Правила перевезення негабаритних вантажів морем, автомобілем, залізницею і по повітрю

  1. Який вантаж можна вважати негабаритним?
  2. Перевезення великогабаритного вантажу морським шляхом
  3. Перевезення великогабаритного вантажу залізничними коліями
  4. Правила перевезення негабаритних вантажів автотранспортом
  5. Практичне застосування правил перевезення негабаритного вантажу на відео
  6. Перевезення великогабаритного вантажу авіатранспортом

Окрім дотримання міжнародних норм щодо умов поставки, потрібно враховувати габарити поставляється вантажу.

Якщо він може вважатися негабаритним, то для правильного укладання договору з його перевезення потрібно врахувати вимоги до транспортування. Вони різні для залізничних, водних / морських, авіа та автомобільних перевезень.

Зміст статті

Який вантаж можна вважати негабаритним?

Правильніше називати негабаритний вантаж великогабаритним або ж великоваговим. У міжнародній практиці він називається «oversize cargo». Великогабаритним може вважатися будь-який вантаж, який не може поміститися в стандартний засіб перевезення. Для доставки таких об'єктів існують спеціальні правила перевезення вантажів.

Для формування маршруту транспортування такого товару необхідно враховувати пропускні спроможності:

  • мостів (залізничних, на судноплавних річках, автомобільних);
  • тунелів (тих же, що і в пункті раніше);
  • дорожнього покриття;
  • рідше порою року і інші особливості.

За правилами перевезення негабаритного вантажу від 2014 року, у випадках, коли для транспортування необхідно створення автопоїзда, потрібно враховувати пору року і пропускну здатність трас, які можуть бути не розраховані на пересування такого виду транспорту.

Найчастіше, негабаритні вантажі представляють собою будь-яку техніку або спецобладнання. Це можуть бути:

  • яхти,
  • парові котли,
  • бурові вишки,
  • екскаватори кар'єрні і багато іншого.

Видача міжнародного дозволу проводиться разово з попереднім узгодженням маршруту.

Зобов'язання по оплаті залежать від умов поставки і пунктів договору. Саме в них визначається, оплачує дозвіл постачальник або покупець.

Перевезення великогабаритного вантажу морським шляхом

Міжнародні правила, які регулюють такі перевезення - це:

  • Гаазькі правила;
  • Правила Віксбі (більш нова редакція Гаазьких);
  • Гамбурзькі правила.

Як тільки вантаж перетинає кордони РФ, починають свою дію Правила №44 від 29.11. 1996 Росморфлоту.

Окремі загальні відомості з кожного з цих правил регулюють можливість перевезення негабариту і правильного оформлення коносамента.

Для підтвердження наявності морського договору потрібно правильно складений коносамент. У ньому вказуються як характеристики вантажу, так і судна для його транспортування. Якщо проводився чартер, то необхідний договір рейсового чартеру.

Для морського транспортування негабариту відповідно до Інкотермс 2010 підходять умови поставки FOB або іншого терміна - CIF.

Вантаж негабаритний, який підлягає перевезенню морським транспортом, повинен бути доставлений на борт судна за допомогою спеціальної техніки та спеціально навченого персоналу, що має гарантувати безпеку і вантажу, і самого корабля. Вантажопідйомність і завантаженість судна повинні відповідати масі негабариту.

Вантаж повинен мати всі необхідні маркування та захисні чохли на небезпечних виступаючих частинах, або повинні бути захищені легко б'ються частини незнімного устаткування.

Негабарит повинен бути розташований і закріплений на судні таким чином, щоб ні підвищення штормових балів, ні пориви вітру не могли пошкодити кріпильної монтажної конструкції.

Перевезення великогабаритного вантажу залізничними коліями

Як правило, для транспортування негабариту за допомогою залізниці вибираються спеціалізовані залізничні платформи. Вони можуть критими і відкритими.

Вартість доставки даного виду вантажу різко зростає в порівнянні з тарифами на звичайні контейнерні перевезення .

Регулюється перевезення і видаються дозволи Організацією співробітництва залізниць. Міжнародними правилами (щодо Угоди про міжнародні вантажні ж / д перевезення) обумовлені всі необхідні вимоги, як до залізничних платформ, так і до самих негабаритним вантажам.

Узгодження ж / д маршрутів необхідно, щоб пропускна здатність тунелів і шляхів могла гарантувати безпечну доставку обладнання або товару.

При закріпленні вантажу на ж / д платформі він не повинен:

  • перешкоджати пересуванню іншого ж / д транспорту;
  • закривати правильний огляд для машиніста;
  • створювати звукові або механічні перешкоди під час руху і гальмування;
  • порушувати стійкість рухомого складу.

