Придане до «королівського весілля»: Талгат Абдуллін забирає «Ак Барс Девелопмент»

6.09.2016

Революція в галузі: госжілфонда почне будувати собі сам, причому не тільки соціальне житло

Як стало відомо «БІЗНЕС Online», один з найбільших гравців ринку житла - компанія «Ак Барс Девелопмент» - слідом за націоналізацією переходить під крило ГЖФ, в минулому році взяти участь у порятунку «АК БАРС» Банку. Його глава Талгат Абдуллін розповів нашому виданню, що збирається робити з загрузли в боргах «подарунком, який не знаєш куди покласти».

Госжілфонда при президенті РТ отримає контроль над одним з найбільших забудовників Татарстану - компанією «Ак Барс Девелопмент», очолюваної Маратом Шагітовим (праворуч на передньому плані) Фото: архів «БІЗНЕС Online» Госжілфонда при президенті РТ отримає контроль над одним з найбільших забудовників Татарстану - компанією «Ак Барс Девелопмент», очолюваної Маратом Шагітовим (праворуч на передньому плані) Фото: архів «БІЗНЕС Online»

«АБДУЛЛІН ДЕВЕЛОПМЕНТ»

Державний житловий фонд при президенті РТ (ГЖФ) отримає контроль над одним з найбільших забудовників Татарстану - компанією «Ак Барс Девелопмент» (АБД). Про це «БІЗНЕС Online» повідомив сам глава ГЖФ Талгат Абдуллін.

«Ми об'єднаємо зусилля з" Ак Барс Девелопментом ". Увійдемо в системне управління, мається на увазі, що і вони, і ми будемо управляти так, як вимагають обстановка, час, ресурси, необхідність », - повідомив Абдуллін. На уточнююче запитання, чи отримає госжілфонда контрольний пакет АБД, глава фонду відповів: «Так. Вважайте, весь ».

Актив ГЖФ отримує більш ніж серйозний: АБД об'єднує групу компаній, здатних надавати весь комплекс девелоперських послуг. У неї входить модернізований Казанський ДСК, що випускає сучасні панелі для житлового будівництва, під крилом АБД також працюють Кощаковскій цегляний завод, Казанський комбінат будівельних матеріалів і челнінскій цегельний завод «Камастройіндустрія». Є безпосередньо компанії, зайняті на будівництві, в проектуванні, продажу готових квартир і т. Д. АБД - один з найбільших гравців на ринку, в цьому році компанія планує ввести 121 тис. Кв. м житла, загальний обсяг житлоплощі в актуальних проектах - 2 млн. кв. метрів. У числі найбільш масштабних - ЖК «Казань XXI століття» (303 тис. Кв. М житла, перша черга багатофункціонального комплексу «Сьоме небо»), «Сонячне місто» (321 тис. Кв. М житла), «Світла долина» (385 тис. кв. м житла), «Казанська садиба» (124 котеджу на 64 тис. кв. м), «Чисте небо» (73 тис. кв. м житла).

Під крилом АБД працюють комбінати будівельних матеріалів, цегельні заводи Фото: архів «БІЗНЕС Online» Під крилом АБД працюють комбінати будівельних матеріалів, цегельні заводи Фото: архів «БІЗНЕС Online»

У самому АБД можливу угоду «БІЗНЕС Online» не підтвердили, але і не спростували. «Зустрічі з госжілфонда ведуться в рамках спільного проекту забудови« Салават Купера », - повідомили в прес-службі компанії.

Нагадаємо, в лютому цього року «БІЗНЕС Online» стало відомо про націоналізації АБД. Першим етапом процесу стала деофшоризацію: 24 грудень 2015 року місце фірм з Британських Віргінських островів в числі засновників зайняли ТОВ «ДЕЗ» (85%) і ТОВ «АБН» (15%). Пояснимо, що засновник першої з цих фірм - сам «Ак Барс Девелопмент», а засновник і директор АБН - Антон Кожевников, відомий як арбітражний керуючий.

