Принтер для друку фотографій - тонкощі вибору фотопринтера

Справжньою фотографією можна назвати тільки ту, відбиток якої на папері можна повісити на стіну або розмістити на виставковому заході. Як би добре знімок не виглядав на моніторі комп'ютера, він зможе стати повноцінною кольоровою фотографією тільки після друку. Ще не так давно роздруківка кольорових знімків в домашніх умовах не могла забезпечити необхідну якість фотографій, та й обходилася досить дорого. В результаті, професіоналам і простим любителям фотографії доводилося звертатися до послуг спеціалізованих фотолабораторій, що надають послуги друку кольорових фотознімків. Але сьогодні ситуація змінилася. На ринку з'явилися принтери для домашнього фотодруку, які здатні забезпечити високу якість роздруківки кольорових зображень.

Сьогодні фотопринтери вибирають як професійні фотографи, так і ті, хто творчо відноситься до фотографії і вважає її своїм хобі. Крім того, багато хто купує домашні фотопринтери з метою економії на відбитках. Як би там не було, сучасний ринок принтерів і багатофункціональних пристроїв буквально переповнений різноманітними моделями. Причому компанії-виробники вказують так багато різних характеристик і цифр (наприклад, швидкість друку, дозвіл і т.д.) в специфікаціях до своїх моделей, що розібратися, які з параметрів дійсно важливі, буває дуже важко.

Отже, ми спробуємо розібратися в тонкощах вибору фотопринтера і навіть запропонувати Вам кілька останніх новинок в цьому сегменті. Що стосується найбільш важливих аспектів при виборі фотопринтера для домашнього друку, варто назвати ті з них, на які Вам слід звернути основну увагу:

- Технологія друку фотографій

Незважаючи на повсюдне поширення лазерного друку, високоякісний друк фотографій все ж забезпечується іншими технологіями - струменевого і термосублімаційного. Струменевий технологія в домашніх принтерах застосовується вже довгий час. Принцип роботи струменевих принтерів полягає в розпиленні безлічі дрібних крапель чорнила через сопла друкуючої головки. При цьому деякі виробники роблять ставку на пігментні чорнило, інші - на чорнило на основі барвників.

Справжньою фотографією можна назвати тільки ту, відбиток якої на папері можна повісити на стіну або розмістити на виставковому заході

Схема пристрою друкувального механізму фотопринтера

У порівнянні з лазерними принтерами, струменеві забезпечують більш високу якість фотодруку, тому представляють великий інтерес для любителів фотографії. Сучасні струменеві принтери можуть друкувати фотографії різного формату і на різних носіях, вони прекрасно справляються з печаткою як кольорових фотографій, так і тексту. А завдяки можливості установки на принтер системи безперервної подачі чорнила (СНПЧ) вартість віддрукованих фотографій може різко знизитися.

Термосублімаційні фотопринтери для будинку з'явилися на ринку відносно недавно. Це дуже компактні і зручні у використанні пристрою. Сублімаційні принтери, на відміну від струменевих, використовують в якості витратних матеріалів не повинна чорнило, а спеціальні картриджі з плівкою, в якій укладені шари твердого барвника основних кольорів, що застосовуються у пресі (блакитного, жовтого і пурпурного). Під впливом температури цей барвник випаровується з плівки і переходить з твердого стану в газоподібний. Потім хмарка газоподібного барвника осідає на папері і надійно фіксується.

Сублімаційні принтери хороші тим, що вони «чесно» змішують кольори для отримання певного кольору точки зображення, а значить, вони здатні друкувати відтінки різноманітних кольорів на найвищому рівні. Завдяки цьому сублімаційні фотопринтери, перш за все, високо цінуються професіоналами фотомистецтва. Але у таких принтерів є і свої недоліки - це більш висока вартість відбитка в порівнянні зі струминними принтерами, деякі обмеження на друк фотографій у великому форматі, не найкраще якість друку текстів і, нарешті, необхідність використання спеціального паперу для перенесення на неї фотозображення.

