Про естраду, царство пітьми і співаючі труси

Музична група ArtBand є єдиним ансамблем в Алмати, граючим сальсу і нео-джаз. Крім того, хлопці аранжують відомі казахські народні композиції. А ще лідер групи не упускає можливість кинути камінь в нашу поп-естраду.

Поки - без бородатих співачок

- Наша естрада є ксерокопією ксерокопії, - заявив на початку розмови Артур ЖУМАБАЄВ, лідер групи ArtBand. - Ідеї Заходу запозичуються російським шоу-бізнесом, а ми в свою чергу задовольняємося творчими недоїдками наших колег по Митному союзу. Це проявляється у всьому - в кіно, серіалах, шоу-програмах, музичних кліпах, стилях виконання пісень і одязі. Якщо з нинішніми співаками все зрозуміло, то артистам я б порекомендував не дивитися в бік морально гниючого Заходу. Він не повинен бути для нас моральним камертоном. Написаний на коліні куплет з десятьма приспівами і одна басова нота, що повторюється через рівні проміжки часу, не повинні сприйматися як творчого посилу. Єдиний рецепт для будь-якого творчого справи - бути щирим! Коли людина захоплена своєю справою до самозабуття, він може дати своїм слухачам щось своєрідне і нове. Але, слухаючи представників нашої поп-естради і переглядаючи одноманітні кліпи, я нічого подібного, на жаль, не бачу. Нашій естраді вкрай не вистачає творчих, ідейних людей. Звичайно, у нас є Батир, який є променем світла в царстві темряви нашої поп-естради, але для більшості наших артистів більш важливим є те, наскільки дорого вони зможуть себе продати, а не те, під яким враженням слухач піде з концерту. Сьогодні наша естрада має лише два вектора розвитку - казахський і казахстанський. Ні перший, ні другий мені не цікаві. Хоча варто визнати, що казахська естрада дуже консервативна і в ній поки що немає бородатих співачок. Ну а в другому випадку - все ті ж "співаючі труси".

Всьому виною "тойщікі"

- Дякуємо за точку зору. А що стосовно вас і вашої групи?

- Я народився в сонячному Шевченко (нині Актау). У п'ять років мені в руки потрапила касета групи "6-й лісничий" - це було моїм першим знайомством з рок-музикою. З гітарою я не розлучаюся з 14 років і вже в 10-му класі музичної школи створив перший ансамбль, що складається з таких же фанатичних до музики людей. Ми переїхали в Алмати , І зараз наша музика - це синтез таких напрямків, як рок, балада, блюз, джаз, класичний рок-н-рол, арт-рок, місцями навіть треш і хеві-метал. Причиною такої невизначеності в напрямках є те, що я хочу зібрати не просто армію шанувальників нашої творчості - армію меломанів, для яких би не існувало музичних рамок. До того ж, знаючи себе, скажу, що, якщо грати в одному напрямку, це може швидко набриднути. Вірші і музику до пісень пишу я, аранжування робимо разом. Зараз ми зайняті написанням свого третього студійного альбому. Паралельно займаюся новим музичним проектом, а у вільні хвилини вчуся грати на блюзової гармоніці і флейті.

- Як прийшла ідея грати казахські народні пісні?

- На відміну від Алмати в Актау весілля грають на вулиці перед будинком нареченого чи нареченої. Так що з найменших років я був мимовільним слухачем пісень так званих тойщіков. Уже тоді їх пісні і музика дратували мене своєю брутальністю, бездарністю і примітивністю. У той час я думав, що це і є казахська народна музика. Але в 20 років я прослухав диск Казахського академічного оркестру народних інструментів імені Курмангази. Казахська класика в такому бездоганному якісному виконанні зробила в мені культурний переворот! Я й подумати не міг, що вона настільки прекрасна! Ми стали виконувати твори Курмангази, Абая, Таттімбета ... У своєму оригінальному вигляді їх зрозуміє далеко не кожен, тому ми вкладаємо в них частку сучасного аранжування, при цьому не торкаючись основного мотиву. Нести в маси народну музику ми вважаємо найважливішим справою для нашої групи. Як бачите, люди, що виконували суто неформальні і соціальні пісні, можуть в своєму творчому зростанні прийти до нових музичних форм.

Алмати

А що стосовно вас і вашої групи?
Як прийшла ідея грати казахські народні пісні?

Новости