У числі найбільш масштабних проектів АБД - ЖК «Казань XXI століття», «Сонячне місто», «Світла долина», «Казанська садиба» та інші Фото: архів «БІЗНЕС Online» У числі найбільш масштабних проектів АБД - ЖК «Казань XXI століття», «Сонячне місто», «Світла долина», «Казанська садиба» та інші Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Через два місяці ДЕЗ скоротив свою частку до 35%, а власником 50% частки стало Мінземмайно РТ. Ще через місяць, в березні, ДЕЗ повторно скоротив свою частку, тепер уже до 15,1%, а належали йому 19,9% придбало ТОВ «Інвестнефтехім» - «дочка» АТ «Связьинвестнефтехим» (очолює Валерій Сорокін). Як підтвердила газеті «БІЗНЕС Online» прес-секретар АТ «Связьинвестнефтехим» Ельвіра Сайфуллина, операція з придбання 19,9% акцій відбулася 16 березня цього року. «Операція була здійснена для спрощення структури володіння" Ак Барс Девелопментом "і посилення державного контролю», - пояснила вона. Суму в Сінха не розкривають. На питання про те, чи буде змінюватися частка в майбутньому, Сайфуллина пояснила: «Надалі такого ми не виключаємо, але поки говорити про це рано».

Тим часом в інших компаніях, які перебувають під крилом АБД, теж почалися зрушення в складі засновників. Згідно з базою даних «Контур-Фокус», в кінці липня почалася реорганізація у формі приєднання до іншій юрособі - ТОВ «ІнтегСтрой», яке є забудовником «Казань XXI століття» і «Сьоме небо», а також ТОВ «Ак Барс Естейт». З лютого перебуває в стадії ліквідації «Ак Барс Строй». Змін в ще одній компанії - «Компроект» (зводить ЖК «Світла долина») - поки не помічено. У АБД всі ці зміни не коментують.

Націоналізація АБД стала частиною програми порятунку «АК БАРС» Банку, керованого Зуфаром Гараєву і Валерієм Сорокіним Фото: prav Націоналізація АБД стала частиною програми порятунку «АК БАРС» Банку, керованого Зуфаром Гараєву і Валерієм Сорокіним Фото: prav.tatarstan.ru

«ПОДАРУНОК, ЯКИЙ НЕ ЗНАЄШ КУДИ ПОКЛАСТИ»

Нагадаємо, націоналізація «Ак Барс Девелопмент» стала частиною програми порятунку «АК БАРС» Банку, який за підсумками 2015 року одержав 9,8 млрд. Рублів збитку. Додемісію акцій банку рівно на цю суму в серпні минулого року викупив ГЖФ, ставши власником 25,8% капіталу. Сам Абдуллін образно назвав ту угоду «весіллям королів». Пізніше агентство Fitch розсекретило другу частину комбінації: гроші, отримані від ГЖФ, банк негайно повернув йому назад у вигляді кредиту. Цими коштами Абдуллін, в свою чергу, вдруге облагодіяв «АК БАРС», викупивши у банку непрофільні, а значить, вимагають створення резервів активи - нерухомість і земельні ділянки.

У розмові з «БІЗНЕС Online» Абдуллін повідомив, мабуть, про одне з цих ділянок, який він отримав «на другий день, як взяли акції банку». Йдеться про майже 130 га біля споруджуваного соціпотечного житлового кварталу М-14, по сусідству з Березовій гаєм, де проходить казанський Сабантуй. Проектування забудови вже почалося, причому глава ГЖФ дав зрозуміти, що там, найімовірніше, будуть «комерційні продажі».

Сам Талгат Абдуллін оцінює придбання скептично: «Велика компанія, багато дочірніх відгалужень Сам Талгат Абдуллін оцінює придбання скептично: «Велика компанія, багато дочірніх відгалужень. Величезна фінансове навантаження там, перед банком борги є. Треба їх почистити ... »Фото: prav.tatarstan.ru

У цьому контексті «Ак Барс Девелопмент» виглядає ще одним «приданим» до «королівського весілля». Сам Абдуллін оцінює придбання скептично. «Це подарунок, який не знаєш куди покласти ... Велика компанія, багато дочірніх відгалужень. Величезна фінансове навантаження там, перед банком борги є. Треба їх почистити. Але почистити - це не дати, ось віддайте, а треба, щоб вони відпрацювали », - характеризує свою рятувальну місію глава госжілфонда. Втім, в самому «АК БАРС» Банку зв'язок між викупом землі і вливанням коштів від ГЖФ заперечують.

