Правильне харчування в зимовий період - як не погладшати взимку?

15 порад по правильному харчуванню взимку - як не набрати вагу в холоди?

У зимовий період людському організму властиво накопичувати поживні речовини на талії, стегнах і боків. Пов'язано це з уповільненням обмінних процесів і меншою тривалістю світлового дня.

Читайте також: Правильне харчування для здоров'я і краси .

Це зовсім не означає, що з приходом холодів потрібно переходити на сухарики і брокколі - зберегти себе для улюбленого купальника можна за допомогою декількох простих правил і позитивного ставлення до життя.
Це зовсім не означає, що з приходом холодів потрібно переходити на сухарики і брокколі - зберегти себе для улюбленого купальника можна за допомогою декількох простих правил і позитивного ставлення до життя

  1. Зимове меню. Їмо, по можливості, гарячу. Чому? Холодна їжа (і рідини) залишає організм досить швидко. Як результат - корисні речовини просто не встигають його наситити. Гаряча ж їжа знаходиться в шлунково-кишковому тракті набагато довше, встигає віддати всі потрібні мікроелементи, рівномірно наситити організм і стабілізувати належний рівень цукру в крові. Тому їмо каші, супи (картопляні, грибні, овочеві), п'ємо гарячий морс, компот або трав'яні чаї. Всі солодощі, що відкладаються зайвими сантиметрами на талії, замінюємо жорсткими овочами і фруктами, продуктами з грубої муки і цільного зерна.

    Не забуваємо про продукти, що доставляють нам триптофан (яйця, риба, телятина) - в організмі він перетворюється в серотонін (гормон щастя). А також пам'ятаємо про продукти, які повинні бути щодня на столі: зубчик часнику в обід, зелений стручковий перець (флавоноїди, вітамін С), яловичина (триптофан, цинк, білок, залізо), шипшина, цитрусові, квашена капуста, горіхи і сухофрукти.
  2. Що одягати взимку? По-перше, захищаємося від застуди і переохолодження. Коротенькі спіднички до пори відкладаємо в шафу і дістаємо теплу білизну з колготками, і правильно підібраний до зими гардероб. По-друге, щоб не втратити пильність, одяг (і білизна) вибираємо трохи затісні (не мішкуватий!) - щоб завжди бути в тонусі і відчувати прибавку у вазі. Ну і, само собою, ніяких депресивних відтінків! Винятковий позитив і відмінний настрій - кращі помічники в підтримці нормальної ваги.
  3. Рухаємося! Залягти в сплячку до ТВ під теплим пледом з підносом тістечок - самий найгірший сценарій. Організм звикає, розслабляється, починає лінуватися, розповзається вшир. А ми хочемо бути бадьорими, стрункими і красивими. Тому регулярно вибираємося на свіже повітря, веселимося від душі, катаємося на ковзанах і лижах, кидаємося сніжками та взагалі ведемо активний спосіб життя. Тим більше що зимових розваг існує не менше, ніж літніх.

    Сніг сліпить, руки мерзнуть, і постійно тягне в кафе? Вибирайте тренування для душі і тіла «під дахом»: фітнес, басейн, батут тощо.
  4. Водні процедури. Зима - сезон лазень і саун. Грійтеся не тільки норковими шубки і супами - регулярно ходите в лазню або сауну. В крайньому випадку, влаштовуйте собі «парні» дні у власній ванній. Дані процедури і зайвий жир зженуть, і токсини виведуть, і зігріють організм на довгий час, і, головне - піднімуть настрій. Тобто, заїдати тортами стрес не доведеться.
  5. Кожен обідню перерву - на сонечко! Як відомо, недолік сонячного світла негативно відбивається не тільки на стані душі, але і на здоров'я. Денне світло - це вироблення в мозку серотоніну, зимовий недолік якого веде до втоми, до слабкості до посилення апетиту і нападів обжерливості. Тому на 15 обідньої пори виходимо на прогулянку - тренуємо ніжки ходьбою, дихаємо повітрям, вбираємо вітамін Д, підвищуємо рівень серотоніну.
  6. Немає фастфуду! Повертаючись додому після роботи, наполегливо ігноруємо все ваблять реклами, запахи курочки гриль і відчинені двері в царство гамбургерів, картоплі фрі або гострих крилець з соусами і салатами. Звичайно, це смачно! Хто ж сперечається - спокуса велика. Але у нас є завдання: по весні влізти в улюблену сукню і виходити влітку на пляж не дрібними перебіжками до моря, загорнувшись в рушник по самий ніс, а гордо і велично, як по подіуму, насолоджуючись захопленими поглядами в нашу сторону.

