Приразломное відремонтують

Платформа «Прирозломного», що працює в Печорському морі, зупинена з 16 липня по 10 жовтня на планову реконструкцію з метою технічного переозброєння

Платформа «Прирозломного», що працює в Печорському морі, зупинена з 16 липня по 10 жовтня на планову реконструкцію з метою технічного переозброєння. За нашими даними на момент зупинки родовища накопичена видобуток на Прирозломного досягла 5,8 млн т, а на експорт було відправлено 75 повних і один заповнений на половину танкер. Нагадаємо, що проектна потужність першого російського нафтового родовища на шельфі Арктики становить 6,5 млн т.

За інформацією оператора проекту «Газпром нафта шельф», дочірнього підприємства «Газпром нафти», компанія на 79% збільшила обсяг видобутку на Прирозломного родовищі за підсумками першого півріччя. Незважаючи на ремонт, в 2017 р на платформі «Прирозломного» планується добути 2,6 млн т нафти. «Планове нарощування обсягів видобутку на увазі, в тому числі впровадження нових технологій будівництва свердловин. Однією з ключових інновацій на проекті Приразломное за минулий рік стало введення в експлуатацію багатозабійного свердловини, технологія будівництва якої дозволяє зменшити обсяги виробничих робіт і витрат на буріння. Таким чином, підвищується не тільки виробнича, а й фінансова ефективність проекту », - розповів заступник генерального директора з розвитку шельфових проектів« Газпром нафти »Андрій Патрушев.

Нагадаємо, що Приразломное нафтове родовище відкрито в 1989 р і розташовується в Печорському морі в 60 км від берега. Запаси нафти перевищують 70 млн т. Згідно з нашими джерелами, поки залишаються неразбуреннимі половина із запланованих до проходці бурінням свердловин. Крім того, на родовищі існує ще один горизонт з великим ресурсним потенціалом, до освоєння якого компанія-оператор поки не приступала.

Незважаючи на низькі ціни на нафту на світових ринках, експерти та представники компанії стверджують, що економіка арктичного проекту залишається позитивною. У момент введення родовища керівництво «Газпром нафти» говорило про рентабельність розробки Прирозломного при ціні нафти вище 100 доларів за барель. Але значні податкові послаблення з боку держави і списання «Газпромом» витрат на будівництво платформи, мабуть, позитивно вплинули на економічні показники розробки проекту, знизивши цей показник нижче 50 доларів за барель. Серед інших серйозних проблем платформи - необхідність заміни встановленого на «Прирозломного» закордонного обладнання. Зокрема, на ній працюють кілька енергоустановок Siemens, які вимагають заміни. На тлі скандалу з поставками турбін тієї ж фірми в Крим зробити це виявилося непросто. Нагадаємо, що арктичне напрямок в Росії виявилося під санкціями США і ЄС. Ще одне непросте рішення для компанії - заміна керівника компанії-оператора, за інформацією наших джерел, зі свого поста йде генеральний директор «Газпром нафта шельф» Геннадій Любін, що запустив цей арктичний проект в експлуатацію.

Ніна Маркова

Новости