Правильне оформлення первинних документів для отримання ПДВ

Сьогодні ми хочемо поговорити про документи, необхідні для отримання свідоцтва ПДВ для новоствореного ТОВ у Запоріжжі. До речі, ви завжди можете замовити у нас як реєстрацію ТОВ , так і реєстрацію ТОВ з ПДВ .

Не секрет, що останнім часом правила отримання свідоцтва платника ПДВ були спрощені і в теорії його може отримати практично будь-який платник податків.

На ділі, згідно роз'яснень податкової служби, особа претендує на отримання ПДВ має підтвердити документально, а значить необхідними первинними документами, вчинення оподатковуваних операцій.

Найбільш часта причина у видачі свідоцтва ПДВ саме неправильно оформлені первинні документи.

Отже, згідно із законом, первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Первинні документи повинні мати такі обов'язкові реквізити:
назва документа (форми);
дату і місце складання;
найменування підприємства, від імені якого складено документ;
зміст і обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
особистий підпис та інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

ПКУ також вказує на додаткові реквізити. Відповідно до ст. 70.12 ПКУ, реєстраційний номер облікової картки платника податку повинен відображатися у всіх документах, що містять інформацію про об'єкти оподаткування або про сплату податків.

Первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Крім того, документування госпоперацій може здійснюватися з використанням самостійно виготовлених бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити або реквізити типових або спеціалізованих форм.

Складати первинні документи краще українською мовою.

При відображенні оподатковуваної операції швидше за все вам знадобляться наступні первинні документи:

Накладна. Існує типова форма накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма №М-11). В описі цієї форми вказується, що в разі відпуску матеріальних цінностей стороннім організаціям накладна-вимога виписується на підставі договорів, нарядів та інших відповідних документів в двох примірниках, кожен з яких підписується головним бухгалтером (уповноваженим на це особою). Перший примірник передають на склад як підставу для відпуску матеріалів, а другий - одержувачу матеріалів. У той же час, ви можете модернізувати бланк накладної-вимоги або самостійно розробити форму накладної з урахуванням специфіки своєї діяльності - головне, щоб вона містила всі обов'язкові реквізити первинного документа.

Акт виконаних робіт (наданих послуг). Цей документ, складений з дотриманням вимог чинного законодавства, відповідає критеріям первинного документа. Незазначення в актах виконаних робіт конкретного переліку послуг, місця і дати надання послуг, а також того, в чому виражений результат послуг, є порушенням закону.

Банківська виписка. Також рекомендуємо враховувати вимоги Закону про бухоблік, оскільки податкова вважає даний документ первинним.

Якщо стаття була Вам корисна, Ви можете поділитися нею:

Новости