Принтер для будинку: як вибрати кращий?

  1. струменеві принтери
  2. лазерні принтери
  3. Світлодіодні принтери (світлодіодна друк)
  4. принтер
  5. термосублімаційні принтери
  6. Папір для принтерів
  7. Зробіть мені дешевше!
  8. СНПЧ
  9. Вибираємо за здібностями
  10. Максимальна роздільна здатність друку
  11. Розмір друку
  12. швидкість друку
  13. Щільність паперу
  14. Бездротова друк
  15. Друк з мобільних пристроїв
  16. Ергономіка друкованого пристрою
  17. Принтер зі сканером або МФУ?

Фото: Epson

Ч / б лазерний принтер HL-L2300DR (Brother). Фото: Brother

У домашніх умовах принтери, зрозуміло, використовуються не так інтенсивно, як в офісі , Але зате у них може бути більш широкий спектр завдань. Завдання перед імпровізованою домашньої друкарнею зазвичай постають такі:

  • роздруківка численних вправ, прикладів і завдань зі шкільної та студентської практики;
  • друк чорно-білих і кольорових фотографій для родичів, які так і не освоїли комп'ютер, а також для домашньої або шкільної фотовиставки ;
  • сканування різних документів з їх наступною роздруківкою або без такої, наприклад, у вигляді збережених файлів в популярних форматах.

DCP-T710W InkBenefit Plus струйное МФУ «3 в1» з Wi-Fi (Brother). Фото: Brother

Для вирішення перших двох завдань вам буде потрібно принтер. А якщо необхідно перевірити систему документів, то одним принтером не обійтися - потрібен додатковий сканер або багатофункціональний пристрій (БФП), що об'єднує в собі відразу три або чотири види техніки (принтер, сканер, копір, а в деяких моделях ще й факс).

Фото: Xerox

Серед численних типів пристроїв в побуті - чотири основні групи.

При виборі принтера обов'язково уточніть, скільки коштує змінний комплект картриджів і на яку кількість роздруківок такого комплекту вистачить.

струменеві принтери

Компактне монохромне МФУ «3 в 1» Xerox WorkCentre 3025BI. Бездротова друк завдяки модулю Wi-Fi. Фото: Xerox

Ця техніка призначена в основному для кольорового друку, але можна використовувати і для чорно-білої. Вона забезпечує отримання картинки хорошої якості - особливо при застосуванні спеціальної високоякісного паперу для фотодруку. Результат цілком можна порівняти з якістю фотографій з професійних фотолабораторій. Іншою перевагою кольорових струменевих принтерів є їх низька вартість . Зараз у продажу можна знайти моделі всього за 2-3 тис. Руб. Основним недоліком до недавнього часу була висока вартість витратних матеріалів. Комплект картриджів обійдеться в 1-1,5 тис. Руб., Тобто в суму, яку можна порівняти з вартістю самого принтера (якщо ми говоримо про недорогих моделях). З появою системи безперервної подачі чорнила (СНПЧ) струменеві принтери з заводськими СНПЧ стали більш конкурентоспроможними за вартістю друку. Іншим недоліком є ​​те, що при тривалих простоях чорнило в принтері висихають, і принтер цілком може вийти з ладу. Щоб цього не сталося, виробники рекомендують, по-перше, використовувати оригінальні чорнило, по-друге, роздруковувати раз на місяць хоча б один документ, і по-третє, містити принтер при нормальній кімнатній температурі і вологості , А не, скажімо, біля радіатора водяного опалення.

Шестикольорова фотопринтер Epson L805 серії «Фабрика друку Epson». Вбудовані ємності для чорнила (по 70 мл) забезпечують низьку собівартість друку. Фото: Epson

лазерні принтери

Струминне бездротове МФУ «3 в 1» DCP-T510W InkBenefit Plus (Brother). Фото: Brother

В їх роботі використовуються картриджі, заповнені не рідким чорнилом, а спеціальним чорним порошком-тонером. Картриджі для лазерних принтерів коштують дорого, але вони забезпечують набагато більший обсяг друку - приблизно в 4-5 разів більше, ніж аналогічні за вартістю картриджі з чорнилом для струменевих принтерів (без СНПЧ). Таким чином, незважаючи на те що вартість лазерних принтерів трохи вище (моделі з чорно-білим друком -від 4-5 тис. Руб., Кольорові лазерні принтери - від 10-12 тис. Руб.), Вартість одного відбитка на них виходить як мінімум в 2-3 рази нижче. Цей параметр залежить від інтенсивності друку: чим більша кількість листів ви будете роздруковувати щодня, тим більше вийде різниця у вартості між струминними і лазерними відбитками. Не дивно, що в офісах ви можете зустріти виключно лазерні принтери, особливо там, де не потрібно кольоровий друк. Їх же можна рекомендувати і для домашнього використання, якщо тільки роздруківка кольорових фотографій на фотопапері не є для вас пріоритетним заняттям (більшість лазерних принтерів на фотопапері Не друкує).

