Приватизація «Гродно Азот»: акції продадуть або притримають до гірших часів?

Експерти висловлюють великі сумніви, що гучне проголошення продажу акцій призведе до угоди. Оголошення конкурсу із залучення інвестора не означає, що частку компанії продадуть.

Оголошення конкурсу із залучення інвестора не означає, що частку компанії продадуть

- Ми не раз спостерігали, як не виконувалися аукціони. Найвідоміший приклад - продаж держчастки МТС. Перед останніми аукціонами було заявлено, що інтерес до акцій проявили різні компанії. Але в підсумки в аукціоні не прийняв участь навіть МТС. Залежно від умов білоруської сторони така історія може повторитися з «Гродно Азот», - припускає експерт Ліберального клубу Антон Болточко.

Проведення конкурсу із залучення інвестора для «Гродно Азот» анонсував голова Державного комітету з майна Білорусі Георгій Кузнєцов. Глава ГКІ заявив, що акціями компанії зацікавилися російські та інші інвестори.

Влада сама «заганяють» підприємства

Білоруське керівництво буде максимально прагнути використовувати залучення зовнішніх запозичень. До продажу активів підприємств країна буде вдаватися тільки в крайніх випадках, вважає Антон Болточко.

- Приватизація для Білорусі - крайній варіант поповнення бюджету. І якщо керівництву країни вдасться отримати від Росії обіцяні кредити, на деякий час про приватизацію можна буде забути , - підкреслює економіст.

За словами Антона Болточко, держава взагалі могло б уникнути продажу акцій «Гродно Азоту», який здатний самостійно приносити прибуток і забезпечувати країну валютною виручкою.

- Проблема в тому, що керівництво країни заганяє підприємства, здатні самостійно розвиватися, в такі умови, коли доводиться продавати їх акції, - вважає експерт Ліберального клубу. - У 2013 році підприємство знайшло інвестиції для інновацій і було готове до ефективної роботи. Але зекономлені і накопичені кошти у «Гродно Азоту» вилучили.

Експерт: Не виключено, що юридичні структури, готові придбати частку компанії, залишаться невідомими

Можливих покупців пакета акцій «Гродно Азот» буде не так багато, як здається Держкомітету по майну, - не такий вже й ласий це шматок для іноземних інвесторів. Навіть для росіян.

Інтерес інвесторів буде залежати безпосередньо від поставлених Білоруссю умов, зазначає Антон Болточко. Охочих, на його думку, буде небагато. І головна причина в тому, що власник пакета акцій «25% плюс 1» не може приймати найважливіші для підприємства рішення. Інвестори кілька разів подумають, перш ніж погодитися на складні умови ведення бізнесу в Білорусі заради невеликої частки підприємства.

- Складно уявити в ролі інвесторів західні компанії. Інтерес до акцій можуть проявити росіяни, які є основними постачальниками сировини в галузі, знають тонкощі роботи в регіоні і лобіювання своїх інтересів, - каже експерт. - Але є сумніви, що росіяни погодяться на умови, які може висунути білоруська сторона.

В якості основних претендентів на покупку акцій Антон Болточко бачить «Газпром» або нове керівництво «Уралкалія». При цьому фахівець не виключає, що юридичні структури, готові придбати частку компанії, залишаться невідомими.

На думку економічного оглядача газети «Білоруси і ринок» Тетяни Маненок, для білоруської сторони більш привабливим інвестором був би «Газпром», що володіє монопольним правом на експорт природного газу. В рамках співпраці наша країна зможе домовлятися про ціну сировини, що поставляється для створення конкурентоспроможної продукції.

Тетяна Маненок впевнена, що в умови для продажу акцій увійдуть вимоги про збереження персоналу, розвитку соціальних і інших проектів. Традиційно такі вимоги білоруської сторони не прийнятні для інвесторів. І знайти компанію, готову їх виконувати, буде складно.

В якості можливих покупців, на її думку, виступлять російські компанії «Газпром» і «ЄвроХім».

На думку експертів, іншими потенційними джерелами підтримки відносної економічної стабільності Білорусі, крім «Гродно Азоту», можуть стати підприємства «Пеленг», «Мозирський НПЗ» і «Мобільні ТелеСистеми», інтерес до яких виявляють в основному росіяни.

Що штовхає білоруські підприємства в обійми Росії?

Що штовхає білоруські підприємства в обійми Росії?

Новости