Власне, він уже почав завантажувати АБД замовленнями, підключаючи холдинг до соціпотекі. як повідомляв «БІЗНЕС Online», два нових мікрорайони - №2 і №3 - в «Салават Купера» будуть зводитися з панелей модернізованого Казанського ДСК. Інші виробничі сили АБД також зможуть розраховувати на свою порцію замовлень. Втім, сам глава госжілфонда нагадує про почала роботу товарній біржі , Через яку зараз проходять всі будматеріали для соціпотечних проектів. Планується, що госжілфонда укладе з «Ак Барс Девелопментом» угоду за ціною продукції. «Ми стовп показники - які витрати у них будуть на вироби, їх накладні витрати, плановий прибуток, визначаємо коефіцієнт використання потужностей. І в міру збільшення використання потужностей зменшуємо вартість одиниці виробу. В результаті у нього є інтерес побільше випустити: маса прибутку буде більше. Для нас: більше випускає - вартість продукції буде дешевше », - розповів Абдуллін.

Госжілфонда вже почав завантажувати АБД замовленнями: два нових мікрорайони в «Салават Купера» будуть зводитися з панелей Казанського ДСК Фото: архів «БІЗНЕС Online» Госжілфонда вже почав завантажувати АБД замовленнями: два нових мікрорайони в «Салават Купера» будуть зводитися з панелей Казанського ДСК Фото: архів «БІЗНЕС Online»

На логічне запитання, чи збирається він змінювати менеджмент (нагадаємо, компанію очолює Марат Шагітов - перший заступник голови правління «АК БАРС» Банку та депутат Держради РТ), майбутній власник компанії відповідає ухильно: «Менеджмент змінюється поступово, а взагалі, у мене немає такої проблеми ».

ГЖФ ТЕПЕР НА ВСЕ РУКИ МАЙСТЕР

Таким чином, націоналізація АБД, яка здавалася спочатку формальністю із серії «з однієї кишені в іншу», на ділі обертається воістину тектонічних зрушенням в будівельній галузі. Перш за все стратегічно змінюється статус ГЖФ - з чисто фінансового оператора житлових програм він перетворюється в будівельний концерн повного циклу, який з часом зможе обходитися взагалі без зовнішніх підрядників.

«ГЖФ ніколи не мав своєї будівельної організації, - зазначає цей момент і сам Абдуллін. - Єдине - у нас сьогодні є невелика будівельна компанія "Народний дім". Вона як лакмусовий папірець: показує нам, як справи йдуть на будівництві ».

У Челнах ключовий підрядник соціпотечних будівництв «Домкор» належить самому Абдулліну на пару з депутатом Держради Муніром Гайнулловим (зліва) Фото: gossov У Челнах ключовий підрядник соціпотечних будівництв «Домкор» належить самому Абдулліну на пару з депутатом Держради Муніром Гайнулловим (зліва) Фото: gossov.tatarstan.ru

Втім, не можна не помітити, що тандем, подібний до того, який глава госжілфонда вибудовує з АБД в Казані, давним-давно існує в Челнах. Правда, там ключовий підрядник соціпотечних будівництв «Домкор» належить не ГЖФ, а самому Абдулліну і його родичам на пару з депутатом Держради, колишнім заступником голови Човнів по будівництву Муніром Гайнулловим.

Як би там не було, Абдуллін, який звик звинувачувати будівельників в завищенні кошторисів та інших гріхах, тепер зможе показати клас - вже як повноцінний гравець на будівельному ринку.

Чи треба перетворювати ГЖФ в будівельну корпорацію повного циклу?

24% Давно пора, інакше відповідальність розмивається

36% Ні, це буде непрозорий і непідконтрольний монстр

7% З нуля - можна, але поки що на фонд вішають чужі проблеми

32% ГЖФ скоро сам рятувати доведеться - будинки вводяться з великими затримками

Прийом голосів за опитуванням закритий

Чи треба перетворювати ГЖФ в будівельну корпорацію повного циклу?

Новости