Про статус жінок в Росії

Про статус жінок в Росії

Автор: Олександра Очирова ,

Публікую в блозі ОП РФ свою доповідь «Деякі актуальні питання становища жінок в сучасному російському суспільстві», який 6 жовтня озвучила в Варшаві на Нараді ОБСЄ з розгляду виконання зобов'язань у сфері людського виміру.
«Оскільки жінки є природною і невід'ємною частиною людства, питання їх статусу і місця в суспільстві завжди стояв на порядку денному людської цивілізації. На певному етапі цивілізаційного розвитку в кожній країні це питання сформувався як проблема її стійкості, наявності в ній свободи і рівних умов розвитку для всіх. Що привнесла жінка в цивілізацію, яка її роль в суспільному житті, у формуванні системи цінностей, особливо сьогодні, коли є всі підстави говорити про ускладнення соціальних зв'язків, ризики та виклики сучасної дійсності?
Ми повинні бути готові до розуміння того, що не можна абстрактно говорити про бесполом суб'єкті історичного процесу і що жінка, що стала виконавцем багатьох поставлених державою і суспільством завдань, є носієм людського життя і при цьому, даючи життя цілим поколінням, наділяє їх духовністю і здоровим глуздом. Крім того, її присутність в людській цивілізації впродовж всієї історії пов'язується з поняттями безпеки, миру і відповідальності.
З іншого боку, до переліку проблем, з якими стикається жінка, в тому числі навіть у вже давно існуючих демократичних країнах, відносяться безправ'я і злидні, дискримінація та насильство, постійне відчуття страху за життя своїх дітей.
Становище жінок в сучасній Росії, умови їх включення в усі сфери суспільного життя і в політичний процес є однією з найбільш актуальних тем для російського громадянського суспільства. Слід зазначити, що традиційно в Росії все соціальні проблеми завжди мали «жіноче обличчя». Сьогодні з'явилося поняття «сімейної бідності» і «фемінізації бідності». Слід зазначити, що в зв'язку з кризою погіршується становище жінок на ринку праці, не дивлячись на спеціальні заходи уряду по підтримці жінок і їх сімей. В цілому добре відомо, що, хоча в Росії конституційно закріплені рівні права чоловіків і жінок, гендерна нерівність найбільш відчутно в області прийняття державних рішень, законотворчості і соціальної політики.
Можна навести численні приклади труднощі становища жінки в російському суспільстві: в Росії жінки становлять більшість серед безробітних, але при цьому 2/3 з них мають вищу освіту; їх зарплата становить від 50 до 70% зарплати чоловіків; у багатьох російських сім'ях жінка зазнає насильства і дискримінації за статевою ознакою.
Разом з тим слід зазначити, що в реалізації соціальної політики Росії, в пріоритетних національних проектах все більше враховуються проблеми здоров'я жінок, охорони материнства і дитинства. Так, наприклад, в країні успішно реалізуються спеціальні програми «Родовий сертифікат» і «Материнський капітал», спрямовані, з одного боку, на поліпшення якості медичної допомоги, з іншого - на модернізацію установ допомоги породіллі. Протягом останніх 5 років на реалізацію проекту «Здоров'я» було направлено в загальній сумі 786,1 млрд. Рублів, з них 90 млрд. - на вдосконалення медичної допомоги матері і дітям.
Особливо важливий аспект проблеми - участь жінок у процесі прийняття життєво важливих державних рішень. Як відомо, безліч дискусій у великій кількості країн зводиться до висновків про те, що ефективність політичних процесів і соціальної політики безпосередньо залежить від участі в них жінок. Наскільки я знаю, в більшості країн ОБСЄ з метою розширення участі жінок у владних структурах діє політика квот, і, як свідчить досвід Норвегії, де в результаті прийняття подібних заходів, частка жінок у вищих ешелонах влади зросла до 40%, проведення такого курсу вимагає як державного регулювання, так і громадської підтримки. Багатьом країнам вдалося досягти збільшення частки жінок в парламенті до 30%. І якщо застарілі гендерні стереотипи закріплюють неадекватний розподіл ролей між жінками і чоловіками, то нові, сучасні підходи до проблеми вимагають вирівнювання рівня представництва обох статей у владі, що має привести до бажаних результатів підвищення якості життя, досягнення спокою і стабільності.
У сучасному типі суспільства необхідна зміна якості управління в відношенні як національних, так і глобальних загальнолюдських проблем. Тому вирівнювання гендерного балансу має стати пріоритетом, бо може бути демократичне суспільство без жінок і не для життя? До речі, зовсім недавно головою верхньої палати парламенту Російської Федерації було обрано жінку. Крім того, жінки досить широко представлені на державних посадах середньої ланки, особливо на муніципальному рівні, де їх частка часто становить понад 50%.
Сьогодні, в епоху, коли людство стурбоване пошуком імперативів і стратегії сталого розвитку сучасної цивілізації, жінки, що становлять більшу частину людства, повинні мати доступ до процесу прийняття рішень. Більш того, як показує практика країн, де вони мають такий доступом, прийняті рішення мають більш обгрунтований характер і важливі соціальні перспективи. І можна з упевненістю сказати, що сьогодні гендерна рівність і партнерство між чоловіками і жінками зміцнюють національну безпеку, створюючи можливості для сталого розвитку, і впливають на постановку в якості пріоритету завдань обслуговування людського життя і нарощування людського капіталу.
Комунікабельність і стійкість, самозбереження і здатність пов'язувати все воєдино, відповідальність - лише невелика частина позитивного своєрідності жінки. Здавалося, що поява нових парадигм розвитку, нова філософія світу повинні покінчити з насильницької цивілізацією, проте тема насильства в сім'ї над жінкою і навіть дітьми - на сьогоднішній день жорстока реальність у багатьох країнах, в тому числі і в нашій. І викорінення цієї проблеми - пріоритетне завдання країн, де існують подібні явища, тому що це не тільки питання іміджу і рівня культури країни, а й свідчення кризи, що наближається нас до краху цивілізації.
Моральність і етика повинні знаходити реальну силу в державних і загальнолюдських рішеннях, і жінка по природі свого єства здатна об'єднати мораль і політику. І тільки такий підхід з урахуванням морального і професійного потенціалу жінки здатний забезпечити можливість сталого розвитку. І тільки таке партнерство здатне забезпечити соціальну згуртованість суспільства як головне цілепокладання європейської політики і наступні за цим підвищення якості життя і почуття впевненості в майбутньому ».

Рубрика: сім'я

Тому вирівнювання гендерного балансу має стати пріоритетом, бо може бути демократичне суспільство без жінок і не для життя?

Новости