Платформа повинна по вантажопідйомності і характеристикам відповідати завантажуваного негабариту. Від правильного монтажу кріплень залежить безпека не тільки самого вантажу, але все руху ж / д транспорту.

Дозвіл видається на разове перевезення або на строк не більше 3 місяців.

Правила перевезення негабаритних вантажів автотранспортом

Для того щоб вантаж був правильно доставлений згідно з Міжнародними правилами автомобільних перевезень, має бути одноразове дозвіл на перевезення. Як міжнародні, так і внутрішні російські перевезення негабариту вимагають отримання дозволів, які видаються органами, контролюючими дорожнє господарство, на шляху проходження вантажу.

Якщо підприємець укладає договір з перевізником, він повинен переконатися в наявності такого дозволу. Інакше є ризик зриву термінів поставки.

Великогабаритний вантаж повинен слідувати тільки тим шляхом, який визначений виконавчими органами влади дорожнього господарства.

І з міжнародних, і за російськими правилами:

  1. Великогабаритний вантаж повинен бути маркований спеціальними табличками і дорожніми знаками, які забезпечать повну безпеку руху.
  2. Автомобільний транспорт не повинен бути перевантажений, повинні дотримуватися правила навантаження на кожну з осей вантажного авто або автопоїзда.

Відповідно до Правил безпеки даного виду перевезень негабариту від 2014 року, розмір транспортного засобу не повинен перевищувати:

  • в ширину - 2,55 м;
  • в довжину - 20 м (з причепом);
  • в висоту - 4 м (разом з вантажем).

Якщо габарити вантажу виходять за зазначені межі, потрібно отримати спеціальний дозвіл на перевезення. Його відсутність загрожує штрафом до півмільйона рублів і відправкою на штрафну стоянку до виправлення порушення.

Потрібно відзначити, що наявність міжнародного дозволу на проїзд автопоїзда знімає зобов'язання по весняній розвантаженню доріг (коли великовагові перевезення знижують примусово).

Під час розміщення об'єкта за правилами дорожнього руху при перевезеннях негабаритного вантажу повинні бути враховані такі особливості:

  • негабарит закріплюється таким чином, щоб уникнути негативного впливу на для водія;
  • під час руху і гальмування не повинно відбуватися порушення стійкості транспорту;
  • вантаж не повинен заважати здійсненню руху інших транспортних засобів;
  • заборонено розміщення негабариту, що перекриває світловідбивачі і сигнали, які подаються фарами автотранспорту;
  • вантаж не повинен створювати звукових перешкод і порушувати дорожнє покриття.

Водій під час транспортування повинен виробляти періодичний контроль за кріпленнями і елементами конструкцій монтажу вантажу на авто платформі.

Якщо виконується перевезення надважкого вантажу , То транспортування повинна здійснюватися в супроводі патрульного авто ДАІ.

Практичне застосування правил перевезення негабаритного вантажу на відео

Пропонуємо вашій увазі невеликий тематичний ролик. У ньому ви побачите підготовку до перевезення великовагової і великогабаритної техніки і, безпосередньо, сам процес транспортування.

Перевезення великогабаритного вантажу авіатранспортом

Перевезення негабариту по повітрю вважається дуже витратним і трудомістким процесом. Через високу вартість повітряної доставки крупногабарітов цей вид поступається двом вищевказаним, але про нього теж слід згадати.

Регулювання транспортування будь-яких вантажів, у тому числі негабаритів, здійснюється за міжнародними правилами ICAO (або ІКАО). Великоваговим вантажів приділено багато уваги, так як цього вимагає безпека в повітрі.

Перед укладенням договору авіаперевезення проводиться попередній аналіз можливості доставки такого вантажу і розробки певних вимог до формування конструкції для кріплення.

Розібратися в цих правилах без знань авіабудування і аеродинаміки і без допомоги фахівців досить складно. Тому авіакомпанія самостійно визначає всі норми навантаження і кріплення, а також необхідність замовлення чартеру (якщо вантаж займає все вантажний простір літака) або розміщення поруч з іншим обладнанням на борту.

Авіаперевезення негабариту - це швидко, але дорого.

Підводячи підсумки, ще раз зазначимо, що перевезення великовагових і негабаритних вантажів - складний і строго регламентований процес, успішне виконання якого вимагає розробки унікального плану транспортування і ряду підготовчих заходів. Без залучення кваліфікованих фахівців, що володіють спецпідготовкою, здійснення доставки негабариту практично нездійсненно.

Додаткові відомості по темі ви знайдете в рубриці « негабаритні вантажі ».

Безкоштовна консультація по телефону:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-48-81 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-93-24

Який вантаж можна вважати негабаритним?

Новости