Презентація можливостей дистанційного навчання в ВДУ

15 січня о конференц-залі Головного навчального корпусу Воронезького державного університету відбулася презентація дистанційного навчання «Відкрита освіта» і його можливостей, які зібралися представив директор Центру електронних освітніх технологій Олександр Толстобров.

15 січня о конференц-залі Головного навчального корпусу Воронезького державного університету відбулася презентація дистанційного навчання «Відкрита освіта» і його можливостей, які зібралися представив директор Центру електронних освітніх технологій Олександр Толстобров

- Зараз у світі існує такий напрямок онлайн-освіти, як MOOC (massive open online course - масові відкриті онлайн-курси). Провідні університети світу викладають свої освітні матеріали в мережу Інтернет. Онлайн-курс формує соціальну мікросетей, орієнтовану на конкретну дисципліну. У Воронезькому держуніверситеті портал онлайн-навчання був створений на базі системи Moodle, - зазначив Олександр Павлович.

Портал Moodle дозволяє реалізувати в дистанційному навчанні можливість управління послідовністю вивчення матеріалу, забезпечити адресну доступність в будь-якій точці Інтернет-мережі, в тому числі і з мобільних пристроїв, можливість зв'язку з викладачем в будь-який відповідний момент часу, автоматизувати систему оцінювання та обробки результатів виконання завдань, зробити дані доступними для викладача і студентів.

На даний момент на порталі дистанційного навчання свої електронні навчально-методичні комплекси представили всі факультети університету, розміщені 12 дистанційних курсів з підготовки до ЗНО. Лідер за кількістю розміщених ЕНМК на порталі - економічний факультет, по наповнюваності електронних курсів контентом і за відвідуваністю студентами - хімічний факультет.

Курс, який містить найбільшу кількість елементів - «тестології» (хімічний факультет); курс, в банку якого зберігається найбільша кількість питань, - «Управління даними» (ФКУ); курс, на який записалося найбільшу кількість студентів, - «Вітчизняна історія» (історичний факультет); найвідвідуваніший курс за семестр - «Управління та економіка фармації» (фармацевтичний факультет).

В ході засідання присутніми були висловлені побажання щодо вдосконалення порталу дистанційного навчання. Планується відкрити доступ до певних курсів для відвідувачів, які не є студентами університету, розмістити підбірку електронних оглядових лекцій, що містять вступний матеріал по досліджуваним в ВДУ дисциплін, які були б відкриті до перегляду школярам старших курсів шкіл.

- Представлений доповідь однозначно свідчить про створення освітньої електронної платформи і її змістовне наповнення. Вона в повному обсязі відповідає вимогам федерального закону «Про освіту» та вимогам положення про акредитацію. Ті, що навчаються за основними освітніми програмами вищої освіти мають можливість і право самостійно вибирати будувати свою освітню траєкторію з урахуванням дистанційних технологій. За додатковими освітніми програмами досить широко впроваджено електронне освіту. Слід зазначити, що програми підготовчих курсів з усіх предметів, за якими здається ЄДІ, реалізуються як в класичній формі, так і з використанням електронної технології. На поточний момент в цілому по університету кожна загальноосвітня програма містить не менше десяти відсотків курсів, що реалізуються з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Разом з тим, електронна освіта надає великі можливості в реалізації основних освітніх програм вищої освіти і середньої професійної освіти, додаткової освіти, які необхідно максимально використовувати університету найближчим часом, - зазначила перший проректор - проректор з навчальної роботи Олена Чупандіна.

- Потрібно широка популяризація порталу, треба просувати інтелектуальні продукти нашого університету. Треба залучати школу в освітнє середовище університету, - окреслив завдання ректор ВДУ, професор Дмитро Ендовицкий.

Прес-служба ВДУ

Новости