Прибутковий касовий ордер: бланк, скачати безкоштовно в форматах Word і Ecxel

  1. додаткові нюанси
  2. Нормативно-правові акти
  3. як заповнити
  4. Наявність помилок і відповідальність
  5. Основні вимоги
  6. зразки заповнення

Спеціально розроблена уніфікована форма прибуткового касового ордера підлягає обов'язковому використанню в тих ситуаціях, коли в касу компанії надходить готівковий фінансовий капітал. Такий документ в обов'язковому порядку повинен бути складений в єдиному екземплярі.

підлягає обов'язковому використанню

Прибутковий касовий ордер повинен бути завірений підписом відповідальної особи (головним бухгалтером або іншою посадовою особою, яка має відповідні повноваження) компанії.

Розроблена форма має на увазі під собою наявність відривний квитанції до ПКО, в якій при здійсненні будь-якої операції відображається підпис уповноваженої особи компанії. Більш того, відривна квитанція в обов'язковому порядку повинна включати печатка і підпис касира, а в подальшому вона передається тому, від якого були фінансові надходження в касу.

Після того як грошові кошти були прийняті, касир в обов'язковому порядку повинен здійснити звірку їх кількості з сумарними показниками, відображеними в первинній документації.

У разі якщо показники рівні, касир повинен проставити в певній графі ордера свій підпис, печатка або ж штамп. В іншому випадку ордер підлягає поверненню до відділу бухгалтерії для подальшого переоформлення.

Що стосується порядку надходження готівкових коштів від безпосередніх відокремлених підрозділів, то він затверджується виключно юридичною особою. Більш того, факт прийому в обов'язковому порядку супроводжується за ордером встановленого зразка.

Зміст статті

додаткові нюанси

Якщо говорити про стандартні формах (КО-1), то вони затверджені   Постановою Держкомстату №88 від серпня 1998 року Якщо говорити про стандартні формах (КО-1), то вони затверджені Постановою Держкомстату №88 від серпня 1998 року . Згідно з розробленим порядку ведення, вони підлягають використанню виключно при будь-яких розрахунках в готівці.

Прибутковий касовий ордер служить для підтвердження факту внесення в касу готівкових коштів, отриманих:

  • за результатами надання будь-яких послуг, реалізації продукції, проведення різних видів робіт;
  • від повернення залишку фінансового капіталу, який наданий в підзвіт найманим робітником, як матеріального відшкодування за завдані будь-які збитки;
  • від внесення оплати певної частки в статутний капітал новоспеченими учасниками ТОВ;
  • в рахунок внесення оплати за реалізоване будь-яке майно або ж обладнання;
  • через зняття з банківського розрахункового рахунку компанії на певні потреби.

Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок, що документ підлягає оформленню при будь-яких грошових коштах, які були передані в касу підприємства.

Нормативно-правові акти

Здійснення суб'єктами підприємництва касових операцій щодо прийому готівки фінансових коштів в обов'язковому порядку повинно супроводжуватися оформленням даної первинною документацією.

Сама необхідність в оформленні касових операцій щодо прийому грошових коштів супроводжується шляхом формування ордера за формою 0310001, яка встановлена ​​пунктами 4.1 та 5 Вказівки Центрального Банку РФ від березня 2014 року №3210-У .

Що стосується уніфікованої форми та безпосередньо самого змісту первинної документації, то це питання регулюється Постановою Держкомстату РФ від серпня 1998 року №88 .

як заповнити

Як вже зазначалося раніше, прибутковий касовий ордер підлягає формуванню в єдиному екземплярі Як вже зазначалося раніше, прибутковий касовий ордер підлягає формуванню в єдиному екземплярі.

Категорично забороняється допускати будь-які помарки і виправлення. Якщо вони все-таки мали місце бути, документ підлягає переоформленню.

Нерідко питанням переоформлення повинен займатися головний бухгалтер, однак є можливість покласти цей обов'язок і на іншого працівника. У разі їх відсутності новий ордер формує безпосередній керівник.

Бланк прибуткового касового ордера розділяється лінією відриву на кілька частин. Одна з них (ліва) повинна залишатися в компанії, а сама квитанція підлягає поверненню відправнику коштів.