- Формат друку

При виборі конкретної моделі потрібно визначитися з тим, який формат друку повинен буде підтримувати Ваш принтер. Формат друку визначає максимальний розмір фотографій, які зможе роздруковувати пристрій. Подумайте над тим, який максимальний формат відбитків Вам потрібно. Адже чим більше форматів друку підтримує принтер, тим, як правило, він дорожчий.

- Дозвіл друку

Дозвіл друку - це та характеристика, на яку виробники принтерів часто роблять основний акцент при просуванні своїх моделей на ринку. Однак якість друку фотографій залежить не тільки і не стільки від дозволу, скільки від технології обробки і формування зображення, а також якості чорнила і застосовуваних картриджів. Проте, чим вище дозвіл, тим вища точність відтворення деталей. Щоб отримати відбитки з бездоганним фотолабораторний якістю досить вибрати модель фотопринтера з дозволом друку 4800х1200 точок на дюйм.

- Швидкість друку

Ще одна характеристика, що вказується компаніями-виробниками в специфікації до пристрою - середня швидкість друку однієї фотографії. Цей параметр не має великої значимості при виборі, тим більше, що він розраховується по роботі в чорновому режимі, тому дані моделей від різних виробників досить складно порівнювати. Звертати увагу на швидкість друку потрібно лише в тому випадку, якщо Ви збираєтеся щодня роздруковувати великі обсяги фотографій.

- Додаткові можливості

Робота з фотографіями буде куди більш простою і зручною, якщо принтер буде оснащений інтегрованим РК-дисплеєм. На ньому можна переглядати і вибирати фотографії для друку, а також здійснювати початкове редагування зображень. Додає зручність фотопринтеру наявність кардридера, що дозволяє друкувати фотографії безпосередньо зі змінних носіїв. Присутність в фотознімках вбудованого датчика паперу забезпечує автоматичне регулювання використання чорнила для забезпечення економії процесу друку відповідно до типу використовуваного паперу.

- Витратні матеріали і вартість обслуговування

Витратні матеріали та вартість обслуговування - насправді ключове питання для будь-якого домашнього принтера або багатофункціонального пристрою. Фотопринтери не є тут винятком. Перед вибором конкретної моделі фотопринтера необхідно спочатку оцінити ресурс картриджів, тобто обсяг фотографій, який можна роздрукувати на одному комплекті чорнильниць, витрати на фотопапір і чорнила. Далеко не завжди порівняно великий ресурс картриджів говорить про економічність друку. Потрібно розділити сумарну вартість картриджів на кількість відбитків, щоб отримати приблизну вартість одного відбитка, яка у кожного принтера буде своя. Щоб заощадити на вартості друку фотографій,

Вам слід чітко визначити передбачувані обсяги щомісячної друку. Якщо вони не великі і не перевищують 15 - 20 фотографій на місяць, то ціна на витратні матеріали буде для Васс не дуже принциповою. Якщо ж обсяги друку фотографій у Вас дійсно великі, то доцільно вибрати принтер з найменшою вартістю відбитку. Може бути, навіть на шкоду якості друку.

Останні новинки фотопринтерів

Провідні компанії приділяють особливу увагу розробці і виробництву фотопринтерів для домашнього користування. Запорукою їх успіху на ринку є регулярне оновлення модельного ряду друкарської техніки в цьому сегменті. Пропонуємо Вашій увазі декілька останніх новинок фотопринтерів, які можуть стати прекрасним вибором для любителів фотографії.

