Якщо в автопарку транспортної компанії знаходяться великі автопоїзда, то це є показником її розвиненості. Вартість таких послуг буде вище, ніж при звичайній перевезення, але це виправдано, адже якщо розрахувати вартість транспортування великовагового вантажу іншими видами транспорту або в розібраному стані, то це вийде ще дорожче.

Магістральні перевезення вантажів

Магістральними називаються перевезення на далекі відстані. У цю категорію потрапляють не тільки міжнародні, а й внутрішні перевезення на велику відстань. Особливість таких перевезень полягає в тому, що транспорт може знаходиться на маршруті кілька тижнів, тому до його техніко-експлуатаційними характеристиками, діагностиці та ремонту слід поставитися дуже серйозно. Зручність і надійність автомобіля грає дуже важливий фактор.

Обсяги вантажу для тривалого перевезення великі, тому транспорт використовується великовантажний. Обсяг важких вантажів у складі автопоїзда може досягати 60 тонн.

Перевезення неподільних вантажів

Великогабаритні і великовагові вантажі, як правило, є неподільними, тобто, їх не можна перевести по частинах. Це може бути котельне обладнання, трансформатори величезної потужності, сільськогосподарська або будівельна техніка. Перевезення такого вантажу може здійснювати тільки спеціальна автотранспортна техніка, яка або сконструйована, або є можливість її додатково підготувати під кожен вантаж. Співробітники повинні бути проінструктовані і готові до вирішення завдань такої складності.

Новости