    Тому перед тим, як грюкнути дверима офісу і бігти на автобус, перекушуємо легким йогуртом і фруктами. Щоб притупити почуття голоду. Вдома не замовляємо піцу! А стругати швидкий легкий салат і розігріваємо, наприклад, рибний стейк (заздалегідь приготовлений).
  7. По можливості, відмовляємося від кофеїну. Для багатьох чашечка кави з ранку - необхідність і задоволення, від якого немає сил відмовитися. Цю чашечку можна залишити, але з мінімальною кількістю цукру і без вершків. Всі інші прийоми кави за день (включаючи капучино, гарячий шоколад, латте і ін.) Замінюємо прийомом морсу, кефіру, фруктового / зеленого чаю. Зайві сантиметри додаються не тільки по причині надлишку калорій (наприклад, шоколад з вершками - це 448 калорій): надлишок кофеїну змушує організм поповнювати ресурси жиру.
  8. Знайдіть собі хобі для «довгих, зимових вечорів». Не сидіть в кріслі, загорнувшись в кокон ковдри, не розтікається по дивану - займайте руки і мозок новими захопленнями. І кругозір розширите, і користь (така-сяка), і менше часу на чергову тарілку зі солоденьким. Вишивайте картини, малюйте, пишіть казки, робіть сувеніри, розгадуйте кросворди - не залишайте собі вільного часу на лінь. Читайте також: Як знайти собі хобі?
  9. Вчимося танцювати! Уже вмієте? І навіть регулярно займаєтеся танцями? Значить, цей пункт можете пропустити. А для тих, хто хоче, але все ніяк не збереться, буде корисно знати, що танець - кращий засіб для спалювання калорій, підтримки форми і підзарядки позитивом. Читайте також: Кращі танці для схуднення - які танці вибираєте Ви?

    Немає часу і грошей, щоб записатися в студію? Танцюйте будинку, замість щільних вечерь!
  10. Готуйте улюблені страви по-новому. Використовуйте борошно грубого помелу, замінюйте майонез оливковою олією, замість смаження вибирайте варіант з запіканням, замість 2-3 шматків хліба з маслом - галети, замість солодкого чаю - компот. Якщо на вечерю у вас свинина в клярі плюс тарілка макаронів з гіркою, та ще й салат на додачу - приберіть макарони, половину порції свинини віддайте чоловікові.
  11. Вибирайте зелені та помаранчеві овочі / фрукти. Зелені - покращують роботу шлунково-кишкового тракту, помаранчеві поповнюють ресурси сил. До того ж, помаранчеві продукти (в більшості своїй) відрізняються низькою калорійністю.
  12. Починайте будувати плани на літо. Досліджуйте ситуацію на туристичному ринку, знайдіть місце, в яке давно мріяли відправитися, приклейте на холодильник фотографію цього райського куточка і починайте готуватися.

    Вирішили рвонути на Єлисейські поля? Вивчайте французьку мову. На острів? Беріть уроки дайвінгу в басейні. Просто в подорож? Збирайте на хороший фотоапарат, вчіться робити шедевральні фотографії.
  13. Не використовуйте обігрівачі. Замінюйте їх тепло фізичним навантаженням для зігрівання - грайте з дітьми, танцюйте, займайтеся прибиранням та ін.
  14. Оптимізуйте режим дня. Вночі - повноцінний сон. Вранці - пробудження не пізніше 7.30. Хронічний недосип веде до набирання ваги - організм змушений боротися зі слабкістю. Пересип теж користі не приносить. До того ж здоровий сон перешкоджає зростанню рівня гормонів, що впливають на апетит (як при недосип).
  15. Пийте більше! Рідина (1,5-2 л / день) важлива не тільки влітку, а й взимку. Вона захищає організм від зневоднення, притупляє відчуття голоду, нормалізує роботу кишечника.

А ще готуйте самі, катайтеся з гірок, ведіть щоденник калорій і своєї ваги, частіше замінюйте ситні обіди обіймами коханого - і результат нікуди не дінеться
А ще готуйте самі, катайтеся з гірок, ведіть щоденник калорій і своєї ваги, частіше замінюйте ситні обіди обіймами коханого - і результат нікуди не дінеться.

І зберігайте посмішку в будь-якій ситуації. У позитивної людини завжди більше шансів на успіх!

Опубліковано в рубриці: здоров'я ;

Порад по правильному харчуванню взимку - як не набрати вагу в холоди?
Чому?
Що одягати взимку?
Сніг сліпить, руки мерзнуть, і постійно тягне в кафе?
Уже вмієте?
І навіть регулярно займаєтеся танцями?
Немає часу і грошей, щоб записатися в студію?
Вирішили рвонути на Єлисейські поля?
На острів?
Просто в подорож?

Новости