Світлодіодні принтери (світлодіодна друк)

МФУ HP Color LaserJet Pro MFP M277dw, чотирьохкольорова лазерний друк. Фото: HP

Ця технологія нагадує лазерну, але в друкованому блоці використовується не один лазер, що переміщає світловий пучок, а кілька тисяч світлодіодів. За якістю друку світлодіодні принтери можна порівняти з лазерними принтерами (на однаковому папері), відрізняються такою ж високою продуктивністю і надійністю, а головним їх перевагою є більш компактні габарити, особливо у пристроїв з кольоровим друком.

Сканери зустрічаються в недорогих компактних моделях принтерів. Фото: fotofabrika / Fotolia.com

принтер

Фото: Xerox

Як випливає з їх назви, фотопринтери забезпечують фотографічне, тобто максимально високу якість друку, в ідеалі - таке ж, як у знімків, роздрукованих в фотолабораторії (ці принтери часто в лабораторіях і застосовуються). У домашніх умовах, звичайно, важко буде домогтися ідеальної передачі кольору, для якої потрібна точна настройка монітора і програм друку. Але в цілому сучасні моделі струменевих принтерів здатні забезпечити друк першокласних фотографій, якщо використовувати високоякісне чорнило і відповідну фотопапір. І навіть більше: дозвіл при друці в фотолабораторії становить 1200 точок на дюйм, а в деяких моделях воно може бути в кілька разів вище.

термосублімаційні принтери

В МФУ важлива зручна конструкція лотків для паперу. Фото: Sergey Peterman / Fotolia.com

Це порівняно нова технологія, в якій використовується спеціальна термоплівка, яка містить барвник, речовина з ефектом сублімації. Термоплівка поміщається перед папером, нагрівається в потрібних місцях, барвник переходить з твердої фази в газоподібну і таким чином наноситься на папір. Термосублімационная друк забезпечує високу якість кольорових зображень. В основному такі принтери використовуються для професійної кольорового друку, але не так давно у Canon і Samsung з'явилися і побутові моделі вартістю 5-7 тис. Руб. Вони здатні роздруковувати знімки невеликого розміру (як правило, не більше 10 × 15 см) і для офісної роботи не годяться.

Папір для принтерів

Компактні чорно-білі моделі Brother: МФУ DCP-L2500DR. Фото: Brother

Для друку чорно-білих текстів і кольорових малюнків (табличок, схем) з низьким дозволом (близько 72 dpi) використовується проста універсальна папір щільністю близько 80 г / м². Цей папір годиться для всіх поширених типів принтерів і коштує близько 300 руб. за пачку з 500 аркушів. Для якісного друку з високою роздільною здатністю використовуються спеціалізовані сорти щільною (150-170 г / м² і більше) фотопаперу, наприклад глянцева, напівматова, матова. Цей папір випускається вже для певних типів принтерів (струменевих і лазерних), на упаковці обов'язково вказано, для якого типу дана папір підходить. Вартість пачки фотопаперу складає приблизно 1 тис. Руб. за 100 листів.

Зробіть мені дешевше!

Лазерний принтер HL-L2300DR. Фото: Brother

Багато користувачів, купуючи «ну зовсім недорогий» принтер, з деяким запізненням з'ясовують, що одним принтером витрати їх не обмежуються. Пізніше доводиться витрачатися на витратні матеріали. Під цим промовистою назвою маються на увазі картриджі з чорнилом, які необхідно замінювати у міру того, як вони в картриджах закінчуються. Ресурс таких картриджів, як правило, невеликий - 100-200 сторінок (з дозволом 72 dpi, а якщо друкувати з великою роздільною здатністю, то ще менше). Але ситуація змінилася з появою картриджів зі збільшеною місткістю і особливо з появою системи безперервної подачі чорнила (СНПЧ).

СНПЧ

Ця система має на увазі пристосування для струменевого принтера, подає чорно-білі і кольорові чорнила до друкуючої голівці з поповнюються резервуарів. Вперше такі системи з'явилися у великих виробників, наприклад у Epson, 7 років тому. СНПЧ дозволяє знизити в кілька разів витрати на чорнило і наближає за вартістю друку струменеві принтери до лазерним, роблячи їх конкурентоспроможними.

У будь-якому випадку для серйозної роботи вам знадобиться модель з мінімальною вартістю друку сторінки. Ця характеристика дуже умовна, так як залежить від типу паперу, характеру зображень і, зрозуміло, дозволу друку. Виробники зазвичай не приводять її чисельні значення, але мінімальна вартість одного відбитка буде у чорно-білих лазерних принтерів в кілька разів менше, ніж у недорогих кольорових струменевих моделей (без СНПЧ). Трохи дорожче буде друк на кольорових лазерних принтерах, але все ж вона приблизно вдвічі дешевше, ніж у струменевих моделей. Якість друку буде нижче, але цілком задовільний. Та й ресурс картриджів з порошком-тонером для «лазерника» вище і становить кілька тисяч відбитків.