У процесі складання прибуткового касового ордера слід відображати:

  1. Обов'язкове зазначення повного (без будь-яких скорочень) юридичної назви компанії, включаючи і саме структурний підрозділ, при наявності у останнього власної каси, яка приймає грошові кошти.
  2. Обов'язково слід відображати коду ОКПО і ОКУД, присвоєні в процесі реєстрації.
  3. Номер обов'язково повинен відповідати порядковому номеру за наявним журналу реєстрації (складений за формою КО-3). Відомості відображаються послідовно, причому з початку календарного року.
  4. Період збіги повинен збігатися з тим днем, коли були передані грошові кошти, і відображатися в форматі 00.00.0000, причому арабськими цифрами (наприклад, 01.06.2017).
  5. Код безпосереднього структурного підрозділу відображається виключно при його наявності. Якщо мова йде про код цільового використання, то він відображається під час вступу фінансових коштів на конкретні потреби.
  6. У відповідних графах «Дебет» і «Кредит» слід вказати рахунки для відображення проведеної тій чи іншій операції.
  7. В поле «Прийнято» необхідно відображати повні ініціали в родовому відмінку. Якщо ж фінансові кошти надійшли з розрахункового рахунку, потрібно вказувати найменування фінансової компанії і повні відомості про самого касира або ж іншій фірмі.
  8. Важливо враховувати, що в поле «Основи» прийнято вважати господарські операції. Реквізити документації (назва, номер і так далі) в цьому полі відображаються в обов'язковому порядку. Якщо ж вони підлягають прикладання до «прибуткової» і знаходяться на збереженні спільно з ним, то всі відомості заносяться в графу «Додаток». В обов'язковому порядку фіксується все штампом «Отримано» з відображенням конкретної дати.
  9. Сума грошових коштів повинна прописуватися виключно прописом, причому варто пам'ятати про наявність касової дисципліни. Іншими словами, розмір не повинен перевищувати 100000 рублів. Якщо ж буде факт прийняття одночасно декількох ордерів на сумарний розмір понад встановленого максимуму, то це вважається порушенням з усіма витікаючими наслідками.
  10. Графа «У тому числі» - розмір ПДВ, який відображається цифрами, крім тих випадків, коли кошти надійшли з банківського розрахункового рахунку або з підзвіту. Компанії, які не є платниками цього податку, або ж у разі, якщо послуги / продукція не підлягає оподаткуванню, необхідно занести «Без ПДВ».

Всі без винятку залишилися вільні поля по рядках повинні бути доповнені прочерками. У процесі прийому грошових коштів, як уже зазначалося раніше, касир повинен провести звірку з наявними зразками по факту.

Якщо є які-небудь помилки, помилки або ж сума не збігається, необхідно повернути документ у бухгалтерію для подальших розглядів.

Законодавством РФ допускається можливість формування одного ПКО на сумарний розмір денної прибутку по завершенню кожного робочого дня на підставі бланків суворої звітності та контрольно-касової стрічки, за умови, якщо компанія здійснює свою трудову діяльність із застосуванням ККТ.

В основу надходження фінансових коштів можуть бути занесені такі основні причини, як:

  • отримання оплати за відвантажений товар згідно з наявною накладної;
  • отримання оплати за виконані будь-які роботи згідно з актом;
  • отримання відшкодування за завдану матеріальну шкоду за рішенням судового органу;
  • здійснення авансового платежу за складеним угодою;
  • повернення невикористаних фінансових коштів, які були надані під звіт;
  • отримання компенсації по виявлену недостачу по завершенню ревізії або сформованому наказом.

Зазначені причини прийнято вважати найбільш поширеними в вітчизняних компаніях.

Наявність помилок і відповідальність

Спочатку необхідно звертати увагу на той факт, що дотримання всіх необхідних вимог знаходиться під чітким контролем представників податкової інспекції, включаючи також і повноту оприбуткування прибутку.

У разі порушення порядку порушникам загрожує адміністративний штраф в розмірі:

  • для індивідуальних підприємців - не більше 5000 рублів;
  • для компаній, - не більше 50000 рублів.

Штрафи діють на підставі статті 14.1 і 15.1 діючого КпАП РФ.

Важливо пам'ятати про один важливий нюанс: будь-які недоліки в порядку документообігу не є фінансовими правопорушеннями, оскільки вони будуть розглянуті за правилами статті 120 Податкового кодексу РФ. Виходячи з цього, покарання може послідувати виключно за грубе нехтування правилами обліку прибутку і фінансових витрат (максимум 30000 рублів штрафу).

У свою чергу, до грубих порушень відносять:

  • відсутність первинної документації, в тому числі ордера і фактури;
  • недостовірне відображення різних господарських операцій по рахунках.

