Принципи банківського кредитування.

Банківське кредитування - фінансово-економічний процес, який спирається на певні принципи. Дотримання цих принципів засноване на цілях і завданнях кредитування. Всі банківські принципи взаємопов'язані і взаємозалежні. Виділяють три рівні таких принципів:
  1. Загальноекономічні (відповідність ринковим відносинам, раціональності та ефективності, комплексного, загальноекономічному розвитку).

  2. Особливі (тимчасовості, забезпеченості, цільової спрямованості і ін.).
  3. Часткові, що випливають з кожного позначеного принципу в будь-яких ситуаціях.

До основних принципів банківського кредитування відносяться особливі, які складають кістяк кредитної системи.
  1. Повернення: будь-який кредит повинен бути повернений, інакше він втрачає саму свою суть.
  2. Терміновість кредитування безпосередньо пов'язана з поверненням. Будь-кредит повинен бути не просто повернений, але повернутий у визначений термін. Час в даному принципі грає роль економічного чинника. Цей принцип вигідний як банкам, так і позичальникам. Кожен з них отримує свою вигоду: банки видають кредит на певний термін під певний відсоток, визначаючи часові рамки для себе і клієнта, а клієнт прагне погасити кредит швидше, забезпечуючи собі цим меншу переплату і можливість взяти новий кредит.
  3. Цільовий характер кредиту визначає як сам банк, так і сам позичальник, просячи позику на певні цілі. Банк змушений перевіряти використання кредиту за цільовим призначенням, тому що не може втрачати вкладені кошти і відсотки з них на сумнівні проекти. Якщо клієнт використовує гроші не за призначенням, банк накладає штрафні санкції.
  4. Принцип платності кредиту означає, що позичальник повинен заплатити відсотки з тієї суми, яку він бере в борг.
  5. Принцип забезпеченості кредиту передбачає те, що кредит видається не тільки під матеріальна застава (квартира, машина і т.п.), але і під договори поруки, гарантії, заставних зобов'язань. Так забезпечення кредиту здійснюється як банком, так і позичальником.
  6. Дифференцированность передбачає різне ставлення до клієнтів банку. Банк не може видавати кредити всім охочим, тому що не всі можуть забезпечити своєчасну оплату як основного боргу, так і відсотків. Для того щоб отримати кредит, позичальник зобов'язаний надати відповідні довідки про те, що він кредитоспроможний, що його фінансова забезпеченість є гарантією своєчасних виплат по кредиту.

Всі дані особливі принципи пов'язані між собою. Один не існує без іншого. Ґрунтуються вони на загально економічних, що дозволяє цим принципам вдосконалюватися в залежності від ситуації на ринку економіки. У кожному конкретному випадку кредитування можуть бути якісь нюанси, які потребують особливого підходу. Звідси випливають часткові принципи, які є додатковими і залежні від кредитоспроможності клієнта.
Таким чином, принципи банківського кредитування є основою кредитного процесу для будь-якого виду кредитування. Принципи не статичні. Вони здатні змінюватися і розширюватися відповідно до розвитку економіки.

Рейтинг:

(Голосів: 6730)



Залишити коментар


Підбір кредиту:

Схожі записи:

Рефінансування споживчих кредитів - це перегляд чинного кредиту зі зменшенням відсотків. Рефінансування пропонують банки, чиї ...

Серед розмаїття видів кредитування на кредитному ринку з'явився ще один - це кредит під заставу депозиту. За своєю суттю депозит є ні що інше, ...

Завантаження. Будь ласка зачекайте...

Новости