Прихована злидні в Голландії: як вижити під час кризи

До цих пір вважалося, що Нідерланди долають бурі фінансової кризи відносно благополучно До цих пір вважалося, що Нідерланди долають бурі фінансової кризи відносно благополучно   Попит на безкоштовну їжу в Голландії високий як ніколи

Попит на безкоштовну їжу в Голландії високий як ніколи. Фото: Jeremy Toeman / flickr.com

Однак у понеділок уряд на чолі з Марком Рютте пішов у відставку в зв'язку з розбіжностями в правлячій коаліції з приводу заходів скорочення бюджетного дефіциту, а голландці все сильніше починають відчувати на собі вплив економічного спаду. Одним з проявів цього є зростаючий попит на безкоштовні продукти харчування.

На одній з малопомітних вулиць на околиці Амстердама збирається черга біля дверей соціального центру. Люди чекають відкриття пункту з роздачі їжі. Внизу в підвальному поверсі добровольці гарячково розкладають барвисті пакети з їжею в пластмасові контейнери. Всього в місті п'ять таких пунктів. Останнім часом вони відчувають безпрецедентний наплив відвідувачів.

«Ми обслуговуємо тут приблизно 1300 сімей щотижня. Ми спостерігаємо різке зростання попиту на наші послуги, - говорить співробітник організації Food Bank Amsterdam Піт Ван Діпен. - У наших відвідувачів немає роботи, у них мало грошей і багато боргів. Уряд скорочує розміри допомог і тому люди приходять до нас ».

З грудня минулого року число людей, які бажають здобувати продовольчу допомогу, зросла на 10%. Більше 6 тисяч голландців покладаються тепер на такі пайки.

прихована бідність

Петра однією з перший входить в зал центру, де відбувається роздача пайків. В руках у неї - дві великі магазинні сумки, і вона з нетерпінням оглядає виставлені на столах контейнери з продуктами.

«Цей тиждень вдала. Дивіться, тут багато овочів, печиво, фрукти, соуси до макаронів - все це чудово, іноді тут пропонують просто пакети з салатом », - говорить вона.

Петра приходить в цей пункт вже три роки. Упаковуючи продукти в свої грунтовно пошарпані сумки, вона пояснює, що належне їй допомогу в розмірі 50 євро на тиждень абсолютно недостатньо для прохарчування сім'ї.

«Якби не пункт роздачі їжі, мені б довелося красти, тому що на покупку продуктів грошей не вистачає. У Голландії є бідність, але вона прихована, про неї мало хто знає », - розповідає вона.

Недоїдання і голод відносяться до понять, які рідко асоціюються з однією з найрозвиненіших економік в Європі. Однак заходи економії, які вводить влада під тиском європейських інституцій, починають позначатися на становищі пересічних громадян.

Економіка офіційно вступила в етап спаду, і безробіття досягло рівня в 6%, найвищого за шість років. Кожна шоста сім'я відчуває матеріальну скруту.

Голод не тітка

Всього в декількох кілометрах в центрі Амстердама модний бар Basis не знає відбою від відвідувачів, які не бажають змінювати свої звички під напором кризи. Сюди можна приходити зі своєю їжею - тут її безкоштовно розігріють, а гроші візьмуть тільки за напої.

За стійкою бару в мікрохвильовій печі крутиться піца, а 20-річна Софі поки що з апетитом поглинає салат, куплений в супермаркеті.

«Я не можу дозволити собі харчуватися в ресторані, тому я приходжу сюди. Цей салат коштував мені 5 євро в магазині, але якщо б я купила його в ресторані, то заплатила б 10-15 євро », - говорить вона.

Бар Basis виник не як притулок від фінансової кризи, але його власник Міхель Цварт зауважив, що більшість його відвідувачів не надто багаті.

«У людей немає тепер зайвих грошей на ресторан, але їм як і раніше хочеться вийти в місто, провести вечір в компанії друзів, і ми постаралися забезпечити їм таку можливість, - розповідає він. - До нас приходять люди з великими каструлями домашнього супу. Якщо додати до цього кілька батонів, розігрітих в духовці, кілька людей можуть за малі гроші провести у нас приємний вечір ».

Офіціанти згодні помити за відвідувачами посуд і викинути залишений ними сміття.

Виживання на кухні

На іншому кінці міста 32-річна Деніз Дульсіч клопочеться у гарячої плити. «Ходити в ресторан - забудьте про це, - каже вона. - Мені доводиться тепер готувати вдома, щоб вижити, тому що ніякої іншої роботи просто немає ».

Коли уряд скоротив асигнування на спеціальну освіту, Деніз втратила роботу дитячим психологом і з тих пір отримує допомогу по безробіттю.

Вона стала учасницею нового проекту під назвою Tweetje Mee (стіл на двох), який дозволяє людям готувати вдома власну їжу і продавати надлишки. Але Деніз каже, що їй важко заробити на життя таким способом. «Мені доводиться багато платити за квартиру. Я люблю готувати, але мені доводиться цим займатися постійно, тому що вижити можна тільки так », - пояснює вона.

Перед політиками Нідерландів коштує тепер завдання урізати бюджет ще на 9 млрд євро; все більше голландців виявляються в ситуації, коли їм доводиться рахувати кожну копійку.

Анна Холліган, Бі-бі-сі

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости