Припустимо, вдалося заборонити конкретний «цибульний» браузер. І чого ви досягнете?

П'ятого лютого на виступі в рамках «Інфофорума--2015» голова комітету Держдуми з інформаційної політики Леонід Левін ( «Справедлива Росія») запропонував розглянути питання про досудової блокування коштів для анонімного доступу в Мережу. Як приклад він згадав браузер Tor, на який давно націлюються контролюючі органи різних країн. Tor дозволяє обійти багато різновидів блокувань інтернет-трафіку, а такі, як прийнятий у нас метод «чорних списків», обходить з легкістю.

Звичайно, рішення заборонити подібні способи обходу напрошується і далеко не тільки по відношенню до Tor. І це питання обговорювалося не раз і не два, і не тільки в Росії. У всьому світі у політиків поступово зростає нестримне бажання взяти Інтернет під контроль. І кожен раз це питання натрапляв на непереборні труднощі, і зависав без якогось результату. Чому?

Читайте також: Читайте також:

Роскомнадзор подякував Держдуму за ідею блокувати анонімайзери

А тому, що будь-які анонімайзери, включаючи Tor, є лише окремі нитки, що стирчать з величезного клубка технологій, протоколів, методів, стандартів, що становлять величезну, якщо не визначальну частину всієї будівлі Інтернету. Дерні за одну - вона потягнеться, але не обірветься, а будеш тягти сильніше - зруйнується весь клубок.

Досить того, що близькими родичами Tor є знайомий багатьом протокол HTTPS і віртуальні приватні мережі VPN.

Без першого немислимо функціонування мобільних банків, інтернет-магазинів, всієї системи онлайнових платежів, не кажучи вже про те, що зараз хорошим тоном вважається будь-який сайт з системою приватності (ті ж соціальні мережі) також підключати через HTTPS.

А без VPN перестануть працювати захищені корпоративні мережі, що зв'язують структуру компаній в єдиний організм.

Це лише окремий приклад того, з чим ви змушені зіткнутися при спробі нав'язати тотальну заборону на анонімність в Мережі. Припустимо, вам вдалося заборонити конкретний «цибульний» браузер (TOR - акронім The Onion Router, тобто «цибулинних маршрутизатор»). І чого ви досягнете? Тільки того, що він піде в підпілля, наростить ще кілька додаткових лусочок зверху, щоб виявити було ще важче, і під іншою назвою (або десятком назв) через місяць випливе знову. Конкретний продукт ви заборонили, але технологію щось вилучити не можна! І будете ганятися за вічно вислизає примарою до кінця віку без будь-якого результату. І до того ж витратите гігантські зусилля без особливої ​​на то потреби:

за статистикою, лише менше 1% користувачів використовують анонімайзери. А вже ті, кого дійсно варто ловити, на такий простий гачок точно не попадуться.

Так і будете ловити вісімдесятирічних бабусь, забули заплатити за масло, замість справжніх злодіїв.

За деякими спостереженнями, «Великий китайський файрвол», на який зазвичай посилаються, як на зразковий приклад фільтрації інтернет-трафіку в масштабах держави, доживає останні роки. І не тому, що китайським властям хочеться випустити з рук контроль за Інтернетом, а тому, що вони змушені це зробити. як пише «Газета.ру», обмеження доступу «заважають розвитку інтернет-гігантів Піднебесної, які вже стали світовими лідерами в своїх галузях, вийшли на американський ринок і придбали величезний вплив в Китаї».

А у нас чомусь все щільніше грузнуть на дорозі, яка вже всіма визнана тупиковою.

Чому?
І чого ви досягнете?

Новости