Різні огріхи в процесі складання, якщо вони при цьому не спричинили за собою, наприклад, оприбуткування в неповному обсязі або ж накопичення сверхустановленной залишку на касі, до грубих порушень не належать.

Розглянемо приклад із судової практики (Справа №А50 - 2346/2017, Постанова ФАС від лютого 2017 року).

У процесі здійснення перевірки представниками ФНС було виявлено недостовірно оформлені прибуткові ордери: відсутність підпису головного бухгалтера, касира, з відповідними квитанціями. З цієї причини на компанію було накладено адміністративний штраф в розмірі 40000 рублів на підставі статті 15.1 КоАП РФ .

В процесі оскарження штрафу в Арбітражному судовому органі було виявлено, що недостовірно було складено ПКО, що в даній ситуації не змогло привести до будь-яких порушень у фінансовому обліку. На підставі цього був анульований раніше виписаний штраф.

Основні вимоги

Існують деякі нюанси, які здатні охарактеризувати процедуру складання бланка прибуткового касового ордера. Розглянемо їх детальніше.

  1. В поле з найменуванням «Структурний підрозділ» необхідно заносити відомості лише в тому випадку, якщо фінансові кошти були прийняті від співробітників компанії. При передачі грошей від фізичних чи інших юридичних осіб слід ставити прочерк.
  2. Поля «Дебет» і «Кредит» не зобов'язані заповнювати ті компанії, діяльність яких знаходиться в режимі ССО, а за графою «Код цільового використання» - фірми, які в процесі своєї трудової діяльності задіють систему кодування.
  3. Підрозділ «Сума в руб., Коп» за формою КО-1 підлягає заповненню виключно цифрами, причому вказуються рублі прописом, а копійки - виключно цифрами. Необхідно також поставити прочерк (при складанні на персональному комп'ютері слід ставити безперервну лінію, наступну один за одним) у вільному місці відповідного підрозділу.
  4. Якщо ж компанія не здійснює своєї трудової діяльності з прибутковим податком, то в поле «У тому числі» досить вказати «Без ПДВ».
  5. У підрозділі «Додаток» відображається первинна документація, яка є головною підставою для вказівки цифр у розглянутий ордер (наприклад, звіт касира).

Не враховуючи головну частину форми КО-1, необхідно додатково вказувати відомості в квитанції, яка є частиною структури розглянутого ордера. Така квитанція буде розташована на головній сторінці документа в поєднанні з основною формою.

Щодо питання по постановці друку, то відштовхуючись від так званих звичаїв ділового обороту, її часто ставлять таким чином, щоб її частина торкалася не тільки ПКО, а й саму квитанцію. У такій ситуації можуть виникнути проблеми зі співробітниками податкового органу.

Якщо ж це сталося, то можна оскаржити ситуацію, що склалася (вище було розглянуто реальний приклад) Якщо ж це сталося, то можна оскаржити ситуацію, що склалася (вище було розглянуто реальний приклад). Крім цього, на сьогодні подібні різновиди суперечок по праву вважаються малоактуальними.

Багато в чому це пов'язано з нещодавно прийнятим Федеральним законом №82 від квітня 2015 року, де зазначено, що відтепер друк є не обов'язковим реквізитом будь-якої компанії незалежно від сфери трудової діяльності.

В обов'язковому порядку ордер може бути завірений підписом касира або ж довіреної іншої особи. Якщо ж питанням складання займається індивідуальний підприємець, то вся відповідальність, включаючи повноваження, покладаються виключно на нього.

Паралельно з цим квитанція в обов'язковому порядку надається особі, яка і вносило фінансові кошти в касу підприємства

зразки заповнення

На сьогодні передбачається можливість декількома способами формувати розглянуту документацію. Зокрема мова йде про такі варіанти, як:

  • власноруч;
  • програмним способом з подальшим друком;
  • із застосуванням інших автоматизованих засобів.

Документи для скачування (безкоштовно)

Важливо пам'ятати, що компанії мають повне право особисто приймати рішення щодо способу формування ордера.

На практиці правильно скласти ордер не складе великих труднощів. Досить тільки уважно ставиться до вказівкам всіх необхідних відомостей. При виникненні будь-яких спорів з податковою інспекцією рекомендується відразу звертатися до судового органу з відповідною позовною заявою.

Як заповнити прибутковий касовий ордер? Подробиці - в даній інструкції.

Як заповнити прибутковий касовий ордер?

Новости