Пристрій ділильних головок

Призначення ділильної головки - виробляти періодичні повороти оброблюваної заготовки на задані рівні і нерівні кути або безперервно обертати оброблювану заготовку

При роботі на фрезерних верстатах ділильні головки призначаються для фрезерування канавок різного профілю (як прямолінійних, так н спіральних) на циліндричних і конічних заготовках. Шляхом відповідного налаштування ділильної головки може бути забезпечено розміщення по колу заготовки будь-якого числа канавок.

Ділильні головки використовуються головним чином на горизонтально-фрезерних верстатах Для універсально-фрезерних верстатів вони є обов'язковою приналежністю; до простих горизонтально-фрезерних верстатів вони поставляються лише по особливому вимогу замовника.

Розрізняють такі види ділильних головок:

  • прості - для безпосереднього розподілу,
  • універсальні,
  • оптичні.

З метою підвищення продуктивності праці в великосерійному і масовому виробництві застосовують багатошпиндельні ділильні головки.

Прості головки для безпосереднього розподілу відрізняються простотою конструкції і легкістю управління Застосовуються вони переважно для обробки відносно простих деталей, виготовлених в великих кількостях.

У корпусі простий ділильної головки розташований шпиндель, передній кінець якого використовується для закріплення оброблюваної деталі; на задньому кінці шпинделя кріпиться ділильний диск (лімб), який має на окружності певне число пазів головки цього типу надають можливість поділу заготовки на обмежене число рівних частин - 2, 3, 4, б, 8, 12 і 24, що обумовлено числом пазів на ділильному диску. Однак при виготовленні спеціального делительного диска така головка може бути пристосована і для інших чисел поділів, а також для поділу на нерівні частини. Кут повороту шпинделя відраховується безпосередньо по ділильному диску.

Головки для безпосереднього розподілу виконуються горизонтальними (з горизонтальним розташуванням шпинделя) і вертикальними (з вертикальним розташуванням шпинделя). Останні забезпечуються трьохкулачковим патроном, в якому зазвичай закріплюється оброблювана деталь.

Універсальні ділильні головки (УДГ) мають більш складну конструкцію і застосовуються в одиничному, дрібносерійному, експериментальному і рідше - серійному виробництві. Вони широко використовуються в ремонтному, і особливо в інструментальному цеху. У вітчизняній промисловості використовуються універсальні ділильні головки моделей УДГ-Д160, УДГ-Д200, УДГ-Д250, УДГ-Д320, УДГ-Д400, а також випускаються з 1980 р (ГОСТ 8615-80) головки наступних позначень: 7036-0051; 7036-0061; 7036-0052; 7036-0062; 7036-0053; 7036-0063; 7036-0054; 7036-0064; 7036-0055; 7036-0065; 7036-0056; 7036-0066.

Оптичні ділильні головки застосовуються для точних відліків кутів повороту заготовок: при виготовленні багатолезових ріжучих інструментів, ділильних дисків механічних пристроїв та інших точних деталей переважно інструментального, виробництва нанесення поділок на шкалах.

Приналежності ділильних головок. Як приладдя УДГ використовуються, задня бабка, дві гітари змінних коліс, передній центр з повідцем, домкрат, спеціальні і універсальні підкладки, трьохкулачковий патрон і оправлення для закріплення деталей.

Нa рис. IX.7, а показано пристрій задньої бабки. Її корпус 1 розташований в глибокому пазу підстави 8. Підйом і опускання корпусу виробляються після звільнення гайок стяжних болтів 4 обертанням шестигранною головки 9, зубчастого валика 7, зчепленого з валиком-рейкою 6, верхній кінець якого з'єднаний штифтом 5 з корпусом 1.

Призначення ділильної головки - виробляти періодичні повороти оброблюваної заготовки на задані рівні і нерівні кути або безперервно обертати оброблювану заготовку   При роботі на фрезерних верстатах ділильні головки призначаються для фрезерування канавок різного профілю (як прямолінійних, так н спіральних) на циліндричних і конічних заготовках

Після установки корпуса в необхідне положення він закріплюється в основі бабки болтами 4. Переміщення нінолі 3 здійснюється обертанням маховичка гвинта 2.

При фрезеруванні конічних деталей, що закріплюються в центрах, вісь пі нуля задньої бабки повинна збігатися з віссю похило встановленого шпинделя ділильної головки. У таких випадках необхідна спеціальна задня бабка (рис. IX.7, б), піноль якої може бути піднята на велику висоту і встановлена під великим кутом до площини столу, ніж піноль бабки по рис. IX.7, а.

Мал. IX.7. Задні бабки УДГ: а - основна задня бабка (головні розрізи); б - спеціальна задня бабка з великим діапазоном регулювання висоти установки центру

Гітари змінних коліс, що застосовуються при диференціальному розподілі і фрезеруванні гвинтових канавок, зображені відповідно на Мал. IX.4 і IX.5 .

На рис. IX.8 показані приналежності ділильних головок. Шпиндельний валик, який використовується при диференціальному розподілі (рис. IX.8, а), кріпиться в отворі шпинделя затягуванням гвинтом 2 конусної пробки 1, яка розширює конусну частину валика за рахунок наявних в ній трьох наскрізних пазів 17. Передній центр 3 (рис. IX .8, б) з повідцем 4 встановлюється в конічний гніздо шпинделя Конус центру при його вершині повинен мати кут 60 °. У правому кінці центру імеекя отвір для гвинта для ввертиванія Штребель (тяги), за допомогою якого центр закріплюється в шпинделі ділильної головки

Домкрат (рис. IX.8, в) застосовується для підтримки нежорстких заготовок. Кругла заготівля розташовується в призматичному поглибленні регульованою головки 7 домкрата.

Регулювання по висоті здійснюється загвинчуванням або вивінчіваніем ганки 5. Фіксування положення головки 7 проводиться загвинчуванням стопорного гвинта 6.

Фіксування положення головки 7 проводиться загвинчуванням стопорного гвинта 6

Хомутик 8 (рис. IX.8, г) закріплюється на оброблюваної заготівлі при її установці в центрах. Відігнутий кінець заводиться в паз повідця 4, який передає заготівлі обертання шпинделя.

Жорстка центрова оправлення (рис. IX.8, д) і консольна оправлення (рис. IX.8, е) призначені для закріплення заготовок, що мають в якості бази отвори. Жорстка оправлення встановлюється в центри головки і її задньої бабки, а консольна - в конусное гніздо шпинделя головки.

Поворотна плита (рис. IX.8, ж) застосовується у випадках, коли вісь ділильної головки повинна зайняти положення під деяким кутом до напрямку поздовжньої подачі стола верстата.

Ріс.IХ. 8. Основні приналежності ділильних головок

Новости