Вибираємо за здібностями

Принтер або МФУ вибирають, виходячи з технічних характеристик, необхідних від пристрою. Деякі характеристики інтуїтивно зрозумілі, інші вимагають роз'яснення.

Максимальна роздільна здатність друку

Вимірюється в точках на дюйм (dpi) - чим більшу роздільну здатність підтримує принтер, тим (теоретично) більш якісні роздруківки можна отримати. Це досить «лукавий» параметр, тому що недосвідчені покупці надають йому надмірно велике значення. Але друк при високій роздільній здатності необхідна тільки для досвідчених користувачів, які займаються фотодруком. Як показує практика, роздільної здатності 1200 dpi в домашніх умовах виявляється цілком достатньо.

Розмір друку

Більшість моделей підтримує сканування і друк аркушів формату до А4 (210 × 297 мм), а ось знайти модель для побутового застосування, що підтримує формат А3 (297 × 420 мм) і більший, важко, і коштувати вона буде мінімум 15-20 тис. Руб .

швидкість друку

Показує, скільки листів зі стандартною роздільною здатністю 72 dpi пристрій роздрукує за хвилину. Цей параметр важливий для тих користувачів, хто роздруковує десятки і сотні сторінок в день.

Чим вище швидкість друку, тим краще, особливо, якщо вам в домашніх умовах доводиться роздруковувати багатосторінкові документи

МФУ HP Ink Tank Wireless 415 здатне друкувати до 15 тис. Чорно-білих або 8 тис. Кольорових відбитків. Фото: HP

Щільність паперу

Більшість побутових принтерів здатне друкувати на папері щільністю до 150-200 г / м² (щільність стандартного паперу - 80 г / м²). Для друку, скажімо, візиток бажано, щоб принтер був здатний друкувати на папері щільністю 250-300 г / м².

Автоматичний двосторонній друк може бути необхідна, наприклад, при роздруківці нотаріально завіряються копій і аналогічних документів

Бездротова друк

А ось ця опція може бути дуже затребувана в побуті. Наявність вбудованого модуля Wi-Fi дозволяє принтеру або МФУ працювати без проводового підключення до комп'ютера, так що розмістити пристрій можна буде в будь-якій точці квартири.

Друк з мобільних пристроїв

Можливість роздрукувати фотографії або документи зі свого смартфона , Без перенесення їх на комп'ютер або сервер, теж в більшості випадків розрахована на побутове застосування.

Мініатюрний принтер HP Sprocket дозволить друкувати фотографії 5 × 7,6 см прямо зі смартфона. Фото: HP

Ергономіка друкованого пристрою

Вибираючи принтер або МФУ, бажано подивитися на модель в дії. Візуальний огляд покаже, наскільки зручна техніка в роботі. Оцініть лотки для завантаження паперу і для готових відбитків. Перевірте, наскільки зручно буде розміщувати в завантажувальному лотку чистий папір. Бажано також переконатися, що механізм подачі чистих аркушів коректно їх захоплює і не подає на друк відразу кілька листів. Лоток для готових відбитків може бути знімним - а в деяких моделях він і зовсім відсутня, і вам доведеться ловити вискакують відбитки буквально на льоту, що теж незручно. Оцініть і конструкцію скануючого відсіку - добре чи відкривається кришка, чи можна її, скажімо, зняти зовсім, щоб розмістити якийсь неформатний документ.

Окремо оціните кнопки панелі управління і зручність програмного інтерфейсу. Від його продуманості та інтуїтивної зрозумілості залежить те, наскільки комфортно вам буде працювати з технікою. Добре, якщо техніка використовує універсальні команди. Наприклад, МФУ Xerox WorkCentre 6515DNI може безпосередньо підключатися до мобільних пристроїв і хмарних сервісів. А завдяки зручному інтерфейсу, для управління цим МФУ можна використовувати такі ж жести і дотику, як при роботі зі смартфоном.

Кольорове МФУ HP DeskJet Ink Advantage 5275 (HP) з модулями Wi-Fi і Bluetooth. Фото: HP

Принтер зі сканером або МФУ?

Безумовно, один пристрій використовувати зручніше, ніж два. Менше сполучних кабелів, більше вільного місця. Основним недоліком МФУ є спрощена конструкція сканера та програмного забезпечення для сканування. Навряд чи в МФУ буде присутній, скажімо, рамка для сканування слайдів або негативів. Але для вирішення повсякденних функцій МФУ, як правило, цілком достатньо.

Лазерне МФУ. Фото: fotofabrika / Fotolia.com

особливості конструкції

  1. Лоток для завантаження чистого паперу. При більш-менш інтенсивної роботи (кілька десятків сторінок в день) бажано, щоб лоток був досить містким (приблизно на 200-300 аркушів) і доступним для обслуговування. Механізм подачі сторінок повинен працювати коректно і не захоплювати одночасно кілька листків паперу.
  2. Лоток для надрукованих документів. По-перше, бажано, щоб він просто був - в деяких моделях він може бути відсутнім. Добре, якщо він також зручно розкладається і при цьому досить місткий, щоб з нього не зсковзували готові відбитки.

Новости