Пропонуємо Вашій увазі декілька останніх новинок фотопринтерів, які можуть стати прекрасним вибором для любителів фотографії

Canon PIXMA MG6340

Це, зокрема, новий 6-кольоровий принтер «Все в одному» Canon PIXMA MG6340. Він оснащений друкованої головкою Fine з об'ємом краплі в 1 піколітр, що забезпечує дозвіл до 9600 x 2400 точок на дюйм для високоякісного друку фотографій в домашніх умовах. Модель Canon PIXMA MG6340 має шість окремих чорнильниць (чорний, блакитний, пурпурний, жовтий і сірий кольори, а також чорний пігмент). Кольорову фотографію розміром 10 x 15 см принтер може роздрукувати за 21 секунду. Пристрій має вбудований сенсорний екран з діагоналлю 8,8 см для зручності управління. Принтер Canon PIXMA MG6340 підтримує мобільну друк і друк через Інтернет завдяки підтримці хмарної зв'язку. Це пристрій преміум-класу для дійсно захоплених фотографією людей.

Canon SELPHY CP810

Для простих же любителів фотографії, які хочуть роздруковувати свої фотознімки в домашніх умовах, компанія Canon пропонує іншу новинку - компактний і стильний принтер SELPHY CP810, що працює за принципом термічної сублімації. Він підтримує не найвища максимальний дозвіл (300 x 300 точок на дюйм), однак може похвалитися чудовою глибиною і тонкої градацією кольорів за рахунок технології сублімації фарби.

Працювати з принтером Canon SELPHY CP810 одне задоволення, адже він дозволяє швидко роздруковувати знімки прямо з сумісною фотокамери, з карти пам'яті або мобільного телефону. Пристрій оснащений екраном зі змінним кутом нахилу для зручності перегляду фотографій. Корисною буде функція автоматичної оптимізації зображення, за допомогою якої принтер може виявити і виправити деякі недоліки зображення, відрегулювати яскравість і кольори кадру, а також знизимо рівень шуму.

Корисною буде функція автоматичної оптимізації зображення, за допомогою якої принтер може виявити і виправити деякі недоліки зображення, відрегулювати яскравість і кольори кадру, а також знизимо рівень шуму

Epson Stylus Photo 950

Новий кольоровий струменевий принтер Epson Stylus Photo 950 з п'єзоелектричної друкуючої головкою орієнтований виключно на фотодрук. Цю модель можна сміливо назвати флагманом в лінійці пристроїв компанії Epson для домашнього «цифрового фотографа». Особливістю принтера є друкуюча головка, яка забезпечує друк з мінімальним розміром краплі всього 2 пл. Це, в свою чергу, дозволяє відтворювати на відбитку навіть невидимі оку деталі зображення. Максимальна роздільна здатність друку складає 2880 × 1440 точок на дюйм. Оскільки принтер EpsonStylusPhoto 950 розрахований на досить великі обсяги друку фотографій, то в ньому застосовуються роздільні картриджі підвищеної ємності. Пристрій використовує для друку кольорових фотознімків шість кольорів - пурпурний, ясно-пурпурний, блакитний, світло-блакитний, жовтий і чорний. Що ще приваблює в цьому принтері, так це можливість друку фотографій не тільки на фото- і рулонної папері, а й на поверхні CD-дисків і на носіях товщиною до 1,3 мм.

HP Photosmart 7510

Наостанок, потрібно зупинитися ще на одну новинку, яка може бути цікавою для професіоналів і любителів фотографії. Це принтер «Все в одному» HP Photosmart 7510 з технологією термальною струменевого друку. Він гарантує друк фотографій лабораторної якості за рахунок використання одночасно п'яти кольорових картриджів (чорний, блакитний, пурпурний, жовтий і фотографічний) і максимального 9600 х 2400 точок на дюйм. Модель HP Photosmart 7510 має кольоровий сенсорний екран з зручним управлінням.

Між іншим, пристрій є одним з найшвидших за швидкістю друку серед аналогічних моделей - принтер здатний роздрукувати фотографію формату 10 × 15 см в чорновому режимі всього за 16 секунд. Принтер HP Photosmart 7510 також дозволяє роздруковувати фотознімки в дорозі завдяки функціям мобільного друку.

Стаття надана Супермаркетом електроніки ЕЛЕКТРОЗОН .

Новости